Veikkausliigaennakko: 11. TPS – Turun ykkösseura palaa takaisin pääsarjaan maltillisin odotuksin

Ruutu LogoVeikkausliigakausi 2018 starttaa 7.4. Katso jokainen ottelu suorana Ruutu+-palvelussa.

Se Turun perinteisempi ja enemmän kannatettu jalkapalloseura TPS palaa kolmen vuoden tauon jälkeen sinne minne se eittämättä kuuluu, eli Veikkausliigaan. Tiukan talouden kanssa painiva turkulaisseura lähtee kauteen yhtenä suurimpana putoajasuosikkina, sillä joukkueen kokoonpano ei talven aikana ole juuri vahvistunut. Kasassa on kuitenkin yhtenäinen ja pitkään yhdessä pelannut joukkue, joka voi yllättää alkavalla kaudella monet.

Viime kausi

TPS lähti Ykkösen kauteen ristiriitaisin tunnelmin. Perinteiset stadionriidat oli saatu ainakin hetkeksi sovittua ja TPS palasi kahden evakkovuoden jälkeen takaisin Turun parhaalle jalkapallostadionille Veritakselle. TPS aloitti kolmannen peräkkäisen Ykkösen kauden yhtenä sarjan suurimmista ennakkosuosikeista. Kannattajat olivat varovaisen optimistisia, mutta moni pohti hiljaa, oliko seura sittenkään vielä valmis nousemaan takaisin pääsarjaan.

TPS on perinteisesti aloittanut kaudet heikosti, eikä viime kausi tehnyt sääntöön poikkeusta. Neljän ensimmäisen ottelun jälkeen kasassa oli vain kaksi tasapelipistettä ja hätäisimmät ehtivät tuomita TPS:n nousuhaaveet jo toukokuun alkupuolella. Kauden viidennessä ottelussa TPS sai kuitenkin helpottavan voiton Jarosta, jonka jälkeen turkulaiset olivat sarjan selkeästi paras joukkue. Edellisillä kausilla nuorella ja kokemattomalla TPS:lla oli isoja ongelmia tiukkojen matsien kääntämisen kanssa, mutta viime vuonna seura onnistui raapimaan nousuhaaveiden kannalta elintärkeitä yhden maalin rutiinivoittoja.

Ykkönen on ollut viime vuosina loppuun asti äärimmäisen mielenkiintoinen sarja ja sama trendi jatkui vuonna 2017. Ennen kauden viimeistä ottelua TPS johti Honkaa kolmella pisteellä, ja loppukliimaksin maksimoimiseksi joukkueet sattuivat kohtaamaan kauden viimeisessä ottelussa. Homman nimi oli selvä, paremman maalieron turvin Honka nousisi kotivoitolla takaisin Veikkausliigaan, kun taas kaikki muut tulokset tietäisivät turkulaisjuhlia. Hyisevässä liki nolla-asteisessa säässä pelattu kauden finaali on jäänyt varmasti monen mieliin. Espooseen matkasi yli 500 TPS-kannattajaa ja ottelun tunnelma oli jotain sellaista, mitä Suomessa harvoin nähdään. Itse ottelu ei myöskään jättänyt kylmäksi, sillä panoksia riitti aivan viime minuutille asti. Honka meni ottelun 51. minuutilla johtoon ja näytti matkaavan vakuuttavasti kohti Veikkausliigaa. Ilari Mettälä nousi kuitenkin turkulaisten sankariksi viimeistelemällä ottelun viimeiseksi maaliksi jääneen tasoituksen tarkalla laukauksella aivan rangaistusalueen ulkopuolelta. Tasapelin myötä alkoivat turkulaisjuhlat, kun sadat vieraskannattajat ryntäsivät kentälle juhlimaan nousua pelaajien kanssa.

Siirrot

Sisään: Elias Ahde (SJK), Aleksi Ristola (HIFK), Antto Tapaninen (JJK), Tomas Hradecky (SJK), Miikka Mujunen (FC Lahti), Ben McKendry (Vancouver Whitecaps, Kanada), Drago Milovic (FK Amkar, Venäjä)

Ulos: Mikko Hyyrynen (Eläkepäivät), Ilari Mettälä (Ilves)

Lähtökohdat

Nousijajoukkue TPS:n selkeä tavoite ensimmäisellä liigakaudella on sarjapaikan säilyttäminen. Joukkue on pysynyt melko hyvin kasassa viime vuodesta, sillä ydinrunkoon ei juuri muutoksia tullut. Viime kaudella Ykkösen parhaaksi pelaajaksi valittu Mikko Hyyrynen jättää ison aukon TPS:n hyökkäyspelaamiseen ja myös tärkeitä maaleja tehnyttä Ilari Mettälää saattaa tulla ensi kaudella ikävä.

