Veikkausliigaraati: Siirtoikkuna aukesi ryminällä – ”Joko HJK:n scouttausosasto on askeleen muita edellä tai sitten pelaajalla on erityisen taitava agentti”

Ruutu LogoSeuraa parasta kotimaista jalkapalloa Ruutu+ -palvelusta koko kauden ajan.

Siirtoikkuna aukesi Suomen osalta maanantaina, jonka myötä Veikkausliigaseurat tiedottivat uusista hankinnoistaan. Pelaajia hankittiin luonnollisesti ulkomailta, mutta myös kotimaan kentillä tasonsa osoittaneita pelaajia nähdään uusissa peliasuissa. Faneille.comin toimittajat Eemeli Kosonen ja Jaakko Tiira perkasivat uusia tulijoita ja pohtivat kuinka hyviä vahvistuksia uudet miehet seuroilleen ovat.

HJK teki odotetut hyökkäyspään hankinnat, kun Filip Valencic ja Jean-Jacques Bougouhi liittyivät helsinkiläisten riveihin. Paikkaako kaksikko Alfredo Morelosin jättämän aukon?

EK: Morelos oli käytännössä mahdotonta paikata yhdellä pelaajalla, niin huimalla tasolla kolumbialainen alkukauden pelasi. Odotin HJK:lta kyllä selkeästi kovemman kaliiberin hankintaa, mutta ilmeisesti markkinat ovat varsin hiljaiset. Valencic oli tosin varsin odotettu hankinta HJK:lta, vaikka hän ei suoranaisesti Morelosta korvaakaan. Näin HJK:n resursseilla pitääkin toimia kotimaassa: hankkia jo tasonsa osoittaneita pelaajia ja jättää arpojen hankkimiset pienemmille seuroille.

Näin ollen Bougouhi olikin erikoinen hankinta, sillä norsunluurannikkolaisen näytöt viime vuosilta ovat varsin ohuet. Joko HJK:n scouttausosasto on askeleen muita edellä tai sitten Bougouhilla on erityisen taitava agentti. Sopimuksessa on kuitenkin HJK:n kannalta varsin pienet riskit ja optio ensi kaudesta on luonnollisesti plussaa.

JT: Valencic on varsin mielenkiintoinen haku Klubilta. Slovenialainen loisti Kemissä etenkin vastaiskupelaajana, joten hyökkäävän keskikenttäpelaajan täytyy osoittaa Mika Lehkosuon peräänkuuluttamaa muuntautumiskykyä, jotta hän soveltuisi HJK:n pelitapaan. Europelejä ajatellen juoksuvoimainen Valencic taas voi olla mainio täsmäase.

Viime kaudella neljä minuuttia Venäjän liigaa pelannut Bougouhi taas on täydellinen arpa. Nopeaksi ja dynaamiseksi kehuttu kärki teki pari vuotta sitten kovaa jälkeä Armeniassa, mutta se ei takaa maaleja Veikkausliiga-kentillä. Yleisesti ottaen olisin odottanut Klubin hankkivan jonkun kovemman profiilin kärjen, joka ei olisi niin suuri kysymysmerkki. Ei dumata ennen yhtäkään ottelua, mutta vaikea on nähdä kaksikon korvaavan Morelosin jättämää aukkoa.

Myös SJK vahvisti joukkuettaan reilusti, kun Joel Mero, Cristian Echavarria sekä Sergi Arimany pelaavat jatkossa Seinäjoella. Nostaako kolmikko SJK:n mitalikamppailuun?

EK: SJK:n oli yksinkertaisesti tehtävä jotain, ja koska valmentaja oli jo vaihdettu, niin uudet hankinnat olivat ainoa vaihtoehto. Seinäjokelaiset majailevat kolmanneksi viimeisellä sijalla, mikä on varmasti raskas pettymys jopa mestaruudesta haaveilleelle seuralle. Mitalisijaan on kuitenkin vain seitsemän pistettä matkaa, joten kaikki on vielä auki.

