TOP 10: Veikkausliigan parhaat vapaat agentit

Veikkausliiga-joukkueiden kokoonpanot rakentuvat kovaa kyytiä, mutta markkinoilla on edelleen kovia pelimiehiä ilman työnantajaa. Listasimmekin parhaat viime kaudella Suomen pääsarjassa pelanneet vapaat agentit.

10. Kosta Manev

Turun sinimustalla puolella myllättiin lähes koko nippu uuteen uskoon. Yksi lähtijöistä oli toissa kesänä Shefki Kuqin mukana tullut Kosta Manev. 24-vuotiasta puolustajaa voisi luonnehtia fyysiseksi peruspuurtajaksi, joka on käyttökelpoinen alakerran rotaatiomies. Viikinkien kasvatti ei ole markkinoiden kuumin nimi, mutta vasenjalkaiselle ja edelleen nuorelle puolustajalle luulisi löytyvän pelipaikka kotimaan pääsarjasta. Manevin etuna on myös se, että hän pystyy pelaamaan topparina sekä laitapakkina.

9. Vincent Onovo

Nigerialaiskeskikenttäpelaaja Vincent Onovo, 22, on viihtynyt Suomessa neljän kauden ajan. Ensimmäiset kaksi vuotta Interissä ja kaksi jälkimmäistä HJK:ssa. Monipuolinen keskikenttäpelaaja oli Klubissa käyttökelpoinen rotaatiomies, mutta ei noussut missään vaiheessa luottopelaajien joukkoon. Joulukuussa Onovo kävi Allsvenskan-seura Hammarbyn testissä, mutta mitä ilmeisemmin sopimusta ei syntynyt. 79:n Veikkausliiga-ottelun kokemuksella varustetusta nigerialaisesta joku Klubia pienempi seura voisi saada hyvän runkopelaajan konehuoneeseensa.

8. Alan Henrique

Qatarin liigasta Turkuun viime kaudeksi rantautunut toppari oli Inter pienoiskoossa. Toisinaan loistavia otteita, joita saattoi seurata lähes luokaton tekeminen. 26-vuotias Alan Henrique ei noussut toivotunlaiseksi alakerran johtohahmoksi, mutta ottaen huomioon kuinka sekaisin sinimustien pakka oli, ei brassia voi bussin alle heittää. Ura tuskin jatkuu Suomessa, mutta hyvin organisoidussa puolustuslinjassa fyysinen toppari saattaisi nousta jopa sarjan eliittiin. Potentiaalista nähtiin välähdyksiä, mutta laajemmin se jäi käyttämättä.

7. Matej Hradecky

Hradeckyn maineikkaan veljessarjan vesa on kokenut hirvittävää epäonnea loukkaantumisten suhteen. Matej Hradecky huilasi koko sesongin juuri kauden kynnyksellä tulleen polvivamman takia. Juuri, kun turkulainen oli kuntoutumassa, hajosi toinen polvi ja Hradecky on pelikunnossa vasta kesällä. Näin ollen hän ei ole markkinoiden kuumin nimi, vaikka 22-vuotiaalla pelimiehellä on potentiaalia Veikkausliigaa kovempaankin sarjaan. Huhujen mukaan monipuolinen keskikenttäpelaaja on palaamassa kasvattajaseura TPS:n paitaan, mikä olisi varmasti hyvä peliliike molempien osapuolten kannalta.

6. Hendrik Helmke

FC Lahdella oli kovat odotukset aikanaan Jarossa ja IFK Mariehamnissa loistanutta Henrdrik Helmkeä kohtaan, mutta 30-vuotias keskikenttäpelaaja ei vastannut huutoon. Ei brasilialaissaksalainen Helmke huono ollut, mutta ei hän myöskään noussut sarjan tähtikastiin, jota moni odotti. Tällä hetkellä Helmke treenaa vanhan seuransa Jaron mukana, mutta tuskin erinomaisella potkutekniikalla varustettu peluri Ykköseen menee. Kokenut ja Veikkausliigassa tasonsa osoittanut pelimies sopisi varmasti moneen joukkueeseen.

