Veikkausliigaraati: Pääsarjan olosuhteet puhuttavat jälleen – ”Tämä fakta tulee vaikeuttamaan menestystä kansainvälisillä kentillä”

Ruutu LogoJännittävä Veikkausliiga-kausi on potkaistu vauhdilla käyntiin. Voit seurata parasta kotimaista jalkapalloa Ruutu+ -palvelun kautta.

Kotimainen futiskausi on täydessä vauhdissa – katso pelit ilmaiseksi

JJK:n ja HJK:n välinen sunnuntainen ottelu nosti ilmoille tutun puheenaiheen Veikkausliigan kenttien kunnosta, sillä monet luonnonnurmikentät ovat varsin heikossa kunnossa lähes aina näin kauden alussa. Mikä ratkaisuksi, jotta pääsarjassa pystyttäisiin jatkossa pelaamaan tarpeeksi laadukkaissa puitteissa? Faneille.comin toimittajat Kalle Tamminen ja Eemeli Kosonen koittivat löytää tähän kysymykseen vastauksia.

HJK ja JJK pelasivat eilen suorastaan luokattomalla Harjun luonnonnurmella. Ketä tällaisella alustalla pelaaminen palvelee?

KT: Varmasti ainakin niitä 2500 jyväskyläläistä jalkapallokannattajaa, jotka näkivät suosikkijoukkueensa pelaavan kauden ensimmäisessä kotiottelussa. Mielestäni muutenkin koko keskustelu on ajautunut aivan väärille urille, Veikkausliiga ei ole suinkaan ainoa sarja maailmassa, jossa joskus pelataan huonokuntoisella kentällä. Tämä on yksi niistä osatekijöistä, joka vain yksinkertaisesti kuuluu lajiin. Vähemmän yllättäen Jyväskylässä suurimmissa ongelmissa olivat nuoret kotimaiset pelaajamme, jotka ovat kasvaneet tekonurmikenttien keskellä. Ulkomaalaisvahvistuksille hieman tavallista epätasaisempi nurmi ei tuntunut tuottavan sen suurempia ongelmia.

EK: Ei ainakaan Veikkausliigaa. Joku raja pitäisi olla, minkälaisella alustalla pääsarjatason jalkapalloa pitäisi saada pelata. Eilisillä katsojillakin olisi ollut mahdollisuuksia nähdä huomattavasti laadukkaampi jalkapallo-ottelu, mutta luokattomalla viheriöllä pelaaminen teki pelaamisesta todella simppeliä.

Mitkä ovat luonnonnurmien edut tekonurmiin verrattuna?

KT: Luonnonnurmen suurin etu on se, että valtaosa jalkapallo-otteluista pelataan nurmella. Sivusin asiaa jo hieman edellisessä vastauksessani, mutta on pelottavaa ja valitettavaa, että meillä on kasvamassa sukupolvi nuoria pelaajia, jotka eivät välttämättä ole koskaan elämässään pelanneet otteluakaan luonnonnurmikentillä ja tämä fakta tulee auttamatta vaikeuttamaan menestymistä kansainvälisillä kentillä. Kyselytutkimusten mukaan myös pelaajat pitävät luonnonnurmesta huomattavasti tekinurmikenttiä enemmän, osittain terveydellisistä syistä, mutta myös siitä johtuen, että kivikovat tekonurmikenttien alustat tekevät kentästä arvaamattoman. Tekonurmikenttien ongelmana on myös niiden hinta. Kovassa kulutuksessa nurmet tulee uusia noin viiden vuoden välein, mutta esimerkiksi Helsingissä ja Kuopiossa tekonurmet päästettiin todella heikkoon kuntoon, koska ilmeisesti kaupungilta tai seuroilta ei löytynyt riittävää rahamäärää nurmen uusimiseen.

EK: Ihan kohtalaisesti Islantikin on maajoukkueen osalta pärjännyt, vaikka saarella luotetaan vankasti tekonurmien voimaan. En usko, että tekonurmilla on vaikutusta Huuhkajien tai suomalaisten pelaajien menestymiseen kansainvälisillä kentillä. Lahjakkaimmat pelurit lähtevät joka tapauksessa jo nuorena ulkomaille ja maajoukkueen runko muodostuu näistä pelaajista. Päinvastoin: treenaaminen ja pelaaminen laadukkaalla tekonurmella kehittää nuoria varmasti enemmän kuin pelaaminen esimerkiksi sunnuntaisen Harjun kaltaisella kentällä. Jalkapallo on luonnonnurmelle tehty peli, mutta mielestäni Suomessa pitäisi hyväksyä reaaliteetit ilmaston suhteen ja luottaa enemmän keinonurmiin.

