Veikkausliigaennakko: 3. SJK – Pohjakosketuksen jälkeen kohti uutta nousua

Ruutu LogoVeikkausliigakausi 2018 starttaa 7.4. Katso jokainen ottelu suorana Ruutu+-palvelussa.

Toisinaan uusi nousu vaatii pohjakosketuksen. Moni SJK-kannattaja toivoo, että viime kausi oli seinäjokelaisille opetus, sillä melkein kaikki mahdollinen meni pieleen. Sekasortoinen vuosi on nyt historiaa ja SJK pyrkii takaisin Veikkausliigan huipulle virheistään oppineena. Kasassa on nimekäs joukkue, mutta onko Tommi Kautonen oikea mies viemään seuran kohti gloriaa?

Viime kausi

SJK oli pitkään yksi Suomen parhaiten asiansa hoitavista seuroista. Taustalla liikemies Raimo Sarajärvi takasi vakaan talouden, mutta pysyi poissa urheilullisista päätöksistä. Seinäjoella rakennettiinkin rauhassa perusteita pitkäjänteisten suunnitelmien myötä. Simo Valakari oli oiva valmentaja seuran tarpeisiin ja hänelle taattiin työrauha, joka tuotti tulosta Suomen mestaruuden ja cup-voiton myötä.

Helmikuussa 2017 kuitenkin tapahtui jotain, sillä SJK uutisoi antaneensa potkut seuran divarista Suomen huipulle nostaneelle Valakarille. SJK:n talvikausi oli toki ollut vaikea, sillä seura oli menettänyt hurjan määrän edelliskauden avainpelaajiaan ja joukkue oli vasta hitsautumassa yhteen. Valakarin potkut olivat todellinen uutispommi ja hurjan moni ei ollut vakuuttunut, kun HJK:ssa maineensa menettänyt Sixten Boström nimitettiin nottajokelaisten uudeksi pääkäskyttäjäksi. SJK kokosi nopealla tahdilla Boströmin ajatuksia vastaavan joukkueen, mutta valmistautumisjakso kauteen jäi auttamatta liian lyhyeksi.

SJK:n viime kausi olikin todellista turbulenssia. Boström ei saanut joukkueen peliä missään vaiheessa toimimaan ja mestaruustaistoon kaavailtu joukkue löysi itsensä alemmasta keskikastista. Lopulta Boströmin aika Seinäjoella sai nolon lopun, kun mies sai potkut murskaaviin 6–0-lukemiin päättyneen HJK-tappion jälkeen. Boströmin kakkosvalmentajasta Manuel Rocasta tuli seuran uusi päävalmentaja, mutta myös hän sai kesken kauden potkut, joten SJK:ta valmensi viime kaudella peräti neljä eri valmentajaa. Myös joukkueen rakennus meni pahasti vihkoon, kun kauden kynnyksellä ryhmään saapui viisi uutta pelaajaa ja heti startin jälkeen kaksi lisää. Uutta ukkoa tuli sisään myös keskikesällä, kun SJK hankki ikkunan auettua peräti viisi uutta miestä. Näistä kahdestatoista pelaajasta vain viisi on mukana alkavan kauden joukkueessa.

Kauden edettyä kohti syksyä SJK paransi otteitaan erityisesti tuloksellisesti. Pelillisesti seinäjokelaiset eivät missään vaiheessa vakuuttaneet, mutta huippuyksilöt ja heidän avulla loppukaudesta napatut niukat voitot nostivat joukkueen lopulta sarjataulukossa kuudenneksi, mutta eurosijojen ulkopuolelle jääminen oli iso pettymys koko seurayhteisölle. SJK:lla oli mahdollisuus pelastaa kautensa kotikentällä pelatussa Cupin finaalissa, mutta HJK oli taas kerran parempi, joten parin vuoden tauon jälkeen seinäjokelaisia ei nähdä ensi kauden europeleissä.

Siirrot

Sisään: Anders Bååth (Brommapojkarna, Ruotsi), Reuben Ayarna (Ilves), Emile Paul Tendeng (Ilves), Maximo Tolonen (Honka), Jordan Mustoe (KVC Westerlo, Belgia), Jesse Öst (Degefors, Ruotsi), Teppo Marttinen (JJK)

Ulos: Elias Ahde (TPS, laina), Timo Tahvanainen (Jippo), Tomas Hradecky (TPS), Diego Bardanca (UD Ibiza, Espanja), Sergi Arimany (UE Llagostera, Espanja), Matej Hradecky (?), Erfan Zeneli (?), Chema Anton (?), Kaine Sheppard (?)

