Veikkausliigaraati: Alkukauden onnistujat ja flopit – ”Farssipuolelta löytyy enemmän kerrottavaa”

Ruutu LogoJännittävä Veikkausliiga-kausi on potkaistu vauhdilla käyntiin. Voit seurata kaikki ottelut Ruutu+ -palvelun kautta.

 Kotimainen futiskausi on täydessä vauhdissa – katso kaikki pelit ilmaiseksi

Veikkausliigassa ollaan päästy vauhdikkaasti alkuun ja jokaisella joukkueella on jo muutama ottelu takanaan. Mitä kotimaisen jalkapallon kruununjalokivi on tarjonnut alkukauden osalta? Mitkä joukkueet ovat vakuuttaneet ja mitkä vastaavasti olleet pettymyksiä? Faneille.comin toimittajat Jaakko Tiira, Kalle Tamminen ja Eemeli Kosonen tekevät katsauksen Veikkausliigan alkukauden antiin.

Mitkä ovat päällimmäiset mietteesi Veikkausliigan alkukaudesta?

JT: Kyllähän Veikkausliiga on alkanut niin veikkausliigamaisesti kuin se suinkin voi alkaa. Joukkueiden (pl. HJK) taso heittelee pelien välillä reippaan puoleisesti, eikä suorittamisesta meinaa löytyä minkäänlaista konsensusta. Tämä on näkynyt etenkin tasaisuutena, kun sijat 3.-10. mahtuvat kahden pisteen sisään. Sarjan ystävälle tämä on tietysti positiivinen asia, sillä jokaisen pelin kulkuun liittyy pientä jännitystä. Analyyttisestä näkökulmasta on alkukautta on haastavampaa arvioida, sillä kuten todettua suorittamisen taso on heitellyt todella paljon.

KT: Rikkonainen ja tasainen kuva, oikeastaan HJK:ta lukuunottamatta mikään joukkue ei ole vakuttaanut ja kärkijoukkueen takana haaveilee varmasti tällä hetkellä sarjan himmeimmistä mitaleista. Silmiinpistävää on ollut pelillinen sekamelska, sillä harvalla joukkueella on ollut toistaiseksi mitään tunnistettavaa pelitapaa ja otteet vaihtelevat hurjasti otteluiden välillä, kuten Jaakko jo yllä mainitsikin.

EK: Kausi on alkanut mielenkiintoisesti. Heti ensimmäisten kierrosten aikana ollaan nähty huima määrä todella komeita osumia. Alkukauden isoimpana miinuksena on ollut tuttuun tapaan heikot olosuhteet, vaikka lumiset olosuhteet ovat vaivanneet jopa tekonurmiakin. Myös otteluohjelma on aiheuttanut pientä närää jo heti alusta lähtien, kun joukkueilla on jatkuvasti eri määrä otteluja pelattuna. Lisäksi esimerkiksi HJK ja VPS kohtaavat kuudennella kierroksella jo toistamiseen tällä kaudella.

Mitkä joukkueet ovat olleet positiivisimpia yllättäjiä?

JT: En nyt sanoisi, että yksikään joukkue on yllättänyt erityisen positiivisesti. Ehkäpä suurin yllättäjä omissa papereissa on nuorekas FC Lahti, joka ei ole hävinnyt vielä yhtäkään ottelua, vaikka se on vieraillut Tampereella ja Seinäjoella. Myös se, että pisteautomaatiksi povatulla PS Kemillä on enemmän pisteitä (4) kuin pelattuja otteluita (3) on hienoinen yllätys. Mutta kuten todettua, ei tässä vielä mitään jytkyjä olla nähty.

KT: IFK Marienhamn on ollut huomattavasti parempi kuin osasin odottaa.  Jos joukkue vielä pystyy hieman monipuolistamaan hyökkäyspelaamistaan, niin ovat varmasti syksyllä kolmen parhaan joukkueen joukossa. Myös JJK on ollut sarjan jumbopaikasta huolimatta pelillisesti huomattavasti parempi kuin osasin odottaa. Puolustuspäässä tapahtuu vielä liikaa hölmöilyjä, mutta Juho Pasoja on tehnyt hyvää työtä käytettävissä olevalla materiaalilla.

