TOP 10: Tässä ovat Veikkausliigan parhaat hankinnat

Ruutu LogoKatso jokainen Veikkausliiga-ottelu suorana Ruutu+ -palvelusta.

Veikkausliigassa on juuri ylitetty kauden puoliväli, joten on aika tarkastella joukkueiden tekemiä hankintoja. Tässä Faneille.comin näkemys kauden kymmenestä parhaasta hankinnasta Veikkausliigassa.

10. Sebastian Sorsa, KuPS

Lähes kaiken HJK:ssa saavuttanut Sebastian Sorsa siirtyi kuluvaksi kaudeksi uusien haasteiden perässä Kuopioon. Maisemanvaihto on tehnyt ehdottomasti hyvää 33-vuotiaalle laitapuolustajalle, jonka viimeinen kausi sujui hieman alavireisesti. Sorsa valittiin ennen kauden alkua KuPS:n kapteeniksi ja kokenut puolustaja on ollut joukkueen tärkeimpiä palasia.

9. Juha Pirinen, HJK

HJK oli looginen askel Juha Piriselle, joka nousi kahden RoPS:ssa vietetyn kauden aikana pelipaikkansa eliittiin Veikkausliigassa. Klubissa asema on vankistunut entisestään. 25-vuotias puolustaja on uurastanut vasemmalla laidalla käytännössä niin paljon kuin on vaan jaksanut. Mainiot otteet palkittiinkin kutsulla maajoukkueen mukaan kesäkuussa. Valtavasti töitä ottelusta toiseen tekevä Pirinen on kellottanut kolmanneksi eniten peliaikaa HJK:n pelaajista.

8. Timo Furuholm, FC Inter

Interin kannattajat saivat ennen kauden alkua poikkeuksellisen mieluisan paluumuuttajan, kun Timo Furuholm palasi sinimustien riveihin viiden vuoden tauon jälkeen. 29-vuotias hyökkääjä onkin ollut viheriöllä odotetun hyvässä iskussa, vaikka peliaikaa on tullut toisinaan suorituksiin nähden maltillisesti. Furuholm on viimeistellyt 16 pelaamassaan ottelussa neljä täysosumaa, minkä lisäksi mies on tehnyt esityön peräti kuuteen maaliin, millä irtoaa kyseisen tilaston kärkipaikka Veikkausliigassa. Furkan merkitystä Interille ei voi vähätellä, sillä kippari on rauhoitellut kuumaverisiä joukkuekavereitaan aina valmentaja Shefki Kuqista lähtien.

7. Hannu Patronen, HJK

Norjalaisesta Sogndalista Veikkausliigaan palannut Hannu Patronen on ollut Klubin raudanlujan puolustuslinjan kulmakiviä. 33-vuotias toppari tekee viheriöllä äärimmäisen vähän virheitä, minkä lisäksi kokeneelle pelurille tulee todella harvoin kiire kentällä. Patronen on pelannut tällä kaudella Veikkausliigassa 990 minuuttia, jonka aikana vastustajat ovat onnistuneet maalinteossa ainoastaan kolmesti.

6. Marko Meerits, VPS

Tukevasti sarjan kakkospaikan vallannut Vaasan Palloseura on Veikkausliigan parhaiten valmennettu joukkue. Pallonhallintaan pohjautuva pelitapa vaatii myös jalalla pätevää maalivahtia, jonka VPS sai virolaisesta Marko Meeritsistä. Kotimaastaan Vaasaan siirtynyt 25-vuotias Meerits uskaltaa syöttää palloa maata pitkin ja osallistuu muutenkin aktiivisesti vaasalaisten avauspeliin. Myös torjuntatyöskentely sujuu, mutta Meerits tuskin olisi listalla, jos hän ei pelaisi juuri Vepsussa.

5. Otso Virtanen, KuPS

23-vuotias Otso Virtanen löi läpi toissa kaudella IFK Mariehamnissa, mutta pesti skottiseura Hibernianissa ei mennyt suunnitelmien mukaan. 195-senttinen torjuja palasikin täksi kaudeksi kotimaan kentille ja KuPS:n riveihin. Turkulaislähtöinen Virtanen on ollut sarjan parhaita torjujia ja aktiivista peliä pelaavan kuopiolaisjoukkueen tuki ja turva. Lieneekin lähinnä ajan kysymys, milloin rauhallinen ja varmaotteinen Virtanen jatkaa uraansa ulkomailla.

Otso Virtanen on ollut yksi sarjan parhaista maalivahdeista. (Matti Raivio/AOP)

4. Robbin Sellin, IFK Mariehamn

IFK Mariehamn menetti tärkeitä hyökkäyspään pelaajia Diego Assisin sekä Dever Orgillin myötä. Robbin Sellin oli näin ollen yksi saarelaisten päähankinnoista, jonka onnistuminen selittää pitkälti IFK:n vahvaa alkukautta. 166-senttinen Sellin on maalannut neljästi ja syöttänyt kuusi osumaa. GIF Sundsvallista tullut juonikas 27-vuotias liuhuletti on Veikkausliigan ehdotonta eliittiä laitapelaajien osalta.

3. Mosa, HJK

HJK otti Moshtagh Yaghoubi kanssa tietoisen riski, sillä miehen viimeisin ulkomaan visiitti meni jälleen mönkään. 22-vuotias keskikenttämies on noussut kuitenkin jälleen sarjan parhaiden pelaajien joukkoon. Mosalla on tärkeä rooli HJK:n pelin rakentamisessa, minkä lisäksi hän raataa kiitettävästi myös puolustussuuntaan. Voimakkaan laukauksen myötä maaliskuussa maajoukkueessa debytoinut peluri on vaarallinen myös hyökkäyspäässä. Lisäksi Mosa omaa pelipaikkaansa ja rooliinsa suhteutettuna poikkeuksellisen hyvän tekniikan. Temperamenttinen peluri on tosin hieman herkkä varoitusten suhteen ja Mosalle onkin näytetty keltaista korttia jo seitsemän kertaa kuluvalla kaudella.

2. Igor Jovanovic, FC Lahti

Veikkausliigan ystävät varmasti muistava Igor Jovanovicin, jolle nykyinen pesti on kolmas Suomen pääsarjassa. Vuodet 2009-2010 sekä 2014 Saksan ja Kroatian passit omaava toppari vietti Turun Palloseurassa, mies muistetaan myös Jaron paidasta kaudelata 2013. Jovanovicista nuorekas FC Lahti on saanut täksi kaudeksi alakertansa johtohahmon, joka on paitsi jämäkkä puolustaja, taitaa myös pallolla pelaamisen. Lahti on päästänyt vain 11 maalia, josta iso tunnustus lähtee Veikkausliigan alkukauden parhaan topparin suuntaan.

1. Tuco, Ilves

Tuco on ollut kenties joukkueelleen tärkein pelaaja kuluvalla kaudella. SJK:sta Ilvekseen siirtynyt kamerunilainen on päässyt Tampereella pelaamaan hyökkääjänä, mikä onkin näkynyt tulostaululla. Tuco on viimeistellyt 17 ottelussa peräti yhdeksän täysosumaa, kun taas loput Ilveksen pelaajat on tehneet yhteensä kahdeksan maalia. Mannerheimina tunnettu 28-vuotias hyökkääjä on ollut kuluvalla kaudella elämänsä iskussa. Esimerkiksi kahdella edellisellä kaudella SJK:ssa mies viimeisteli yhdeksän täysosumaa 64 ottelussa.

Kansikuva: Matti Raivio / All Over Press