TPS:n talvikausi sujui varsin ristiriitaisesti. Suomen Cupissa joukkue ei hävinnyt otteluakaan, mutta keskustelua herättäneen formaatin myötä yksi voitto ja neljä tasapeliä eivät riittäneet viemään Turun mustavalkoisia jatkokierroksille. Vaikka jatkopaikka jäi haaveeksi, sai TPS Suomen Cupin otteluista rutkasti itseluottamusta. Turun Derbyssä rakasta paikallisvastustajaa Interiä vastaan TPS oli pelillisesti parempi ja Onni Valakarin epäonnistunut rangaistuspotku jätti paljon jossiteltavaa. Myös IFK Marienhamnia vastaan TPS todisti pystyvänsä pelaamaan tasaväkisiä otteluita erinomaista liigajoukkuetta vastaan.

Puhtaasti pelaajalistoja vertailemalla TPS hävinnee taistelun jokaiselle muulle Veikkausliigaseuralle. TPS:n suurin vahvuus piileekin valmennuksessa, sillä Mika Laurikainen on tehnyt pitkäjänteistä työtä rajallisin resurssein ja tietää satavarmasti, miten joukkueen pelaajamateriaalista saa ulosmitattua kaiken mahdollisen. Viime vuosina erityisesti TPS:n puolustuspeli on vakuuttanut. Viime kaudella joukkue päästi 27 ottelussa vaivaiset 14 maalia ja myös Suomen Cupissa turkulaisten verkkoon tehtiin viidessä ottelussa vain kaksi maalia. Jos TPS puolustaa vastaavalla tasolla myös ensi kauden liigaotteluissa, on turkulaisia vastaan varmasti ikävä pelata.

Kokenut Mika Ääritalo on alkavalla kaudella TPS:n tärkeimpiä pelaajia. (Jaakko Stenroos/AOP)

Avainpelaajat

TPS on viime vuosina luottanut liki kokonaan kotimaisiin pelaajiin. Viime kaudeksi joukkueeseen liittyi PS Kemin riveihin siirtyneen Oskari Forsmanin korvaajaksi kanadalainen maalivahti Jonathan Viscosi, joka pelasi alun haparointien jälkeen mainion kauden. Viscosi otti isoja kehitysaskelia sopeuduttuaan TPS:n pelitapaan ja pelasti loppukaudella torjunnoillaan monta pistettä. Viscosi on vielä liigatasolla katsomaton kortti ja pienoinen kysymysmerkki, sillä säilyttääkseen sarjapaikkansa TPS tarvitsee ensi kaudella luotettavaa maalivahtipelaamista. Talven otteluissa Viscosin taakse lipsahti muutama helppo osuma, mutta TPS-kannattajat luottavat kanadalaisen parantavan menoaan viime kauden tapaan tosipelien alkaessa.

Puolustuksessa TPS:n ehdoton ykkösnimi on 22-vuotias kaarinalainen Miro Tenho, jonka jatkaminen oli seuralle pienoinen lottovoitto. Tenho saattoi hyvinkin olla koko viime kauden paras pelaaja Ykkösessä ja kaikki viittaa siihen, että hän on tähtitason pelaaja myös Veikkausliigassa. Taitava Tenho on erinomainen pallollinen toppari, jolla on iso rooli rakennusvaiheessa. Tenho saa hyvää taustatukea luotettavilta laitapuolustajilta Juri Kinnuselta ja Sami Rähmöseltä. Kinnunen on noussut taistelutahdollaan TPS-kannattajien suosikkipelaajaksi ja hänen vasemman laidan nousunsa tuottivat viime kaudella useita maaleja. Oikean laidan Rähmönen on elävä TPS-legenda ja tärkeä mies niin kentällä kuin pukukopissa.