EK: Veljet nostivatkin jo hyviä pointteja esille. Todellisia yllättäjiä ei juurikaan ole ollut. Odotin IFK Mariehamnille pienoista mestaruuskrapulaa, mutta saarelaiset ovat osoittaneet pystyvänsä kamppailemaan jopa sarjataulukon kärkisijoista tälläkin kaudella. Jaakon mainitsema Kemikin on aloittanut yllättävän pirteästi, ja joukkueen pitääkin pystyä napsimaan pisteitä erityisesti alkukauden aikana.

Entä vastaavasti pettymyksiä?

JT: Farssipuolelta löytyykin sitten enemmän kerrottavaa. Klubin haastajaksi povattu SJK on ollut surkea, eikä joukkueen pelaamisesta meinaa löytyä punaista lankaa. SJK on näyttänyt lähinnä ryhmältä hyviä yksilöitä, jotka eivät kuitenkaan klikkaa kentällä. Myöskään kovaa suitsutusta ennen kauden alkua saanut KuPS ei ole vakuuttanut. Itselleni tämä ei varsinaisena yllätyksenä tullut, sillä Otso Virtasta ja Gbolahan Salamia lukuunottamatta KuPS koostuu lähinnä keskiverroista tai hieman sitä paremmista Veikkausliiga-pelaajista, eikä Jani Honkavaarasta voida (ainakaan vielä) puhua hyvänä valmentajana pääsarjatasolla. Neljä pinnaa ja maaliero -2 on heikko alku mitalikandidaatilta.

Urho Nissilä (1) ja Gbolahan Salami (2) ovat viimeistelleet kolme KuPS:n kauden neljästä maalista. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

KT: HIFK on ollut pelillisesti todella huono, ennen SJK-ottelua joukkueen hyökkäyspelaamisessa ei ollut päätä eikä häntää enkä oikein vieläkään tiedä, mitä helsinkiläisjoukkueen kaudesta voi odottaa. SJK on ollut selkeä pettymys, joskin alkukauden ongelmia osattiin odottaa, sillä joukkueen kasaaminen venähti taas pitkälle kevääseen eikä päävalmentajan vaihtuminen juuri kauden alla myöskään helpottanut seinäjokilaisten urakkaa.

EK: Pojat yllä tyhjensivätkin pankin mainiosti. Lisäksi nostaisin esille VPS:n. Viime kaudella sarjan toiseksi vähiten päästettyjä maaleja, kun vaasalaisten verkko heilui vain 27 kertaa 33 ottelussa. Nyt omiin on mennyt jo 13 osumaa viidessä ottelussa, mikä on sarjan eniten. Jevgeni Kobozev jätti isot saappaat täytettäväkseen eikä Marko Meerits ole ainakaan vielä pystynyt vastaamaan odotuksiin.

Löytyykö HJK:lle haastajia tällä kaudella?

JT: Eipä taida löytyä, ellei joku sitten tee sarjalle palvelusta ja telo Atomu Tanakaa loppukaudeksi lasarettiin. Klubista on vaikea löytää heikkouksia ja lähes jokaiselle pelipaikalle löytyy sarjan paras tai vähintään top 3-pelaaja. Esimerkiksi Inter oli täysin aseeton Helsingissä, eikä ottelu taatusti olisi päättynyt tasan ilman Klubin peliä pahasti rikkonutta pääkallokeliä. Eurooppa liiga -seikkailun jälkeinen vauhtisokeus näyttää olevan historiaa ja Töölössä ollaan vihdoin ymmärretty kasata joukkue tukevammalle perustalle. Tämän lisäksi on nykyformit eivät puhu yhdenkään haastajan suonenvetokauden puolesta, jollaista eittämättä Klubin haastamiseksi vaadittaisiin.

