Ykkösen loppumetreillä luvassa hurja taistelu kakkossijasta – ja liigapaikasta?

Jalkapallon Ykkönen on jälleen tällä kaudella ollut ”kautta aikojen kovin Ykkönen”. Sarjaa on pelaamatta vielä kaksi kierrosta ja varsinkin kakkossijasta käydään mielenkiintoinen taistelu.

Ykkösen kärjessä on koko kauden ajan ollut Sami Ristilän luotsaama KTP, jonka sarjavoitto ja nousu Veikkausliigaan on enää sinettiä vaille. KTP:n sarjajohto on tällä hetkellä neljä pistettä ja pelejä on jäljellä enää kaksi. Kotkalaisjoukkue voi varmistaa nousunsa tulevana sunnuntaina, kun se kohtaa vieraskentällä putoamistaistelussa olevan Jazzin. Viimeisellä kierroksella KTP kohtaa myös sarjan häntäpäässä olevan Jippon, joten suuri ihme olisi, jos KTP ei peleistä saisi tarvittavaa kolmea pistettä.

Sarjan kakkossijasta sen sijaan käydään mielenkiintoinen taistelu. Kauden päätteeksi kakkossija tuo ”vain” hopeiset mitalit, mutta talven kabinettipeli voi lopulta avata vaikka paikan Veikkausliigaan.

Veikkausliigassa ovat tällä hetkellä pahoissa talousvaikeuksissa FC Honka ja MYPA. Mikään suuri ihme ei ole, jos joukko kasvaa vielä parilla seuralla kauden päätteeksi – MYPA ja Honka on nimittäin ainoat seurat, jotka ovat julkisesti puhuneet ongelmistaan. On siis hyvinkin mahdollista, että joku seura ei saa talven aikana ensi kaudeksi liigalisenssiä. Tämä tarkoittaisi sitä, että liigapaikkaa tarjotaan ensimmäisenä Ykkösessä toiseksi sijoittuneelle.

Ykkösen sarjataulukossa toisena on tällä hetkellä vantaalainen PK-35, jolla on pisteitä 45. Kolmantena on helsinkiläinen HIFK 44 pisteellään. Neljäntenä oleva Ilves on samassa pistemäärässä kuin HIFK. Viidentenä on Haka (42) ja kuudentena AC Oulu (41).

Viisikosta kaikki ovat varmasti kiinnostuneita sarjan kakkospaikasta, mutta liigapaikan suhteen moni ottaa varmasti varovaisesti. PK-35 Vantaa ja HIFK ovat Ykkösessä noin 200 000-300 000 euron budjeteilla ja sen nostaminen liigatasoiseksi talven aikana on lähes mahdoton tehtävä. Molemmat varmasti ottavat mahdollisen liigapaikan vastaan, mutta silloin liigataival kestänee vain kauden ja tuo mukanaan isot taloudelliset riskit.

Ilves on tehnyt Tampereella hyvää työtä viimeiset vuodet. Yleisömäärät ovat hyvällä tasolla ja Tampereella on taas hyvää jalkapallobuumia Tampere Unitedin vaikeiden aikojen jälkeen. Ilves on edennyt talouden suhteen maltilla ja pohjaa luodaan koko ajan tulevien vuosien nousua varten. Periaatteessa Ilves olisi nyt jo valmis Veikkausliigaan ja Tampereella nousu varmasti lisäisi kiinnostusta entisestään.

Haka on varmasti kiinnostunut myös liigapaikasta, mutta Valkeakoskella talous on todella tiukalla. Perinteinen koskilaisseura elää vaikeita aikoja, mutta liiganousulla se saisi mahdollisesti taas lisää uskoa ja euroja toimintaansa. Tähänkin yhtälöön sisältyy vielä iso ”ehkä” sana. AC Oulu on hieman samassa tilanteessa Hakan kanssa, joten Oulussa tuskin pistetään pahakseen jatkamista Ykkösessä.

Jokaisella Ykkösen joukkueella on jäljellä vielä kaksi ottelua. Kakkospaikasta taistelevista joukkueista HIFK:lla on selkeästi helpoin otteluohjelma, sillä se kohtaa vielä Viikingit ja Jazzin. Sarjajumbo Viikinkien putoaminen on jo varma ja Jazz voi puolestaan varmistaa sarjapaikkansa jo ennen päätöskierrosta.

PK-35 Vantaa kohtaa loppukauden aikana vielä JJK:n ja Hakan. Ilveksen vastustajat ovat puolestaan AC Oulu ja Viikingit. Hakaa vastaan pelaavat Jippo ja PK-35 Vantaa. AC Oulu puolestaan kohtaa Ilveksen ja JJK:n.

Suuri yllätys ei olisi, jos HIFK, Haka ja Ilves voittaisivat molemmat pelinsä. Näin ollen kakkospaikka menisi HIFK:lle, jossa näin jäätäisiin odottamaan mielenkiinnolla talven taisteluja kabineteissa.

”Kautta aikojen kovin Ykkönen” on tällä kaudella toteutunut kentällä ja katsomossa. Ykkösen yleisökeskiarvo on toistaiseksi yli 1200 katsojaa per peli. Hieno sarja on siis saanut myös ansaitsemansa yleisömäärät.

Ykkösen seuraava kierros pelataan sunnuntaina 28.9 klo 16.00. Ottelut:

  • AC Oulu-Ilves
  • FC Jazz-KTP
  • JIPPO-Haka
  • PK-35 Vantaa-JJK Jyväskylä
  • Viikingit-HIFK