Viikon derby: Hapoel ja Maccabi ratkovat satamakaupunki Haifan herruuden

Faneille.comin #ViikonDerby’ssä pureudutaan tällä kertaa Pohjois-Israelissa sijaitsevan satamakaupunki Haifan kahden suurimman jalkapalloseuran Hapoelin ja Maccabin kohtaamiseen.

Haifa on asukasluvultaan Israelin kolmanneksi suurin kaupunki ja kaupungissa asuu huomattavan suuri palestiinalaisvähemmistö. Kaupungin kaksi suurinta jalkapallojoukkuetta Maccabi ja Hapoel kohtasivat ensimmäisen kerran Israelin liigassa vuonna 1949.

Kahden eri liiton joukkueet

Israelilaisten seurojen nimiä tarkastellessa nousee esille kaksi nimeä: Hapoel ja Maccabi. Hapoel tarkoittaa sananmukaisesti työläistä. Hapoel-seuroilla on myös oma työläisten Hapoel-urheilujärjestö. Maccabi (tai suomeksi Makkabi) puolestaan on monen juutalaisuuteen pyrkivän järjestön nimi. Tunnetuin Maccabi-järjestöistä on juutalaisen nuorison urheilujärjestö, jonka katto-organisaatio on Maccabi World Union. Järjestöön kuuluu lukuisia Maccabi-nimellä toimivia urheiluseuroja. Tämän järjestöhistorian takia Hapoel ja Maccabi -nimet ovat niin yleisiä israelilaisessa urheilumaailmassa. Israelin Ligat Ha’alin 14 joukkueesta peräti kuuden joukkueen nimi on Hapoel ja neljän Maccabi. Molemmat liitot järjestivät aikanaan myös omat kilpailunsa ja olivat riidoissa keskenään. Israelin valtion perustamisen jälkeen vuonna 1951 järjestöt avasivat kilpailutoimintansa myös toisen järjestön urheilijoille ja seuroille. Haifan Hapoelin ja Maccabin vastakkainasettelu ei siis voisi olla lähtökohdiltaan perinteikkäämpi.

Maccabi Haifa on Israelin suosituimpia seurajoukkueita. KUVA: henkieP

Maccabi Haifa on Israelin suosituimpia seurajoukkueita. KUVA: henkieP

Haifan derby ei yllä kiihkeydeltään aivan Tel Avivin derbyn tai Jerusalemin ja Tel Avivin joukkueiden kohtaamisten tasolle, mutta joukkueiden mittelöistä löytyy kuitenkin tunnetta. Poliittinen polemiikki ei kuitenkaan ole enää Hapoelin ja Maccabin välisissä kohtaamisissa arkipäivää. Kun Hapoelilla oli vielä 1990-luvulla jopa mestaruuteen kykenevä joukkue, olivat derbyt nykyistä kiihkeämpiä. Hapoel on siis historialtaan Haifan työväen joukkue, kun taas Maccabia kannattivat kaupungin keskiluokkaan kuuluvat. Maccabi on viime vuosikymmenten menestyksensä myötä kerännyt kaupungissa koko ajan enemmän kannatusta ja on nykyisin selvästi kaupungin kannatetuin seura. Joidenkin tilastojen mukaan Maccabi Haifa olisi peräti koko Israelin suosituin joukkue.

Maccabi on seuroista selvästi rikkaampi ja se lähti kauteen noin 16 miljoonan euron budjetilla, mikä tekee siitä yhden Israelin rikkaimmista seuroista. Hapoelin budjetti puolestaan oli vain noin 3,2 miljoonaa euroa.

Hapoel Haifa

Vuonna 1924 perustettu Hapoel Haifa juhlii tänä vuonna 90-vuotista taivaltaan. Hapoel käyttää logoa, jossa seuran lempinimen mukaan esiintyy iso hai. Perinteisesti Hapoel-seurojen logossa on kuvattuna nyrkkeilijä, sirppi ja vasara. Myös Hapoel Haifan logosta tämä perinteinen Hapoel-tunnus löytyy, mutta se on pienemmässä roolissa kuin Hapoel-seurojen tunnuksissa yleensä.

Seuran perustajien tavoitteena oli perustaa Palestiinaan ensimmäinen työläisten jalkapalloseura. Ensimmäisinä vuosinaan Hapoel pelasi Maccabi-unionin liigaa, sillä työläisten urheilujärjestö Hapoel perustettiin vasta 1926. Hapoel ei ole historiansa aikana päässyt nauttimaan suuresta menestyksestä ja 1980-luvulla joukkue vajosi jopa Israelin kakkossarjaan Leumit-liigaan.

