Ykkösen ykköset

Ilves lähtee suosikkina Ykköseen kuva: ilvesjalkapallo.fi

Ilves lähtee suosikkina Ykköseen kuva: ilvesjalkapallo.fi

Jalkapallon Ykkönen alkaa tulevana viikonloppuna. Sarja on jälleen kerran ”Kautta aikojen kovin Ykkönen”.

Faneille.com listasi tulevan kauden mielenkiintoisimmat joukkueet ja pelaajat.

Nousijasuosikit

1. Ilves

Tampereella on kova buumi. Ilves on myynyt jo yli 600 kausikorttia, joka olisi kelpo lukema Veikkausliigassakin. Odotukset ovat kovat, eikä turhaan. Ilves oli viime vuonna nousijajoukkue ja taisteli heti kärkipään sijoista. Nyt pelaajaryhmä on vahvistunut muun muassa Antti Hynysellä, Mika Hilanderilla, Tomi Petresculla ja Balazs Baloghilla, jotka kaikki olisivat lähes jokaisen liigaseuran avauksen pelaajia. Tähän päälle vielä viime kauden runkopelaajat Jonne Hjelm, Heikki Aho, Antti Ojanperä ja kumppanit – Ilves on valmis Veikkausliigaan.

2. Haka

Valkeakoskella on myös kova hinku liigaan. Viime vuonna se oli lähellä, mutta nyt nippu on vahvistunut vielä Kalle Multasella, Patrick Poutiaisella, Sakari Saarisella, Obi Metzgerillä ja Mikko Innasella. Penkin päässä häärii päävalmentajana Juho Rantala, joka tuo oman lisänsä Hakan toimintaan ja pelaamiseen. Veikkausliiga, Haka ja Tehtaan kenttä – se on hyvä yhdistelmä.

3. FC Viikingit

Vuosaaressa on jo pitkään taistelu Ykkösen kärkisijoista, mutta viime kausi oli lähellä floppia. Iso luuta on lakaissut pelaajistossa ja nyt pelaajaryhmä on entistä kovempi. Huhut Itä-Helsingistä kertovat, että joukkue on harjoitellut todella hyvin ja tämä tulee varmasti esiin kauden aikana. Mika Johansson, Jani Bäckman, Carlos, Santeri Ahola, Faton Seferi, Fidan Seferi, Jesse Ahonen – varsin nimettömiä, mutta sitäkin kovempia pelaajia Ykköseen. Kukaan ei odota vuosaarelaisilta mitään, mutta olisiko nyt aika tehdä kauden 2006 temppu uudestaan ja napata Ykkösen kärkipaikka.

Putoajaehdokkaat

1. Jippo

Jippo ei putoa koskaan. Tätä lausetta on nyt hoettu riittämiin. Pitkään joukkuetta valmentanut Jarmo Korhonen sai pelaajaryhmästään kaiken irti ja joensuulaiset taistelivat aina itsensä kuiville. Nyt Korhonen on muualla ja vetovastuun otti valmentajana vielä kokematon Mika Lähderinne. Viime kausien tärkein pelaaja Tuomas Korpela ei ole ainakaan vielä joukkueen mukana ja hyvän viime kauden pelannut Lassi Hurskainen siirtyi Helsinkiin. Pelaajaryhmä on Ykkösen heikoin, nyt on aika siirtyä Kakkoseen.

2. FC Jazz

Porissa juhlittiin nousua Ykköseen viime kauden päätteeksi. Viime kauden runko jatkaa, mutta valmentajaksi tuli talvella Jouni Joensuu. Pelaajamarkkinoilla Jazz eteni rauhallisesti aina huhtikuulle asti kunnes se hankki ulkomailta muutaman täsmähankinnan. Jos ulkomaalaiset eivät ole tähtipelaajia, jatkaa Jazz matkaansa saman tien Kakkoseen.

3. JJK

JJK:ssa eletään tarkan markan aikakautta, joka heijastuu myös pelaajaryhmään. Pelaajisto koostuu pitkälti oman kylän nuorista pojista ja päälle on hankittu muutama kokeneempi pelaaja. Jos pelit eivät lähde sujumaan alkukaudesta, tulee Ketuille vaikea kausi. Janne Korhonen ja Tommi Kari ovat toki erinomaisia pelaajia Ykköseen, mutta niillä ei vielä kuuhun mennä, eikä välttämättä edes putoamisviivan yläpuolelle.

Maalitykit

1. Jonne Hjelm, Ilves

Hjelm on paukutellut maaleja kovaa tahtia aikoinaan Veikkausliigassa TamU:n riveissä. Sieltä matka jatkui Saksaan, mutta ulkomaanreissu meni penkin alle. Nyt Hjelm on palannut Ilvekseen ja viime kaudella maaleja syntyi Ykkösessä 12. Jos Ilveksen peli kulkee, kasvaa myös Hjelmin viime vuoden maalimäärä.

Jonne Hjelm kävi näytillä Saksassakin (Alloverpress)

Jonne Hjelm kävi näytillä Saksassakin (Alloverpress)

2. Kalle Multanen, Haka

Multanen paukutti viime kaudella Ilvekselle 12 maalia, mutta talvella hän siirtyi Hakan riveihin. Pre-seasonin aikana Multanen on tehnyt maaleja hyvää tahtia ja vastuu on iso Hakan hyökkäyspelissä.

