Kohti Spagettimaljaa: Viikko 2 – Runkosarja starttaa toden teolla

Jenkkifutiksen 1. divisioona alkoi viime viikonloppuna, kun Wasa Wa1ld Royals kohtasi Kouvola Indiansin. Ottelussa ei nähty mitään yllättävää, koska sarjan suurimmaksi ennakkosuosikiksi veikattu villejen kuninkaallisten ”armeija” murjoi Vaasaan vierailulle tulleet inkkarit maanrakoon lukemin 71-6. Kyseinen ottelu pelattiin hieman ennen ”oikeaa” ensimmistä kierrosta ja siitä syystä Faneille.com ei vielä julkaisut vaasassa käydystä ottelusta erillistä ennakkoa.

Nyt, kun kausi pyörähtää toden teolla käyntiin, herää myös meidän toimituksemme lopullisesti talviuniltaan ja kirjoittaa jokaisesta tulevasta ottelusta jonkinlaisen ennakon.

Saints – Huskies

31.05. kello 16.00 Pyynikki Tampere

Ennakkoon kovemman lohkon ottelu, joten tappioon ei kummallakaan joukkueella ole varaa. Sarjatason tasaisuus ja eroavaisuudet otteluohjelmissa ovat varmasti nostettu esille molempien joukkueiden treeneissä tällä viikolla ja valmentajat ovat samalla painottaneet ensimmäisen ottelun tärkeyttä. Kyseisen ottelun häviäjällä on heti ensimmäisen runkosarjaottelun jälkeen veitsi kurkulla ja lohkon sisäisiin tappioihin ei ole enää varaa, sillä ennakkoon helpommasta lohkosta pääsee varmasti 2 joukkuetta mukaan pudotuspeleihin.

Saints ei näyttänyt valmiilta paketilta PreSeason-otteluissa

Tamperelainen Saints ei näyttänyt vielä kaksi viikkoa sitten pelatuissa harjoitusotteluissa kovinkaan valmiilta joukkueelta, mutta suoritukseen varmasti vaikutti joukkueen ulkomaalaispelaajien puuttuminen. Tästä syystä on hieman vaikea arvioida kuinka hyvältä vasta vähän aikaa yhdessä harjoitellut joukkue näyttää sunnuntain kamppailussa. On kuitenkin jo selvää, että tamperelaisten isokokoinen hyökkäyksen linja tulee aiheuttamaan Huskies puolustukselle harmaita hiuksia. Saintsin yksi alkavan kauden suurimmista vahvuuksista onkin juuri iso ja suhteellisen hyvin liikkuva hyökkäyksen linja, jonka takaa juoksuhyökkäyksen on helppo tehdä tulosta.

Ei tarvitse olla minkäänlainen oraakkeli arvatakseen, että Saints tulee turvautumaan kauden ensimmäisessä ottelussaan vahvasti juoksuhyökkäämiseen. Juoksuhyökkäämisen sisäänajaminen on ollut tamperelaisille helpompaa ilman pelinrakentajan paikalla oloa. Saints sai pelinrakentaja Samson Bialostokin riveihinsä vasta puolistoista viikkoa ennen ensimmäistä ottelua ja tämän seurauksena heittohyökkäyksen ajoitukset ovat varmasti vielä hieman hakusessa ajateltuna kauden avausottelua.

Harjoitusotteluiden perusteella tamperelaisten suurimmat ongelmat tulevat olemaan tälläkin kaudella puolustuksen puolella ja varsinkin juoksupuolustamisessa. Se tuoko tukimieheksi hankittu Jack Nelson tarvittavaa puhtia juoksupuolustamiseen selviää varmasti jo Huskiesia vastaan, koska ennakkoveikkailujen perusteella vastaan tulee asettumaan koko 1. divisioonan kovin juoksuhyökkäys.

Huskies näytti jo PreSeasonilla kuuluvansa 1. divisioonaan

Nousijajoukkue Hämeenlinna Huskies näytti jo harjoitusotteluissa todella vakuuttavia otteita, ja kaksi selvää voittoa nosti joukkueen profiilia monen jenkkifutista seuraavan henkilön silmissä. Se kuitenkin on ennen runkosarjan alkua selvää, että yhtä helpolla hämeenlinnalaiset eivät tule pääsemään runkosarjassa. Hämeenlinnassa pelatuissa harjoitusotteluissa ei nähty muilta joukkueilta vielä läheskään parasta miehitystään. Tästä syystä myös hämeenlinnalaisten pitää parantaa pelaamistaan tai joukkue löytää itsensä pudotuspelejen ulkopuolelta runkosarjan jälkeen.

