Veikkausliiga-viikon topit ja flopit: Komeita yleisömääriä ja idioottimainen ulosajo

Kesä kun lämpenee, löystyy ottelutahti Veikkausliigassa. Ehkä se johtuu kuitenkin europeleistä, missä on mukana IFK Mariehamn, HJK ja VPS. Tästä syystä Veikkausliigaa pelattiin viime viikolla vain yhtenä päivänä ja neljän ottelun verran. Tynkäkierroksella riitti kuitenkin sen verran tapahtumia, että kokosimme perinteiset viikon topit ja flopit.

Flopit:

2. Inter

Shefki Kuqi ja voittoputki ovat yhteensopimaton sanapari. 40-vuotiaalla valmentajalla oli mahdollisuus murtaa kirous Vaasassa, kun Inter oli möyhentänyt sarjajumbo JJK:n viime sunnuntaina. Tulos oli kuitenkin odotetunlainen, siitäkin huolimatta, että VPS säästeli muutamia avainpelaajia torstain Bröndby-otteluun. Interille täytyy nostaa hattua nousemisesta kahden maalin takaa tasoihin, mutta peliesitys huomioiden pisteet jäivät täysin oikeutetusti Vaasaan. Kesäkuun maaottelutauon jälkeen Inter on pelannut kuusi ottelua, joista se on voittanut vain yhden. 82 and counting…

1. Mosa

Mostagh Yaghoubi on parhaimmillaan loistava jalkapalloilija, mutta Tampereella nähtiin kuumaverisen keskikenttäpelaajan nurjempi puoli. Mosa näytti hermostuvan ottelun alkuminuuteilla, kun miestä rapattiin ja vapaapotku jäi saamatta. Ensimmäisen lapun HJK-peluri sai holtittomasta tilanteeseen menosta jo 10. minuutilla, jonka jälkeen ulosajo oli vain ajankysymys. Mosa rappasi avauspuoliajalla muutamaan otteeseen, mutta säästyi toiselta varoitukselta.

Väistämätön tapahtui lopulta toisen jakson alussa ja vieläpä aivan järkyttävän typerän rikkeen seurauksena. Mosa sai tökättyä pallon pois 1VS3-hyökkäystä nostaneen Tucon jalasta, mutta päätti jostain syystä tarttua kamerunilaishyökkääjää kaulasta ja repiä tämän kentän pintaan. Mies itse ei meinannut sulattaa tuomiota, mutta osuminen ensin palloon ei tee vastustajan kaulasta repimisestä missään määrin legitiimiä, eikä ottelun tuominneella Mattias Gestraniuksella ollut muita vaihtoehtoja, kuin ajaa HJK-tähti ulos kentältä. Vahvasti avausjakson prässänneen HJK:n pelisuunnitelma lensi ulosajon myötä roskakoriin ja vaikka Klubi sai tasoitusmaalin, oli vajaalla pelaaminen lähinnä selviytymistaistelua, ilman minkäänlaisia etäisiä aihioita.

Topit:

2. Yleisömäärät

Suomen kesän surkeutta on taivasteltu siellä täällä, mutta sunnuntaina keli helli jalkapallon ystäviä. Lämpö ja toivon mukaan kasvanut mielenkiinto kotimaiseen pääsarjaan toivat eri paikkakuntien lehtereille komeita yleisömääriä. Ilves myi HJK:n vierailun odotetusti loppuun ja Tammelan legendaarisen pyhätön lauteille änkesi 5 050 katsojaa. Myös Lahdessa tehtiin kauden uusi yleisöennätys, kun hiihtostadion lehtereille tiensä löysi 4099 silmäparia, joka oli yli tuhat katsojaa enemmän kuin Mustien kuhnureiden tämän kauden aiempi ennätysyleisö. Myös evakossa Vaajakoskella pelaava heittopussi JJK veti lähes 1 745 katsojaa ja Vaasassa peliä todistaneet 2 306 katsojaa olivat Vepsulle kesäkuukausien toistaiseksi kovin määrä.

1. VPS

Kun pelin rakenne on kunnossa ja pelitapa jokaisen selkäytimessä, ei haittaa vaikka vaihtaa muutamia pelaajia. Vaikka Vepsun voitto Interistä ratkesi vasta loppuminuuteilla, olivat isännät selvästi kuskin paikalla ja ansaitsivat voittonsa. Voiton arvoa korosti etenkin se, että hyökkäyspään ykkösmiehet Joonas VahteraJuha Hakola sekä Steven Morrissey avasivat kaikki penkiltä ja joukkue punnersi voittomaalin miehen vajaalla. Toisena jo pitkään keikkuneet vaasalaiset ovat muutenkin kovassa vedossa, sillä joukkueen edellinen tappio on lähes kahden kuukauden takaa.

Papukaijamerkki: Sergi Arimany

SJK:n uusi espanjalaisvahvistus Sergi Arimany sai tulikasteensa Jyväskylässä, kun mies pääsi kentälle viimeiseksi puoleksi tunniksi. Vuosikymmenen hankinnaksi 27-vuotiasta Arimanya ei vielä kannataa hehkuttaa, mutta hyökkääjän maali antoi viitteitä miehen kyvyistä. Arimany sai pelivälineen boxin vasemmalle reunalle, josta mies peippasi oikean jalkansa vapaaksi ja ampui pallon tarkasti aivan JJK-maalin takayläkulmaan.

Kansikuva: Matti Raivio / All Over Press