Pitäisikö sarjakauden alkua myöhäistää, jotta luonnonnurmet olisivat paremmassa kunnossa jo kauden alussa?

KT: Veikkausliigakauden pituus ja ottelumäärä on arvoitus, jota tuskin koskaan tullaan ratkaisemaan. Ilmeisesti jatkossakin mennään 12 joukkueen kolminkertaisena sarjana, mikä tarkoittaa 33 pelattavaa ottelua jokaiselle joukkueelle. Kyseisellä ottelumäärällä kautta ei yksinkertaisesti voida ainakaan lyhentää, joten jatkossakin kannattaa tottua siihen, että liigaotteluita pelataan vähän vähemmän vihreillä nurmilla.

EK: Kauden alkua ei pitäisi missään nimessä myöhäistää, koska ottelutahti on jo nyt varsin kiivas. Luonnonnurmet ovat ideaalikunnossa vain pienen osan vuodesta, joten niiden varassa eläminen ei oikein ole mahdollista. Keinonurmet ovat käytännössä välttämättömiä, jotta kausi voidaan pitää edes nykyisen pituisena.

Veikkausliigan kiivaasta ottelutahdista puhutaan kaudesta toiseen, mutta luonnonnurmien myötä sarjakauden pituuden suhteen on haasteita. Miten tämän ongelman voisi ratkaista?

KT: Kuulun tekonurmia vastustavaan koulukuntaan, mutta olen valmis hyväksymään yksittäiset kyseisellä alustalla pelattavat ottelut, jotta liigakausi on ylipäätään mahdollista viedä läpi. Olen sitä mieltä, että jokaisella liigapaikkakunnalla tulee olla lämmitetty tekonurmikenttä, joka toimii seurojen varavaihtoehtona, jos oma kotistadikka ei ole riittävässä kunnossa. Varakentän ei täydy täyttää liigalisenssin vaatimuksia, koska kyseessä on vain yksittäisistä otteluista ja tässä suhteessa toivon liigatoimistolta joustovaraa. Toimistolla voitaisiin myös käyttää tervettä järkeä ja sijoittaa alkukauden kotiotteluihin niitä joukkueita, joilla on realistisesti mahdollista pelata omat kotiottelunsa, jotta jatkuvilta ottelusiirroilta vältyttäisiin.

EK: Kallelta hyviä pointteja varakenttien ja alkukauden otteluohjelman suhteen ja olen niiden kanssa samoilla linjoilla. Olisi toisaalta sääli, mikäli luonnonnurmet katoisivat kokonaan Veikkausliigasta, mutta näin epätasaisia olosuhteita pääsarjassa ei pitäisi olla. Nyt on merkittävä ero, pelaako joukkue esimerkiksi JJK:ta vastaan nyt vai vasta kesällä. Pelit ovat täysin erilaisia, koska jalkapallon pelaaminen pellolla on haastavaa, kuten sunnuntaina nähtiin.

Suomen maantieteellinen sijainti asettaa rajotteita luonnonnurmien suhteen. Pitäisikö tekonurmien tulla pakolliseksi Veikkausliigaan?

KT: Ei missään nimessä, itseasiassa olen vahvasti sitä mieltä, että tekonurmet tulisi kieltää kokonaan kaikilta muilta, paitsi erikoisluvan saaneilta joukkueilta. Ymmärrän kyllä sen, ettei esimeriksi Rovaniemellä saada luonnonnurmikenttää pysymään kunnossa pitkän kauden ajan, joten Pohjois-Suomessa tekonurmikentät ovat itselleni ihan fine. Vastaavasti jo mainitsemani varakentät tulisi tehdä pakolliseksi, jotta jokaisella joukkueella olisi ainakin yksi mahdollinen paikka, jossa ottelut voidaan esim. takatalven yllättäessä pelata.

EK: Varakenttien haaste on, että mikäli sellaista ei kaupungista löydy jo valmiiksi, niin uuden katsomollisen kentän rakentaminen on melko tyyristä puuhaa. Joku ratkaisu ongelmaan pitäisi kuitenkin keksiä, koska esimerkiksi Harjun sunnuntainen kenttä ei ollut missään nimessä pääsarjatasolle kuuluvalla tasolla. Tekonurmet olisivat tähän helppo ratkaisu.

Kansikuva: Getty