Historiansa ainoan Israelin mestaruuden Hapoel voitti kaudella 1998/99. Israelin cupin seura on voittanut yhteensä kolme kertaa, mutta menestyksessä Hapoel jää kauas derbyvastustajansa Maccabin taakse. Hapoel oli kuitenkin ensimmäinen israelilainen seura, joka ylsi nykymuotoisen Mestarien liigan kolmannelle karsintakierrokselle kaudella 1999/2000.

Monet Hapoelin kannattajista tulevat Haifan kaupungin laitamilla sijaitsevan, Krayotiksi kutsutun, viiden pikkukaupungin muodostamalta alueelta. Hapoelin ultraryhmä tunnetaan nimellä Gate 5. Vuonna 2014 ryhmä omistaja Yoav Yatzia vastustavia kannattajia päätti perustaa oman joukkueen, joka aloitti pelaamisen tällä kaudella Israelin alimmalla sarjaportaalla. Joukkue nimettiin vuonna 2001 itsemurhan tehneen Hapoel Haifan entisen omistajan Robi Shapiran mukaan FC Haifa Robi Shapiraksi. Shapira oli pelastanut talousvaikeuksissa olleen Hapoelin rahoillaan tullessaan seuran omistajaksi 1990-luvun alkupuolella.

Hapoelin riveihin siirtyi viime kesänä MYPAa kausilla 2009 ja 2010 edustanut kanadalaishyökkääjä Tosaint Ricketts, joka muistetaan erityisesti Eurooppa-liigan karsinnoissa tekemistään maaleista. Leeds-legenda Peter Lorimer puolestaan edusti Hapoelia muutaman kuukauden ajan vuonna 1986.

Maccabi Haifa

Maccabi Haifan kannattajat Mestarien liigan ottelussa kaudella 2009/10. KUVA: All Over Press

Maccabi Haifan kannattajat Mestarien liigan ottelussa kaudella 2009/10. KUVA: All Over Press

Vuonna 1913 perustettu Maccabi Haifa on yksi Israelin menestyneimmistä seuroista 12 mestaruudellaan. 2000-luvulla Maccabi on voittanut mestaruuden peräti seitsemän kertaa. Kaikkien Maccabi-seurojen tapaan myös Maccabi Haifalta löytyy logostaan Daavidin tähti, joka korostaa Maccabi-järjestöjen juutalaisuutta edistävää tavoitetta. Alkuvuosinaan Maccabi Haifan menestys oli vaatimatonta ja Hapoel oli Haifan kaupungin herra. Ensimmäiseen mestaruuteensa Maccabi ylsi vasta kaudella 1983/84, mutta tämän jälkeen menestys on ollut seuran alkuhistoriaan verraten jopa huimaa. Maccabi Haifa oli ensimmäinen israelilainen Mestareiden liigassa pelannut seura ja lohkovaiheeseen se on päässyt kahdesti (2002/03 ja 2009/10).

Maccabi Haifan kannattajaryhmä, Green Apes, perustettiin vuonna 2002. Vuonna 2010 kannattajat perustivat vielä Inferno Verde -nimisen organisoidun ryhmän. Maccabi nauttii niin juutalaisten kuin arabienkin kannatuksesta ja seuralla on pitkä historia arabipelaajien peluuttamisesta, joka on seikka jota ei aina välttämättä katsota hyvällä Israelissa, varsinkaan vastustajajoukkueiden kannattajien keskuudessa. Israelin liigasta löytyy aivan lähihistoriastakin esimerkkejä, joissa arabipelaajia on solvattu muun muassa terroristeiksi. Maccabi Haifa oli itse asiassa ensimmäinen israelilaisseura, joka otti riveihinsä arabipelaajan ja tämä edesauttoi seuran kannatuksen kasvua 1980-luvulla, kun tuhannet Pohjois-Israelin alueella asuneet arabit matkasivat katsomaan Maccabin (ja myös arabipelaajia peluuttamaan ruvenneen Hapoelin) otteluita Haifaan.

Maccabi Haifan tunnetuin pelaaja tällä hetkellä on Valioliigassa West Hamia, Liverpoolia ja Chelseaa edustanut Yossi Benayoun, josta tulee pelaajauransa jälkeen myös seuran urheilutoimenjohtaja. Maccabin maalia puolestaan vartioi Serbian maajoukkuevahti Vladimir Stojković.

Maccabi Haifan kannattajat uudella kotistadionillaan.