Hankinnat ovat mainioita ja auttavat varmasti SJK:ta paljon. Joukkueen puolustuspelaaminen on ollut todella sekavaa, joten varsinkin Meron hankinta tuli ehdottomasti tarpeeseen. Seinäjokelaisten hyökkäyskalusto on ollut Billy Ionsia lukuun ottamatta pettymys, joten ulkomaalaisvahvistukset tulivat ajankohtaisiksi.

Positiivisinta SJK:n kannalta on, että tuore päävalmentaja Manuel Roca on varmasti päässyt vaikuttamaan uusiin hankintoihin. Myös sopimusten pituudet ovat SJK:n kannalta hieno asia, koska seinäjokelaiset voivat halutessaan jatkaa jokaisen diiliä kauden päätteeksi.

JT: Valmentajasekoilujen ohella iso syy SJK:n konttaukseen on pahasti vihkoon menneet ulkomaalaishankinnat. Facundo on lähes täydellinen turhake, Anatole Abang ei olisi vahvistanut edes JJK:ta eikä alakerran Chema Anton tai Diego Bardanca ole juurikaan joukkuetta auttanut. Kuten Eemeli totesi tuli Meron hankinta tarpeeseen ja lahtelaislähtöinen toppari on erittäin mielenkiintoinen näky Veikkausliigakentillä. Nuorena poikana Saksaan lähtenyt Mero kärsi paljon loukkaantumisista, mitkä vesittivät tien Gladbachin edustusjoukkueeseen. Ikää miehellä ei kuitenkaan ole kuin vasta 22 vuotta, joten Merolla on edelleen potentiaalia pelata huomattavasti SJK:ta kovemmassa joukkueessa.

Arimany sekä Echavarria taas ovat enemmän mysteerimiehiä. Arimany on viihtynyt lähinnä Suomea isompien jalkapallomaiden divareissa, joissa toki on syntynyt ihan kelpo jälkeä. Espanjalaishyökkääjän pitäisi näin ollen olla avauksen pelaaja. 164-senttinen Echavarria taas on täydellinen arpa, sillä 20-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja ei ole viime vuosina juurikaan virallisia otteluita pelannut. Lainapesti Wisla Krakowan kaltaisessa huippuseurassa kuitenkin enteilee nuorukaisen olevan potentiaalinen peluri. Se tosin on toinen juttu, miten pelkästään espanjaa puhuva nuorukainen sopeutuu Pohjanmaalle.

Summasummarum, tuskin uudet miehet seinäjokisia sentään mitalitaistoon nostavat. Mielestäni SJK:n ongelmat ovat kuitenkin olleet enemmän pelillisiä, eikä muutama uusi tulija ratkaise näitä ongelmia.

KuPS sai mieluisan paluumuuttajan, kun Petteri Pennanen palasi Kuopioon. Miten tärkeä vahvistus Pennanen on KuPS:lle?

EK: Erittäin tärkeä. Vaikka Puolan visiitti ei mennyt välttämättä aivan suunnitelmien mukaan, on Pennanen silti erinomainen pelaaja Veikkausliigaan. Erityisesti nyt, kun KuPS:lla on ollut viime aikoina haasteita pelien kääntämisessä edukseen. Pennanen voi olla juuri se puuttuva palanen keskikentältä, joka kääntää tasaisia vääntöjä kuopiolaisten eduksi.

Petteri Pennanen on mieluisa paluumuuttaja kuopiolaisille. (Matti Raivio/AOP)

JT: Samoilla linjoilla. Pahoista poissaoloista kärsinyt KuPS on pelannut varsin hyvää futista, mutta tulos on jäänyt uupumaan. Tuttuna ja tasonsa todistaneena pelaajana Pennanen on hyvä vahvistus paitsi pelillisesti, tuo hän varmasti myös henkistä lisäpotkua nuorelle joukkueelle. Omissa papereissa Pennanen on tällä viikolla auenneen siirtoikkunan lähtökohtaisesti paras hankinta.

