TOP 10: Veikkausliigan kovimmat hankinnat

Veikkausliigan alkuun on reilut pari kuukautta aikaa, mutta joukkueet ovat tehneet talven aikana monia mielenkiintoisia hankintoja. Kokoonpanot alkavat hiljalleen hahmottua ja on aika tarkastella pitkän preseasonin toistaiseksi isoimpia kaappauksia.

10. Aristote Mboma, SJK

SJK nappasi kaksivuotisella sopimuksella riveihinsä viime kaudella AC Oulun paidassa Ykkösen maalipörssin 18 osumalla voittaneen Aristote Mboman. 22-vuotias Mboma on nopea ja fyysinen, mutta omaa hyvän tekniikan ja on erittäin vaarallinen maalin läheisyydessä. Kasassa on kaikki ainekset todelliseksi huippuhyökkääjäksi, mutta hyppy pääsarjatasolle on aina iso askel. Mboma pääsee SJK:ssa laadukkaaseen ympäristöön ja viheriöllä tarjoilun pitäisi pelata, joten hyökkääjällä on kaiken mennessä nappiin erinomainen mahdollisuus taistella jopa Veikkausliigan maalipörssin voitosta.

9. Tuco, Ilves

Ariel Ngueukam eli Tuco on täsmävahvistus Ilveksen hyökkäykseen. Kaksi edellistä kautta SJK:ssa pelannut kamerunilainen ei päässyt Seinäjoella oikein täyteen kukoistukseensa, mutta Tampereella on luvassa iso rooli. Kookas ja tekninen Tuco viimeisteli kahdella edellisellä kaudella yhteensä yhdeksän maalia, mutta otteita leimasi ajoittainen tehottomuus. Kovaa jälkeä ykkösessä tehnyt hyökkääjä ei ole vielä pystynyt siirtämään samaa kliinisyyttä pääsarjaan, mutta Tuco on tästä huolimatta laadukas pelaaja Veikkausliigaan ja mainio vahvistus etenkin Ilvekselle, jolta puuttui viime kaudella maaleja sylkevä kärkimies.

8. Juha Pirinen, HJK

HJK nappasi Rovaniemeltä riveihinsä Juha Pirisen kahden vuoden sopimuksella. Maajoukkueen ryhmitykseenkin kuuluva Pirinen nousi kahden viime kauden aikana Veikkausliigan eliittipelaajien joukkoon. Vasemmalla laidalla viihtyvä Hakan kasvatti pystyy pelaamaan sekä puolustajana että laitahyökkääjänä, mikä antaa Mika Lehkosuolle paljon työkaluja vasemman laidan suhteen. Pari viikkoa sitten maajoukkuedebyytin tehnyt Pirinen oli kaudella 2015 RoPS:n toiseksi paras maalintekijä viidellä osumalla, joten maalintekokin onnistuu. Laadukkaassa ympäristössä jälki voi olla vieläkin tuhoisampaa.

7. Otso Virtanen, KuPS

Otso Virtanen johdatti IFK Mariehamnin kaudella 2015 Suomen Cupin voittoon ja maalivahti murtautui pelipaikkansa eliittiin Veikkausliigassa. Erinomaiset otteet poikivat siirrot skotlantilaisen Hibernian FC:n riveihin. Edinburghissa vastuu jäi kuitenkin vähäiseksi ja Virtanen teki paluun kotimaan kentälle. Nuorten maajoukkueiden vakiokasvo kuuluu edelleen Veikkausliigan parhaimpien maalivahtien joukkoon. 22-vuotias Virtanen pääsee Kuopiossa laadukkaaseen ympäristöön ja valmennukseen eikä KuPS:n menestys pitäisi jäädä ainakaan maalivahdista kiinni.

6. Jani Tanska, Ilves

Jani Tanska murtautui viimeistään viime kaudella Veikkausliigan toppareiden eliittiin ja kyseessä on todellinen täsmähaku Ilvekseltä, kun erinomaisen kauden pelannut Pavle Milosavljevic suuntaa ulkomaille. Yli 200 ottelua Veikkausliigassa pelannut Tanska tuo Ilvekseen johtajuutta ja kokemusta, mitä nuoressa ryhmässä ei ole liikaa. 28-vuotias Tanska on todella laadukas puolustaja, joka pelaa kovalla tasolla illasta toiseen eikä taso ailahtele. Tanskan rutiini on korkealla tasolla, mikä on elintärkeä asia menestystä halajavan Ilveksen puolustuksen suhteen.

