Veikkausliiga-viikon topit ja flopit: Mitä PS Kemin valmentaja oikein ajatteli ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa?

Ruutu LogoJännittävä Veikkausliiga-kausi on potkaistu vauhdilla käyntiin. Voit seurata parasta kotimaista jalkapalloa Ruutu+ -palvelun kautta.

Kotimainen futiskausi on täydessä vauhdissa – katso pelit ilmaiseksi

Veikkausliigassa on jälleen kerran yksi tapahtumarikas viikko takana. Kaikki joukkueet ovat nyt pelanneet vähintään kaksi sarjaottelua, joten voimasuhteet alkavat pikku hiljaa tulla esille. Tässä on kuluneen viikon topit ja flopit.

Flopit

3) SJK

SJK oli etukäteisspekulaatioissa HJK:n ykköshaastaja, vaikka päävalmentaja Simo Valakarin yllättävät potkut hieman vaikeuttivat SJK:n todellisen iskukyvyn arvioimista. Seinäjokelaiset menettivät vuosi sitten mestaruuden surkeaan alkukauteen eikä meno tällä hetkellä näytä yhtään viime vuotta paremmalta. Neljän pelatun ottelun jälkeen kasassa on vasta neljä pistettä ja Sixten Boströmin valmentaman joukkueen peli tuntuu olevan pahasti sekaisin. Roope Riskin lähdön myötä SJK:n hyökkäys tiedettiin seinäjokelaisten suurimmaksi kysymysmerkiksi eikä Aristote Mbomasta ole alkukauden perusteella korvaamaan viime vuoden maalikuningasta. Samaan aikaan myöskään joukkueen puolustuspeli ei ole toiminut halutulla tavalla, sillä seitsemän päästettyä maalia neljään otteluun on auttamatta liian paljon. SJK:n materiaali on yhä yksi sarjan parhaista, mutta joukkueen pelin on parannuttava rutkasti, mikäli Seinäjoella meinataan juhlia kauden päätteeksi liigamitaleja.

2) HIFK

HIFK rankattiin kauden alla putoamistaistoon ja kauden kolmen ensimmäisen ottelun perusteella Stadin punatähtien tämän kauden ainoa tavoite on uusia sarjapaikka ensi kaudeksi. Päävalmentaja Antti Muurinen on tunnettu ympäri Suomea seksijalkapallon sanansaattajana, mutta alkukaudella HIFK:n hyökkäyspelaamisessa ei ole ollut päätä eikä häntää. Juho Mäkelä ja Pekka Sihvola ovat oikeissa rooleissa laatupelaajia Veikkausliigaan, mutta HIFK:n tapa roiskia päämäärätiedottomia pääpalloja hyökkäykseen ei sovi lainkaan nykyisille pelaajille. Mika Väyrynen on yhä yksi Veikkausliigan parhaista keskikenttäpelaajista, mutta nykyisessä pelitavassa hän ei saa riittävästi pallokosketuksia päästäkseen tarpeeksi hyvin pelin sisälle. HIFK:n kannalta positiivista on kuitenkin se, että joukkue puolustaa varsin kelvollisesti. Kaksi päästettyä maalia on hyvä määrä ja joukkueen on jatkossakin kyettävä puolustamaan yhtä tiiviisti, sillä se ei nykyisellä pelitavalla tule juhlimaan maaleilla.

1) PS Kemin päävalmentajan sekavat medialausunnot

PS Kemin päävalmentaja Jari Åhlman ylisti SJK-kotivoiton jälkeen joukkueensa sitoutumista mainitsemalla Matias Ojalan ja Abdoulie Mansalyn pelanneen ottelussa kuumeisina. Asiasta nousi melkoinen älämölö sosiaalisessa mediassa ja moni ihmetteli, miksi PS Kemi riskeerasi pelaajiensa terveyden yksittäisen liigaottelun vuoksi. Kohun saatua kohtuuttomat mittasuhteet, joutui Ojala kommentoimaan twitterissä, ettei valmentajan lausunnot pitäneet paikkaansa. Jälkikäteen myös Åhlman itse korjasi lausuntojaan toteamalla, että pelaajilla oli hieman kurkkukipua ja flunssaoireita. Herääkin kysymys, miksi mies päätti valehdella asiasta ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa. Åhlman nolasi itsensä täysin ja asetti samalla omat pelaajansa kiusalliseen asemaan. On varsin noloa, että pelaajien pitää julkisesti korjata valmentajansa sanomisia oman maineensa pelastamiseksi. PS Kemin alkukausi on ollut tuloksellisesti mainio, mutta tämän kaltaiset aivopierut kääntävät huomion täysin vääriin asioihin.

