Mitä Veikkausliigapelaajat tekevät uran jälkeen? Sebastian Sorsa aikoo kehittää suomalaista fanikulttuuria uunituoreessa yrityksessä

Ruutu LogoSeuraa parasta kotimaista jalkapalloa suorana Ruutu+ -palvelusta.

Kotimainen Veikkausliiga on pääosin ammattilaissarja, mutta kuten moni varmasti tietää, ei Suomen viheriöillä tienata eläkerahoja. Osa pelaajista jatkaa lajin parissa esimerkiksi valmennushommissa, kun taas osa lähtee yritysmaailmaan. Kuopion Palloseuraan täksi kaudeksi siirtynyt HJK-ikoni Sebastian Sorsa yhdistää molemmat hiljattain julkaistussa startup-yrityksessä, nimeltään Pelikamat.net.

Uuden yrityksen nettisivuja pääset katsomaan tuosta linkistä. Lyhykäisyydessään Pelikamat.netin toimintaidea on helpottaa seuratoimijoiden arkea, tarjoamalla mutkatonta jakelua seuran ja joukkueen pyörittämiseen oleellisesti liittyvien varusteiden osalta. Annetaan kuitenkin Faneille.comin haastatteleman Sorsan itsensä kertoa, mistä uunituoreessa startup-yrityksessä on kysymys.

– Ollaan seuratekstiilien ja varusteiden jakelija, 100-prosenttisesti suomalaisten seurojen puolella. Myös fanikamapuoli on osa konseptia, mutta ydinajatus on toimittaa seuravarusteita. Toimitetaan tarvittavat varusteet seuran kaikille ikäluokille. Tavoitteena on tehdä harrastamisesta mahdollisimman vaivatonta kotitalouksille, koska varusteiden hankinta on usein hankalaa, Sorsa avaa uuden yrityksen toimintaa.

Yrityksen nettisivujen mukaan Pelikamat.net pyrkii helpottamaan seuratyöntekijöiden arkea. Mutkaton ja helppo tapa hankkia koko seuralle varusteet, vapauttaa kortilla olevaa aikaa keskittyä olennaiseen. Yritykseen ja sen ilmeeseen on toden teolla panostettu, sillä Pelikamat.netin kotisivuilla voit räätälöidä itsellesi oman esittelyvideon, jossa on mukana useita tunnettuja kasvoja suomalaisesta jalkapalloilusta.

”Fanituotteet ovat suomalaisseurojen seuraava askel”

Joukkueenjohtajat ovat luonnollisesti kiinnostuneita seuravarusteista, mutta suurelle yleisölle Pelikamat.netin kiinnostavampi puoli on juuri Sorsan mainitsemat fanituotteet. Tällä saralla suomalaisseurat ovat kuuden A-maaottelun miehen mukaan alipalveltuja.

– Fanikamapuoli on itselleni iso missio, josta kaikki seurat ovat olleet lähtökohtaisesti kiinnostuneita. Vaikkei meillä ole isoja stadioneita tai muuta vastaavaa, on Suomessa paljon ihmisiä, jotka haluaisivat tunnustaa väriä. Ongelma on kuitenkin se, että urheilukaupasta et saa oman seuran väreissä olevaa kamaa.

– Näen tässä renessanssin suomalaisille seuroille. Kledjut ja oheistuotteet ovat siisti juttu ja meidän tavoitteena on auttaa rakentamaan keskieurooppalaistyylistä fanikulttuuria. Nyt on aika unohtaa ne isot ja kaukaiset baseball-seurat sun muut ja ilmentää suomalaisten seurojen kulttuuria.

Omasta suhteestaan fanikulttuurin Sorsa mainitsee miehen ensimmäisen seuran, Malmin Palloseuran (MPS) ja HJK:n olevan lähellä sydäntä. Ulkomaisista seuroista hänellä ei ole selkeää suosikkia, mutta mies kertoo tykkäävänsä Tottenhamista ja Barcelonasta.

HJK:n kaikkien aikojen pelaajaksi äänestetty Sorsa sanoo juuri fanituotepuolen olevan hänelle iso intohimo, jossa mies on tosissaan mukana. Upouuden yrityksen kasvoina toimiva puolustaja näkee, että Suomessa tehdään hyvää työtä seuratasolla ja panostus seuratuotteisiin on seuraava askel.

