Kommentti: Myrsky on lähestymässä HJK:n pilvilinnoja

Ruutu LogoVoit seuata Klubin kaikki Veikkausliigan ottelut Ruutu+ -palvelun kautta.

HJK on ollut tällä kaudella vakuuttava, mutta helsinkiläisten taivaalle on ilmestymässä tummia pilviä kauden tärkeimpien hetkien lähestyessä.

HJK:lla menee tällä hetkellä lujaa. Joukkue johtaa Veikkausliigaa kahdeksan pisteen erolla Vepsuun ja maanantaina Klubi teki seurahistoriansa merkittävimmän siirron (mitä ikinä se tarkoittaakaan), kun Alfredo Moreloksen siirto Rangersiin sai sinettinsä.

Helsinkiläiset seilaavat Veikkausliigassa viiden ottelun voittoputkessa. Klubin verkkoon on tehty näissä peleissä vain yksi maali, kun taas HJK on takonut 18 täysosumaa. Edellisessä kahdeksassa ottelussaan HJK on päästänyt vain yhden maalin. Veikkausliigassa joukkueen maaliero on 16 ottelun jälkeen vähintäänkin vakuuttava 36-6. Klubi on hävinnyt tällä kaudella vain yhden ottelun ja varsinkin kotikentällä jälki on ollut tyrmäävää.

Moreloksen siirto ei ole tyrehdyttänyt joukkueen hyökkäyspeliäkään, sillä esimerkiksi Akseli Pelvas ja Evans Mensah ovat olleet viime aikoina mainiossa iskussa.

HJK kohtaa torstaina Eurooppa liigan karsinnassa walesilaisen Connah’s Quay Nomadsin. HJK:n pitäisi selvittää ennakkoon selvästi heikompi vastustaja ongelmitta, mutta sinivalkoisten kannattajilla on varmasti huonoja muistoja europelien läheisyydestä viime vuosilta.

Esimerkiksi vuosi sitten Klubin suurimmat ongelmat alkoivat juuri europelien myötä tulleessa otteluruuhkassa. Joukkueen kulmakiviin lukeutuneet Atom ja Taye Taiwo loukkaantuivat kriittisellä hetkellä ja Klubin peli oli elokuusta eteenpäin todella tahmeaa. Viimeisimmän europelin jälkeisistä neljästä Veikkausliigan ottelusta HJK keräsi vaivaiset kolme pistettä. Tuolloin Morelos piti käytännössä yksin joukkueensa mestaruustaistossa.

Helsinkiläisten taivaalle onkin jälleen ilmestymässä myrskyisiä pilviä europelien lähestyessä.

Muutama joukkueen tärkeimmistä palasista ei ole aivan parhaassa iskussa kriittisten hetkien ollessa nurkan takana. Veikkausliigan parhaimmistoon alkukaudella kuulunut Moshtagh Yaghoubi on kärsinyt pienistä vammoista eikä ole pelannut täysiä minuutteja edelliseen kahdeksaan Klubiin otteluun Veikkausliigassa. Mosan poissaolo on näkynyt kentällä välittömästi. Torstaina Atom jätti viheriön takareittään pidellen jo reilun kymmenen minuutin pelin jälkeen. Vaikka japanilaisen rooli ei ole aivan yhtä kriittinen kuin aikaisemmilla kausilla, niin vasemman laidan toimivuus on ollut pitkälti miehen harteilla. Myös ykkösvahti Thomas Dähne on kärsinyt vaivoista ja Markus Uusitalo on kantanut torjuntavastuun kolmessa edellisessä ottelussa. Vaikka nuorukainen onkin esiintynyt erinomaisesti ja pitänyt nollan jokaisessa ottelussaan, niin kokeneempi Dähne olisi varmastikin valmennuksen ykkösvaihtoehto europeleihin. Voi tietysti olla, että saksalaista säästellään nimenomaan europeleihin.

Tähän kun lisätään Moreloksen jättämä aukko, niin HJK:lla on isoja kysymysmerkkejä kauden tärkeimpien hetkien lähestyessä. Veikkausliigan voittoon joukkueen nykyinenkin materiaali pitäisi riittää ja lisäksi walesilaisten pitäisi kaatua ongelmitta. Kriittisimmät hetket koittavat reilun kuukauden kuluttua, jolloin HJK:n pitäisi olla aivan täydessä iskussa. Klubi etsineekin vahvistuksia riveihinsä, sillä varsinkin hyökkäyskalusto tarvitsee lisää muskeleita Moreloksen poistumisen myötä.

HJK:n avainpelaajat ovat pelanneet isoja minuutteja läpi kauden. Jälki Veikkausliigassa on ollut vakuuttavaa, mutta sillä voi olla kallis hinta. Onkin hieman kummallista, että esimerkiksi Ousman Jallow ei ole saanut juuri yhtään peliaikaa tällä kaudella. Gambialainen on pelannut tällä kaudella Veikkausliigassa vain 152 minuuttia.

Kolmen pisteen lisäksi HJK sai muutakin positiivista torstaina, kun Demba Savage onnistui viimein maalinteossa. Laituri on vaeltanut varjojen mailla koko alkukauden, joten onnistuminen tuli varmasti tarpeeseen. Klubi tarvitsee ehdottomasti myös parhaassa iskussa olevan Savagen, kun kauden tärkeimmät hetket koittavat.

Kansikuva: All Over Press