Suuri Suomen Cup -debatti – Miten Suomen toiseksi tärkeimmän jalkapalloturnauksen arvostusta saataisiin parannettua?

Ruutu LogoKatso talven mielenkiintoisimmat cup-matsit Ruudun kautta!

10€ ILMAINEN NBA-LIVEVETO – Hae omasi ja katso matsit suorana Betsafella

Jalkapallon Suomen Cup vuosimallia 2018 polkaistiin toden teolla käyntiin viime viikonloppuna, kun kaikki liigajoukkueet liittyivät mukaan uudistuneen cupin lohkovaiheeseen. Todellisuudessa tämän vuoden cup-ottelut käynnistyivät, hieman nurinkurisesti, jo viime vuoden puolella alasarjajoukkueiden miteltyä paremmuudestaan cupin ensimmäisillä kierroksilla. Suomen Cupin nykytila on herättänyt paljon keskustelua lajiväen parissa ja myös Faneille.comin toimituksessa mielipiteet eroavat kovasti. Jaakko Tiira ja Kalle Tamminen ottivat yhteen ja pohtivat missä Suomen Cupin kohdalla mennään juuri nyt.

KT: Parahin Jalmu, olen aina pitänyt sinua järkevänä miehenä, ainakin jalkapalloilullisissa asioissa, mutta suureksi hämmennyksekseni paljastuit nykyisen Suomen Cup -formaatin puolustajaksi. Kerroppas nyt koko Suomen kansalle mikä tästä nykyisestä mallista muka tekee onnistuneen?

JT: Pohjaan näkemykseni muutamaankin argumenttiin. Ensinnäkin Suomen tappavan pitkä preseason supistaa varsinaisen kilpailukauden varsin lyhyeksi ja 33 ottelua vajaaseen seitsemään kuukauteen on kova urakka, kun mukana on vielä useampi maaottelutauko. En näe mitään järkeä työntää cupin pelejä kaiken tämän otteluryysiksen keskelle.

Aiemmin talvikauden täyttänyt liigacup oli turhaakin turhempi kilpailu, joten on luontevaa, että se sulautettiin osaksi Suomen Cupia. Näin ollen myös talvipeleissä on panosta, jos siis haluaa cupiin panostaa. Suomen cupilla on kuitenkin merkitystä, sillä sen voittajalle aukeaa paikka Eurooppa-liigan karsintoihin, jotka tuovat mukavasti lisäeuroja suhteellisen pienillä budjeteilla pyörivien seurojen kirstuihin.

Mutta purematta en tietenkään nykyformaattia niele ja sitä pitäisi pyrkiä kehittämään. Ei ensinnäkään ole järkeä, että välierät tahkotaan huhtikuun alussa ja finaali heti perään syyskuun lopussa. Onneksi finaalin ajankohta kuitenkin muutettiin tälle vuodelle niin, että se pelataan toukokuun puolivälissä. Nykyformaatin varjopuolena on luonnollisesti myös se, että pienten alasarjaseurojen mahdollisuus kohdata Veikkausliigan suuria hankaloituu, mutta pääsarjojen näkökulmasta pidän nykyformaattia pääpiirteittäin entistä parempana. Ja juuri pääsarjojen etua ainakin itse painotan.

Entäpä jos sinä Totuus Tamminen olisit pöllöliiton päättävällä pallilla, minkälaiseksi rakentaisit Suomen cupin, kun kaiketi kuulut nykyformaatin kriitikoihin?

KT: Ymmärrän periaatteessa argumentin siitä, että kilpailullisia otteluita on kiva pelata myös talvella, mutta kuinka moni seura ottaa Suomen Cupin nykymuodossaan vakavasti? Nykyinen Suomen Cupin lohkovaihe on liigacup uudella nimellä ja ottelut ovat käytännössä harjoitusotteluita, jotka on koitettu naamioida virallisiksi matseiksi. Liigacupin parhaita puolia oli se, että seurat pystyivät testaamaan vapaasti uusia kavereita, mutta Suomen Cupissa tämä ei ole mahdollista, koska virallisiin otteluihin pelaajat pitää rekisteröidä seuran pelaajalistalle. Tämä taas aiheuttaa sen, että käytännössä jokainen jengi vetää cupin alkulohkovaiheen täysin B-miehistöllä, mikä taas heikentää turnauksen arvostusta entisestään. Kuvaavaa on se, että liigaseurojen pelaajat naureskelevat avoimesti cupin lohkovaiheelle eri sosiaalisen median kanavissa. Jos pelaajat eivät ota otteluita tosissaan, miksi kukaan muukaan ottaisi?