3. Jussi Aalto, KTP

Aalto voitti viime vuonna Ykkösen maalikuninkuuden iskemällä Hakalle 15 maalia. Täksi kaudeksi hyökkääjä siirtyi SJK:n riveihin, mutta siellä ulkomaalaishankinnat veivät miehen pelipaikan ja ura jatkuu nyt lainapestillä KTP:n riveissä. Aallon pelityyli vaikuttaa laiskalta ja flegmaattiselta, mutta maaleja hän osaa tehdä. Jos Kotkassa taistellaan kärkisijoista, tarkoittaa se Aallolle paljon onnistumisia.

Uudet tähdet

1. Gullit Zolameso, Ilves

Vuonna 1995 syntynyt Ilves-lupaus loukkaantui vakavasti toissa kaudella. Viime kaudella Zolameso väläytteli jo taitojaan ja oli paha pideltävä vastustajien puolustuksille. Nyt Zolameso taistelee paikasta Ilveksen avauskokoonpanoon.

2. Milo Jung, HIFK

Nuori laitapelaaja Milo Jung paukutti maaleja viime kaudella PK Keski-Uusimaan A-junioreissa ja siirtyi täksi kaudeksi HIFK:n riveihin. 95-syntyneen pelaajan talvikausi on ollut hyvä ja tällä hetkellä hän kuuluu HIFK:n avaukseen.

3. Saku Kvist, Jippo

Vuonna 1995 syntynyt keskikenttäpelaaja Saku Kvist pelasi Ykköstä jo kaudella 2010 KooTeePeen riveissä. Lopullinen läpimurto jäi Kotkassa kuitenkin tekemättä ja nyt Kvist siirtyi Joensuuhun, jossa hänelle on luvassa iso rooli.

Kannattajaryhmät

1. Stadin Kingit, HIFK

Kotipeleissä Stadin Kingit on monisatapäinen kannattajaryhmä, joka jaksaa laulaa koko 90-minuuttisen ajan. Aktiivinen ryhmä matkusta myös kaikkiin vieraspeleihin ja on iso tuki joukkueelleen.

HIFK:lla on takanaan Stadin Kingien tuki kuva: hifksoccer.fi

HIFK:lla on takanaan Stadin Kingien tuki kuva: hifksoccer.fi

2. Niilon Pojat, Ilves

Tampereella on hyvä futisbuumi ja se näkyy myös Niilon Poikien määrässä. Varsinkin kotipeleissä äänekäs ryhmä pitää hyvää meteliä ja luo Tammelaan loistavan tunnelman.

3. Sinitähdet, AC Oulu

Sinitähdet on hyvin joukkueen mukana kotipeleissä Oulussa. Vierasmatkoilla osallistujien määrä on pienempi, mutta silloin ryhmän mukaan liittyvät lähes aina Etelä-Suomessa asuvat etäkannattajat, ”Etelän pellet”.

Maalivahdit

1. Mika Hilander, Ilves

Hilander pelasi muutaman viime kauden KuPS:ssa ja nousi siellä liigan parhaimmistoon. KuPS hankki kuitenkin Tomi Maanojan täksi kaudeksi ja Hilander päätti palata kotikonnuilleen Tampereelle. Taistelisi monessa liigajoukkueessa myös ykkösvahdin paikasta.

2. Janne Korhonen, JJK

Korhonen on pelannut pitkään JJK:ssa ja ottajia olisi varmasti ollut myös liigassa viime kauden putoamisen jälkeen. Korhosen ura kuitenkin jatkuu edelleen Jyväskylässä, jossa hänellä on iso rooli joukkueen kokeneimpana pelaajana.

3. Mika Johansson, Viikingit

Johansson on pelannut Veikkausliigaa kolme kauden ajan MYPAn riveissä. Lopullinen läpimurto liigatasolla jäi kuitenkin tekemättä. Ykkösessä Johansson on ollut sarjan parhaimpia maalivahteja nyt kahden viimeisen kauden ajan, ensin HIFK:ssa ja nyt Viikingeissä. Ulottuva ja varmaotteinen veskari, joka ei juurikaan virheitä tee.

Väriläiskät

1. Tommi Kari, JJK

Tommi Kari lähti pari vuotta sitten riitaisissa merkeissä JJK:sta FC Lahteen. Nyt hän kuitenkin palasi Jyväskylään. Kari on ärsyttävä pelaaja, joka soittaa suutansa tuomarille, vastustajalle ja jopa katsomolle. Iso persoona, jota joka vihataan tai rakastetaan.

2. Lassi Hurskainen, HIFK

Youtube-tähti Hurskainen siirtyi täksi kaudeksi HIFK:hon. Vaikka miehen meriitit ovat lähinnä temppuvideoista, niin mies osaa myös torjua. Ja kun naama on tuttu, on hän usein myös vastustajajoukkueen kannattajien hampaissa. Ja tästä maalivahti saa vaan lisää virtaa ja hymy levenee kasvoilla entisestään..

3. Mika Nurmela, AC Oulu

42-vuotias Nurmela on edelleen elintärkeä pelaaja AC Oululle. Jalka ei liiku enää entiseen malliin, mutta suu käy kovaa vauhtia – ”Nure” opastaa nuoria pelaajia, räksyttää vastustajille, neuvoo tuomaria ja ennen kaikkea antaa kaikkensa kentällä.