KT: HJK:n viime vuosien ongelmat ovat ajoittuneet europelien aikaan, jolloin otteluruuhka on kovimmillaan. Mika Lehkosuo ei ole varsinaisesti tullut tutuksi taidostaan kierrättää materiaaliaan ja viime vuosina HJK:n avainpelaajat on ylipeluutettu aivan piippuun hyvissä ajoin ennen kauden loppumista. Klubi on toki ollut alkukaudella vahva, mutta en minä vielä mestaruuspokaalia Helsinkiin postittaisi. 1-2 loukkaantumista tai yksittäistä pelaajamyyntiä saattaa kääntää tilanteen päälaelleen. Lisäksi sarjaa on takana vasta muutama ottelu, joten ihan jokaisen joukkueen todellinen iskukyky ei vielä välttämättä ole tullut täysin esiin.

EK: Klubi mitataan lopullisesti vasta loppukesästä, mutta pahimpien kilpailijoiden konttaaminen on antamassa helsinkiläisille roimasti etumatkaa. Lisäksi HJK:n peli on näyttänyt jo nyt huomattavasti paremmalta kuin oikeastaan missään vaiheessa viime kaudella. Varsinkin puolustus on kokenut melkoisen muodonmuutoksen. Jaakon mainitsema Tanakan loukkaantuminen olisi pahin takaisku, mikä HJK:lle voisi käydä. Ilman Klubin todellista pupellusta en usko haastajia mestaruuden suhteen kuitenkaan löytyvän.

Ketä yksilöitä nostaisit esiin alkukauden osalta?

JT: Alkukaudesta on noussut esiin moniakin yksilöitä, mutta eniten olen syttynyt RoPSissa dominoivalle Saku Ylätuvalle. Pienikokoinen taituri on väläytellyt pelipäätään, jonka turvin lahjakkaan 99-ikäluokan helmenä jo pidempään pidetty Ylätupa tulee luomaan hyvän kansainvälisen uran, joka urkenee nykyotteilla hyvinkin nopeasti. IFK Mariehamnin Brian Span on vakuuttanut ja jenkkilaituri on selvästi nousemassa uudelle tasolle. Vastaavasti Ilveksen Emile Paul Tendeng ei ole vastannut huutoon ja senegalilaistaiturin otteista löytyy rutkasti parannettavaa. Viimeisinä yksilönostoina täytyy ihmetellä Lahden hyökkääjäpolitiikkaa. Kauden kynnyksellä tullut Marko Simonovski vaikuttaa täydelliseltä turhakkeelta, eikä brassikärki Stenio ole muutamasta maalista huolimatta juurikaan sen parempi.

KT: Muutaman loukkaantumisten sävyttäneen vaikean vuoden jälkeen VPS:n Steven Morrissey tuntuu palanneen omalle huipputasolleen. Parhaimmillaan jamaikalainen on yksi koko liigan vaarallisimmista pelaajista ja VPS:n avoin ja hyökkäävä pelitapa tuntuu soveltuvan hyvin vikkeläkinttuisen hyökkääjän vahvuuksille. MIFK:n Robbin Sellin on ollut odotetun hyvä ja hän saattaa hyvinkin olla koko sarjan paras keskikenttäpelaaja. Hyökkäyspäässä pidin paluumuuttaja Timo Furuholmia isohkona kysymysmerkkinä, mutta alkukausi on osoittanut porilaisen olevan yhä laatupelaaja kotimaan liigaamme.

EK: Viimeisimmän ottelun jälkeen Pekka Sihvola on pakko nostaa esiin. Aika näyttää, jäikö hattutemppu suonenvedoksi vai pystyykö 33-vuotias hyökkääjä taistelemaan jopa maalipörssin voitosta. Myös Njazi Kuqi ansaitsee maininnan. Tunteita jakava hyökkääjä on sarjan vaarallisimpia pelaajia boksin sisällä ja iskee palloa verkkoon huimalla prosentilla. Kuqin kanssa maalipörssin kärkisijaa jakava Klubin Alfredo Morelos on myös ollut odotetun vakuuttava heti alkukaudella ja siirto isompiin piireihin on vain ajan kysymys.

Kansikuva: Harri Bragge / All Over Press