Tässä on Veikkausliigan alkukauden tähdistö – sarjakärki HJK vahvasti edustettuna

Ruutu LogoKatso jokainen Veikkausliiga-ottelu suorana Ruutu+ -palvelusta.

Veikkausliigassa lähestytään sesongin puoliväliä, joten on aika tarkastella alkukauden parhaita pelureita. Tässä Faneille.comin raadin laatima lista Veikkausliigan parhaista pelaajista alkukauden osalta.

GK: Aleksandr Vasjutin, FC Lahti

Kesken viime kauden Zenitistä lainattu Aleksander Vasjutin tiedettiin laatukassariksi, mutta 22-vuotias venäläinen on osoittanut olevansa huipputorjuja Veikkausliiga-tasolle. Kaikki FC Lahden 16 ottelua torjunut Vasjutin on päästänyt selkänsä taakse vain kymmenen maalia ja pitänyt nollat seitsemän kertaa. Nuori torjuja saa toki kiittää myös tiivistä puolustusta vähäisistä takaiskuista, mutta yleisesti ottaen Vasjutin on ollut vakuuttava ja antaa nuorelle yllättäjäjoukkueelle mahdollisuuden taistella jokaisen ottelun voitosta.

RB: Sebastian Sorsa, KuPS

HJK-ikonin viime kausi oli heikko, mutta kuten mies itse Faneille.comin haastattelussa totesi, on uusi ympäristö piristänyt. Sebastian Sorsa, 33, otti heti paikkansa vahvasti uudistuneen KuPS:n kapteenina ja on noussut takaisin Veikkausliigan parhaiden laitapuolustajien joukkoon. Yhden tehnyt ja kaksi syöttänyt Sorsa on ollut tärkeässä roolissa KuPS:n hyökkäyspelaamisessa nostaen tukemaan hyökkäyksiä.

CB: Igor Jovanovic, FC Lahti

Veikkausliigan ystävät saattavat muistaa 28-vuotiaan Igor Jovanovicin TPS:n ja FF Jaron riveistä, joissa saksalaiskroatialainen toppari pelasi, ennen kuin palasi Puolan ja Israelin kautta Veikkausliigaan. FC Lahti on saanut Jovanovicista alakerran johtajan ja Veikkausliigan parhaan topparin. Fyysinen keskuspuolustaja on paitsi hyvä kaksinkamppailuissa, taitaa mies myös jalalla pelaamisen todella mallikkaasti. Iso tekijä Lahden loistavan alkukauden takana.

CB: Hannu Patronen, HJK

HJK:lla on kasassa poikkeuksellisen laadukas topparikalusto Veikkausliigaan, sillä helsinkiläisten penkilläkin riittää laadukkaita puolustajia. Norjalaisesta Sogndalista Klubiin siirtynyt Hannu Patronen on noussut ehkä hieman yllättäen helsinkiläisten takalinjojen johtavaksi pelaajaksi. 33-vuotias toppari tekee äärimmäisen vähän virheitä viheriöllä, minkä lisäksi hänellä ei ole juuri koskaan kiire erittäin hyvän sijoittumisen myötä. Patronen on pelannut Veikkausliigassa kuluvalla kaudella 990 minuuttia ja vastustajat ovat onnistuneet tässä ajassa maalinteossa vain kolmesti.

Hannu Patrosen vahtivuorolla Klubin verkko on heilunut vain kolmesti. (Matti Raivio/AOP)

LB: Juha Pirinen, HJK

Juha Pirinen on ollut Patrosen ohella helsinkiläisten puolustuksen avainpelaajia. Valtavasti töitä kentällä tekevä vasen puolustaja tukee aktiivisesti hyökkäyksiä ja hän onkin muodostanut Atomu Tanakan kanssa erinomaisesti toimivan duon vasemmalle laidalle. 25-vuotias puolustaja on noussut mainioiden otteiden myötä maajoukkueen rinkiin mukaan. Pirinen omaa mainion fysiikan ja tekee tasaisen paljon töitä kentän molemmissa päissä läpi ottelun. Lisäksi pallo pysyy hyvin laitapuolustajan jalassa, eikä Haka-kasvatti kaihda koviakaan otteita.

RM: Filip Valencic, PS Kemi/HJK

25-vuotias Filip Valencic on jälleen yksi osoitus PS Kemin erinomaisesta työstä siirtomarkkinoilla. Viime kauden lopulla Kemiin siirtynyt slovenialainen on pelannut huiman alkukauden, mikä poiki siirron HJK:n riveihin. Kahdeksan täysosumaa viimeistellyt ja neljä alustanut Valencic oli mukana peräti 60 prosentissa kemiläisten kauden maaleista. Suoraviivainen ja taitava pelaaja on mainio vahvistus HJK:n nykyiseen nippuun, mutta jättimäinen menetys karsijan paikkaa pakoilevalle Kemille.

