Kommentti: Veikkausliigan mestaruuskamppailu uhkaa ratketa jo ensimetreillä

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Veikkausliigan ottelut Ruutu+ -palvelun kautta

Veikkausliiga on vasta potkaistu käyntiin, mutta mestaruuskamppailun yllä on jo nyt harmaita pilviä.

HJK lähti luonnollisesti suurimpana mestarisuokkina kauteen. Viime vuonna mestariksi palannut joukkue tahkoaa ylivoimaisella pelaajabudjetilla ja helsinkiläisseura käytti talvella rahansa fiksusti. Varsinkin hyökkäyskalusto on Veikkausliigaan jopa poikkeuksellisen laaja ja laadukas, mutta muutkaan osa-alueet eivät kalpene tämän rinnalla.

HJK:n materiaalin laajuutta kuvaa hyvin se, että vain neljä joukkueen pelaajista on pelannut kolmessa ottelussa yli 201 minuuttia. Esimerkiksi Klubin kanssa tasapisteissä sarjakärjessä olevan RoPSin vastaava lukema on 11.

Helsinkiläisten joukkueen rakentuminen venyi pitkälle ja sitä hidasti muun muassa Tucon pyörähtäminen Töölössä ennen siirtymistään Qatariin. Valtaosa uusista hankinnoista tuli vasta kuluvan vuoden puolella, mikä näkyi harjoituskaudella. Klubi kuitenkin paransi otteitaan kauden lähestyessä ja varsinkin hyökkäyspelaaminen kehittyi paljon.

Veikkausliiga onkin alkanut HJK:lta poikkeuksellisen hyvin. Klubi on voittanut kaikki kolme otteluaan, mikä ei ole arkipäivää Töölössäkään. HJK on voittanut edellisen kerran kauden kolme ensimmäistä otteluaan Veikkausliigassa vuonna 1993.

Vastustajien kannalta huolestuttavinta on, että Klubi ei ole edes esiintynyt erityisen hyvin ensimmäisissä otteluissaan. Otteluohjelmakaan ei ollut helpoimmasta päästä, kun HJK kohtasi sarja-avauksessaan viime kaudella kolmanneksi sijoittuneen Ilveksen ja tämän jälkeen vieraili Maarianhaminassa sekä Seinäjoella. Tuloksena kliiniset yhdeksän pistettä vailla ylimääräisiä hienouksia.

Ei ole syytä epäillä, etteikö Klubin pelaaminen parantuisi entisestään kauden edetessä. Varsinkin Riku Riskin otteista on ollut nähtävissä, että monipuolinen hyökkäyspään peluri on päässyt koko ajan paremmin Mika Lehkosuon pelitapaan kiinni. Viimeisimpänä joukkueeseen liittynyt Amr Gamal on väläytellyt potentiaaliaan, mutta vähäisestä tuntumasta johtuen on ollut ajoittain pelin ulkopuolella viheriöllä. Egyptiläinen on ollut hukassa varsinkin pallottomana, mutta tulee varmasti peliminuuttien ja harjoitusten myötä pääsemään paremmin pelitapaan kiinni.

Kuten jo reipas rotaatio on osoittanut, niin Klubilta löytyy paljon laajuutta eri pelipaikoille. Ainoastaan keskikenttä on astetta muita kapeampi osasto, varsinkin kun Filip Valencic on seurannut pelejä paljon vaihtopenkiltä Sebastian Dahlströmin ja Mosan hoitaessa kymppipaikan roolia. Ei olisikaan yllätys, mikäli Klubi vahvistaisi tätä osastoa kesän aikana mahdollisten loukkaantumisten myötä.

Ennen kaikkea Klubin pahimmat kilpailijat ovat kontanneet pahasti. SJK:ta sekä KuPSia povailtiin sarjan kärkeen, mutta kaksikko on ollut pahoissa ongelmissa alkukaudella. SJK on jäänyt helsinkiläisistä jo kuuden pisteen päähän, kun taas kuopiolaisilla on sarjakärkeen matkaa jo kahdeksan pistettä. Ero voi kasvaa entisestään lauantaina, kun KuPS vierailee Helsingissä. Klubille ei voi antaa liian pitkää etumatkaa, sillä esimerkiksi viime vuonna helsinkiläiset jyräsivät tasaisen vahvasti läpi kauden eikä heikompia jaksoja tullut.

Pitää tosin muistaa, että kausi on vasta ensimetreillä ja sesongista on alle kymmenesosa takana, joten mitä vaan voi tapahtua. Esimerkiksi RoPS on ollut erittäin iso yllättäjä alkukaudella, mutta rovaniemeläisten liito tuskin jatkuu syksyyn asti, sillä joukkueen materiaali on sen verran kapea. Lisäksi esimerkiksi FC Lahdella ja FC Interillä on vielä omat sanansa sanottavana mitalikamppailun suhteen.

Mestaruustaistelun suhteen myös muiden kuin HJK:n olisi saatava koneet kunnolla käyntiin. Muuten mestaruus uhkaa valua Töölöön jo poikkeuksellisen hyvissä ajoin.

Kansikuva: All Over Press