Kommentti: Veikkausliigaa ei pitäisi pelata perunapelloilla

Ruutu LogoJännittävä Veikkausliiga-kausi on potkaistu vauhdilla käyntiin. Voit seurata parasta kotimaista jalkapalloa Ruutu+ -palvelun kautta.

Kotimainen futiskausi on täydessä vauhdissa – katso pelit ilmaiseksi

Veikkausliigassa pelattiin sunnuntaina yksi ottelu, kun JJK isännöi HJK:ta. Kamppailu osoitti hyvin, miksi tekonurmia pitäisi suosia enemmän.

Jokainen jalkapalloromantikko rakastaa tietenkin luonnonnurmea. Juuri leikatun nurmen tuoksu on suorastaan huumaava ja jalkapallo on luotu luonnonurmelle. Suomessa pitää kuitenkin ymmärtää realiteetit.

Suomen maantieteellinen sijainti asettaa kuitenkin haasteita luonnonnurmien suhteen. Kun osaamista tai resursseja luonnonnurmien hoitamiseen ei ole, niin tulos on juuri sellainen kuin Harjussa nähtiin. ”Viheriö” muistutti valehtelematta perunapeltoa. Kenttä oli epätasainen ja vihreää sai etsiä kentältä melkeinpä suurennuslasin kanssa.

Surkea kenttä vaikutti väistämättä myös pelin laatuun. Helpot syötöt olivat vaikeita eikä komeita yksilösuorituksia juuri nähty ja lisäksi peli meni osittain vain roiskimiseksi. Kenenkään pelaajan on vaikea olla elementissään, kun pallo pomppii multaisella alustalla sattumanvaraisesti. Haasteellinen alusta lisää luonnollisesti myös loukkaantumisten riskiä. Näin surkea pelialusta ei palvele yhtään ketään.

Sama ongelma toistuu Veikkausliigassa käytännössä vuodesta toiseen. Harva nurmikenttä on priimakunnossa heti sarjakauden alussa. Lisäksi kun Suomen kesä on lyhyt, niin kentät ovat elementissään vain lyhyen osan kaudesta.

Tekonurmet ratkaisisivat tämän ongelman. Kenttä olisi aina samassa kunnossa ja käyttökelpoinen heti tilanteen vaatiessa. Näin ollen sarjakautta voisi hieman pidentää, mikä auttaisi tiiviin ottelutahdin aiheuttamiin ongelmiin, mistä puhutaan myös vuodesta toiseen. Tekonurmiakin on tosin monenlaisia, joten laatukriteerit pitäisi pitää korkeana. Lisäksi kumimatot pitää vaihtaa tasaisin väliajoin.

SJK avasi viime kesänä komean OmaSP Stadioninsa. SJK:n entisellä kotikentällä alustana oli luonnonnurmi, mutta uudelle stadionille asennettin tekonurmi.

– Tekonurmi nostaa Veikkausliigan tasoa, Pelaajat näyttävät paremmilta ja peli näyttää paremmalta sekä nopeammalta, kun ollaan standardiolosuhteissa. Ei olla riippuvaisia vuodenajasta ja ylipäätänsä että voidaanko pelata. Kun on kiinteät laidat ympärillä, niin se saa pelin näyttämään nopeammalta ja kaikki tv-pätkät, millä pelaajia myydään, näyttää paremmalta, SJK:n puheenjohtaja Raimo Sarajärvi perusteli valinnan taustoja IS:lle. 

Tämä kuvaus ei oikein osuisi Veikkausliigan sunnuntain päänäyttämöön. Tämän ottelun videopätkillä on varmasti hankalaa myydä pelaajia ulkomaille. Onneksi pelaajat sentään selvisivät ilman loukkaantumisia.

Kansikuva: Matti Raivio / All Over Press