– Suomessa pyöritetään organisaatioita koko ajan ammattimaisemmin. Toiminta on systemaattista, kun mukana on pelaajarekisterit ja omat turnaukset. Meillä on paljon hyvin hoidettuja seuroja, joille fanikaman mukaan tuominen on selkeästi seuraava askel. Sitä puolta on ollut niin vaikea kehittää tähän asti.

– Me suomalaiset ei olla muotikansaa samalla lailla kuin vaikka ruotsalaiset tai tanskalaiset, jossa vaatteella tai pukeutumisella identifioituminen on ollut luonnollinen osa kulttuuria. Siellä on hyvät mahdollisuudet saada esimerkiksi seuran t-paita läheltä. Mistä taas suomalaisena seurajohtajana rupeat hankkimaan fanikamaa? Sen palveluketjun rakentaminen on ollut vaikeaa ja sitä me pyritään nyt rakentamaan.

Sorsa painottaakin, että fanituotteet ovat oiva keino syventää ihmisten suhdetta kannattamaansa seuraan. Pelikamat.net ei kuitenkaan ole aikeissa valmistaa geneerisiä fanituotteita, vaan tarkoituksena on tehdä tyylikkäitä tuotteita, joita voi pitää myös stadioneiden ulkopuolella.

– Matsipäivät ovat tietysti niitä juhlapäiviä. Tavoitteena on kuitenkin se, että voit lähteä vaikka ravintolaan kavereiden kanssa ja laittaa esimerkiksi KuPS-aiheisen hupparin päälle, jossa on siisti design. Se on sitä fani- ja kaupunkikulttuuria aidoimmillaan.

Sebastian Sorsa antaa Pelikamat.netille kasvot ja aikoo työskennellä yrityksessä futisuran jälkeen. (Johanna Sorsa/Pelikamat.net)

Sorsalle fanituotteiden tekemisessä on tärkeää aito kiinnostus seuroja kohtaan. Kysyttäessä tarkemmin, minkä tyyppisiä fanituotteita Pelikamat.net haluaisi tuottaa, mainitsee helsinkiläinen kaksi selkeää pääteemaa, joista yritys ammentaa inspiraationsa.

– Ensimmäinen kulma on ajankohtaisuus. Jos tehdään esimerkiksi t-paita, niin sen täytyy olla ajankohtaisen näköinen ja laadukas. Toinen selkeä kulma on historia, josta voi ammentaa ihan älyttömästi. Se on loppuen lopuksi helppoa, kun viitsii vähän tutustua seuraan. Seurojen historiasta löytyy älyttömästi mielenkiintoisia juttuja. Esimerkiksi retrotyyliset tuotteet on tosi kovia juttuja.

– Myös seuraikonit ja kulttipelaajat täytyy tuoda esiin. Nostalgia tuo aina lisäarvoa ja pelaajista tulee suurempia. Nykyään kun katselee jotain (Zinedine) Zidanen vanhoja matseja, niin olihan se ihan mieletön pelaaja ja Zizoun printti t-paita olisi tosi siisti omistaa. Täytyy kuitenkin olla tarkkana, että ne on seuran omia kamoja. Seura kuitenkin omistaa pelaajan markkinointioikeudet.

Pitkän linjan Veikkausliigapeluri sanoo fanikulttuurin muuttuneen kymmenen vuoden aikana. Erityisesti seurat ovat alkaneet Sorsan mukaan ymmärtää brändiarvoaan. Näin ollen Pelikamat.netin voi nähdä erittäin tervetulleena lisänä suomalaisille jalkapallomarkkinoille.

”Koko ajan on vähemmän niitä tyyppejä, jotka tippuu ihan nollista uran jälkeen”

Tammikuussa 33 vuotta täyttäneen Sorsan ura huipulla alkaa lähestyä loppuaan. Mies kertoo haluavansa työskennellä juuri Pelikamat.netin parissa uran jälkeen, mutta korostaa olevansa edelleen ammattilaisjalkapalloilija.

– Ammattijalkapalloilija olen edelleen, joten kaikki tehdään futiksen ehdoilla. Tässä tuli kuitenkin loistava mahdollisuus lähteä osa-aikaisesti mukaan mielenkiintoiseen projektiin.