Mainitsitkin jo vastauksessasi nykyisen Veikkausliigan ottelutahdin, mikä lieneeekin se suurin este cupin arvostuksen ja tason nostamiselle. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että ihan puhtaasti jalkapallokultturin kannalta cupin merkitys on niin iso, että sille pitää pystyä raivaamaan tavalla tai toisella tilaa silloin, kun nurmet vihertävät ja ilma on lämmin. Käytännön tasolla tämä tarkoittaisi sitä, että liigakausi aloitettaisiin viikkoa kahta nykyistä aikaisemmin, jolloin myös cupin matsit mahtuisivat komeasti kesän ottelukalenteriin.

Mainitsit lopussa, että itse painotat nimenomaan pääsarjaseurojen etua. Eikö yksi cupin tärkeimmistä pointeista ole juuri jalkapalloromanttiset ottelut isojen ja pienten seurojen välillä. Eikö sinua harmita lainkaan, että näitä otteluita ei cupin nykyisessä muodossa enää nähdä?

JT: Niin kyyniseksi en ole muuttunut, etteikö tämän aspektin puuttuminen harmittaisi. Se ei kuitenkaan harmita tarpeeksi paljoa. Alasarjaseuroille isojen kohtaamiset ovat tottakai upeita juttuja, mutta Veikkausliiga-seuroille usein pakkopullaa. Eikä Suomen kokoisessa jalkapallomaassa ihan samanlaista cup-taikaa löydy kuin muualla. Esimerkiksi Englannissa Kakkosliiga, eli kolmosdivari on puhdas ammattilaissarja, kun taas Suomessa Kolmonen on suurelta osin puhdasta amatööriurheilua. En siis halua vähätellä Suomen alasarjoja, mutta harvemmin cup-matsit nousevat koko kylän jutuiksi, sillä jalkapalloa pelataan Suomessa pitkälti isoissa kaupungeissa.

Argumentti cupin arvostustuksesta pelaajien keskuudessa on mielenkiintoinen. On varmasti totta, että nykyformaatissa käytetään paljon vaihtoehtoisempia kokoonpanoja, mutta tuskinpa tilanne olisi kovin erilainen vaikka cupia pelattaisiin kesällä? Vai uskotko, että Veikkausliiga-seura marssittaa juhannusaaton aattona ykköset kentällä Kakkosen tai Kolmosen jengiä vastaan? Suomi ei ole yksin ehtyvän cupin kanssa, vaan ongelma on havaittavissa myös isoissa jalkapallomaissa. Jopa tarunhohtoinen FA Cup on menettänyt arvostustaan luultavasti siitä yksinkertaisesta syystä, että seurat panostavat enemmän liigaan, joka turvaa talouden. Muista maista en niin tiedä, mutta ainakin Englannissa näyttää siltä, että cupiin aletaan panostaa siinä vaiheessa, kun B-miehistö on pelannut joukkueen välieriin.

Mutta olisin toki avoin cupin siirtämisestä takaisin kesälle, sikäli kun Veikkausliigaa muokattaisiin niin, ettei pelejä olisi näin montaa. Jos sarjaa supistettaisiin yhdellä joukkueella, olisi kolminkertaisella sarjalla pelimäärä 30 ottelua, jonka myötä cup voitaisiin muuttaa takaisin yksittäisiin pudotuspeleihin ja siirtää takaisin kesälle. Ehdotustasi kauden jatkamisesta molemmista päistä en pidä olosuhteiden vuoksi realistisena, ellei sitten joka paikasta löydy lämmitettävää tekonurmea, mikä ei ole tilanne tällä hetkellä. Olennainen kysymys ainakin omasta mielestäni on se, ollaanko valmiita tekemään liigaan muutoksia, jotta cup saataisiin elvytettyä?

