TOP 10: Tulevan Veikkausliigakauden mielenkiintoisimmat pelaajat

Ruutu LogoVeikkausliigan mielenkiintoisimpia ja vähemmän mielenkiintoisia pelaajia voit seurata Ruutu+ -palvelusta, joka näyttää kauden jokaisen minuutin.

Keskiviikkona (5.4.) starttaava Veikkausliigakausi tuo kotimaan viheriöille tukun mielenkiintoisia pelaajia. Osa on ennestään tuttuja nimiä, kun taas osa on uusia tai vähintäänkin uudehkoja tuttavuuksia. Tässä on kymmenen nimeä joiden edesottamuksia kannattaa seurata tarkkaan.

10. Saku Ylätupa, RoPS

Suomen mittakaavassa huippulahjakkaan 1999-syntyneiden ikäluokan kenties kovin talentti lainattiin täksi kaudeksi Rovaniemelle, mikä oli varmasti hyvä siirto. HJK:n koulima Saku Ylätupa viihtyy keskikentän hyökkäävillä paikoilla ja vastuuta heikentyneessä RoPS:ssa pitäisi olla tarjolla. Vasta 17-vuotiaasta pelaajasta puhuttaessa liikoja ei kannata toivoa, mutta huippulahjakas ja etenkin teknisesti jo nyt briljantti Ylätupa on yksi tulevan kauden potentiaalisimpia läpimurtopelaajia.

9. Hendrik Helmke, FC Lahti

Muutamia avainpelaajiaan menettänyt FC Lahti teki yhden kauden kovimmista kiinnityksistä nappaamalla Jaron ja IFK Marienhamnin paidasta tutun Hendrik Helmken riveihinsä. Saksalaisbrasilialainen keskikenttämies omaa potentiaalia olla koko Veikkausliigan johtavia pelaajia, mutta pari viime kautta arabimaissa pelanneen miehen nykykunto on pienoinen arvoitus. Isoa roolia 29-vuotiaalle box-to-box-pelaajalle on joka tapauksessa tarjolla ja mies tuo kaivattua kokemusta Kuhnureiden nuorekkaaseen joukkueeseen. Helmke tulee olemaan kenties tärkein yksittäinen pelaaja joukkuelleen koko sarjassa.

8. Santeri Hostikka, FC Lahti

Viime kaudella alisuorittanut FC Lahti ei kuulu Veikkausliigan mitalikandidaatteihin, varsinkaan, kun Jasse Tuominen matkasi Valko-Venäjälle. Toinen viime kauden läpimurtopelaajista, Santeri Hostikka jatkaa kuitenkin Kuhnureissa. 19-vuotias laituri on asettanut henkilökohtaiseksi tavoitteekseen tuplata viime kauden maalimääränsä (4), mikä olisi Lahden kannalta suotavaa, sillä joukkueen varsinaiset hyökkääjät ovat enemmän tai vähemmän arpoja. Jos PK Keski-Uusimaan kasvatin kehitys jatkuu samanlaisena, tulee alkava kausi jäämään nuorukaisen viimeiseksi Veikkausliigassa.

7. Aristote Mboma, SJK

Kinshassa syntynyt 22-vuotias hyökkääjä vei viime kaudella Ykkösen maalikuninkuuden nimiinsä takomalla 27 otteluun 18 maalia AC Oulun paidassa. Ei siis ihme, että pronssia pokannut SJK kiinnitti 185-senttisen hyökkääjän riveihinsä. Ominaisuuksiltaan Aristote Mboma on ihanteellinen kärkipelaaja, sillä hyvän viimeistelytaitonsa lisäksi nuori mies on todella fyysinen. Mboma ei kuitenkaan ole tullut tunnetuksi kaikista helpoimpana valmennettavana ja miestä penkitettiinkin Oulussa muutamaan otteeseen juuri kurinpidollisista syistä. SJK:lla on käsissään räjähdysherkkä timantti, joka voi hyvinkin viimeistellä yli 10 maalia. Ainakin Suomen Cupin edesottamukset lupaavat hyvää.

6. Emile Paul Tendeng, Ilves

Lienee sanomattakin selvää, että kausi 2017 tulee jäämään Emile Paul Tendengin viimeiseksi Veikkausliigassa. Viime kaudella Ilveksessä hurmannut senegalilainen on yksi koko sarjan parhaita pelaajia ja hänen pitämisensä Tampereella osoitti Ilvekseltä kunnianhimoa. Kymppipaikalla operoiva Tendeng on äärimmäisen viihdyttävä pelaaja, joka on yksi sarjan parhaita haastajia ja tilanteiden rakentajia. 24-vuotiaan taiturin otteista kannattaa siis nauttia vielä kun se on mahdollista, sillä Tendeng antaa koko kauden näyttöjä isommille seuroille.