Kritiikistä huolimatta pitää muistaa, että Huskies voitti molemmat harjoitusottelut selvällä erolla, ja joukkue olisi varmasti pystynyt myös vakuuttavampaan esitykseen, jos sitä olisi joukkueelta vaadittu. Tästä syystä on vaikea sanoa minkälainen joukkue Huskies on siinä vaiheessa, kun joukkue laitetaan oikeasti kovaan paikkaan.

Huskies puolustus on tottunut loistamaan

Moni muistaa kuinka Huskiesin viime kauden menestys perustui 2. divisioonan tehokkaimpaan hyökkäykseen, mikä pystyi monipuolisuutensa ansiosta kuljettamaan palloa tehokkaasti eteenpäin niin heittäen kuin juosten. Moni on silti unohtanut kuinka hyvä hurttien puolustus oli. Huskies päästi 10 runkosarjaottelun aikana kokonaisuudessaan 62 pistettä ja nollapelejä puolustukselle kertyi peräti seitsemän. Tästä syystä on pakko nostaa Huskies-puolustus esille ennen tämän kauden ensimmäistä ottelua. Vastassa olevan Saintsin on varmasti vaikea murtaa hyvällä itseluottamuksella pelaavan hurttapuolustuksen taikaa. Onhan hurttien puolustus pysynyt lähes viime kauden kaltaisena ja siitä syystä pelaajat ovat hitsautuneet hyvin yhteen.

Arvio: Hämeenlinnalaisten ennakkoon kovempi puolustus puhuu vierasvoiton puolesta, koska jos kotijoukkue ei pysty tekemään yli 20 pistettä, tulee Huskies voittamaan ottelun. Huskies-hyökkäys takoo taululle takuuvarmasti Niclas ”Nesi” Carpelanin ja Jerell Jonesin johdolla vähintään 21 pistettä. Oman mielenkiintonsa otteluun antaa myös laitahyökkääjä Ottopekka Leskisen paluu heti ”ensimmäisellä” kierroksella Pyynikille. Olihan Leskinen vielä viime kaudella Saintsin yksi tärkeimmistä pelaajista 44 kopillaan, joilla hän voitti myös koko 1. divisioonan kiinniottotilaston. Lopputulos 14-31

Jaguaarit – Northern Lights

31.05. kello 16.00 Viitaniemi Jyväskylä

Jyväskylässä pelataan sunnuntaina ottelu, jonka voittajasta ei pitäisi ennakkoon olla kovinkaan suurta epäselvyyttä. Jaguaarit on vahvistunut talven aikana selvästi ja joukkue hankkinut alkavalle kaudella jopa 4 ulkomaalaista. Northern Lights lähtee alkavaan kauteen ilman ulkomaalaisia ja muutenkin joukkueen runko on pysynyt suhteellisen samanlaisena kuin se oli viime kaudella. Ennakkoasetelmista huolimatta urheilussa tapahtuu hyvin usein yllätyksiä ja sellainen voi tapahtua myös sunnuntaina Jyväskylässä.

Jaguaarien lopullinen iskukyky on pienehkö arvoitus

Harjoitusotteluissa Jaguaarit olivat liikkeellä kapealla materiaalilla ja siitä syystä joukkueen tekemistä on hyvin vaikea arvioida. Eihän 15 pelaajan ringillä liikkeellä ollut Jaguaarit esitellyt harjoitusotteluissa vahvaa juokushyökkäämistään lukuuottamatta oikeastaan mitään. Siitä huolimatta Jaguaarit voittivat harjoitusottelun Northern Lightsia vastaan, ja jo se yksistään nostaa jyväskyläläiset sunnuntaina pelattavan ottelun ennakkosuosikeiksi.

