TOP 10: Veikkausliigan potentiaalisimmat läpimurtopelaajat

Ruutu LogoVeikkausliigakausi 2018 starttaa 7.4. Katso jokainen ottelu suorana Ruutu+-palvelussa.

Veikkausliigassa on tavattu viime vuosina nähdä komeita läpimurtoja kotimaisilta lupauksilta. Viime kaudella Timo StavitskiUrho Nissilä ja Benjamin Källman nousivat parrasvaloihin, kun taas vuotta aiemmin oli Mikael Soisalon ja Jasse Tuomisen vuoro. Tulevallakin kaudella sarjassa nähdään tukku lupaavia nuorukaisia, joilla on saumat tehdä läpimurto pääsarjatasolla. Listalle on kelpuutettu ennen muuta nimiä, jotka joko eivät ole pelanneet aiemmin Veikkausliigaa tai rooli on jäänyt hyvin pieneksi.

10. Niklas Blomqvist, TPS

Nousijajoukkue TPS:lle on povattu vaikeaa kautta. Mika Laurikainen luottaa pitkälti kotimaisiin pelaajiin ja nuoret ovat isossa roolissa. Yksi Tepsin kulmakivistä tulee olemaan 22-vuotias keskikenttäpelaaja Niklas Blomqvist, jonka vyöltä löytyy kahdeksan Veikkausliiga-ottelua TPS:n paidasta neljän vuoden takaa. Keskikentän pohjalla uurastava Blomqvist on nuoreksi pelaajaksi melko kokenut, sillä hän on pukenut mustavalkoraitaisen paidan virallisissa peleissä jo yli 100 kertaa. Ykköseen Blomqvist oli tekijämies, nyt hänellä olisi oiva sauma osoittaa tasonsa myös pääsarjassa.

9. Diogo Tomas, Ilves

Ilveksen kasvatti siirtyi viime kaudeksi sarjaporrasta alemmas Hakaan, mikä oli erinomainen ratkaisu. Kookas toppari nimittäin palkittiin Hakan kannattajien toimesta kauden pelaajana. Ilvekseen palanneella 20-vuotiaalla Diogo Tomasilla on nyt elämänsä tilaisuus lyödä itsensä läpi viime kauden pronssijoukkueessa. Ykköstoppari Baba Mensah rikkoi polvensa, eikä verkkainen Jani Tanska ole vakuuttanut. Kolmen linjassa hyvä pääpelaaja saa takuulla vastuuta, eikä lähinnä tilanteita välttelevän Tanskan sysääminen penkille ole mahdoton tehtävä kahdenkaan keskuspuolustajan systeemissä.

8. Maximo Tolonen, SJK

Suomifutiksen kohutuin lupaus vaihtoi Hongan SJK:hon, mikä yllätti monet. SJK:n visioon kuitenkin kuuluu nuorten kouliminen, eivätkä Suomen mittakaavassa huippuolosuhteet varmasti hankaloittaneet maaliskuussa 17 vuotta täyttäneen Maximo Tolosen valintaa. Hongan kasvattia on uumoiltu jopa avaukseen ja hän sai mukavasti vastuuta cupin peleissä. Pienikokoisella huippulupauksella riittää tekemistä fysiikan kanssa, mutta teknisesti hänellä pitäisi olla kaikki eväät lyödä itsensä läpi jo tulevalla kaudella.

7. Tatu Varmanen, FC Inter

Länsinaapurin maineikkaimpiin pelaajahautomoihin kuuluvan Brommapojkarnan kasvatti Tatu Varmanen siirtyi vuosi sitten Turkuun, mutta lainattiin saman tien JJK:n riveihin. Niko Markkulan loukkaantuminen tarkoitti kuitenkin vastuuta 19-vuotiaalle lupaukselle, joka palasi Heinäkuussa Turkuun ja pelasi 14 ottelua viime kaudella. Markkula kärsii edelleen vaikeasta kantapäävammasta, joten pakkilupaus tulee saamaan vastuuta Interin oikeana wingbackina. Nuorukaista mitataan toden teolla, sillä 3–5–2-systeemissä laitapelaajan rooli on erittäin vaativa.

