Veikkausliigaraati: HJK lähtee Stadin derbyyn valtavana ennakkosuosikkina: ”Vain yhdellä HIFK:n pelaajalla olisi käyttöä Klubissa”

Ruutu LogoVoit katsoa Stadin derbyn suorana Ruutu+ -palvelusta.

Maanantaina on jälleen edessä yksi kotimaisen jalkapalloilun kohokohdista, kun HJK ja HIFK kohtaavat kauden toisessa Stadin derbyssä. Faneille.comin toimittajat Jaakko Tiira ja Eemeli Kosonen perkaavat lähtökohtia tähän kiihkeään kamppailuun.

Miten selvä ennakkosuosikki HJK on ottelussa?

JT: Todella selkeä. Jos katsoo joukkueiden materiaaleja, on Mika Väyrynen ainoa pelaaja, jolla olisi käyttöä HJK:ssa. Derbyt ovat kuitenkin erityisiä otteluita, joissa suosikin asema on selvästi pienempi. Vai miten on selitettävissä, että HJK on voittanut vain yhden seitsemästä aiemmasta derbystä?

EK: Onhan HJK kaikilla mittareilla aivan kiistaton ennakkosuosikki, kuten kaikissa aikaisemmissakin derbyissä. Klubi on myös päässyt nyt lepäämään reilun viikon eurokiireiden jälkeen, mikä on tehnyt joukkueelle varmasti hyvää. Kaikki lähtökohdat puoltaisivat jälleen HJK:n selvää voittoa, mutta derbyt ovat täysin oma maailmansa.

HJK on tehnyt edellisessä seitsemässä derbyssä vain kuusi maalia. Miten käy tällä kertaa?

JT: Edelliseen derbyyn suuntasin ajatuksella, että ottelusta tulee ylikävely – olihan Klubilla vielä tuolloin riveissään muuan Alfredo Morelos. Tuloksena oli kuitenkin yksi heikkotasoisimpia jalkapallo-otteluita, joita olen todella pitkään aikaan todistanut. Klacken näyttää antavan HIFK-puolustukselle hitusen ekstraa, jota punapaitojen repaleinen linjaa toden teolla kaipaa. Derbyjä on äärimmäisen vaikea ennakoida. Sanotaan ettei HIFK ainakaan voita.

EK: HJK:n hyökkäyspelaaminen on yskähdellyt viimeaikoina. Viisi maalia (joista kolme Kemin verkkoon) kolmeen edelliseen otteluun Veikkausliigassa ei ole tämän hetken HJK:lle paljon, vaikka vastassa olivatkin vieraissa FC Inter sekä Ilves. Avauspuoliaika Kemiä vastaan osoitti, että HJK on haavoittuvainen myös kotikentällään. Tuolloin Enoch Banzan fantastinen debyytti toi toisella puoliajalla tarvittavan piristysruiskeen Klubin hyökkäyspelaamiseen, mikä kantoi lopulta voittoon asti. Laitureiden suhteen HJK:lla onkin ollut suuria ongelmia ja Atomin puuttuminen näkyy karulla tavalla. Demba Savage vaeltaa varjojen mailla, Evans Mensahin otteet ailahtelevat liikaa eivätkä Akseli Pelvas tai Filip Valencickaan ole vakuuttaneet laidalla. Kun otetaan huomioon edelliset derbyt sekä HJK:n tämän hetkinen vire hyökkäyskaluston suhteen, niin maalittomuus ei ole todellakaan mahdottomuus. Epäilen kuitenkin Klubin rokottavan HIFK:n puolustuspään virheistä kerran tai pari.

Mitkä ovat HIFK:n vahvuuksia ja heikkouksia HJK:ta vastaan?

JT: HIFK yksi ja ainoa vahvuus on ja tulee olemaan hyvä puolustuspelaaminen. Toukokuussa Antti Muurinen ryhmitti linjat niin tiiviiksi, ettei Klubilla ollut asiaa puolustuksen ja keskikentän väliin. Materiaaliero on kuitenkin niin valtava, ettei HIFK:lla ole muuta mahdollisuutta kuin käydä asemasotaan. Punapaitojen olematon hyökkäyspeli taas tulee koostumaan satunnaisista roiskimisista HJK:n boksiin.

EK: Jaakko summasikin HIFK:n vähäiset vahvuudet tiiviisti. Laskisin kuitenkin myös henkisen puolen vielä HIFK:n eduksi. Punapaidat ovat olleet kerta toisensa jälkeen henkisesti niskan päällä derbyissä, mikään muu ei selitä sitä, miksi HJK on voittanut seitsemästä kohtaamisesta ainoastaan yhden. HIFK:n heikkouksia ovatkin heikko pelin rakentaminen sekä hyökkäyspään pelaaminen. Maali HIFK:lle olisi iso yllätys maanantaina.

Minkälaisena näet HIFK:n mahdollisuudet yllättää HJK?

JT: Periaatteessahan HIFK:lla olisi nyt loistava sauma yllättää HJK. Klubin syysmasennus on alkanut näihin aikoihin, kun europelit on pupellettu alta pois. Vaikka Klubi voitti viime sunnuntaina PS Kemin, ei passiivista esitystä voi järin vakuuttavaksi kuvailla. HIFK lähtee hakemaan maalitonta tasuria hyvän puolustustaistelun kautta. Pistekin olisi loistava suoritus surkeaa jalkapalloa koko kauden pelanneelle joukkueelle.

EK: Urheilu on siitä hienoa, että aivan kaikki on mahdollista. Kovinkaan todennäköistä HIFK:n voitto ei maanantaina ole, mutta ei se nyt sula mahdottomuuskaan ole. HJK:n puolustuspää on kuitenkin ollut erityisesti Telia 5G Areenalla sen verran kovassa tikissä, että jo yhden maalin tekeminen on ison työn ja tuskan takana.

Mihin ottelu tulee ratkeamaan?

JT: Katsotaan ratkeaako mihinkään. Pari viikkoa sitten HIFK oli todella suurissa vaikeuksissa KuPS:n korkean prässin kanssa, joten HJK:n pitäisi kaiken järjen mukaan tulla kovalla höngällä heti alusta asti. Jos Klubi tyytyy pelaamaan passiivista ”Bana-palloa”, tullaan Telialla näkemään todella tylsä ottelu. Jos ja kun Klubi uskaltaa prässätä ylhäältä koko ottelun, avautuvat tarvittavat paikat jossain vaiheessa.

EK: Stadin derbyissä ei ole liiemmin maaleilla juhlittu enkä usko maalikarkeloihin tälläkään kertaa. HJK:n nopea avausmaali voisi tosin tehdä ottelun lopun käsikirjoituksen selväksi: Klubi pystyy hallitsemaan palloa sekä pitämään HIFK:n pois maalipaikoilta napaten kliinisen vaikkakin tylsän voiton. Punapaitojen puolustuksen on myös pelattava täysin virheetön ottelu, HJK kyllä rankaisee yhdestäkin virheestä.

Kansikuva: All Over Press