CM: Reuben Ayarna, Ilves

Lähes sadan Allsvenskan-pelin kokemuksella Ilvekseen viime kaudeksi saapunut Reuben Ayarna on ollut odotetun hyvä. Eleettömällä ghanalaisella ei ole koskaan kiire ja mies saa pelaamisen näyttämään todella vaivattomalta. 31-vuotiaan Ayarnan syöttövalikoima lienee Veikkausliigan laajin ja mies on tällä kaudella osoittanut olevansa sarjan paras pelinrytmittäjä. Ei välttämättä hyppää silmille, mutta kun kokeneen pohjapelaajan tekemistä seuraa tarkemmin, ymmärtää kuinka loistavasta pelaajasta on kyse.

CM: Mosa, HJK

Moshtatagh Yaghoubi, 22, on noussut lyhyessä ajassa HJK:n tärkeimpien palasten joukkoon. Suomen maajoukkueeseen murtautunut keskikenttämies pyörittää pallollisena Klubin peliä ja omaa erittäin hyvän tekniikan, mutta hänen rooli rikkovana pelaajana keskikentän pohjalla on niin ikään merkittävä. Mosa on kärsinyt alkukaudella hieman loukkaantumisista, mitkä ovat jarruttaneet niin HJK:n kuin miehen omiakin otteita. Nuoren pelurin suurin miinus on ajoittainen kuumentuminen, Mosa on nimittäin napannut kauden 11 ottelussaan peräti viisi keltaista korttia.

LM: Robin Sellin, IFK Mariehamn

Kotimaastaan Ruotsista täksi kaudeksi saarelle saapunut Robin Sellin, 27, on osoittanut olevansa Veikkausliigan eliittiä. Vain 166-senttinen hyökkäävä keskikenttämies on viimeistellyt neljä osumaa ja alustanut viisi. Pitkätukkainen ruotsalainen on ollut yhdessä Aleksei Kangaskolkan kanssa toiseksi eniten maaleja koko sarjassa tehneen IFK-hyökkäyksen avainhahmo. Kaiken kaikkiaan Sellin on älykäs ja juonikas peluri, jonka tekemistä on aina ilo seurata.

ST: Tuco, Ilves

Ilveksen ykköstähti Emile Paul Tendeng on ollut pettymys, mutta tamperelaisten onneksi SJK:sta tullut Tuco on kantanut tupsukorvien hyökkäystä. Yhdeksän kertaa osunut kamerunilaishyökkääjä on tehnyt tasan puolet Ilveksen maaleista ja pitänyt joukkueen mukana mitalitaistossa. Tucon tilalle tähdistöön olisi voinut heittää mainiota kautta pelaavan Aleksei Kangaskolkan, mutta 28-vuotiaan Ilves-hyökkääjän merkitys omalle joukkueelleen käänsi vaa’an Tucon hyväksi.

Tuco on kantanut Ilveksen hyökkäystä alkukaudesta. (Matti Raivio/AOP)

ST: Alfredo Morelos, HJK

Vaikka Alfredo Morelos ei enää Suomessa vaikutakaan, ei kolumbialaista yksinkertaisesti voi sivuuttaa Veikkausliigan alkukauden tähdistöstä. 11 täysosumaa 12 ottelussa viimeistellyt hyökkääjä oli alkukauden täysin omalla tasollaan ja olisi ollut mielenkiintoista nähdä, miten hurjiin lukemiin mies oli maalimääränsä kasvattanut. Veikkausliigan maalipörssi on voitettu viimeisen neljän kauden aikana 14-17 osumalla, joten kolumbialainen olisi varmasti vienyt lukemat uusille kymmenluvuille.

Valmentaja: Petri Vuorinen, VPS

Veikkausliigan alkukauden parasta valmentajaa ei tarvitse kauaa arpoa. Toista kokonaista kauttaan kotikaupunkinsa Vaasan ylpeyttä luotsaava Petri Vuorinen on saanut joukkueensa kovaan iskuun. Jo pitkään toisena majaillut ryhmä ei ole erityisen laadukas, mutta sitäkin tasaisempi. Vepsun pärjäämisen taustalla on Vuorisen hioma pelitapa, joka on iskostunut jokaisen raitapaidan selkäytimeen. On hyvin kuvaavaa, ettei yksikään VPS-peluri mahtunut tähdistöömme. Menestys on tullut nimenomaan kollektiivisen tekemisen kautta.

Kansikuva: Toni Hekkala / All Over Press