Kohti Tinamaljaa: Viikko 8 – Pudotuspelijoukkueet alkavat selviämään

Jenkkifutiksen 3. divisioona on tullut siihen pisteeseen, että pudotuspeleihin selviävät joukkueet alkavat olla todennäköisesti selvillä. Pienen pieni mahdollisuus muutoksiin on silti edelleen olemassa, koska Malmi Blaze ja Lahti Panthers voivat vielä ohittaa hyvään vireeseen päässeen Tarto Titansin. Tämä skenaario ei kuitenkaan näytä kovinkaan todennäköiseltä, koska tästä kolmikosta vakuuttavinta pelaamista on viime viikkoina esittänyt juurikin tartolaisryhmä.

”Ratkenneista” pudotuspelipaikoista huolimatta 3. divisioonan runkosarja ei ole mitenkään taputeltu, koska pudotuspeleihin selviävän kuusikon keskinäiset sijoitukset voivat vaihdella vielä rajusti. Todennäköistä kuitenkin on se, että Oulu Northern Lights tulee voittamaan runkosarjan ja samalla takaamaan itselleen kotiedun aina mahdolliseen finaaliin saakka. Toiseen suoraan välieräpaikkaan on vahvimmin tarrannut Kotka Eagles, jonka romahtaminen kärkikaksikon ulkopuolelle vaatisi jonkinlaista ihmettä. Sijoille 3.–6. sitten onkin vaikea ennustaa joukkueita ja siksi edes puolivälierien kotijoukkueita on vaikea sanoa. Onhan esimerkiksi Titansilla vielä todella hyvät mahdollisuudet kotietuun, josta joukkue ei kyllä hyötyisi muiden joukkueiden tavoin, koska virolaiset ovat luvanneet pelata kaikki tämän kauden ottelunsa Suomessa.

Wolverines II – Blaze

22.7. kello 18:30 Brahen kenttä, Helsinki

Todellinen paikallistaisto, joita on nähty tänä kesänä aiempia kesiä vähemmän.

Wolverines on osannut ajoittaa ottelunsa

Tämän viikonlopun kierroksen aloittaa jälleen Wolverines II, joka pelaa tämän kauden kotiottelunsa yhtä poikkeusta lukuun ottamatta aina perjantaisin. Tämä ”kikkailu” mahdollistaa sen, että ”Wolvot” voivat peluuttaa samoja pelaajia niin kakkosjoukkueensa kuin edustusjoukkueensa otteluissa saman viikonlopun aikana. Koko edustusjoukkueen peluuttaminen perjantaisin ei kuitenkaan enää tässä vaiheessa kautta onnistu, koska suurimmalla osalla edustusjoukkueen pelaajista on jo vyöllään kolme ottelua ylemmällä sarjatasolla, joka on määrä, jonka jälkeen pelaajat eivät saa siirtyä enää seuran alemmalla sarjatasolla pelaavaan joukkueeseen. Tähän sääntöön on kuitenkin pieni poikkeus ja se on pelinrakentaja Oskar Drockila, joka saa siirtyä vapaasti läpi kesän. Drockila nimittäin kuuluu ”Nuori QB”-säännön piiriin ja siitä syystä hän saa siirtyä joukkueiden välillä vapaasti läpi kesän ja ilmaan minkäänlaista karenssia tai määräaikaa.

Sääntö sinänsä on loistava, koska kotimaiset nuoret QB:t saavat mahdollisuuksia pelaamiseen ja välttävät sitä kautta penkillä istumista, mutta samalla sääntö antaa uskomattoman kovan edun esimerkiksi juuri Wolverinesille, jonka ei tarvitse valita millä sarjatasolla he pitävät Drockilaa elokuun alussa sulkeutuvan siirtoikkunan jälkeen. Sinänsä siis säännössä ei ole mitään pahaa, mutta reilumman siitä voisi tehdä rukaamalla sen koskemaan myös muiden pelipaikkojen nuoria tietyin kriteerein.

Blaze saalisti viime viikonloppuna kauden toisen voittonsa

Malmi Blaze jatkoi viime viikonloppuna yhden viikon tauon jälkeen vahvoja otteitaan ja tällä kertaa nuo otteet palkittiin myös kahdella pisteellä. Malmilaiset nimittäin onnistuivat jo kesän toisen kerran takomaan tulostaululle vastustajaansa enemmän pisteitä ja sitä kautta nappaamaan voiton. Ensimmäinen voittohan mitätöitiin sittemmin kabineteissa, mutta tämän kertaista voittoa tuskin joukkueelta vie enää mikään, joten nyt tätä pubijengiksikin nimitettyä joukkuetta ei voi enää pitää täytetä turistiporukkana.