Lähtökohdat

SJK lähtee kauteen jälleen kerran kovasti uudistuneena, sillä ovet ovat käyneet talven aikana tiiviiseen tahtiin. Seura nimitti jo hyvissä ajoin uudeksi pääkäskyttäjäkseen viime vuodet Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajana toimineen Tommi Kautosen. Kautosen valmentajaura ei ole sujunut kovin ruusuisissa merkeissä ja moni kyseenalaisti SJK:n päätöksen sitoutua Kautosen alaisuuteen pitkällä sopimuksella. Positiivista on kuitenkin se, että nyt SJK sai valmistautua kauteen rauhassa, sillä Kautoselle annettiin paljon vastuuta joukkueen kokoamisessa.

SJK teki usean varsin nimekkään hankinnan ja mikä tärkeintä hyvissä ajoin. Kasassa onkin varsin nimivahva joukkue. Liki 150 matsia Ruotsin pääsarjassa pelannut Anders Bååth vaikuttaa hyvältä täsmähaulta keskikentän pohjalle, mutta talvikauden tärkein ja isoin hankinta oli ehdottomasti Ilveksessä sarjan parhaiden pelaajien joukkoon nousseen Reuben Ayarnan naaraaminen Pohjanmaan lakeuksille. Mielenkiintoinen nimi on myös Hongasta siirtynyt superlupaus Maximo Tolonen, joka kamppailee tosissaan jopa avauskokoonpanopaikasta kauden alkaessa.

Talvikaudella SJK on esiintynyt lupauksia herättävästi. Päävalmentaja Kautonen haluaa SJK:n olevan aktiivinen ja pallollinen joukkue. Erityisesti hyökkäyspelaamisessa on ollut useita varsin hyviä aihioita. Cupissa SJK eteni puolivälieriin voittamalla oman lohkonsa ilman tappioita. Ainoa pistemenetys oli Jaroa vastaan pelattu vierastasuri, mutta erityisesti 1–0-voittoon päättynyt Pohjanmaan derby VPS:aa vastaan antoi ilonaihetta seuran kannattajille. Valitettavasti ilonaiheita ei enää riittänyt Cupin ensimmäisellä pudotuspelikierroksella, missä sarjanousija Honka kävi hakemassa yllättävän 2–1-vierasvoiton vaisusti esiintyneestä SJK:sta. Honka-ottelu oli SJK:lta kokonaisvaltainen epäonnistuminen, mutta muuten talvikautta voi kutsua onnistuneeksi.

Kaudella 2015 Vahid Hambo nousi Veikkausliigan eliittikärkien joukkoon. (Matti Raivio / All Over Press)

Avainpelaajat

Viron maajoukkueen ykkösveskari Mihkel Aksalua voi tituleerata eläväksi SJK-legendaksi. SJK:n tulevan kauden kapteeni siirtyi seuran riveihin kaudeksi 2013 ja hän onkin kaikkien aikojen eniten SJK:n paidassa otteluita pelannut pelaaja. Aksalun viime kausi ei ollut täydellinen, sillä hän teki huomattavasti totuttua enemmän helppoja virheitä. Parhaimmillaan hän on kuitenkin yhä liigan parhaita maalivahteja ja ensimmäinen nimi Tommi Kautosen avauskokoonpanossa. SJK:n maalivahtiosastolla nähdään tänä vuonna entistä suurempaa kilpailua, sillä Ruotsista Suomeen palannut Jesse Öst on myös laadukas maalivahti, joka ei varmasti tyydy suosiolla kakkosmaalivahdin rooliin.

Puolustuspäässä SJK:n mielenkiintoisin pelaaja lienee toppari Joel Mero. FC Lahden kasvatti oli vielä muutama vuosi sitten yksi maamme kärkilupauksia, mutta siirto Saksan Bundesliigan Borussia Mönchengladbachin riveihin oli epäonnistunut. Mero kärsi jatkuvista loukkaantumisista eikä missään vaiheessa pystynyt lyömään itseään läpi. Kyse on kuitenkin vasta 23-vuotiaasta pelaajasta, joka pelasi mainion loppukauden SJK:n riveissä ja on nyt ehjän harjoituskauden jälkeen valmis ottamaan yhden askeleen eteenpäin urallaan. Rinnalleen Mero saanee toisen ulkomailla piipahtaneen suomalaisen Dani Hatakan, joka pääsi viime syksynä Huuhkajien matkaan ja on lähtökohtaisesti koko sarjan parhaita keskuspuolustajia. Laitapuolustajista kovaotteinen Jarkko Hurme on yhä pelipaikkansa eliittiä, mutta Belgian pääsarjasta siirtyneen brittipuolustajan Jordan Mustoen pitää pystyä nostamaan tasoaan rutkasti, tai SJK on isoissa ongelmissa.

Keskikentän keskustassa SJK:lla on todella hyvä kilpailutilanne. Mehmet Hetemaj on joukkueensa tärkein pelaaja ja keskikentän työmyyrä pelaa jokaisen ottelun alusta loppuun kunnossa ollessaan. Vierelleen hän saa viime kaudella Ilveksessä ihastuttaneen Reuben Ayarnan ja parhaimmillaan kaksikko pystyy dominoimaan keskikentän taistelua kaikkia sarjan muita joukkueita vastaan. SJK:lla on myös vaihtopenkillä laadukkaita vaihtoehtoja, sillä Anders Bååth, Matti Klinga ja Obed Malolo ovat jokainen hyviä liigapelaajia, jotka voi huoletta heittää avauskokoonpanoon ilman suurta pelkoa tason putoamisesta.

