Veikkausliigaraati: ”Mestaruuskamppailu vaatisi sitä, että HJK tekisi asiat itselleen jälleen kerran kohtuuttoman vaikeaksi”

Ruutu LogoKoko kausi tulee. Keskiviikkona 5.4. alkaa. Katso jokainen Veikkausliiga-ottelu suorana Ruutu+ -palvelusta.

Veikkausliigan avaus häämöttää äärimmäisen lähellä. Ennen sitä Faneille.comin toimittajat Kalle TamminenAtte RuuttilaJesse Happonen ja Jaakko Tiira kokoontuivat pohtimaan odotuksiaan tulevan kauden suhteen. Framille nousivat niin yleiset odotukset, mitalikolmikko, maalikuningas ja potentiaaliset läpimurtopelaajat.

Odotettu Veikkausliigasesonki on alkamaisillaan. Minkälaista kautta odotat?

KT: Pari edellistä liigakautta ovat olleet hyvin tasaisia ja jännitys on säilynyt aivan loppukierroksille asti. Uskon ja toivon, että myös tänä vuonna nähdään tiivis mestaruuskamppailu. Se tosin vaatisi sitä, että HJK tekisi itselleen jälleen kerran asiat kohtuuttoman vaikeaksi. Maanläheisempi odotus ja toive on se, että tällä kertaa kaikki joukkueen selviäisivät kaudesta kuivin jaloin ja viime vuoden tapainen PK-farssi vältettäisiin. PS Kemin ja JJK:n ennusmerkit eivät ole kovin vahvat, mutta toivottavasti kumpikin talousvaikeuksista kärsinyt seura selviää kaudesta ilman pelaajakatoa. Tämän lisäksi odotan jälleen kerran muutamalta nuorelta pelaajalta läpimurtoa liigatasolle. Moni seura on skarpannut kovasti junioritoiminnassaan ja alkavalla kaudella on monta läpimurron kynnyksellä olevaa mielenkiintoista nuorta pelaajaa.

AR: HJK hoitanee mestaruuden jo hyvissä ajoin, mutta suurin mielenkiinto siirtyy euro-paikkoihin ja pudotustaisteluun. Omien laskujen mukaan pudotusta vastaan kamppailee viisi seuraa ja Eurooppaan halajaa ainakin toiset samanmoiset. Pelitapakeskustelu käy toivottavasti kuumana ja ainakin VPS:n prosessin seuraavia askeleita on jännittävä seurata. Muutamat joukkueet tuntuvat luottavan nuoriin kotimaisiin pelaajiin, suurilta osin pakosta. Näiden seurojen menestyminen voi toimia tulevaisuudessa suunnannäyttäjinä muillekin joukkueille. Toivon rehellistä puhetta syy–seuraus-suhteista, mitä tulee pelillisiin ja yksilöllisiin asioihin. Tässäkin on rajansa, tiedätte mitä tarkoitan, mutta on todella puuduttavaa, jos joukkue X ”ei ollut hyvällä jalalla”.

JH: Ennustan kaudesta epätasaisempaa kuin vuosiin. Näen selvästi kolmen kerroksen väkeä. Ylimmässä kattohuoneistossa majailee HJK, joka vie mestaruuden jopa kymmenen pisteen erolla muihin nähden. Keskimmäinen kerros on kaikkein laajin, johon lasken mukaan kahdeksan joukkuetta. He tulevat taistelemaan sijoista 2.-9:s. Kellarikerroksessa sarjapaikastaan taistelevat JJK, PS Kemi ja HIFK. Kolmikko on tällä hetkellä selvästi muita heikompia, enkä ihmettelisi, jos kauden päätteeksi Ykkösestä nousisi kaksi joukkuetta Veikkausliigaan. Niin kyseenalaisella materiaalilla esimerkiksi JJK pelaa. Odotan myös sellaista kautta, jossa tietynlainen nipottaminen jäisi vähemmälle. En halua kuulla valituksia otteluohjelmista tai kenttäolosuhteista. Viime kauden päätteeksi yllättävän moni nuori pelaaja sai sopimuksen ulkomailta, kuten esimerkiksi Jasse Tuominen, Pyry Soiri ja Mikael Soisalo. Uskon, että sama trendi jatkuu, kun nuoret haluavat päästä pikemmin parempaan valmennukseen ja kovempaan vaatimustasoon kuin Suomessa.

