Kommentti: HIFK:n huippulupauksen otettava seuraava askel

Vaihtelu virkistää – voita 10 € talletuksella matka Teemu Packalénin UFC-iltaan Lontooseen!

Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueen vakiokasvoihin kuuluva keskikenttäpelaaja Fredrik Lassas siirtyi viime vuoden alussa Saksan Bundesliigassa pelaavan FC Kölnin organisaatioon, jossa hän pelasi alkukauden ajan seuran reservijoukkueessa Saksan 4. korkeimmalla sarjatasolla Regionalligassa. Siellä peliminuutteja kertyi vain 123.

Lassas palasi piipahduksen jälkeen viime toukokuussa takaisin Helsingin IFK:n paitaan. Huippulupaus pääsi mukaan Veikkausliigaan huippukunnossa ja hän asetti tavoitteekseen kasvaa laatupelaajaksi sarjaan. Tavoite jäi kuitenkin osittain täyttämättä ja nyt nuorukaisen onkin aika ottaa kehitysaskelia alkavalla kaudella. Näiden askelten pitää olla jopa harppauksia.

Porvoolaisen ensimmäinen tehtävä on raivata paikkansa punapaitojen avauskokoonpanoon pelistä toiseen ja omalta pelipaikalta. Ei minnekään laitaan päivystämään. Kaikella kunnioituksella Xhevdet Gelaa ja seuraikoni Jukka Halmetta kohtaan, mutta he ovat sellaisia pelaajia, joita parempi yksinkertaisesti pitää olla 20-vuotiaana, mikäli haluaa luoda kansainvälisen uran. Tähän Lassas ei vielä viime kaudella pystynyt. Nyt on yksinkertaisesti pystyttävä.

Lassasin parhaat pelilliset ominaisuudet löytyvät pallollisesta pelaamisesta. Hän saa keskustan syöttöralleihin tuekseen parhaan mahdollisen pelaajan, kun kokenut Mika Väyrynen johtaa keskikentän pelaamista. Taituruudessa Lassas tulee tuskin koskaan nousemaan Väyrysen tasolle, mutta hän voi imeä oppia moniin muihin asioihin. Näitä ovat: pelin rytmittäminen, sijoittuminen, pelirohkeus ja varmasti kentän ulkopuolella tapahtuvat pienet asiat. Ne asiat, jotka tekevät sinusta ammattilaisurheilijan. Siltä Lassas ei tällä hetkellä näytä. Nuorukaiselle voisi tehdä hyvää ottaa pari kolme kiloa massaa pois, jotta ne posket olisivat lommolla, kuten ammattilaisilla on.

Nuoren pelintekijän potentiaalista on puhuttu jo vuosia, eikä turhaan. Siitä ovat todiste ne kymmenet ja kymmenet poika- ja juniorimaajoukkueottelut, joita hän on tahkonnut. Tämä on se kausi, jolloin sen potentiaalin pitää konkretisoitua liigapeleissä. Hän tarvitsee alle hyvän kauden isoilla minuuteilla, jotta siirto ulkomaille laatuseuraan olisi mahdollinen. Muuten voimme kohta alkaa puhumaan jälleen kerran hukatusta lahjakkuudesta.

Kansikuva: All Over Press