Keskikentällä TPS:n tärkein pelaaja on 22-vuotias Niklas Blomqvist. Pienikokoinen Blomqvist on mainio kahden suunnan keskikenttäpelaaja ja TPS:n ensi kauden ensisijainen pelinrakentaja. Rinnalleen hän saanee uuden hankinnan Ben McKendryn, jonka todellinen taso on vielä pienoinen arvoitus. Laidoilla katseet kiinnittyvät erityisesti Oskari Jakoseen, jonka lopullista läpimurtoa on odoteltu jo muutaman kauden ajan. Seuralegenda Mika Ääritalo oli TPS:n paras pelaaja Suomen Cupin otteluissa ja häneltä odotetaan alkavalla kaudella kaksinumeroista maalimäärää.

Ennakoitu avauskokoonpano (4–3–3)

Uhkakuvat

TPS:n pelaajamateriaali on äärettömän kapea. Turkulaisilla kävi viime vuonna valtaisa tuuri, sillä joukkue välttyi liki kokonaan isoilta loukkaantumisilta. TPS pelasi koko kauden läpi käytännössä 15 pelaajalla, mikä ei enää ole mahdollista, kun Veikkausliigassa mukaan tulee kuusi lisäottelua. TPS:n avauskokoonpano kestää vertailun pahimpiin kilpakumppaneihin, mutta riittääkö joukkueen leveys? Niklas Blomqvistin loukkaantuminen olisi TPS:lle täydellinen katastrofi, sillä joukkueella ei ole hänelle suoraa korvaajaa vaihtopenkillä.

TPS:n toinen uhkakuva liittyy maalintekoon, sillä joukkueelta puuttuu selkeä ykköskärki. TPS teki Suomen Cupissa viidessä ottelussa vain kolme maalia ja joukkueella oli vaikeuksia laadukkaiden maalipaikkojen luomisessa. Puolustuspeli toimii, mutta sarjapaikan varmistaminen vaatii myös maaleja. Kuka TPS:n pelaaja on se, joka ratkaisee ensi kaudella tärkeitä otteluita? Mika Ääritalolle on tarjolla jopa liian isoa roolia, sillä isokokoinen hyökkääjä ei enää ole se sama vanha dominoiva itsensä, kuin viisi vuotta sitten. TPS kiinnitti pari viikkoa sitten isokokoisen montenegrolaishyökkääjän Drago Milovicin riveihinsä heinäkuun loppuun kestävällä sopimuksella. Milovic ei vaikuta sateentekijältä, mutta liki kaksimetrinen kolossi saattaa hyvinkin nousta ensi kaudella sarjan kulttipelaajien joukkoon.

Ota seurantaan

Onni Valakari. SJK:sta ennen viime kautta TPS:än siirtynyt Onni Valakari pelasi huikaisevan hienon kauden. Pelilupasekoilujen myötä lupaava hyökkäävä keskikenttäpelaaja pääsi irti sarjaotteluissa vasta heinäkuussa, mutta millä tavalla ”Frank” tulikaan sisään TPS:n joukkueeseen! Valakari teki kuusi maalia ja oli alati vaarallinen melko vapaassa roolissa keskikentän kolmikon ylimpänä pelaajana. Valakarin talvikausi ei mennyt aivan nappiin ja nuoren miehen peliesitykset vaihtelevat vielä liikaa otteluiden välillä. Parhaimmillaan hän on kuitenkin loistava pelaaja, joka pystyy ratkomaan otteluita omalla taidollaan myös pääsarjatasolla. Valakarilla on potentiaalia vaikka mihin ja tuleva kausi lienee hänen viimeisensä Suomen kentillä.

Arvio

Lähtökohtaisesti TPS tulee kamppailemaan suoran putoamisen välttämisestä yhdessä PS Kemin kanssa. TPS ei pärjää materiaalivertailussa sarjan parhaille joukkueille, mutta parhaimmillaan se on enemmän kuin osiensa summa. Jos avainpelaajat pysyvät kunnossa ja seura löytää jostain luotettavan maalintekijän, voi TPS hyvinkin varmistaa sarjapaikkansa jo hyvissä ajoin ennen kauden loppumista. Vastaavasti kaudesta on helppo ennustaa vaikeaa, jos joukkueen hyökkäyspelaaminen ei parane rutkasti talvikauden otteluista.

Faneille.com Veikkausliiga-ranking 2018:

Kansikuva: Matti Raivio/All Over Press