5. Erfan Zeneli

HJK:ssa pitkään viihtynyt Erfan Zeneli, 31, oli umpisurkea toissa syksynä Interissä, mutta käänsi uransa SJK:ssa. Pienikokoinen laitapelaaja oli synkän kauden pelanneen SJK:n harvoja onnistujia, eivätkä tehot 6+4 missään nimessä huonot ole. Tuskin Zenelistä enää hyökkäyspään talismaaniksi on, mutta ohituksiin ja sitä kautta maalipaikkojen luomiseen hän kykenee edelleen. Sikäli, kun palkkapyyntö ei nouse pilviin, pitäisi Zenelille löytyä edelleen ottajia.

4. Sergei Mosnikov

Kesken kauden PS Kemiin saapunut Sergei Mosnikov oli sarjapaikkansa uusineen seuran toimitusjohtajan Arto Hakalan mukaan liian kallis pidettäväksi. Niinpä 30-vuotias virolainen päästettiin vapaaksi. 35 A-maaottelua Viron paidassa pelannut hyökkäävä keskikenttäpelaaja on pelannut Suomen ja Viron lisäksi Puolassa, Kazakstanissa ja Valko-Venäjällä. Mosnikov ei viime kaudella varsinaisesti dominoinut, mutta kokeneesta pelimiehestä joku Veikkausliiga-seura voisi saada oivan palasen pelinteko-osastolleen.

3. Pyry Kärkkäinen

Hyvin vaikea on ymmärtää FC Lahden touhua, mikäli 31-vuotias Pyry Kärkkäinen todella lasketaan menemään. 320 Veikkausliiga-ottelua pelannut konkari urakoi erinomaisen kauden Lahden keskuspuolustuksessa ja oli yksi sarjan parhaita pelipaikallaan. Tasaisen varmalla suorittajalla on liigakokemusta Lahden lisäksi KuPS:sta ja Klubista. Jos Kärkkäinen haluaa Veikkausliigassa jatkaa, ottajia varmasti löytyy.

2. Abdoulie Mansally

Lähes 150:n MLS-ottelun kokemuksella Kemiin saapunut Abdoulie Mansally tiedettiin tekijämieheksi, eikä hän pettänyt odotuksia. 28-vuotias laitapelaaja viihtyi vasemmalla sekä pakkina, että linkkinä, summaten mukavat kuusi maalia ja neljä maaliin johtanutta syöttöä. Mansallylla oli sopimuksessaan optio tulevasta kaudesta, mutta sen – tuttuun tyyliinsä yli puolijoukkuetta myllänneet – kemiläiset jättivät syystä tai toisesta käyttämättä. Dynaaminen gambialainen pärjäisi huomattavasti Kemiä kovemmassakin ryhmässä,

1. Igor Jovanovic

Jarosta ja TPS:sta tuttu Igor Jovanovic käväisi Puolassa ja Israelissa ennen paluutaan Suomeen tällä kertaa FC Lahden paidassa. Kroatian ja Saksan passit omaava toppari oli keväällä koko sarjan paras toppari, mutta meno hyytyi hiukan loppua kohden. Siitäkin huolimatta 28-vuotiasta Jovanovicia voi pitää todellisena tekijämiehenä Veikkausliiga-tasolle. Jovanovicin fyysiset ja pallolliset ominaisuudet olivat huippuluokkaa ja siivittivät hänet myös Faneille.comin tähdistökentälliseen. Kaiken järjen mukaan Jovanovic tähyää ulkomaille, mutta ihmetellä sopii, jos Mustat kuhnurit eivät pyrkineet puolustuksensa johtohahmoa pitämään.

Kansikuva: Matti Raivio / All Over Press

Lyö vetoa Grand Slam -turnauksesta ja nappaa 10 euron riskitön veto sekä 20 ilmaiskierrosta