Kommentti: Giannis Antetokounmpo – Milwaukee Bucksin johtotähti

Betsafe Logo10 € ILMAINEN NBA-LIVEVETO – Hae omasi ja katso matsit suorana Betsafella

Greek Freak, Giannis, the Alphapet, rakkaalla pelaajalla on monta nimeä. Giannis Antekounmpo on kuitenkin tullut jäädäkseen. Pelaajan tarina on suorastaan uskomaton. Nigerialaisten maahanmuuttajien poika syntyi Ateenassa äärimmäisen köyhissä oloissa vuonna 1994. Kreikan tapaan Gianniksella ja hänen veljellään Thanasiksella ei ollut automaattista oikeutta Kreikan kansalaisuuteen.

Giannis elikin elämää paperittomana ja auttoi perhettään myymällä turisteille aurinkolaseja ja muuta krääsää, jotta perhe pystyi elättämään itsenä. Koripalloon Giannis Antetokounmpo tutustui vasta 13 kesäisenä, mutta sen jälkeen menestys on ollut suorastaan huikeaa.

18-vuotiaana Antetokounmpo pääsi pelaamaan aikuisten sarjassa Kreikan kakkossarjassa. Jo tuolloin jalkapalloilijan ja pituushyppääjän jälkeläinen herätti kiinnostusta äärettömän kovalla fysiikallaan. Lempinimi Greek Freak juontaakin juurensa Gianniksen käsittämättömästä atleettisuudesta ja hänen pitkistä käsistään. Suosittelenkin aivan kaikille, ei vain koripallon ystäville, Giannis Antetokounmposta tehtyjä koostevideoita. Niistä todella näkee miten hyvin pitkä ja ulottuva kreikkalainen hallitsee kehonsa ja miten hän osaa käyttää fysiikkaansa hyväkseen.

Giannis ei kuitenkaan ole puhdas pomppukone ja donkkaaja, vaan hänen pelikäsityksensä paranee päivä päivältä. Epäilen juurikin vähäisien pelivuosien olleen syynä siihen, että Milwaukee Bucks pääsi tarramaan kiinni häneen ”vasta” varaustilaisuuden ensimmäisen kierroksen 15. varausvuorolla. NBA-uransa alussa Giannis olikin puhdas viimeistelijä, jonka pelitaktiset taidot eivät loistaneet. Kausi 2013-2014 menikin Giannikselta opetellessa NBA:lle tyypillistä nopeaa peliä. Hän toki häikäisi ajoittain fysiikallaan, mutta ei noussut muuten superasemaan joukkueessa. Kaikesta huolimatta Antetokounmpo keräsi avauskaudellaan mukavat 9,5 pistettä ottelua kohden. Jotain pelaajan fyysisistä kyvyistä kertoo myös se, että jo ensimmäisellä kaudellaan maailman parhaassa korisliigassa Antekounmpo keräsi huikeat 66 blokkia.

Toisen kauden avainhahmoksi niin Gianniksen kuin Milwaukee Bucksinkin tarinassa nousee yksi kaikkien aikojen parhaista takamiehistä Jason Kidd, joka palkattiin joukkueen päävalmentajaksi. Kidd nostikin Bucksin kiinni menestykseen ja johdatti siinä sivussa Gianniksen aivan toisiin sfääreihin pelaajana. Kuluneet kolme kautta Kiddin alaisuudessa muokkasivat Gianniksesta oivan pelinrakentelijan ja hyvän syöttäjän. Tuntuukin, että aiemmasta fysiikkahirmusta on tullut suorastaan pelottavan taktinen. Toki ajoittain Gianniksen pelistä näkyy pelivuosien puute.

Tällä hetkellä Giannis on pallollisena pelote kaikkialla kentällä. Hän näkee oivallisesti syöttölinjat ja kykenee omalla fysiikallaan paitsi luomaan itselleen näyttäviä donkkipaikkoja, mutta myös järjestelemään joukkuetovereilleen makoisia viimeistelymahdollisuuksia. Puolustuspäässä Antekounmpon pitkät ja nopeat kädet luovat jatkuvan vaaran riistoille ja blokeille. Hänen pelinsä kaipaakin vain yhtä tekijää: pallotonta liikettä.

Tuntuukin, että pallottomana hyökkäyspäässä Giannis unohtaa vahvuutensa ja jää usein odottamaan paikalleen palloa hyppysiinsä. Tämä tekee myös muusta Bucksin hyökkäyspelaamisesta ajoittain staattisen oloista. Jollain jännällä tavalla koenkin, että Kiddin työ Gianniksen kanssa jäi kesken, sillä 22.1. levisi julkisuuteen Milwaukee Bucksin tiedote, jossa kerrottiin Kiddin irtisanomisesta.

Samoihin aikoihin palajastui, että Giannis olisi ollut halukas jatkamaan elävän koripallolegendan alaisuudessa. Gianniksen omien sanojen mukaan juurikin Kidd oli vienyt häntä eteenpäin pelaajana ja antanut hänelle oivan mahdollisuuden kehittyä. Mikäli Antetokounmpo ei koe olevansa kotonaan Kiddin seuraajan alaisuudessa on Buckseille helppo povata suuria vaikeuksia.

Vaikka kaikki koripallon ystävät näkivät Kiddin pelinjohdossa suuria ongelmia, niin silti hänen pois päästämisensä oli mielestäni riski. Joukkue on toki enemmän kuin yksi pelaaja, mutta Gianniksesta on muodostunut koko Buckseja kannattava voima. Tällä hetkellä tuntuu myös, että Antetokounmpo olisi koko NBA:n mittakaavassa ottamassa askelta suurimpien supertähtien joukkoon.

Kansikuva: Tannen Maury /  EPA-EFE / AOP