Viikon derby: Grasshoppers ja FC Zürich mittelevät voimiaan Sveitsin Superliigassa

Faneille.comin #ViikonDerby pelataan tällä viikolla Zürichissä, jossa Sveitsin liigan alempaan keskikastiin kuuluva Grasshoppers isännöi lauantaina europaikoista kamppailevaa FC Zürichiä.

Seurojen kohtaamisella on pitkät perinteet, sillä ensimmäinen ottelu Grasshoppersin ja FC Zürichin välillä pelattiin jo marraskuussa 1897. Grasshoppers on seuroista vanhempi ja se perustettiin vuonna 1886. Historiallisesti seura on ollut Zürichin yläluokan joukkue, kun taas vuonna 1896 perustettu FC Zürich on kerännyt kannattajansa kaupungin työläisten joukosta. Nykyisin samanlaista jakoa seurojen kannattajien välille ei enää ole.

Grasshoppersin ja FC Zürichin kohtaamiset ovat ainutlaatuisia Sveitsin Superliigassa, sillä kyseessä on liigan ainoa saman kaupungin joukkueiden kohtaaminen – todellinen kaupunkiderby.

Derby kärsii nykyisin ehkä pienestä inflaatiosta, sillä joukkueet kohtaavat liigassa peräti neljä kertaa kauden aikana. Seurat myös jakavat saman stadionin, sillä Grasshoppers siirtyi vanhalta Hardturm stadioniltaan vuonna 2007 pelaamaan FC Zürichin kotikenttänä toimineelle, ja juuri peruskorjatulle, Letzigrund stadionille, joka toimi vuoden 2008 EM-kisoissa kolmen ottelun näyttämönä. Alun perin Grasshoppersin piti saada uusi kotistadion, mutta uuden stadionin rakentaminen päättyi kuitenkin heti alkuunsa talousongelmiin. Vanha Hadturm stadion oli kuitenkin jo tässä vaiheessa purettu, joten Letzigrund toimii jatkossakin Grasshoppersin kotistadionia. Seuroilla on enemmänkin yhteistä kuin vain kotistadion, sillä molempien seurojen päävärit ovat sininen ja valkoinen. Värit ovat Zürichin kantonin viralliset värit.

Grasshoppers ja FC Zürich pelaavat molemmat kotiottelunsa Letzigrund stadionilla. KUVA: flickr / trevi55

Grasshoppers ja FC Zürich pelaavat molemmat kotiottelunsa Letzigrund stadionilla. KUVA: flickr / trevi55

Viime vuosina kummastakaan Zürichin joukkueesta ei ole ollut vastusta viisi viimeistä mestaruutta voittaneelle FC Baselille, joka on ollut selvästi Sveitsin menestynein seurajoukkue 2000-luvulla. FC Basel on tälläkin kaudella porskuttamassa varmasti kohti mestaruutta ja selvitti tiensä myös Mestarien liigan jatkopeleihin.

Grasshopper Club Zürich

Grasshoppersin kannattajaryhmä on nimeltään Grassmokers. KUVA: Getty Images

Grasshoppersin kannattajaryhmä on nimeltään Grassmokers. KUVA: Getty Images

Grashopper Club Zürich tunnetaan yleisemmin nimellä Grasshoppers tai lyhenteellä GCZ. Grasshoppers on eniten Sveitsin mestaruuksia ja Sveitsin Cup -titteleitä voittanut seura. Sveitsin mestaruutta seura on juhlinut yhteensä 27 kertaa ja Cup-mestaruuksia seuralla on 19. Grasshoppersin viimeisestä liigamestaruudesta (2002/03) on kulunut kuitenkin jo yli kymmenen vuotta. Kahdella viime kaudella Grasshoppers on kuitenkin venynyt peräti sarjan toiselle sijalle FC Baselin taakse.

Grasshoppers on lisäksi Sveitsin toiseksi vanhin jalkapalloseura vuonna 1879 perustetun FC St. Gallenin jälkeen. Seuran perustivat englantilaiset opiskelijat vuonna 1886 ja seuran nimi Grasshopper tarkoittaa heinäsirkkaa. On kuitenkin epäselvää, miksi seuralle on aikanaan annettu juuri tämä nimi.