Jyväskyläläisten kannalta mielenkiintoisin kysymys sunnuntaina on se, miten täysin uudistettu heittohyökkäys lähtee rullaamaan kauden ensimmäisessä ottelussa, ja pystyykö pelinrakentajaksi hankittu Craig Maynard lunastamaan kaikki hänelle asetetut odotukset heti kauden avauksessa. Maynardin pitäisi olla taustatietojen perusteella todella kovan luokan pelimies, ja siitä syystä tällä kaudella laitahyökkääjiksi hankitut Chris Green, Jarrad Gabbidon ja William Lahti saavat nauttia alkavalla kaudella todennäköisesti loistavista heitoista. Se pitää silti muistaa, että pelkästää paperilla olevat nimet eivät vielä tee Jaguaarien heittohyökkäyksestä tehokasta, vaan pelaajien yhteinen kemia pitää löytyä ja sitä kautta saada heittohyökkäys rullaamaan. Jaguaarien kannalta onkin hyvin tärkeää, että kemia löytyy mahdollisimman pian, sillä jo reilun viikon kuluttua joukkue kohtaa sarjan kovimmaksi ennustetun Royalsin. Royalsia vastaan kemian löytyminen on huomattavasti vaikeampaa ja ilman loistavaa heittohyökkäämistään Jaguaarit häviävät 100% varmuudella kyseisen ottelun.

Löytääkö PreSeasonilla sekoillut Jaguaarit-puolustus tasonsa

Jaguaarien alkavan kauden menestys tulee riippumaan heittohyökkäämisen lisäksi myös hyvin pilkälti siitä kuinka joukkueen puolustus tulee pelaaman. Harjoitusotteluissa puolustus ei näyttänyt kovinkaan kummalliselta ja sen hyvät otteet perustuivat täysin pallonriistoihin, joiden vuoksi Jaguaarien takakenttä keräsi kehuja. On siis hyvin mielenkiintoista nähdä mihin Jaguaarien puolustus pystyy runkosarjan alettua, kun sille tuskin tullaan tarjoilemaan enään 3-4 syötönkatkoa ottelua kohden. On aivan selvää, että pelkillä pallonriistoilla ei vuotavaa puolustusta voi tukkia tämän vuoden 1. divisioonassa.

Oululaisten valtti on pitkään yhdessä pelannut porukka

Vaikka Oulu Northern Lights lähtee tulevaan kauteen ilman ulkomaalaisia ei joukkueesta pitäisi tulla sarjan pisteautomaattia. Suurin syy tähän olettamukseen on se, että oululaiset ovat pelanneet yhdessä samalla porukalla jo useamman vuoden ajan. Kaikki eivät aina ajattele kuinka paljon joukkueen yhtenäisyys vaikuttaa menestymiseen, mutta ainakin jenkkifutiksessa sillä on todella suuri merkitys. Asia pätee niin Amerikan isoissa valoissa kuin myös Suomen harrastesarjoissa. Harvemmin Super Bowliakaan on voitettu vapailtamarkkinoilta ostetuilla pelaajilla. Hyvänä esimerkkinä toimii Philadelphia Eagles, joka rakensi muutama vuosi sitten vapailtamarkkinoilta Dream Teamin ja joukkue ei selviytynyt edes pudotuspeleihin saakka. Tästä syystä allekirjoittanut uskaltaa veikata yhteishengen voittavan tällä kaudella 1-2 kertaa materiaalin myös kotimaisessa 1. divisioonassa. Se riittääkö yhteinäisyys jo kauden avausottelussa voittoon ei ole selvää, mutta ottelu on varmasti yksi parhaista mahdollisuuksista.

Northern Lights sortui PreSeasonilla pallonmenetyksiin

Northern Lights näyttää ennakkoon ajatellen todella tasavahvalta joukkueelta ja kumpaakaan puolta joukkueesta ei voi nostaa toisen edelle. Harjoitusotteluiden perusteella joukkueen vahvuus tulee olemaan yhtenäisyyden lisäksi se, että joukkue pystyy antamaan painetta vastustajalle niin hyökäten kuin puolustaenkin. Silmään pistävintä joukkueen harjoitusotteluissa oli se, että oululaiset sortuivat aivan liian usein pallonmenetyksiin, joihin sillä ei ole kauden aikana varaa. Northern Lightsin kaudesta tulee todella pitkä, jos joukkueen hyökkäys lahjoittelee palloa pois harjoitusotteluiden tahtiin. Joukkueen vahvuudet eivät todellakaan tue hirmuisia kirejä tai ylivoimaisien johtojen saavuttamista, jolloin pallonmenetyksiin olisi varaa. Oululaisten pitääkin hankkia puolustuksensa avulla palloa itselleen kuin menettää sitä hyökkäyksensä avustuksella vastustajalle.

Arvio: Ennakkoon ottelusta olisi helppoa ennustaa kotijoukkueen helpohkoa voittoa, mutta allekirjoittanut ei usko sellaiseen. Ottelu päättyy 35-28