Arvio: Tästä ottelusta ei tule puuttumaan sähköä, koska joukkueiden välillä vallitsee jonkinlainen sotatila. Lähtökohtaisesti Wolverines on silti ottelun ainoa ja oikea suosikki, jonka tappio olisi ehkä tämän sarjakauden suurin yllätys. Tuloksellisesti ottelusta voidaan ennustaa Wolvorinesin 30–40 pisteen voittoa. Ottelun lopputulokseksi veikkaamme 49–7-tulosta.

Lions – Tarto Titans

23.7. kello 12:00 Virkkalan kenttä, Lohja

Viikonlopun mielenkiintoisin ja kova panoksisin ottelu.

Vahvistunut leijonalauma murisee jälleen

Kauden mittaan hieman otettaan menettänyt Lions palasi omalle tasolleen viime viikonloppuna Northern Lightsin vieraana. Voittoon tuo paluu ei vielä leijonia siivittänyt, mutta huhujen mukaan lohjalaiset silti pelasivat kauden parhaan ottelunsa.

Parantuneeseen peli-ilmeeseen on varmasti monia syitä, mutta osana varmasti toimi se, että lohjalaiset olivat saaneet riveihinsä jo viime viikolla mainostamamme Espanjan pojat. Kokonaisuutena on kuitenkin positiivista, että 3. divisioonan kärki tiukentuu ja yksikään joukkue ei ole muita joukkueita selvästi edellä. Antaahan nämä tiukat ja mielenkiintoiset ottelut aina hyvää mainosta niin lajille kuin sarjallekin.

Tartolaiset löysivät tavan voittaa

Titans on noussut kahden viime viikon aikana kaikkien kotimaista jenkkifutista seuraavien tietoisuuteen ja ei syyttä, koska joukkue pelaa nykyisellään viihdyttävää ja hyvin tehokasta jenkkifutista. Oman viihdearvonsa Titansin pelaamiseen toi viime viikonloppuna myös joukkueen aloittavaksi pelinrakentajaksi loukkaantumisten jälkeen palannut Ingemar Küüner. Küüner osoitti nimittäin heti paluuottelussaan olevansa yksi sarjan parhaita pelinrakentajia heittämällä lähemmäs 300 jaardia ja 3 TD:tä. Küünerin paluu antoikin Titansin peliin jälleen yhden uuden vaihteen ja vaihtoehdon pelivalikoimaan.

Arvio: Lions lähtee otteluun jonkinlaisena ennakkosuosikkina, mutta vierasjoukkuetta ei kannata aliarvioida, koska Küünerin johtama Titans-hyökkäys tulee tekemään tuhojaan myös Lohjalla. Ottelusta onkin helppo ennustaa suhteellisen pisterikasta ja tiukkaa vääntöä, joka mitä todennäköisemmin ratkeaa vasta aivan lopussa. Jotta tämän viikon ennustukset eivät menisi liian ”varmoiksi” ennustamme Titansin voittavan ottelun lukemin 30–27. Molemmat joukkueet siis tekisivät ottelussa neljä touchdownia, mutta ottelun ratkaisuksi muodostuisivat lisäpisteet.

Panthers – Nordmen

23.7. kello 13:30 Kisapuisto, Lahti

Ottelu, jossa vain toisella joukkueella on enää paineita.

Lahtelaisten kaudesta on tulossa odotettua vaisumpi

Panthers lähti kuluvaan kauteen uudistuneella ilmeellä ja siksi joukkueelta odotettiin todella paljon. Kauden mittaan kuitenkin on käynyt hyvin selväksi, että viime vuosina 3. divisioonan pohjalla majaillut pantterilauma ei ollut vieläkään menestykseen valmis paketti. Syitä tähän hienoiseen ”epäonnistumiseen” on varmasti monia, mutta oman osansa antavat loukkaantumiset, joita Lahdessa on nähty tälläkin kaudella useita. Loukkaantumisista johtuen Panthers joutuukin lähtemään tulevan viikonlopun otteluunsa todella vajaamiehisenä ja se antaa Lahdessa vierailevalle rovaniemeläisryhmälle entistä paremmat lähtökohdat otteluun.

Lahtelaiset eivät voi kuitenkaan piiloutua tulevana viikonloppuna loukkaantumisten taakse, koska oleellinen osa jenkkifutista on juuri loukkaantumiset ja niistä selviäminen. Lahtelaisten onkin pitänyt kuluneen viikon aikana keskittyä treeneissään valittamisen ja surkuttelen sijaan tehokkaaseen treenaamiseen ja uusien pelaajien sisäänajamiseen.

