Kommentti: SJK harjoittelee vielä suurseurana toimimista

Ruutu LogoSeuraa parasta kotimaista futista Ruutu+ -palvelusta, joka tarjoaa jokaisen Veikkausliiga-matsin suorana.

SJK ilmoitti perjantaina antaneensa potkut päävalmentaja Sixten Boströmille. Tilalle palkattiin espanjalainen José Manuel Roca, mikä on rohkea valinta seinäjokelaisilta.

SJK:n vauhti kohti suomifutiksen terävintä kärkeä on ollut nopea. Nousujohteisella taipaleella takaiskuja ei ole juurikaan tullut, vaan kaikki on sujunut varmastikin lähes täysin seinäjokisten suunnitelmien mukaan.

Kolmen Veikkausliigassa vietetyn kauden aikana palkintokaappi on täyttynyt mestaruudella, hopealla ja pronssilla. Lisäksi SJK kuittasi viime vuonna nimiinsä Suomen Cupin. Kirsikkana kakun päällä on tietysti vuosi sitten valmistunut oma upea stadion.

Vauhti on ollut melkoinen, sillä seuran ensimmäisestä kaudesta Kakkosesta on vain yhdeksän vuotta aikaa. On luonnollista, että näin nopeassa nousussa matkalle mahtuu kasvukipuja. Ne SJK on kohdannut erityisesti viimeisen puolen vuoden aikana.

Ensimmäiset säröt kilpeen tulivat helmikuussa, kun loistavaa työtä SJK:ssa tehnyt Simo Valakari sai potkut. Tämä oli valtava muutos, sillä SJK:n nousu huipulle kulminoitui pitkälti juuri Valakariin.

Tilalle tuli Sixten Boström. Ristiriitaisia tunteita herättävä valmentaja, jonka edellinen pesti Suomessa päättyi potkuihin HJK:sta.

Tilanne oli haastava, sillä kauteen valmistautuminen jäi lyhyeksi ja joukkueen rakentaminenkin oli kesken. Tämä näkyikin Veikkausliigassa. SJK nappasi kuudesta ensimmäisestä ottelustaan vain viisi pistettä.

Tunnelin päässä alkoi näkyä hieman valoa, kun SJK kuittasi seuraavista neljästä ottelusta kahdeksan pistettä, vaikka pelillisesti otteissa olikin vielä runsaasti parannettavaa. Pohjanoteeraus tuli kauden 11. ottelussa, kun HJK pöllytti kotikentällään seinäjokelaisia maalein 6-0.

Tämä oli SJK:n johdolle viimeinen niitti ja Boströmin liitto joukkueen kanssa tuli päätökseen. SJK kuittasi Boströmin alaisuudessa 11 ottelusta 13 pistettä, mikä on vähän mestaruutta tavoittelevalle joukkueelle. Espanjalainen José Manuel Roca on nähnyt jo kaksi SJK:n ottelua paikan päältä, joten päätöstä potkuista ei tehty varmastikaan vain HJK-ottelun takia.

SJK:n nousu kotimaisen jalkapallon kärkijoukkueiden joukkoon on ollut satumainen. Seura on ollut terävimmässä kärjessä vasta kolmen kauden ajan, mikä heijastelee nyt vastoinkäymisten myötä kasvukipuina.

Boströmin palkkaus osoittautui virhearvioksi. Mikäli 53-vuotiaan päävalmentajan sopimuksessa ei ollut jotain pykälää, mikä mahdollisti irtisanomisen yllättävän heikon alkukauden jälkeen, niin SJK maksaa tällä hetkellä palkkaa kolmelle päävalmentajalle.

José Manuel Roca on rohkea valinta päävalmentajaksi. SJK olisi voinut turvautua johonkin kokeneeseen kotimaiseen päävalmentajaan, joka olisi varmasti pitänyt joukkueen ainakin ylemmässä keskikastissa. SJK:ssa luotetaan kuitenkin omaan visioon sen verran lujaa, että Etelä-Pohjanmaalla ollaan valmiita ottamaan riskejä sen toteutumisen eteen.

Tilanne on ainakin haasteellinen. Joukkue on kasassa ja kausi täydessä vauhdissa, mutta voittoja pitäisi pystyä raapimaan kovalla tahdilla. 11 päivän maajoukkuetauko ei voisi tulla SJK:n kannalta parempaan saumaan.

Aika näyttää, jatkuvatko kasvukivut vai osuiko SJK kultasuoneen yllättävän päävalmentajavalinnan myötä.

Kansikuva: All Over Press