– Kyllä tämä (Pelikamat.net) on kuitenkin se, mitä aion uran jälkeen tehdä. En huvikseni ole ottanut tätä asiaksi, varsinkin kun omalla naamalla ollaan messissä. Kaikki kortit ovat tämän varassa. Mutta totta kai, kun puhutaan startupista, niin eihän mikään ole kiveen hakattua. Näkisin kuitenkin, että meillä on hyvät mahdollisuudet siinä menestyä ja jos näin käy, niin haluaisin tämän parissa työskennellä.

Pelikamat.netistä keskustelu kääntyy yleisesti uran jälkeiseen aikaan. Veikkausliiga-pelaajat pystyvät kutsumaan itseään ammattilaisjalkapalloilijoiksi, mutta uran jälkeen pelaajien täytyy golfin peluun sijaan elättää itsensä ”oikeilla töillä”. Sorsa sanoo uran jälkeisen ajan olleen hänellekin iso peikko, mutta vielä hän ei ole vielä uran lopetusta suunnitellut. Loppusyksystä KuPSin kanssa solmittu sopimus kattaa vielä tulevan kauden.

– Ei lyödä mitään lukkoon. Se olisi virhe sanoa tässä kohtaa sellaisia asioita. Onhan se kuitenkin fakta, ettei tässä hirveen montaa vuotta ole enää jäljellä. Mutta kyllä siitä täytyy vielä nauttia, että saa kutsua itseään jalkapalloilijaksi.

Urheilijoiden uran jälkeinen hapuilu on kulunut aihe, minkä myös Sorsa itse toteaa. Tässä suhteessa hän antaa kuitenkin kiitosta pelaajayhdistykselle, joka paitsi kannustaa pohtimaan uran ulkopuolista elämää, myös tarjoaa mahdollisuuden opiskeluun, kuten Sorsan itsensä tapauksessa.

– Pelaajayhdistys on tehnyt hyvää duunia ja kannustanut pelaajia pohtimaan uran jälkeistä aikaa. Itsekin pääsin yhdistyksen kautta opiskelemaan urheilujohtamista, mitä mulla on vielä vuosi jäljellä.

Opintoja Sorsa suorittaa Aalborgissa, Tanskassa sijaitsevaan Nordsjællandin yliopistoon. Urheilujohtamisen opinnot ovat täysin Online-muodossa ja kaikkien pelaajayhdistysten kattojärjestö FifPron alaisuudessa.

Veikkausliigaseurojen taloushuolet ovat tulleet valitettavan tutuiksi viime vuosina. Tampere Unitedin, MYPAn, Hongan tai PK-35 Vantaan konkurssit ovat olleet surullisia tapauksia. Sorsa ei kuitenkaan osaa sanoa varmaksi, onko esimerkiksi pelaajien opiskelu tai töissä käynti lisääntynyt, siitä kun mies itse aloitti Veikkausliigauransa vuosituhannen alkupuolella.

– Täytyy sanoa, että HJK on ollut kupla, mihin on kasvanut. Se on ollut niin täysammattilaisjoukkue, että siellä on aika vähän tyyppejä, jotka miettii kouluja. Saattaa olla, että koko ajan se määrä kasvaa, ketkä pystyy tekemään futiksen ohella, jonkun akateemisen tutkinnon. Koko ajan on vähemmän niitä, jotka on vaan pelannut 25 vuotta futista ja tippuu ihan nollista uran jälkeen.

– En kuitenkaan ole tutkimuksia tehnyt ja HJK:ssa on sen verran erilainen tilanne, mutta oma mutu-tuntuma on, että kauaskatseisuus on tässä suhteessa lisääntynyt. Voi olla, että pelaajayhdistyskin on siinä auttanut. Kyllä ne kannustaa pelaajia pohtimaan myös futiksen ulkopuolista elämää ja tämmöset jutut auttaa, mitä oot ruvennut tekemään pidemmällä tähtäimellä.

Jatkuipa Sebastian Sorsan ura vielä vuoden tai vaikka viisi, on Pelikamat.net ja etenkin sen fanituotepuoli hieno mahdollisuus suomalaiselle futisväelle. Kuten mies itse totesi, suomalaisilla olisi korkea aika olla ylpeitä omasta futiskulttuuristaan ja niitä ilmentävistä seuroista.

Kansikuva: Johanna Sorsa / Pelikamat.net