Veikkausliiga sai jälleen yhden virolaispelaajan lisää, kun Henri Anier teki kauden 2018 loppuun ulottuvan sopimuksen FC Lahden kanssa. Onko Anier ratkaisu FC Lahden maalinteko-ongelmiin?

EK: Anier saapuu Lahteen ainakin mainioon aikaan, sillä joukkue on tällä hetkellä varsin kovassa liidossa. FC Lahti on tehnyt edellisessä kolmessa ottelussaan kahdeksan maalia, kun taas kauden kymmenessä ensimmäisessä ottelussa täysosumia syntyi vain kymmenen, joten puheet maalinteko-ongelmista voidaan hiljalleen haudata. Joukkueen päävalmentaja Toni Korkeakunnas kehui Anieria vuolaasti seuran tiedotteessa, mutta hyökkääjän viime vuosien näytöt ovat varsin ohuet. Edellinen yli kymmenen maalin kausi on kuuden vuoden takaa Floran paidasta. Tästä huolimatta Anier on varmasti mainio lisä kovassa liidossa olevaan Lahden nippuun.

JT: Anier on Lahdelta hitusen erikoinen veto tähän paikkaan. Marko Simonovski ja Stenio ovat selvästi päässeet jyvälle Veikkausliigan metkuista ja kaksikko on esittänyt varsin kelvollisia otteita. Kenties Lahdessa haluttiin kuitenkin laajuutta ja mahdollisesti hitusen Simonovskia parempi kärkimies. Pelaajana Anier on todella mielenkiintoinen näky kotimaan viheriöillä, sillä kuten kollega totesi, ei maaliverkko ole liiemmin pölissyt, mutta virolainen on pelannut huomattavasti Veikkausliigaa kovemmissa sarjoissa. Ratkaisu Lahden maalinteko-ongelmiin on löytynyt Santeri Hostikan kovan vireen myötä, mutta tuskin Skotlannin liigassa pelannut Anier ainakaan hallaa mitalijahdissa olevan joukkueen tulivoimalle tekee.

Mikä joukkue tarvitsisi mielestäsi kipeimmin vahvistuksia?

EK: Koska Klubin mestaruus näyttää enemmän kuin todennäköiseltä, niin loppukaudella suurin mielenkiinto kohdistuu mitalikamppailun ohella taisteluun toiseksi viimeisestä sijasta, joka on tällä hetkellä HIFK:n hallussa. Yläpuolella olevista joukkueista SJK teki hankintoja, kun taas PS Kemi ja RoPS heikkenivät merkittävästi. Pohjoisen kaksikko on kaikkea muuta kuin selvillä vesillä karsintapaikan suhteen. Kolmikosta HIFK, RoPS ja PS Kemi oikeastaan jokainen tarvitsisi vahvistuksia, erityisesti hyökkäyspäähän ja keskikentälle, mutta paukut ovat vähissä jokaisella joukkueella. Mikäli joku onnistuisi naaraamaan merkittävän vahvistuksen, nostaisi se osakkeita huimasti.

JT: RoPS:n ryhmä on varsin kapea, joten Napapiirille on tulossa uusia pelaajia, kuten seura on Robert Taylorin ja David Addyn lähtöjen yhteydessä ilmaissut. HIFK taas kaipaisi laadukkaampia pelaajia käytännössä jokaiselle paikalle, mutta helsinkiläisten kirstussa ei taida olla liiemmin pelimerkkejä. Mitalitaistossa olevista joukkueista näkisin IFK Mariehamnin kaipaavan lisää voimaa hyökkäyspäähän. Saarelaisten puolustus ja keskikenttä ovat hyvissä kantimissa, mutta kovavireiselle Aleksei Kangaskolkalle seura kaipaisi taustatukea. Varsinkin nyt, kun odotetusti flopannut Lucky Mkosana jätti joukkueen.

Kansikuva: Marko Tuominiemi / All Over Press