Jyväskylän jalkapallobuumi käynnistyi aikoinaan Suomen Cupin menestyksen kautta. (All Over Press)

KT: Jotain kyllä tarvitsisi tehdä, siitä kertoo jo pelkästään cupin osallistujamäärien kammottava lasku viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vielä 2009 mukana oli 356 joukkuetta, kun taas tämän vuoden turnaukseen ilmoittautui vain vähän yli 60 osallistujaa. Jopa moni Kakkosen joukkue ilmoitti jättävänsä cupin väliin, koska nykyinen malli ei heille sovi. Ongelma tässä lienee myös siinä, että cup on Palloliiton hallinnoima turnaus ja ainakaan itselläni ei ole lainkaan luottoa kyseiseen puljuun ja siihen, että cupin eteen ollaan valmiita oikeasti panostamaan kunnolla. Nyt solmittu tv-sopimus Sanoma-konsernin kanssa on hyvä alku, sillä viime vuonna Suomen Cup ei juuri medioissa esiintynyt.

Suomessa ei ole Englannin tapaisia cup-perinteitä, mutta cupia uudistamalla olisi kuitenkin mahdollista luoda paikallisiesti isoja ja kiinnostavia jalkapallotapahtumia. Esimerkiksi Jyväskylän jalkapallobuumi roihahti toden teolla liekkeihin vuonna 2007, kun JJK pudotti cupissa mm. TPS:n ja MyPan ja isännöi keskikesällä aurinkoisella Harjulla HJK:ta peräti yli 5000 katsojan edessä. HJK toki voitti ottelun, mutta cup-taipaleesta alkanut noste riitti viemään JJK:n lopulta seurahistorian ensimmäistä kertaa aina eurokentille asti. Jotain vastaavaa haluaisin nähdä jatkossakin, sillä cupin avulla on helppo saada nostetta sellaisiin jalkapallokaupunkeihin, joista ei juuri nyt löydy huipputason edustusjoukkuetta.

Mitäs mieltä Jaakko olet siitä, että nykyisen Suomen Cupin voi voittaa joukkue, joka häviää cup-taipaleensa aikana useamman ottelun. Eikö tämä vähän sodi cupin perimmäistä ideaa vastaan?

JT: Sotiihan se noin ajatuksen tasolla, mutta Suomen kaltaisessa pienessä jalkapallomaassa ei mielestäni voida mennä vain kaunis ajatus edellä. Ja olet ehdottoman oikeassa, kun sanot cupin tarjoavan hienoja tarinoita ja mahdollista buustia, mutta JJK:n kaltaisia tarinoita ei ainakaan itselläni tule kovin montaa viime vuosilta mieleen.

Jos kuitenkin summaan ajatuksiani ja käymäämme keskustelua, koen, ettei cupiin kannata liigan kustannuksella panostaa ja koska liiga on niin intensiivinen, on cupin nykyinen ajankohta paras ja siksi olen nykyformaatin kannalla. Nykyinen systeemi ei sekään ole hyvä, mutta paras huonoista vaihtoehdoista. Elämää on Veikkausliigan ulkopuolella, mutta kyllä hyvin voiva lippulaiva on elinehto muidenkin kukoistukselle. Cupien arvostus on ehtymään päin joka paikassa ja esimerkiksi Salibandyssa divarijoukkue Loviisan Tor eteni finaaliin kohtaamatta yhtäkään liigajoukkuetta. Myöskään tämän kaltaiset tarinat eivät cup-taikaa elvytä.

KT: Ymmärrän yskän. Realismia lienee se, ettei nykyisen joukkuemäärän ja sarjajärjestelmän aikana cupille voida ihmeitä tehdä, koska Suomen kesä on lyhyt ja jo nyt kotimaan pääsarjajoukkueet pelaavat kauden läpi aivan hurjalla rasituksella. Mahdollista on kuitenkin se, että kymmenen vuoden sisällä liigaa pelataan aivan eri tavalla kuin nyt. Toivonkin, että Palloliitto ja Veikkausliiga tekevät yhteistyötä ja miettivät yhteistuumin sitä, miten tulevaisuudessa kaksi maamme tärkeintä jalkapalloturnausta saadaan toimimaan rinnakkain. Nykyinen alatila ei palvele ketään, joten odotamme innolla löytyykö Palloliiton päättäjiltä fiksua visiota tilanteen parantamiselle.

EDIT: Muokattu kohtaa, jossa puhutaan finaalin ajankohdasta. 24.1.2017, klo 10.48.

Kansikuva: Matti Raivio / All Over Press