Jaettu kotistadion

Maccabi ja Hapoel jakavat elokuussa 2014 avatun upouuden Sammy Ofer stadionin, jolle mahtuu noin 30 000 katsojaa. Kotietu on siis käytännössä nimellinen. Ennen uuden stadionin valmistumista joukkueet pelasivat 14 000 katsojaa vetävällä Kiryat Eliezer stadionilla.

Sunnuntaina pelattava derby on ensimmäinen uudella stadionilla. Derbyt houkuttelivat vanhalle stadionille yleensä hieman yli 10 000 katsojaa, mutta uuden stadionin myötä katsojamäärät todennäköisesti nousevat aikaisemmista luvuista. Stadionilla 15.9.2014 pelattu ensimmäinen liigaottelu Maccabi Haifan ja Bnei Sakhnin FC:n välillä houkutteli paikalle peräti 27 000 katsojaa.

Stadion on nimetty yhden sen suurimman rahoittajan, vuonna 2011 kuolleen miljardööri Sammy Oferin mukaan. Ilmeisesti sopimusvaiheessa Oferin ehtona oli, että hänen rahoitustaan vastaan stadion nimettäisiin hänen mukaansa. Stadionin rakentaminen aloitettiin jo vuonna 2009 ja se on Israelin modernein jalkapallostadion.

Haifan moderni Sammy Ofer stadion avattiin syksyllä 2014. KUVA: henkieP

Haifan moderni Sammy Ofer stadion avattiin syksyllä 2014. KUVA: henkieP

Lähtökohdat derbyyn

Israelin liigassa pelaa 14 joukkuetta, jotka pelaavat ensin kaksinkertaisen sarjan. Tämän jälkeen kuusi parasta joukkuetta pelaa vielä keskenään kaksinkertaisen yläloppusarjan ja ratkaisee mestarin ja muut europaikat. Viimeiset kahdeksan joukkuetta puolestaan pelaavat keskenään yksinkertaisen alaloppusarjan, jonka päätteeksi sarjan kaksi viimeistä joukkuetta putoaa alemmalle sarjatasolle.

Hapoel ja Maccabi ovat molemmat aloittaneet sarjakautensa nihkeästi. Hapoel on 12 kierroksen jälkeen sarjan viimeisenä ja Maccabi seitsemäntenä. Joukkueiden välinen ero on kuitenkin vain neljä pistettä. Israelin Ligat Ha’al on erittäin tasainen hieman karussa olevan kärkikolmikon jälkeen ja sijat 4-16 mahtuvat viiden pisteen sisälle. Molemmat joukkueet hävisivät viime viikonlopun sarjapelinsä, kun Maccabi hävisi kärkijoukkue Ironi Kiryat Shmonalle kotikentällään lukemin 1-3 ja Hapoel puolestaan kärsi 4-0-tappion sarjakakkosena majailevan Hapoel Be’er Shevan käsittelyssä. Tappion myötä Hapoel putosi huonon maalieronsa turvin sarjan viimeiseksi.

Sunnuntaina kotijoukkueena pelaava Hapoel on onnistunut kauden aikana maalinteossa vain seitsemän kertaa ja se onkin ollut selvästi koko liigan heikoin joukkue hyökkäyspäässä. Hapoelin lähtökohdat kauteen eivät olleet parhaat mahdolliset, sillä seura näytti kesällä ovea peräti 17 pelaajalle. Maccabi aloitti kautensa vielä Hapoeliakin heikommin, mutta kolme voittoa viidestä viimeisestä ottelusta on nostanut joukkueen lähemmäs kärkisijoja. Maccabin syömähampaana hyökkäyspäässä on toiminut neljä maalia viimeistellyt Weaam Amasha. Maalinsuulla Stojkovic puolestaan kuuluu sarjan parhaisiin maalivahteihin.

Maccabi on hallinnut joukkueiden välisiä kohtaamisia ja noustuaan takaisin pääsarjaan kaudeksi 2009/10, Hapoel on onnistunut nappaamaan derby-voiton vain kahdesti. Molemmat joukkueet kaipaavat kipeästi lisäpisteitä, joten derbyottelussa on kenties tavallista enemmän panosta. Tappio ahdistaisi sarjajumbo Hapoelin tiukkaan asemaan. Vierasjoukkue Maccabi lähteekin otteluun pienoisena ennakkosuosikkina.

Maccabi Haifan Yossi Benayoun on yksi Haifan derbyn avainpelaajista. KUVA: henkieP

Maccabi Haifan Yossi Benayoun on yksi Haifan derbyn avainpelaajista. KUVA: henkieP

Haifan derby Hapoel vs. Maccabi sunnuntaina 14.12.2014 kello 20.55!