FC Zürich

Hannu Tihinen edusti FC Zürichiä usean vuoden ajan. KUVA: Getty Images

Hannu Tihinen edusti FC Zürichiä usean vuoden ajan. KUVA: Getty Images

FC Zürich kuuluu Sveitsin menestyneimpiin seurajoukkueisiin ja se on voittanut historiansa aikana yhteensä 12 Sveitsin mestaruutta ja kahdeksan Sveitsin Cupin mestaruutta. 2000-luvulla FCZ on ollut Zürichin joukkueista se menestyneempi ja viimeisimmän Sveitsin mestaruutensa seura nappasi kauden 20008/09 päätteeksi.

Seuran perustivat vuonna 1896 kolmen eri zürichiläisseuran (FC Turicum, FC Viktoria ja FC Excelsior) jäsenet ja alkuvuosina seura mitteli voimiaan jalkapallon lisäksi myös soudussa, nyrkkeilyssä, yleisurheilussa ja käsipallossa. 1930-luvulta lähtien seura on keskittynyt kuitenkin vain jalkapalloon. 1960-luvulta aina 1980-luvulle saakka elettiin seuran kultaisia vuosia ja tuona aikana FCZ ylsi kahdesti Mestareiden liigaa edeltäneen Eurooppa Cupin välieriin saakka.

Huuhkajalegenda ja Palloliiton nykyinen pelaajakehityspäällikkö Hannu Tihinen pelasi seurassa vuosina 2006–2010. Tihinen toimi myös pitkään FCZ:n kapteenina ja erityisesti hänet muistetaan Mestareiden liigassa AC Milanin verkkoon syksyllä 2009 tekemästään upeasta maalista. FCZ jäi lopulta Rautavuoren pelaajauran viimeiseksi seuraksi. Pelaajauransa jälkeen Tihinen toimi hetken FCZ:n urheilutoimenjohdon tehtävissä ennen palaamistaan Suomeen.
Hannu Tihisen maali FCZ:n paidassa AC Milania vastaan pelatussa Mestarien liigan ottelussa vieraskannattajien katsomonosasta kuvattuna.

Lähtökohdat otteluun

Davide Chiumento rakentaa peliä FCZ:n keskikentällä. KUVA: Getty Images

Davide Chiumento rakentaa peliä FCZ:n keskikentällä. KUVA: Getty Images

Joukkueet kohtaavat lauantaina jo kolmannen kerran kuluvan kauden aikana. FC Zürich voitti molemmat aikaisemmat derbyt ja lähtee tähänkin otteluun ennakkosuosikkina.

Kotijoukkue Grasshoppers on hävinnyt kolme viimeistä sarjaotteluaan ja valunut pikkuhiljaa lähemmäs sarjan häntäpäätä. Tällä hetkellä eroa sarjan jumbopaikalla majailevaan Luzerniin on vain neljä pistettä. Viime viikonloppuna joukkue hävisi vieraskentällä sarjakakkosena majailevalle Young Boysille lukemin 4-2. FC Zürich puolestaan hävisi kotikentällään sarjanelosena olevalle FC Thunille 0-1.

Grasshoppersin israelilaishyökkääjä Moanes Dabour on tällä hetkellä Sveitsin liigan maalipörssin jaetulla toisella sijalla yhdessä FC Thunin Berat Sadikin kanssa. Dabour on iskenyt kauden aikana kahdeksan maalia. GSC:n maalia vartioi 24-vuotias serbivahti Vaso Vasic, joka siirtyi seuran riveihin viime kesänä Sveitsin Challenge Leaguen FC Schaffhausenista. GSC pelaa 3-4-2-1-taktiikalla ja da Costan edessä puolustuksessa luutivat Stéphane GrichtingMichael Dingsdag ja Levent Gülen. Puolustus ei ole pitänyt, sillä joukkue on päästänyt sarjassa eniten maaleja – peräti 39.

FC Zürich lähtee otteluun tutulla 3-4-2-1-taktiikallaan. Puolustusta johtaa 191 senttiä pitkä montenegrolaistoppari Ivan Kecojević ja maalia vartioi 28-vuotias David da Costa. FC Zürichin hyökkäyspelin terävimmät veitset ovat olleet seitsemän maalia mieheen viimeistelleet tunisialainen Yassine Chikhaoui ja kamerunilainen Franck M’bia Etoundi. Pelinrakentaja Davide Chiumiento on lisäksi iskenyt keskikentältä kuusi maalia.

Grasshoppers ja FC Zürich kohtaavat Sveitsin Superliigan ottelussa lauantaina 21.2. kello 18:45.