Hyökkäyspäässä suurimmat otsikot kerännee loukkaantumisistaan toipunut ”Suomen Zlatan” Vahid Hambo. Hambo teki pari vuotta sitten läpimurtonsa liigatasolle Interin riveissä ja erinomaiset otteet toivat siirron Englannin toiseksi korkeimman sarjatason Brightonin riveihin. Hambo oli Englannissa käytännössä koko ajan loukkaantuneena ja myös viime kausi meni lähinnä täyspäiväiseen harjoitteluun totutellessa. Nyt hyökkääjä on kuitenkin taas kunnossa ja hän on yksi potentiaalinen nimi voittamaan koko sarjan maalikuninkuuden.

Hyvää taustatukea Hambo saa luotettavalta Billy Ionsilta, joka on kunnossa pysyessään varma kymmenen liigamaalin mies. Mielenkiintoinen pelaaja on Ilveksestä tullut Emile Paul Tendeng, joka pystyy pelaamaan joko laidassa tai kymppipaikalla. Tendeng oli toissa kaudella koko liigan paras pelaaja, mutta miehen viime kausi oli heikko ja nyt senegalilaispelaaja hakee uutta nostetta uralleen uudessa ympäristössä.

Ennakoitu avauskokoonpano

Uhkakuvat

SJK:n viime kausi epäonnistui pitkälti siitä syystä, että omistaja Raimo Sarajärvi ei malttanut olla puuttumatta joukkueensa jokapäiväiseen toimintaan. Intohimoinen seurapomo on toki hieno asia, mutta tiettyyn pisteeseen asti. Onko Sarajärvi ottanut viime kaudesta opiksi vai onko tiedossa samankaltainen karuselli? Mitä tapahtuu, jos SJK:n kausi alkaa muutamalla heikolla ottelulla? Uusi päävalmentaja Tommi Kautonen on vielä melko kokematon ja hän ei ole vielä kertaakaan urallaan valmentanut läheskään SJK:n tasoista joukkuetta. Harjoituskauden perusteella Kautosella on selkeä idea siitä, miten hän haluaa joukkuettaan peluuttaa, mutta hänellä on silti vielä paljon todistettavaa tosipelien alkaessa.

SJK:n hyökkäysosasto on nimekäs, mutta silti pienoinen kysymysmerkki. Kaikki on rakennettu Vahid Hambon ympärille, mutta pystyykö kolossaalinen hyökkääjä pelaamaan enää ehjää kautta lukuisten loukkaantumistensa jälkeen? SJK:lla ei oikein ole mitat täyttävää kakkoskärkeä, sillä Ykkösessä kovaa jälkeä tehnyt Aristote Mboma keskittyi viime kaudella lähinnä maalipaikkojen tuhlailuun. Hambon on siis syytä onnistua ja pysyä kasassa, muuten SJK:llta saattaa olla käsissään maalinteko-ongelma.

Ota seurantaan

Maximo Tolonen. Espoon Hongan kasvatti Maximo Tolonen on paukutellut kovia maalimääriä Suomen nuorten ikäkausimaajoukkueissa. Tolonen otti ensiaskeleitaan aikuisten sarjoissa viime kaudella kasvattajaseurassaan, mutta hän ei missään vaiheessa kuulunut Hongan runkopelaajien joukkoon. Moni ihmettelikin, miksi Tolonen siirtyi Seinäjoelle, jossa kilpailu peliajasta on huomattavasti kovempaa kuin Espoossa. Tolonen on kuitenkin esiintynyt talvikaudella edukseen ja nuorukainen on ottanut isoja askeleita eteenpäin jalkapalloilijana. Monipuolinen hyökkääjä saanee ensi kaudella peliaikaa pääsääntöisesti laiturina ja hänellä on kaikki mahdollisuudet lyödä läpi Veikkausliigakentille. Jos läpilyönti tapahtuu, siirtynee Tolonen viimeistään syksyllä jonkun kovan ulkomaisen seuran junioriakatemiaan.

Arvio

SJK on ennen alkavaa kautta isohko kysymysmerkki. Vaihtuvuus on ollut kovaa ja puhtaasti nimilistoja vertailemalla kasassa on todella kova joukkue. Valmennus on pienoinen kysymysmerkki, mutta SJK on ehdottomasti yksi suurimmista mitalisuosikeista. Ilman suurta romahdusta, Seinäjoella pelataan vuoden päästä jälleen europelejä ja jopa HJK:n haastaminen on nappisuorituksella mahdollista.

Faneille.comin Veikkausliiga-ranking 2018:

Kansikuva: Matti Raivio / All Over Press