Veikkausliigaennakko: Nousijajoukkue JJK:lla edessään tuskien taival

Ruutu LogoJokainen ottelu suorana. Koko kausi tulee. Keskiviikkona 5.4. alkaa. Katso jokainen Veikkausliiga-ottelu Ruutu+ -palvelusta.

Kotimaisen jalkapallon ystävillä on taas juhla-aika, kun Suomen ykkössarja Veikkausliiga pyörähtää käyntiin huhtikuun alussa. Faneille.comin toimittajat löivät viisaat päänsä yhteen ja pistivät jokaisen joukkueen paremmuusjärjestykseen. Ensimmäisenä esittelyssä on sarjajumboksi povattu nousijajoukkue JJK, joka aloittaa kautensa huhtikuun 8. päivänä vierailemalla Maarianhaminassa puolustavan mestarin IFK Marienhamin vieraana.

Viime kausi

Nousijajoukkue JJK:n viime kausi päättyi luonnollisesti riemukkaisiin tunnelmiin, kun 2–1-kotivoitto AC Oulusta kauden viimeisessä ottelussa varmisti jyväskyläläisseuran suoran nousun tämän kauden Veikkausliigaan. Toissa vuoden Ykkösessä neljänneksi sijoittunut Kettulauma lähti kauteen suurimpien ennakkosuosikkien joukossa, joten nousu Veikkausliigaan ei ollut lopulta suuri yllätys.

Viime kauden Ykkönen oli totuttuun tapaan hyvin tasainen, eikä JJK:nkaan kausi sujunut ilman ongelmia. Lopulta Juha Pasojan valmentama nuori joukkue oli kuitenkin selkeästi koko sarjan tasaisin puurtaja, mikä lopulta palkittiin nousulla pääsarjaan. JJK ei ollut huipputasoltaan aivan TPS:n, AC Oulun tai edes Jaron tasoinen joukkue, mutta vastaavasti se ei myöskään romahtanut ennalta helpommissa otteluissa läheskään yhtä usein kuin kovimmat kilpailijat. JJK osoitti kovaa pään kestävyyttä hoitamalla kauden viimeisen kotiottelun voitollisesti, sillä mikä tahansa muu tulos olisi sysännyt joukkueen raastaviin liigakarsintoihin TPS:n hoidettua toisaalla oman kotiottelunsa.

JJK:n suurimmat ongelmat viime kaudella olivat maalinteossa ja joukkue tekikin huomattavasti vähiten maaleja Ykkösen kärkijoukkueista. Edelliskauden tehokkaimmat pelaajat Aleksis Lehtonen ja Antto Hilska vaihtoivat maisemaa eikä uusista hankinnoista ollut korvaamaan liki kymmenen maalia mieheen tehnyttä kaksikkoa. Erityisen pahasti floppasi Joensuun JIPPO:n koulima ja AC Oulun kautta Kettupaitaan siirtynyt Toni Tahvanainen, joka ei tuntunut osuvan maalipuiden väliin edes vahingossa. Kovalla kohulla Keski-Suomeen siirtyneestä Gael Etockistakaan ei ollut vakituiseksi avainpelaajaksi, joten lopulta joukkueen paras maalintekijä oli keskikenttäpelaaja Saku Leppänen kahdeksalla tehdyllä maalilla.

Siirrot

Sisään: Samu Nieminen (Ilves), Felix Gustavsson (KPV), Jere Pyhäranta (KTP), Patrik Poutiainen (KuPS), Verneri Välimaa (Tampa Bay Rowdies, Yhdysvallat), Tatu Varmanen (Inter, laina)

Ulos: Saku Leppänen (KuPS), Iiro Järvinen (Ilves), Niko Markkula (Inter)

Lähtökohdat

JJK:n lähtökohdat ennen alkavaa Veikkausliigakautta eivät voisi olla hirveästi nykyistä huonommat. Joukkue menetti kolme ehdotonta avainpelaajaa talven siirtoikkunan aikana eikä sillä ollut resursseja hankkia poistuneille pelaajilla mitat täyttäviä korvaajia. Seuran taloudellinen tilanne on edelleen tiukka, joskin pahimmasta aallonpohjasta on onnistuttu nousemaan pois. Lisähuolenaihe on JJK:n kenttätilanne, sillä seuran kotistadion Harju menee kesällä remonttiin ja talven aikana väännettiin paikka paikoin kovasanaisestikkin siitä, missä ja miten JJK:n kotiottelut tullaan organisoimaan.

Puhtaasti materiaaleja vertailemalla JJK on ehdottomasti koko Veikkausliigan nimettömin joukkue. Sillä on muutamia Veikkausliigassa jo tasonsa osoittaneita pelaajia, muttä pääasiallisesti kokoonpano koostuu nuorista oman alueen kasvateista, jotka eivät ole vielä pelanneet pääsarjajalkapalloa Suomessa. Talvella pelattu Suomen Cup meni täysin penkin alle, joskin KuPS:lle avausottelussa kärsityn shokeeravan 9–1-vierastappion jälkeen joukkueen pelaaminen meni pienin harppauksin eteenpäin ja parhaimmillaan se pystyi haastamaan tosissaan Lahden ja Ilveksen tapaisia rutinoituneita liigajoukkueita.

