Kommentti: Kesä lähestyy, mutta HJK:n hyökkäyskalusto on vaipunut syväjäähän

Ruutu LogoSeuraa parasta kotimaista futista Ruutu+ -palvelusta, joka tarjoaa jokaisen Veikkausliiga-matsin suorana.

HJK lähti kauteen ylivoimaisena mestarisuosikkina. Sinivalkoisten kone on alkanut kuitenkin yskimään pahasti viime aikoina. Helsinkiläiset ovat vaarassa menettää sarjataulukon piikkipaikan keskiviikkona, mikäli joukkue häviää SJK:lle ja ottelun vähemmän pelannut KuPS kuittaa samana iltana voiton sarjajumbona majailevasta JJK:sta.

Klubi on tehnyt tällä kaudella eniten maaleja Veikkausliigassa, kun vastustajan verkko on heilunut kymmenessä ottelussa 18 kertaa. Tästä huolimatta juuri maalinteko on ollut viimeisissä otteluissa se helsinkiläisten kantapää.

HJK:n maalimäärä antaa hieman väärän kuvan joukkueen nykyvireestä. 18 osumasta peräti kymmenen syntyivät murskavoitossa VPS:aa ja JJK:ta vastaan. Näin ollen Klubi on tehnyt vain kahdeksan maalia lopuissa kahdeksassa ottelussaan.

Alfredo Morelos on ollut huimassa vireessä alkukaudella ja viimeistellyt peräti kahdeksan osumaa, kun taas muut Klubin pelaajat ovat tehneet yhteensä yhdeksän osumaa. Kolumbialaiskärjen huippuvire onkin pelastanut helsinkiläisille ison läjän pisteitä. Morelos on laukonut Klubin kuusi edellistä osumaa. Toisen pelaajan kuin Morelosin viimestelemästä maalista on vierähtänyt jo kuusi ottelua.

Laukausten määrä ei ratkaise, vaan laatu

HJK on laukonut kymmenessä ottelussa peräti 153 kertaa, mikä on yli 40 laukausta enemmän kuin toiseksi eniten laukonut SJK. Klubin laukaukset ovat tosin tulleet pääasiassa vaarattomilta sektoreilta. Helsinkiläisillä on ollut tälläkin kaudella ongelmia hyökkäysalueen viimeisellä kolmanneksella eikä Mika hkohkosuo ole löytänyt lääkkeitä tähän jo viime kaudelta tutuksi tulleeseen ongelmaan.

VPS on HJK:n vastakohta. Vaasalaiset majailevat sarjataulukossa kaksi pistettä Klubia perässä, mutta on laukonut vähiten Veikkausliigassa. Vepsulle on kertynyt keskimäärin 5,1 laukausta ottelua kohden, mutta joukkue on tehnyt vain kaksi maalia HJK:ta vähemmän. Klubille kuteja on kertynyt keskimäärin yli kymmenen enemmän ottelua kohden.

Klubin peli on puuroutunut varsinkin jälkimmäisten puoliaikojen lopulla. HJK on tehnyt otteluiden viimeisen vartin aikana vain yhden osuman. Vastaavasti avauspuoliaikojen osalta joukkue on ollut tehokkaimmillaan viimeisen kolmanneksen aikana, kun täysosumia on syntynyt peräti viisi.

Mikä lääkkeeksi?

HJK on ajautunut loistavan alun jälkeen yllättäviin ongelmiin, kun hyökkäyskalusto on syväjäässä. Viisi tehtyä maalia edellisessä kuudessa ottelussa olisi heikko saldo oikeastaan mille tahansa joukkueelle Veikkausliigassa. Saati sitten suurimmalle mestarisuosikille.

Maalinteko tuottaa Klubille suurta tuskaa, vaikka joukkue pystyykin luomaan määrällisesti tarvittavan määrän maalipaikkoja ottelua kohden. Aivan kaikkeen Moreloskaan ei pysty, ja Urheilukadulla nähdään varmaan jo nyt painajaisia kolumbialaishyökkääjän mahdollisesta lähdöstä.

HJK:lla tökkii erityisesti laitapelaaminen. Evans Mensah, Akseli Pelvas ja Demba Savage eivät ole pystyneet antamaan tarvittavaa tukea hyökkäyspäässä. Lisäksi yhteistyö laitapuolustajien kanssa ei ole toiminut aivan odotetun hyvin.

Ei olisikaan yllätys, mikäli Klubi vahvistaisi laitaosastoaan kesän aikana. Varsinkin jos Morelos vaihtaa maisemaa kesän siirtoikkunassa, niin joukkue tarvitsee entistä enemmän tukea laidoilta. Yksi varteenotettava vaihtoehto voisi olla Nnamdi Oduamadi, joka oli viime kaudella seitsemällä maalillaan HJK:n toiseksi paras maalintekijä.

Kansikuva: All Over Press