JT: Huudetaan Stadin Derbyt, vaikka Tammelan legendaarisen pyhätön välittömässä läheisyydessä asunkin. Toivoisin, että upeat tapahtumat saisivat vihdoin ansaitsemaansa arvostusta ja isot mediat keskittyisivät uutisoimaan derbyistä kokonaisina tapahtumina, eikä irrottelemaan hyvin myyviä osia kontekstista. Odotan myös innolla Helsingin Pelastuslaitoksen (@Brankkarit) voimakkaita myötähäpeän tunteita herättäviä twiittejä, joiden mukaan derbyt ovat erittäin vaarallisia kaikille Töölössä liikkuville. Jo esiin nostetusta putoamiskamppailusta odotan myös mielenkiintoista, vaikka en ymmärrä millä matematiikalla Atte sai siihen viisi joukkuetta. PS Kemi teki lutuuriteon purkamalla Ryan Gilliganin sopimuksen ja kun JJK sai Saku Leppäsen takaisin, alkavat puntit pisteautomaattien välillä olla melkolailla tasan. Kukaan kun ei vielä maininnut Shefkin sirkusta, niin huudan sen. Jo ihan Shefkin huikeiden lehdistötilaisuuksien takia toivoisin, että Palloliitossa punottaisiin taas juonia Interin pään menoksi.

Stadin derbyissä on riittänyt tunnelmaa. Minkälaisia kohtaamisia nähdään tulevalla kaudella?(Petteri Paalasmaa/AOP)

Ketkä napsivat mitalit ja missä järjestyksessä?

KT: Olen niin pitkään halveksinut julkisesti HJK:ta, ettei luontoni kestä Klubin veikkaamista mestariksi. HJK on kuitenkin viime kautta vahvempi ja puhtaasti materiaaleja vertaillen selkeähkö ennakkosuosikki. Uskon kuitenkin yllätykseen tänäkin vuonna. Sixten Boström on omissa papereissani aika rankasti aliarvostettu valmentaja ja SJK:n pelaajamateriaali näyttää viimeisimpien hankintojen myötä vahvoilla, joten mestaruus menee tänä vuonna Pohjanmaalle. HJK kampeaa itsensä loppukirin ansiosta hopealle ja pronssimitaleita juhlitaan Kuopiossa. Jani Honkavaaralla on iso näytönpaikka, sillä nyt hänellä on käsissään oikeasti kova materiaali, jolla on kaikki mahdollisuudet yltää korkealle sarjataulukossa. Liigan ylempi keskikasti on tänä vuonna todella tasainen ja oikeastaan 3-5 joukkuetta voi tosissaan haaveilla mitaleista ennen alkavaa kautta.

AR:  HJK vie mestaruuden. Voidaan spekuloida konttaamisella tai heikolla alkukaudella, mutta en usko, että näin tulee tapahtumaan. Mikään ei kuitenkaan tähän viittaa. Seuraavan sijan nappaa Ilves, jonka pelillinen sapluuna on monipuolinen ja päävalmentajan Jarkko Wissin valmentaminen on tasoa rautainen. Ennen viime kautta epäilin Wissin osaamista, mutta mitä vielä. Hän on onnistunut näyttämään muille Veikkausliiga-valmentajille kuinka oman joukkueen ongelmakohtia ratkotaan. Kolmanneksi tulee IFK Mariehamn, josta huokuu niin ikään kehittynyt ymmärrys voittamisesta. Yksi suurista kysymysmerkeistä on kuitenkin maalinteko, ja kuka ne itse asiassa tekee. Pelin on kehityttävä, ja se myös kehittyy. SJK:n ja KuPSin kuplat puhkeavat.

JH: HJK vie mestaruuden, kuten jo aiemmin veikkailin. Joukkueen materiaali on niin ylivertainen muihin joukkueisiin nähden. Etenkin jos Atom ja Alfredo Morelos pysyvät yhdessä ehjinä koko kauden, niin 70 sarjapistettä ei tunnu missään. SJK raapii itsensä hopealle. Joukkuetta on ravisteltu viime viikkojen aikana, mutta se on voinut kääntyä myös voimavaraksi. Tässä on se kuuluisa ”kasvutarinan” paikka. Hallitseva maalikuningas Roope Riski palaa maitojunallaan Pohjanmaalle keskikesällä ja buustaa joukkueen liitoon. Pronssi matkaa suomalaisen jalkapalloilun entiseen pääkaupunkiin Turkuun. FC Interillä on niin hyvä kärkipari, ettei mitään järkeä. Njazi Kuqi ja Timo Furuholm tekevät maaleja kilvan ja uskon kummankin yltävän yli kymmeneen osumaan.

