Top 10: Veikkausliigakauden 2017 läpimurtopelaajat

Ruutu LogoSeuraa parasta kotimaista jalkapalloa Ruutu+ -palvelusta.

Hiljattain päättyneellä Veikkausliigakaudella nähtiin tukku läpimurtoja, joista listasimme komeimmat. Listalle kelpuutettiin pelaajia, jotka eivät olleet sarjassa aiemmin pelanneet tai olivat jääneet pieneen rooliin ja nousivat nyt estradille.

10. Markus Uusitalo, HJK

Hongan kasvatiksi luettava Markus Uusitalo, 20, päätti toisen kautensa HJK:n edustusmiehistössä. Avaussesonki meni pääsarjan tunnelmaa haistellessa, mutta päättyneellä kaudella espoolainen sai enemmän vastuuta. 12 sarjapeliä on mukava määrä nuorelle kakkostorjujalle. Uusitalo myös osoitti olevansa vastuun arvoinen, sillä hän päästi pelaamansa 1023 minuutin aikana vain seitsemän osumaa ja piti maalinsa puhtaana seitsemän kertaa. Jos Uusitalon kehitys jatkuu samankaltaisena, voi Klubi alkaa pian harkitsemaan Thomas Dähnen päästämistä muihin maisemiin.

9. Juho Hyvärinen, RoPS

Rovaniemen Palloseura sai ikään kuin vahingossa Intian liigan ulkomaalaiskiintiöissä yli jääneen David Addyn puolustuksensa vasempaan laitaan. Kun pätkäsopimuksella pelannut ghanalainen häipyi kesällä, odotettiin RoPS:n hankkivan uusi vasen pakki. Uudelle laitapakille ei kuitenkaan ilmennyt tarvetta, sillä seuran oma kasvatti Juho Hyvärinen hoiteli kyseistä tonttia ansiokkaasti. Vuonna 2000 syntynyt puolustajalupaus pelasi lopulta kahdeksantoista ottelua, eikä vasemmalla operoiminen tuottanut oikeajalkaiselle lupaukselle ongelmia. RoPS:n junnumylly on alkanut vuosien tauon jälkeen jauhamaan paremmalla menestyksellä ja Hyvärinen on yhdessä FC Midtjyllandiin siirtyneen Pyry Hannolan kanssa hyvä esimerkki siitä.

8. Albion Ademi, PS Kemi

Shefki Kuqi ei tunnetusti nuorukaisia arvosta, joten huippulupaava Albion Ademi päätyi vain 28:n Interissä pelatun minuutin jälkeen lainalle PS Kemiin heinäkuussa. Maisemanvaihdos teki 18-vuotiaalle laiturille hyvää, sillä Kemissä tuli vastuuta ja tulosta. Vasemman laiturin paikan Perämeren rannalla vallannut Ademi pääsi esittelemään vahvuuksiaan, eli nopeutta ja taitoa yksi vastaan yksi -tilanteissa. Tehojakin syntyi mukavasti, kun kahden maalin lisäksi nuorukaisen tilille merkattiin kolme syöttöä. On sangen erikoista jos Interissä päädytään ensi kaudella roikottamaan Macoumba Kandjin tai Guy Gnabouyoun kaltaisia ”tusinaulkkareita” Ademin edellä.

7. Iiro Järvinen, Ilves

Pikkuhuuhkajien vakiokasvoihin kuuluva Iiro Järvinen pyyhki kotikaupunki Jyväskylän pölyt nappiksistaan ja suuntasi Tampereelle, vaikka JJK nousi liigaan. Jälkikäteen Ilves-siirtoa ei voi pitää huonona ratkaisuna, sillä Järvinen sai mukavasti vastuuta ja kehittyi kauden mittaan. Pragmaattisen Jarkko Wissin paletissa Järvisen paikka vaihteli kymppialueelta konehuoneeseen ja laitaan, mutta nuori mies hoiteli kaikkia rooleja hyvin. Yhden maalin lisäksi Järvinen kirjautti neljä syöttöä, mikä oli kelpo saldo peliälykkäälle keskikenttämiehelle. Arvostettiin elokuussa Veikkausliigan kuukauden joukkueeseen.

6. Timo Stavitski, RoPS

Legendaarisen RoPS-bingon ehtyminen on pakottanut perinteikkään lappilaisseuran keksimään uusia konsteja joukkueen pitämiseen kilpailukykyisenä. Lahjakkaiden HJK-junioreiden naaraaminen peliajan perässä on osoittautunut toimivaksi keinoksi, josta 18-vuotias Timo Stavitski on oiva esimerkki. Tuulennopea laituri sai runsaasti vastuuta ja kiitti luottamuksesta iskien kolme maalia ja viisi syöttöä, joka oikeutti joukkueen syöttöpörssin kärkisijaan. Kokonaisvaltaisessa pelaamisessa heinäkuun joukkueeseen valitulla Stavitskilla on vielä tekemistä, mutta hyökkäyspäähän nuorukainen osoitti olevansa erittäin vaarallinen pelimies.