Legendaarisen Antti Muurisen on saatava HIFK pelaamaan parempaa jalkapalloa. Matti Raivio / All Over Press

Topit

3) Oskari Forsman

Porilaislähtöinen Oskari Forsman kuului menneen kahden kauden aikana Ykkösen parhaiden maalivahtien joukkoon ja loistavien otteidensa ansiosta hän sai Turussa lempinimen nolla-Osku. Pettymykseen päättyneen viime kauden jälkeen PS Kemi tarjosi jo kertaalleen jalkapallon lopettaneelle maalivahdille mahdollisuutta näyttää taitojaan liigatasolla eikä Forsman epäröinyt hetkeäkään tarjoukseen tarttumisen kanssa. Alkukauden perusteella Forsman kuuluu myös Veikkausliigan eliittimaalivahtieen joukkoon ja PS Kemin on helppo rakentaa toimiva puolustuspaletti hänen eteensä. Viikon näyttävimmän suorituksensa Interissä ja RoPS:ssakin urallaan pelannut maalivahti teki torjuessaan Erfan Zenelin heikon rangaistuspotkun ottelun ensimmäisellä puoliajalla. Forsmanilla on yhä omat puutteensa pelinluvussa ja avauspelaamisessa, mutta vastaavasti hän on erinomainen reaktiotorjuja, joka pystyy torjunnoillaan pitämään PS Kemiä pystyssä tiukoissa otteluissa. Erinomaisesta alkukaudesta huolimatta PS Kemi kuuluu yhä potentiaalisten putoajien joukkoon, joten Nolla-Oskun pitää jatkossakin olla lempinimensä veroinen maalivahti, mikäli Kemi haluaa napsia voittoja tasaisella tahdilla koko kauden ajan.

2) Mikko Kuningas

Viikko sitten vastaavassa jutussa hehkutettiin Faith Obilorin ja Tucon kauniita osumia, mutta tämän viikon ehdottomasta ykkösmaalista vastasi FC Lahden nuori hyökkäävä keskikenttäpelaaja Mikko Kuningas, jonka loppuhetkien vapaamotkumaalilla mustat kuhnurit nappasivat kauden avausvoittonsa HIFK:sta. 19-vuotias PEPO:n kasvatti nousi toissa kaudella täysin puskista Lahden avauskokoonpanon pelaajaksi ja nuorta miestä pidettiin jopa potentiaalisena tulevaisuuden maajoukkuepelaajana. Viime kausi oli kuitenkin vaikea, mutta tänä vuonna kuvaavan sukunimen omaava monipuolinen keskikenttäpelaaja näyttää palanneen omalle huipputasolleen. Kuningas on ollut hieman oman monipuolisuutensa uhri, sillä viime kaudella hän joutui pakon sanelemana pelaamaan monessa eri roolissa eikä sekava peluutus tuntunut tukevan nuoren pelaajan kehittymistä. Tällä kaudella pelipaikaksi näyttää vakiintuneen keskikentän keskusta, jossa Toni Korkeakunnas on tarjonnut nuorelle timantilleen varsin vapaan roolin. Kuningas on yhä nuori miehen alku, joka voi onnistuneen kauden jälkeen seurata Jasse Tuomisen jalanjälkiä siirtymällä palloilemaan ammattilaiseksi Veikkausliigaa kovempiin sarjoihin.

1) HJK:n hyökkäyspeli

HJK:n alkukausi on ollut musertavan hyvä ja tällä menolla haavet tasaisesta mestaruuskamppailusta voidaan hylätä hyvissä ajoin. Erityisesti ihailua on kerännyt Klubin hyökkäyspelaaminen, sillä neljässä liigaottelussa on syntynyt peräti 13 osumaa. HJK oli viime kaudella liikaa Alfred Morelosin maalien varassa, mutta tällä kaudella hyökkäyspään ratkaisuarsenaali vaikuttaa huomattavasti viime kautta laajemmalta. Akseli Pelvas ja Demba Savage ovat luotettavia sarjajyriä, mutta loistavan harjoituskauden pelannut Evans Mensah on alkanut näyttää merkkejä siitä pelaajasta, jota moni klubihenkinen hehkutti ennen kauden alkua. HJK:n viime vuosien ongelmana on ollut jatkuvista loukkaantumisista johtuva materiaalin kapeus, mutta tällä kaudella Mika Lehkosuo pystynee kierrättämään kokoonpanoaan laajasti, sillä oikeastaan vain Atomu Tanaka on joukkueelleen likimain korvaamaton pelaaja. Viiden maalin tekeminen huonokuntoisella Harjun nurmella oli oiva työnäyte siitä, että HJK on parhaimmillaan paljon muutakin kuin puuduttava pallonhallintajoukkue.

Kansikuva: Petteri Paalasmaa/ All Over Press