JT: Kyllä se valitettavasti niin taas on, että Klubin täytyy menettää pari avainpelaajaansa ja kontata oikein huolella, jonka lisäksi jonkun muun täytyy pelata unelmakausi, jotta pysti ei palaisi Töölöön. Niin kauan kuin HJK:ta luotsaa Mika Lehkosuo, en kuitenkaan suostu julistamaan heitä varmaksi mestariksi. Vaikka SJK:n paletti on hiukan sekaisin, on joukkue suht selkeä kakkonen, sillä Seinäjoelta löytyy Mehmet Hetemajn tapaisia huippupelaajia, joiden rutiiniin Boström voi luottaa. Pronssia juhlitaan Tammelassa, sillä Ilvestä ei rasita Europelit ja seura on toivottovasti viisastunut viime kauden Valencia-farssista. KuPSia moni tuntuu hehkuttavan, mutta  – Otso Virtasta lukuunottamatta – seura ei ole hankkinut kuin lähtökohtaisesti keskinkertaisia Veikkausliiga-pelaajia, eikä Honkavaara ole mielestäni lähellekkään Veikkausliigan kärkipään valmentajia. Mestari HJK, hopealle SJK, pronssia Ilves.

Entä kuka vie maalikuninkuuden?

KT: HJK:n Alfredo Morelos on varmaan monen papereissa ykkösnimi maalikuninkaaksi, mutta omissa papereissani suosikki numero yksi on KuPS:n nigerialaiskärki Gbolahan Salami. 14 maalia viime kauden sekasortoisessa pelitavassa on todella kova näyttö ja tänä vuonna KuPS:n pitäisi olla viime kautta huomattavasti paremmin organisoitu joukkue. Salami on perinteinen maalintekijätyyppi, joka vankkarakenteisena kaverina on vahva kaksinkamppailija ja erinomainen linjaa puhkovien juoksujen ajoittaja. Salamin kohdalla ainoa kysymysmerkki on miehen tempperamentti. Hän on aika kova poika ottamaan varoituksia eikä maalipörssin kärkikamppailussa oikein ole varaa olla useita otteluita pelikiellossa.

AR: Tarjotaan hiukan ylläripylläriä ja nostetaan esiin SJK:n Billy Ions. Kantoi viime kaudella yksikseen PS Kemiä ja iski vielä SJK:hon siirtymisen jälkeen viisi maalia, jonka seurauksena kauden kokonaissaldo kipusi 13 maaliin. Nyt, kun englantilainen saa pelata kovatasoisessa joukkueessa ja nauttia tasokkaasta tarjoilusta, voivat maalimäärät kivuta hirmuisiin lukemiin. Ions kykenee viimeistelemään juoksusta, lyhyellä virityksellä sekä päällään. Kuntoihme, jolta ei työmoraali tai fysiikka lopu. Vasta 23-vuotias, joten kehityskäyrä on ylöspäin.

JH: Interin kärkipari syö toistensa tehoja rahtusen, joten veikkaan, että voittaja on Morelos, mikäli häntä ei pistetä lihoiksi elokuussa. Hän tulee nauttimaan ylivoimaisesti parhaasta tarjoilusta, eikä miehen viimeistelytaidossakaan ole vikaa. Muuten kuninkuus matkaa Turkuun Furuholmille, joka palauttaa Interiin toivon, sydämen ja palon!

JT: Morelos tuntuu jotenkin liian ilmiselvältä ja väsyneeltä vastaukselta, joten lähden hakemaan yllättäjää. HIFK tulee pelaamaan Jose Muuriselle ominaista ”Sexy footballia”, jossa joukkue kihauttaa noin 30 maalia. Niistä 20 tekee Oulun lahja helsinkiläiselle jalkapallolle, eli Juho Mäkelä, joka nostaa tasoaan vaisun viime kauden jälkeen. Kirurgi on edelleen laatukärki ja jos muu HIFK saa miehelle edes jonkinmoista ruokaa tarjoiltua, tulee Mäkelä laittamaan palloa pussiin hyvällä tahdilla.