Timo Stavitski on vaikea pysäytettävä, kun nuorukainen pääsee kiihdyttämään. (Matti Raivio/AOP)

5. Saku Ylätupa, RoPS

Suomifutiksen suurimpiin lupauksiin kuuluva Saku Ylätupa voisi olla listalla vieläkin korkeammalla ilman elokuista Ajax-siirtoa. Toisaalta voidaan ajatella siirron legendaariseen eurooppalaiseen suurseuraan ilmentävän sitä, kuinka hyvän alkukauden 18-vuotias nuorukainen pelasi. Maalinteossa Ylätupa onnistui kolmesti, mutta vaikutuksen teki ennen kaikkea Klubista lainatun hyökkäävän keskikenttäpelaajan peliälykkyys ja tekniset ominaisuudet. Pienikokoinen taituri pystyy ohittamaan ja edistämään joukkueensa pelaamista pienillä, mutta eteenpäin vievillä siirroilla. Veikkausliigan ystävien kannalta oli sääli, että superlupauksen otteista päästiin nauttimaan vain 17 pelissä.

4. Evans Mensah, HJK

Kesken viime kauden Klubiin tullut Evans Mensah tiedettiin lupaavaksi peluriksi ja nuorukainen suorastaan dominoi talven peleissä. Itse sarjakaudella 19-vuotias laituri teki läpimurtonsa iskien kahdeksan ja alustaen neljä osumaa. Jotkut odottivat nuorelta ghanalaiselta vieläkin kovempaa panosta, sillä parhaimmillaan Mensah oli lähes pitelemätön. Nuorukaisella riittää kuitenkin haasteita tasaisuuden kanssa, sillä toisinaan erinomaiset haasto-ominaisuudet omaava talentti jäi pelin ulkopuolelle. Ensi kaudella Mensahin voi odottaa kiilaavaan aivan Veikkausliigan terävimpään kärkeen.

3. Rasmus Karjalainen, PS Kemi

Kauden läpimurtopelaajista yllättävin on ehdottomasti PS Kemin Rasmus Karjalainen. Oululaislähtöinen nuorukainen pelasi vielä viime kesänä kotikaupunkinsa ylpeyden AC Oulun riveissä, josta matka jatkui sata kilometriä pohjoiseen ja vahvasti uudistuneen Kemin paitaan. Kemissä Karjalainen istutettiin oikeaan laitaan, jossa tulosta tuli. Loistavan potkutekniikan omaava 21-vuotias laituri oli kemiläisten paras maalintekijä kahdeksalla osumallaan. Työteliään nuorukaisen paras jakso osui heinä-elokuulle ja hänet nähtiin jopa Veikkausliigan elokuun joukkueessa. Yleisesti ottaen Karjalainen esiintyi edukseen läpi kauden ja vahvat otteet palkittiin siirrolla hopeajoukkue KuPSin riveihin.

2. Benjamin Källman, FC Inter

Lupaava Benjamin Källman, 19, löysi kuin löysikin paikkansa turkulaisten kivikovasta hyökkäyksestä. Vielä viime kaudella Veikkausliiga-vauhti oli liian kovaa tammisaarelaiselle, mutta tällä kaudella natsasi, siitäkin huolimatta, että Inter oli enemmän tai vähemmän sekaisin läpi kauden. Loistavan fysiikan omaava hyökkääjä paukutti lopulta yhdeksän täysosumaa ollen Timo Furuholmin kanssa joukkueensa paras maalintekijä. Käsipalloa nuorempana pelanneella Källmanilla on kaikki eväät komeaan uraan ja nousuun aina miesten maajoukkueeseen saakka.

Benjamin Källman pääsi tuuletuspuuhiin komeat yhdeksän kertaa. (Jaakko Stenroos/AOP)

1. Urho Nissilä, KuPS

Veikkausliigakauden 2017 läpimurtopelaajaa ei tarvitse kauaa arpoa, hän löytyy Kuopiosta. Edes ikävä loukkaantuminen kesken kauden ei hidastanut Urho Nissilän menoa, joka viimeisteli komeat yhdeksän osumaa ja alusti neljä maalia. Kevytrakenteista KuPS-kasvattia on siunattu erittäin hyvällä peliälyllä, jonka turvin Nissilä on jatkuvasti pelin sisällä ja pääsee maalipaikoille. Moitittavaa ei ole myöskään nuorukaisen teknisissä ominaisuuksissa, sillä 21-vuotias kuopiolainen käsittelee palloa pehmeästi. Etenkin mitalitaiston kiihtyessä hyökkäävä keskikenttäpelaaja näytti arvonsa. Viimeiseen seitsemään peliin Nissilä kirjautti tehot 4+3.

Lähteet: Transfermark, Veikkausliiga

Kansikuva: Matti Raivio / All Over Press