JJK:n tämän kauden hankinnat ovat isohkoja kysymysmerkkejä. 24-vuotias Jere Pyhäranta on hyvä hankinta joukkueen maalinsuulle. Ulottuva ja fyysinen espoolainen on selkeä parannus hyvän kauden pelanneesta Ville Viljalasta, josta tuli puolivahingossa jyväskyläläisten viime kauden ykkösmaalivahti. Seuran oma kasvatti Patrik Poutiainen palaa muutaman vuoden tauon jälkeen kotiin JJK:n ykkösvihollisesti KuPS:sta. ”Patu” sai hieman vaihtelevasti vastuuta Kuopiossa, mutta hän on kuitenkin todistanut olevansa hyvä Veikkausliigapelaaja ja hän kuuluu ensi kaudella JJK:n ehdottomiin profiilipelaajiin. Interistä kauden mittaisella lainasopimuksella siirtynyt nuori Tatu Varmanen on mielenkiintoinen tulevaisuuden pelaaja, joka saanee alkavalla kaudella paljon peliaikaa jompana kumpana laitapakkina päävalmentaja Pasojan sapluunassa.

Avainpelaajat

JJK:n ehdottomasti tärkein yksittäinen pelaaja on satumaisen taitava ja juonikas laituri Mikko Manninen. Jo viimekaudella kettupaidat olivat aivan eri joukkue Mannisen ollessa sivussa kokoonpanosta ja vastuksen koventuessa innokkaan kalamiehen merkitys jyväskyläläisille sen kun kasvaa. Manninen jättää itsestään hieman ristiriitaisen kuvan. Hän näyttää yleensä hieman laiskanpulskealta, mutta likipitäen jokainen JJK:n vaarallinen hyökkäys kulkee hänen kauttaan.

Mannisen lisäksi seuralegenda Tommi Karin pitää ottaa ensi kaudella viime kautta suurempaa pelillistä roolia. Keskikentän keskustaan viime vuosina siirtynyt Kari on harvinainen JJK-peluri siinä mielessä, että hän on viime vuosien aikana osoittanut olevansa kelvollinen liigapelaaja ja hänen tasonsa pitäisi riittää ensi kaudella myös liigakentillä. Puolustuksessa kokeneen Matti Lähitien on otettava johtajan viitta haltuunsa. Lähitien uraa ovat varjostaneet jatkuvat loukkaantumiset, joten kaikkien JJK:n kannattajien pitää toivoa kädet ristissä porilaislähtöisen monipuolisuusihmeen kunnossa pysymistä, sillä muuten JJK on isoissa ongelmissa.

Ennakoitu avauskokoonpano (3–4–3)

Uhkakuvat

JJK:n materiaali on äärimmäisen kapea ja parinkin avainpelaajan yhtäaikainen poissaolo olisi suoranainen katastrofi Juha Pasojalle. Suurimmat uhkakuvat liittyvät silti JJK:n hyökkäyspelaamiseen. Joukkue teki viime kaudella liian vähän maaleja ja nyt hyökkäyspään materiaali on viime kautta kapeampi ja heikompi, joten kuka JJK:n maalit oikein tulee tällä kaudella tekemään? Jyväskyläläiset testasivat talvella useampaa testikärkeä, mutta oikeaa pelaajaa ei ainakaan vielä ole löytynyt, joten harjoitusotteluissa kelvollisesti esiintynyt Toni Tahvanainen lähtenee kauteen ykköskärkenä. Jo mainittu Manninen ja kokenut Tomi Petrescu ovat erinomaisia pelaajia, mutteivät mitään varsinaisia maalitykkejä, joten ykköshyökkääjän harteille lankeaa isot maalintekopaineet.

Ota seurantaan

Kapteeni Tommi Kari on yksi koko Veikkausliigan viihdyttävimmistä pelaajista. Pienikokoinen Kari pelaa aina tunteella ja hän joutuukin usein vastustajajoukkueen kannattajien hampaisiin. Monissa otteluissa raikaakin Karia pilkkaavat laulut, mutta kokenut kettu tuntuu saavan näistä vain lisää virtaa omaan pelaamiseensa. Hyvän huumorintajun omaava Kari yleensä myös kuittailee takaisin häntä pilkanneille kannattajille, mikä saa heidät entistä suuremman raivon valtaan.

Arvio

Jyväskylä on hieno kaupunki ja JJK:lla on erittäin sympaattiset kannattajat, mutta ennen alkavaa kautta näyttää pahasti siltä, että Keski-Suomen ylpeyden aikakausi korkeimmalla sarjatasolla jää yhden kauden mittaiseksi. Nuori joukkue voi kuitenkin ottaa lyhyessäkin ajassa isoja harppauksia eteenpäin ja uskomme, ettei JJK tule olemaan mikään heittopussi ensi kaudella ja varsinkin kotikentällään se pistää koviakin joukkueita tiukille. Lopulta materiaali ei kuitenkaan riitä haastamaan Kemiä tai HIFK:ta ja lopputuloksena on putoaminen takaisin divariin kovan taistelun jälkeen.

Faneille.comin Veikkausliiga-ranking:

12. JJK

Kansikuva: JJK

EDIT: Juttuun korjattu Toni Tahvanaisen siirtyneen JJK:n riveihin AC Oulusta, eikä JIPPO:sta kuten jutussa alunperin kerrottiin. (Ke 29.3. klo 13:10)