Veikkausliigan joukkuekohtainen maalianalyysi: Osa joukkueista on ollut huimassa liidossa otteluiden lopussa

Ruutu LogoSeuraa parasta kotimaista futista Ruutu+ -palvelusta, joka tarjoaa jokaisen Veikkausliiga-matsin suorana.

Veikkausliigassa on tehty tällä kaudella 148 maalia. Eilen avasimme, miten täysosumat ovat jakautuneet koti- ja vierasjoukkueiden sekä peliminuuttien välillä. Nyt tarkastalemme joukkuekohtaisia eroja.

148 maalista 61 on tehty ensimmäisellä puoliajalla ja 87 jälkimmäisellä. JJK ja RoPS ovatkin ainoat joukkueet, jotka ovat tehneet avauspuolikkailla enemmän osumia kuin toisilla. Erot eivät kuitenkaan ole valtavia. JJK on onnistunut avauspuoliajoilla kuudesti maalinteossa, kun taas jälkimmäisillä vastustajan maaliverkko on heilunut neljästi. Rovaniemeläisten vastaavat lukemat ovat seitsemän ja viisi.

Useammat joukkueet ovat vastaavasti olleet heikkoja avauspuoliajoilla, mutta parantaneet otteitaan otteluiden edetessä.

Räikein esimerkki on FC Lahti. Toni Korkeakunnaksen suojatit ovat viimeistelleet yhdeksässä ottelussaan vain yhden osuman avauspuolikkaiden aikana, kun taas toisilla puoliajoilla maaleja on syntynyt kahdeksan. Näistä kaksi on tullut tauon jälkeisen vartin aikana, kun taas peräti kuusi on syntynyt ottelun viimeisen 15 minuutin aikana.

Myös KuPS on ollut erityisen hyvässä iskussa otteluiden lopussa. Joukkueen 14 viimeistelemästä maalista peräti kuusi on syntynyt pelien 15 viimeisen minuutin aikana. Vastaavasti avauspuoliaikojen aikana kuopiolaiset ovat tehneet yhteensä vain viisi osumaa.

Lisäksi PS Kemi on kunnostautunut erityisesti otteluiden lähestyessä päätöksiään. Joukkueen kahdeksasta maalista puolet ovat tulleet pelien viimeisten varttien aikana.

SJK on tehnyt avauspuoliajoilla vain neljä täysosumaa, ja näistä peräti kolme on syntynyt avausvarttien aikana. Sixten Boströmin joukot ovat onnistuneet toisilla puoliajoilla vastaavasti 11 kertaa. Kotipelien kymmenestä osumasta peräti kahdeksan on syntynyt otteluiden jälkimmäisillä puolikkailla.

Peliminuuteilla 76-90 on tehty eniten maaleja tällä kaudella, kun 148 osumasta 38 eli 26 prosenttia on syntynyt näiden peliminuuttien aikana. HJK, HIFK ja JJK ovat ainoat joukkueet, jotka ovat tehneet tänä aikana vain yhdet osumat, kaikki muut joukkueet ovat onnistuneet maalinteossa useammin. Varsinkin HJK:n kohdalla tilastoa voi pitää yllättävänä, sillä helsinkiläiset ovat eniten maaleja tehnyt joukkue Veikkausliigassa.

Myös koti- ja vierasotteluiden välillä on isoja eroja joudenkin joukkueiden välillä.

Hallitseva mestari IFK Mariehamn on tehnyt kauden viidessä kotipelissään kymmenen maalia. Näistä osumista ensimmäinen on syntynyt 42. peliminuutilla. Neljässä vierasottelussaan joukkue on tehnyt vastaavasti kolme maalia ja näistä jokainen on tullut ennen 18. peliminuuttia.

FC Inter on tehnyt neljässä kotiottelussaan kahdeksan maalia ja näistä vain kaksi on syntynyt toisella puoliajalla. Nämä olivat osumat numero viisi ja kuusi RoPS:n verkkoon kauden avauksessa ja ne tulivat puoliajan alkupuoliskolla.

Turkulaisten tahti on ollut vierasotteluissa täysin päinvastainen. Joukkue on tehnyt viidessä vierasottelussaan kahdeksan maalia. Näistä kuusi on tullut toisella puoliajalla ja peräti neljä sen viimeisellä kolmanneksella.

Kansikuva: All Over Press