Kommentti: Väsynyt, väsyneempi, HIFK

Ruutu LogoJännittävä Veikkausliiga-kausi on potkaistu vauhdilla käyntiin. Voit seurata parasta kotimaista jalkapalloa Ruutu+ -palvelun kautta.

Kotimainen futiskausi on täydessä vauhdissa – katso pelit ilmaiseksi

Kolmatta perättäistä Veikkausliiga-kauttaan pelaavalle Helsingin IFK:lle osattiin povata haastavaa kautta. Antti Muurisen johtamalla kokeneella joukkueella ei kuitenkaan pitänyt olla mitään hätää putoamisen suhteen. 180 minuuttia nolla-nollaa pelannut HIFK on ollut kaikkea muuta kuin vakuuttava.

Kauden alku on aina tärkeä, olit sitten mestarikandidaatti tai suosikki putoamaan. HIFK sai alkuohjelman suhteen Veikkausliigalta lahjan, pisteautomaateiksi povatut PS Kemi ja JJK vastaan kahdessa ensimmäisessä pelissä. Odotusarvona kuusi pinnaa, vähintään neljä. Tuloksena kaksi 0–0-tasapeliä.

Vielä tuloksiakin huolestuttavampaa on ollut HIFK:n pelillinen anti. Joukkue on ollut aavistuksen vastustajiaan etevämpi, mutta siihen ei ihmeitä tarvita kun vastassa on Kemin tai JJK:n tasoisilla nipuilla operoivat joukkueet. Suurinta tuskaa helsinkiläisille on tuottanut paikkojen rakentelu ja viimeistely.

Hyökkäyspelin tahmeus ei kuitenkaan ole yllätys. Helsinkiläisten Mikael Forssellilla vahvistunut hyökkääjäosasto on häntäpään joukkueelle laadukas, mutta keskikenttä on kaikkea muuta kuin vakuuttava. Kapteeni Mika Väyrynen on edelleen sarjan parhaita pelaajia, mutta muilta osin HIFK:n keskikenttä on heikko, varsinkin luovien pelaajien osalta. Tämä on näkynyt karulla tavalla juuri tuskassa luoda kunnollisia maalipaikkoja.

Lisää kylmää vettä ongelmissa olevan joukkueen niskaan kaatoivat joukkueen intohimoiset kannattajat. Klackenina tunnettu HIFK:n kannattajapääty teki selväksi, mitä mieltä he ovat seurajohdon toiminnasta ja joukkueen rakennuksesta.

Joukkueen rakentamisen suhteen HIFK on hankalassa paikassa. Debyyttikausi meni hurmiossa, mutta viime kausi oli vaikeampi ja monen pelaajan realiteetit tulivat karusti vastaan. Muurisen ja Väyrysen palkkaaminen sarjapaikan pelastustalkoisiin kuivatti kirstua sen verran, ettei Punapaidoilla ollut liiemmin paukkuja panostaa tämän kauden joukkueeseen.

Esa Terävä tai Jukka Halme ovat ikoneita, mutta heidän avuillaan HIFK ei tule ikinä hätyyttelemään mitaleita. Tähän kun lisätään Aleksi Ristolan ja Xvehdet Gelan kaltaisia peruspelureita, ei ole ihme ettei HIFK saa maalipaikkoja luotua edes häntäpään ryhmiä vastaan.

Toisaalta kahden pelin perusteella ei sovi mennä tekemään liian rajuja johtopäätöksiä. HIFK:n pallollinen taito on niin rajallinen, ettei ryhmä ole omimmillaan, kun se joutuu hallitsemaan peliä. Kaksi maalitonta tasapeliä sarjan heittopusseiksi povattuja joukkueita vastaan ei kuitenkaan ole vakuuttava startti.

Putoamistaistoon helsinkiläisiä ei viitsi vielä dumata, mutta kahden pelin perusteella voitaneen todeta, ettei HIFK:sta ole tämän kauden mustaksi hevoseksi. 180 minuuttia ilman tehtyä maalia selvästi heikompia ryhmiä vastaan antaa osviittaa niistä vaikeuksista mitä helsinkiläiset tulevat kauden aikana hyökkäyspelin kanssa kohtaamaan. Sitä ei pelasta edes Mikael Forssell, sillä raihnaisesta maalipyssystä ei ole iloa, jos HIFK:n keskikenttä ei saa maalipaikkoja rakennettua.

Kansikuva: All Over Press