HJK:n Alfredo Morelos on suurin suosikki tulevan kauden maalikuninkaaksi. (Matti Raivio/AOP)

Ketkä ovat tämän kauden potentiaalisia läpimurtopelaajia, ketä siis kannattaa seurata?

KT: Liigassa on monia potentiaalisia läpimurtopelaajia, mutta mainitaan tässä nyt muutama sellainen nimi, joka omissa papereissani nousee alkavan kauden aikana oman joukkueensa profiilipelaajien joukkoon. Lahden 18-vuotias Paavo Voutilainen teki jo viime kaudella debyyttinsä liigassa ja tällä kaudella edessä on nousu Lahden avauskokoonpanon pelaajaksi. Interin Albion Ademi oli vielä pari vuotta sitten kaikkien huulilla, mutta sitten nuori mies hölmöili itsensä pihalle TPS:stä ja oli käytännössä yli vuoden pelaamatta otteluakaan. Nyt poika on keskittynyt taas itse asiaan ja Interin laituritilanteessa nousu avauskokoonpanoon ei ole mikään mahdoton tavoite. Toinen mielenkiintoinen hyökkäyspään nimi on RoPS:n Saku Ylätupa. Hän teki fiksun päätöksen lähtemällä mahdollisimman kauas geneerisesti lupaavat nuoret pelaajat taannuttavasta HJK:sta ja Rovaniemellä tarjolla on varmaa peliaikaa. Ylätuvan paras pelipaikka lienee kymppipaikalla, mutta napapiirillä hän saanee pääasiallisesti vastuuta laiturina, sillä talousvaikeuksissa olevalla seuralla on huutava pula osaavista laitapelaajista.

AR: IFK Mariehamnin 19-vuotias laitapuolustaja Aapo Mäenpää on yksi kuumimmista läpimurtopelaajista tämän kauden Veikkausliigasa. Kovaotteinen ja nopea, ja peliaikaa on varmasti tulossa joukkueen kapean laitapuolustajaosaston takia. Kehitysmahdollisuudet ovat siis pedattu hyvälle kaudelle. Aleksi Gullsten ei ole se mediaseksikkäin, eikä nuorin pelaaja, mutta 24-vuotiaalla laiturilla on mahdollisuudet nostaa omia osakkeitaan roimasti. Yksi yksittäinen asia on PS Kemin pelaaminen, joka etenee aggressiivisesti kohti tyhjiä tiloja. Syötöt suuntautuvat eteenpäin ja tämä palvelee Gullstenia.

JH: Olen Kalle kanssa hieman eri mieltä Ademista. En usko, että pojalla riittää vielä tänä vuonna nopeus/voima pelata avauskokoonpanossa, korkeintaan viimeisiä minuutteja väsyneitä pakkeja vastaan. Silloin hän voi saada jopa ”tehomerkintöjä”. Sen sijaan uskon Interin Arttu Hoskosen olevan kova luu puolustuksessa, kunhan toipuu loukkaantumisestaan ja saa pari peliä aikaa näyttää kykynsä. Hoskosella on nopeutta, kaksinkamppailuvoimaa ja kokoa ilmapalloihin. Jos italialainen kakkoskoutsi Fabrizio Piccareta opettaa nuorukaisen vielä avaamaan maata pitkin, niin hyvä tulee. KuPS:n Urho Nissilältä odotan yksinkertaisesti dominointia. Hyvä kausi alle nyt, ja äkkiä pois Kuopiosta.

JT: Lähden Kallen tavoin Ylätuvan junaan. Maajoukkuevalmentajat ovat jo muutaman vuoden ajan pitäneet RoPSiin lainattua nuorukaista Suomen tulevaisuuden toivona. Sisäpiirilähteet RoPS-leiristä tiesivät myös kertoa, että Ylätupa tulee olemaan takuuvarma läpimurtopelaaja, jos vaan pysyy ehjänä. Toinen pelaaja, jota kannattaa seurata tarkkaan on Vaasan Palloseuran Joonas Vahtera, joka pelasi vahvasti jo viime kaudella. Vaasan oma poika nousee Vepsun hyökkäyksen ykkösnimeksi, mikäli vaasalaiset uskaltautuvat syöttämään palloa yli puolen kentän.

Kansikuva: All Over Press