Nordmen voi taistella vielä jopa suorasta välieräpaikasta

Siinä missä Panthersin kausi on ollut odotettua vaisumpi,on rovaniemeläiset olleet odotettua vahvempia. Suurin kiitos tästä hyvästä menestyksestä kuuluu seuran taustahenkilöille ja varsinkin niille henkilöille, jotka huolehtivat seuran ”raha-asioista”. Onhan Nordmen pystynyt jälleen tällä kaudella majoittamaan ja ylläpitämään muutamia espanjalaispelaajia, jotka ovat taas omalla tekemisellään nostaneet koko joukkueen tasoa.

Pelkästään espanjalaisten ansiota Nordmenin menestys ei kuitenkaan ole, koska ilman kunnollista kotimaista runkoa eivät nämä Espanjan lahjatkaan voisi 3. divisioonassa hallita. Joten Nordmenista puhuttaessa ei kannata aina kiinnittää huomiota pelkästään näihin tilastoissa viliseviin nimiin, koska joukkueen kotimaisestakin rungosta löytyy useita todella hyvän tason pelaajia.

Arvio: Ennakkoon ajatellen ainoastaan Nordmenilla on tähän otteluun lähdettäessä paineita, koska voitolla joukkue taistelisi edelleen suorasta välieräpaikasta ja sitä kautta todella isosta säästöstä taloudellisesti. Lahtelaisille ottelu on taas hienoista kosmetiikkaa, koska joukkueen pudotuspelimahdollisuudet eivät enää lepää joukkueen omilla hartioilla vaan se tarvitsee apuja myös muilta joukkueita. Käytännössä Panthers pääsee siis pelaamaan hyvinkin vapautuneesti kun taas Nordmen joutuu varsinkin ottelun alkupuolella pelaamaan hyvinkin varmasti.

Pienien paineiden ei kuitenkaan luulisi rasittavan vierasjoukkuetta liikaa ja siitä syystä rovaniemeläiset lähtevät otteluun selvinä ennakkosuosikkeina. Lahtelaisten mahdollisuudet piilevätkin enemmän vapautuneen ilmapiirin tuomassa ”helpotuksessa”. Viime viikollahan lahtelaiset sortuivat paineiden alla tyhmiin virheisin, jotka lopulta maksoivat joukkueelle kaksi pistettä ja varman pudotuspelipaikan. Niin tai näin, vierasjoukkue voittaa ottelun lukemin 42–22.

Bulldogs – Northern Lights

23.7. kello 14:00 Söderkullan kenttä, Sipoo

Ottelu, jonka panoksena on runkosarjan voitto.

Sipoolaisten etsikkoaika on ohi

Sipoolaisille tarjoiltiin kahtena edellisenä viikkona mahdollisuutta voiton ottamiseen, mutta kumpanakaan viikonloppuna joukkue ei siihen tilaisuuteen tarttunut. Siksi joukkueen loppukaudesta on helppo ennustaa hyvin vaikeaa, onhan joukkueen parannettava otteitaan rajusti, jos se aikoo taistella vielä voiton tämän kauden otteluistaan.

Tämä sama asia pätee myös tulevana viikonloppuna, koska sipoolaisten vieraaksi lauantaina saapuu 3. divisioonaa johtava ja viikonloppuna runkosarjan voittoa jahtaava oululaispoppoo. Kyseisen ottelun voittoon ei sipoolaisittain tulekaan riittämään edes kauden paras suoritus vaan joukkueen pitäisi tehdä jonkinlainen pieni ihme, jotta pisteet eivät matkaisi ottelun päätteeksi oululaisten mukana pohjoiseen.

Northern Lights tuskin haluaa jättää käyttämättä ottelupalloaan

Käytännössä oululaisille riittää kauden kahdesta viimeisestä ottelusta kaksi pistettä varmistamaan runkosarjan voiton, mutta se tuskin on vaikuttanut oululaisryhmän lähtöhaluihin kohti etelää. Onhan revontulien huomattavasti mukavampi lähteä miettimään pudotuspelejä jo tämän viikonlopun jälkeen kuin vasta kahden viikon päästä, jolloin joukkue kohtaa Wolverinesin kotonaan. Helpohkon ottelun ei pitäisikään tästä syystä vaikuttaa oululaisten kokoonpanoon.

Arvio: Otteluun ei ole kuin yksi ja ainoa ennakkosuosikki, jonka tappio olisi tämän kesän suurin yllätys huomioon ottaen kaikki kotimaiset jenkkifutissarjaportaat. Eli todennäköisyys yllätykselle tässä ottelussa on todella minimaalinen, vaikka ottelusta ei välttämättä tule mikään pystyyn teurastus. Oululaiset kun tykkäävät kierrättää miehistöään otteluiden ratkettua ja samalla toteuttaa sitä kulttuuria mitä lajin emämaassa vaalitaan hartaudella. Ottelu päättyy vierasjoukkueen 42–0-voittoon