Ilves-kannattajat saavat nauttia Emile Paul Tendengin edesottamuksista myös tulevalla kaudella. Kuva: AOP

5. Julian Faubert, Inter

Real Madridin pelipaidan La Liga -pelissä päälleen pukenut peluri ei ole jokapäiväistä herkkua Veikkausliigan ystäville. Siihen päälle Julian Faubert on pelannut 69 Valioliiga-peliä West Hamissa ja 144 ottelua kotimaansa Ranskan pääsarjassa. Puhutaan siis täysin poikkeuksellisen CV:n omaavasta ulkomaalaispelaajasta. 33-vuotias Faubert on monipuolinen pelaaja, jolta hoituu melkeinpä kaikki pelipaikat kärkeä ja maalivahtia lukuunottamatta. Laidalla Faubert on ollut omimmillaan, mutta Turussa mies on kuitenkin nähty keskikentän pohjalla. Kaiken järjen mukaan Faubert on loistava vahvistus turkulaisille, mutta Shefki Kuqin sirkuksessa mitä tahansa voi tapahtua.

4. Evans Mensah, HJK

Kesken viime kauden Klubiin tullut Evans Mensah ehdittiin jo joidenkin toimesta leimata Klubin surullisen kuuluisaan ”tusinaulkkari”-osastoon, nuorukaisen pelattua vain 16 minuuttia viime syksynä. Cupin peleissä ja harjoitusotteluissa ghanalainen on ollut vakuuttava ja 19-vuotiasta laituria ollaan nostettu kivikovan Klubin avainpelaajien joukkoon. Kanssapelaajien tasosta tai lahjakkuudesta Mensahin pärjääminen ei tule jäämään kiinni ja nuorukainen tulee todennäköisesti olemaan yksi tulevan kauden komeetoista.

3. Timo Furuholm, Inter

Pahasti viime kaudella kyntänyt Inter sai mieluisan paluumuuttajan, kun Timo Furuholm palasi viiden Saksassa vietetyn vuoden jälkeen sinimustiin. Edellisellä Veikkausliigakaudellaan vuonna 2011 Furkka takoi hurjat 22 maalia, jonka jälkeen 3. Bundesliigan Hallescherissäkin syntyi kiitettävään tahtiin täysosumia. Loukkaantumisherkkä kärki on mielenkiintoinen jo pelkästään pelillisesti, mutta räväkkänä persoonana tunnettu porilainen tuo olemuksellaan vielä oman lisänsä kotimaiseen pääsarjaan. Yhtälöön kun lisätään Kuqin veljekset, on Inter tulevan kauden räjähdysherkin joukkue, jonka kapteenina toimivan Furuholmin otteita ja kehonkieltä kannattaa tutkia suurennuslasin kera.

2. Sakari Tukiainen, RoPS

Jos joku suomalainen jalkapalloilija on edennyt mielenkiintoista urapolkua, on se RoPSiin täksi kaudeksi siirtynyt Sakari Tukiainen. Kutosen taannoinen maalikuningas pääsi harjoittelemaan kakkosta pelanneen Atlantiksen mukaan vuonna 2014 ja päätyi latomaan kolmannen sarjatason maaliennätyksen uusiksi, tehden 40 maalia 27 otteluun. Muutaman Viron vuoden jälkeen 25-vuotiaalla hyökkääjällä on elämänsä tilaisuus lyödä itsensä läpi Veikkausliigassa, vain neljä vuotta kutosessa vietetyn kauden jälkeen. Rovaniemeläisten ykköskärkenä kauden avaava Tukiainen on täydellinen jokerikortti, joka voi tehdä mitä vaan nollan ja 20 maalin väliltä.

1. Mostagh Yaghoubi, HJK

Huuhkajissa debytoinut Mostagh Yaghoubi on loistava jalkapalloilija. Ensimmäinen kosketus, syöttötaito, peliäly, kyky suojata palloa ja puolustaa ovat kaikki huippuluokkaa. Valitettavasti keskikenttäpelaajan uravalinnat ovat olleet katastrofaalista tasoa, mikä pitkälti selittää sitä miksi Mosan tasoinen pelaaja on vielä 22-vuotiaana Veikkausliigassa. Ylivoimaisella materiaalilla operoivan Klubin paidassa Yaghoubi tulee tuttuun tapaansa dominoimaan, todennäköisesti vielä aiempiakin pestejä kovemmalla tasolla. Toivotaan siis, että nuori mies olisi vihdoin viisastunut ja valitsisi tulevaisuudessa jalkapalloilullisesti hyvän vaihtoehdon, kuten teki nyt palatessaan Klubiin.

Kansikuva: Matti Raivio / All Over Press