5. Timo Furuholm, FC Inter

Timo Furuholm palasi Aurajoen rannoille viiden Saksassa vietetyn vuoden jälkeen. Interin kannattajat ovat syystäkin innoissaan siirrosta, sillä Furuholm takoi sinimustille kovia maalimääriä ennen siirtymistään ulkomaille. Kaudella 2011 täysosumia syntyi peräti 22 Furuholm voitti maalikuninkuuden sekä palkittiin vuoden liigapelaajana. 29-vuotias hyökkääjä kamppailee lähtökohtaisesti jälleen maalipörssin kärkisijoista, vaikka nykykunto on pienoinen kysymysmerkki. Interillä on riveissään myös toinen erinomainen hyökkääjä eli Njazi Kuqi, mikä voi hieman syödä Furuholmilta tehoja pois. Turkulaisilla onkin käytössään Veikkausliigan vaarallisin hyökkäysduo.

4. Moshtagh Yaghoubi, HJK

Moshtagh Yaghoubi pelasi itsensä Veikkausliigan eliittiin viimeistään sensaatiomaisella kaudella RoPS:ssa vuonna 2015 . Viime vuoden ulkomaan seikkailut menivät jälleen vähän penkin alle, mutta nyt keskikenttämies pääsee jälleen Mika Lehkosuon alaisuuteen, joka oli Yaghoubin valmentaja myös Hongassa kausilla 2011-13. Temperamenttinen Mosa omaa erinomaisen tekniikan ja on mainio linkki hyökkäyksen ja puolustuksen välillä, juuri missä Klublilla oli viime kaudella puutteita. HJK:ssa Yaghoubilla on kaikki mahdollisuudet lyödä kunnolla läpi aina maajoukkueeseen asti, vaikkakin hän on jo toiminut nuorten maajoukkueissa kapteenina.

3. Hendrik Helmke, FC Lahti

Hendrik Helmke oli edellisellä visiitillään Jarossa kaudella 2014 Veikkausliigan parhaimmistoa, ellei jopa se kaikkein paras pelaaja. Odotukset ovat jälleen katossa, kun keskikenttämies palaa Suomen kentille. Kokonaisvaltainen taituri kuuluu lähtökohtaisesti jälleen Veikkausliigan parhaimpien pelaajien joukkoon, vaikkakin nykykunto on pienoinen kysymysmerkki hajanaisten edellisten kausien jäljiltä. Helmke lähti Jarosta iranilaiseen Esteghlal FC:n riveihin, mutta ei pelannut joukkueessa lopulta yhtään ottelua. Sitten brasilialais-saksalainen peluri teki diilin egyptiläisen suurseura Al-Ahlin kanssa, mutta otteluita kertyi vain kourallinen. Helmke tuntee Veikkausliigan hyvin ja tietää mihin on tulossa, joten motivaatio on varmasti kunnossa. 29-vuotiaan Helmken olisi vielä mahdollista saada huippukauden jälkeen tarjouksia isommista liigoista, joten keskikenttämies tullee varmasti laittamaan kaiken likoon tulevalla kaudella.

2. Julien Faubert, FC Inter

Ranskalainen Julien Faubert omaa sellaisen CV:n, joita ei usein Veikkausliigassa nähdä. Kotimaansa pääsarjan lisäksi Faubert on pelannut muun muassa West Hamissa ja Real Madridissa. 33-vuotiaan pelurin motivaation on oltava kohdillaan, sillä hän oli Turussa antamassa viikon näyttöjä ennen sopimuksen kirjoittamista. Monipuolinen Faubert pystyy pelaamaan keskikentän pohjalla sekä oikeana laitapelaajana, mikä on luonnollisesti iso plussa. Lisäksi ranskalainen tuo Interiin ja samalla Veikkausliigaan ison annoksen kokemusta sekä puhdasta ammattimaisuutta.

1. Faith Friday Obilor, HJK

Faith Friday Obilor on dominoinut viimeiset vuodet Veikkausliigassa ja on pieni ihme, että toppari ei ole vielä suunnannut isompiin ympyröihin. Tie on vienyt kuitenkin hiljalleen aina etelämpään, kun nigerialainen saapui Helsinkiin Rovaniemen ja Turun kautta. Vuoden liigapuolustajaksi kaudella 2015 valittu Obilor on ollut jo pari vuotta pelipaikkansa paras pelaaja Veikkausliigassa, joka on dominoinut varsinkin lähes ylivoimaisella fyysisyydellään. 25-vuotias nigerialainen on tasaisen laadukas paketti ilman heikkouksia ja Klubilla on nyt kasassa raudanluja puolustus, jonka johtotähdeksi Obilor hankittiin. Onnistuminen Helsingin kirkkaissa valoissa voisi poikia ison siirron ulkomaille, joten Obilorilla on iso näytönpaikka tulevalla kaudella.

Kansikuva: All Over Press