6. Lucas Lingman, RoPS

Rovaniemen Palloseura oli edellisellä vuosikymmenellä muukalaislegioona, mutta viime vuosina seuran strategia on ollut nuorten pelaajien kasvattaminen. Etenkin HJK:sta on ollut imua ja 20-vuotias Lucas Lingman liittyy pitkään listaan Klubi-taustaisia pelaajia. Kymppipaikalla viihtyvä Lingman debytoi Klubissa jo elokuussa 2015, mutta minuutteja kertyi kahdessa ja puolessa kaudessa vain reippaat 600. Niinpä Lingman teki fiksun ratkaisun siirtyessään Toni Koskelan mukana Napapiirille. Putoamistaistoon povatussa RoPS:issa nuorukaiselle on tarjolla isoa roolia, mistä kertoo jo ikonisen kymppipaidan saaminen.

HJK:ssa minuutteja ei ollut luvassa, joten Lucas Lingman vaihto Rovaniemelle. (Matti Raivio / AOP)

 

5. Enoch Banza, HJK

Helmikuussa 18 vuotta mittariin saanut lupaus debytoi jo viime kaudella ja väläytteli, mutta jäi lopulta vähälle vastuulle tähtisikermässä. HJK saa jalkeille liigan selvästi parhaan avauksen, mutta puolustavan mestarin materiaali on kapea. Seuraa jo lapsesta asti edustanut Enoch Banza on lähtökohtaisesti vaihtomies, mutta hänellä on hyvä sauma murtautua aina avaukseen asti. Riku Riskin sopeutuminen Klubin pelitapaan on kesken, Evans Mensah on todella epätasainen ja Nikolai Alhon tähti on laskussa. Niinpä liukas laituri tulee saamaan saumansa, joka täytyy vain käyttää.

4. Tommi Saarinen, FC Honka

Hongan kapteeninnauhaa kantava Tommi Saarinen, 23, pelasi kuusi ottelua espoolaisten edellisellä liigakaudella neljä vuotta sitten. Ykkösessä Saarinen nousi kovaksi tekijäksi, mutta kannukset liigatasolla on vielä hankkimatta. Saarinen on Vesa Vasaran ehdottomia tukipilareita ja häntä voikin pitää yhtenä tulevan kauden varmimmista läpimurtopelaajista.

3. Lassi Lappalainen, RoPS

Aiemmin mainitun Lingmanin ikätoveri Lassi Lappalainen saapui Napapiirille jo viime kesänä ja vakuutti. Nyt taitava laituri on RoPS:n ehdottomia ykköspelaajia, jonka on onnistuttava, mikäli seura haluaa säilyä sarjassa. Otteet Suomen Cupissa lupaavat ainakin hyvää, sillä Lappalainen taiteili viiteen otteluun kolme maalia ja kaksi syöttöä, vaikka joukkueen taival oli muuten melko tuskainen. RoPS:n ollessa edelleen ilman mitat täyttävää ykköskärkeä, täytyy Lappalaisen onnistua myös tehojen valossa.

2. Miro Tenho, TPS

TPS:n avainpelaajiin kuuluvaa Miro Tenhoa vietiin talvella kovempiin liigaseuroihin, mutta turkulaiset saivat kiinnitettyä elintärkeän topparin vuoden jatkosopimuksella. Moderni keskuspuolustaja lukee peliä erittäin hyvin ja pystyy liikuttamaan pelivälinettä laadukkaasti. Pian 23 vuotta täyttävän topparin on onnistuttava, mikäli TPS mielii pelata Veikkausliigaa myös tulevalla kaudella. Turussa Tenhon odotetaan murtautuvan jopa liigan topparieliittiin.

1. Onni Valakari, TPS

Suomen lupaavimpiin keskikenttäpelaajiin kuuluvan Onni Valakarin, 18, talvi oli kiireinen. Huippulupaus kävi isänsä Simon valmentaman Tromsøn testissä Norjassa, jonka lisäksi Valakari harjoitteli Valioliigaseura Southamptonin akatemiajoukkueen mukana. Nuorukainen jäi kuitenkin Turkuun, jossa tarjolla on isoa roolia. Valakari vakuutti jo viime kaudella kymppipaikalla, missä hän jatkaa myös tällä kaudella. Nuorella miehellä on kokoa, tekniikkaa ja peliälyä, joten hänestä Veikkausliigan ystävät tuskin saavat nauttia alkavaa kautta pidempään.

Kansikuva: Matti Raivio / All Over Press