Korisliigan tosipelit alkavat – riittääkö taikurilla temput?

Kotimaisen koripallon pääsarjaa Korisliigaa ovat varjostaneet kuluvalla kaudella talousongelmat Loimaalla ja Kotkassa. Vaikka konkursseilta ollaan toistaiseksi vältytty, joutuvat seurat silti tasapainottelemaan nyt ja jatkossa tilikirjojen kanssa. Korisliigan runkosarja päättyi viime viikon lauantaina. Sarjataulukon lopullinen muoto voisi näyttää erilaiselta ilman biisonien vaikeuksia. Tosipelit ovat kuitenkin nyt täällä, eikä niissä pysty antamaan tippaakaan periksi.

Korisliiga on suurimmaksi osin äärimmäisen tasainen sarja. Osa pudotuspelien ottelupareista ratkesi vasta viimeisellä runkosarjan kierroksella. Ykkössijalle paahtoi lopulta hyvissä ajoin ennen runkosarjan loppua Joensuun Kataja, jonka riveissä pelaava ”taikuri” Teemu Rannikko yllättää yhä uusilla tempuillaan. Korisliigan kuukauden pelaaja -valintojen kärjessä porskuttavan Rannikon uran päätöstä ennusteltiin jo viime kauden mestaruusjuhliin päättyneen kauden jälkeen, mutta vielä mitä. Rannikko on todistanut olevansa täydessä terässä ja tulee mitä todennäköisemmin paahtamaan Katajan finaaleihin uudelleen. Mestaruus kelpaisi myös varmasti Kataja-ikoni Petri Virtaselle, joka ilmoitti päättävänsä peliuransa kuluvaan kauteen. Käynnissä on virtasen 15. Korisliigakausi. Virtanen on ollut Koripalloliiton tiedotteen mukaan Korisliigan kaikkien aikojen syöttötilaston kärki vuodesta 2011. Kaksi vuotta sitten hänestä tuli vastaavasti ykkönen myös onnistuneissa kolmen pisteen heitoissa.

Korisliigan pudotuspeliparit puolivälierissä ovat Joensuun Kataja – BC Nokia, Kauhajoen Karhu – Helsinki Seagulls, Kouvolan Kouvot – Salon Vilpas sekä Tampereen Pyrintö – Loimaan Bisons.

Helsinkiläisillä jälleen edessä kova urakka

Toista kauttaan Korisliigassa pelaava pääkaupungin lokkilauma lähtee pudotuspeleihin askeleen viime kautta paremmalta sijalta. Urakasta on silti odotettavissa massiivinen, sillä vastaan asettuu kotiedulla varustettu Kauhajoen Karhu.

Huomattavaa on Seagullsin hyvä vire vieraskentillä (9 voittoa ja tappiota). Kellään muulla joukkueella ei voittotilasto runkosarjassa ollut parempi vieraissa kun kotiparketilla. Seagullsin salainen ase on Korisliigassa useana vuotena paahtanut Jason Conley, joka viimeisteli runkosarjan 18 pisteen keskiarvolla. Laadukas joukkuepelaaminen, etenkin vieraissa, voi antaa Seagullseille toivoa jatkosta, mutta paperilla vahvemman  – ja etenkin Susijengistä tutulla Mikko Koivistolla vahvistuneen – Karhun pitäisi hoidella ottelusarja tiellä kohti finaaleja.

Bisonsin ahdinko, Pyrinnön onni

Jos Kataja lakaisee sarjanousija BC Nokian kolmessa ottelussa, lähes samaan pitäisi yltää myös Tampereen Pyrinnön. Loimaan Bisons ei ole sama joukkue kuin kauden alussa ja VTB-liigan kovimmissa kamppailuissa. Taloushankaluuksien ja pelaajakadon kanssa rimpuileva biisonilauma ei sisällä enää yhtään samaa ulkomaalaispelaajaa kuin kauden alussa. Ydinrungosta biisonilaivaa eivät jättäneet Susijengi-sentteri Tuukka Kotti sekä kauden mittaan sairastuvalta palannut Ville Mäkäläinen.

Bisons voi huolellisella opiskelulla ja tiiviillä ”kottimaisella” puolustustyöskentelyllä pysyä hyvinkin Pyrinnön kelkassa, mutta tamperelaisten pitäisi paremman pelikirjatuntemuksen ja laajemman rungon myötä hoidella ottelusarja vähintään neljässä ottelussa.

Kouvot ja Vilpas – mitään ei saa ilmaiseksi

Kouvolan Kouvot avasi Korisliigan kauden järisyttävän hyvin. Kahdeksalla avausvoitolla pysyi sarjan kärkikastissa pitkään, eikä ydintalvella osunut tappiosuma onnistunut heilauttamaan joukkuetta lähellekään pudotuspeliviivaa. Salon Vilppaan kausi ei lähtenyt yhtä hyvin, mutta joukkue osoitti pelikuntonsa kovilla esityksillä runkosarjan loppua kohden.

Ilari Seppälä on yksi Korisliigan muuttajista kuluvalla kaudella. Biisonikuosi vaihtui takaisin Kouvojen paitaan Biisoneiden ongelmien alettua (All Over Press).

Ilari Seppälä on yksi Korisliigan muuttajista kuluvalla kaudella. Biisonikuosi vaihtui takaisin Kouvojen paitaan Biisoneiden ongelmien alettua (All Over Press).

Joukkueet pelasivat kenraaliharjoituksen pudotuspelejä varten runkosarjan viimeisessä ottelussa Salohallissa. Voitto merkittiin Vilppaan nimiin, mutta Kouvojen otteista oli aistittavissa jo varmistunut kotietu pudotuspeleihin ja valmistautuminen pudotuspelejä varten.

Ottelupari on Kouvojen kotiedusta huolimatta puolivälierien tasaisin. Kouvot on Kouvolan Mansikka-aholla vaikeasti voitettava, eikä Vilppaan vierasvoittosarake juuri mairittele (5/13). Yksikin vierasvoitto voi heilauttaa otteluparin asetelmia suuntaan tai toiseen ja varmistaa jatkopaikan, jossa vastaan asettuu mitä todennäköisemmin toinen nallelauma: Kauhajoen Karhu.

Korisliigassa kirjautettiin kuluvan kauden runkosarjassa yleisöennätys. Koripalloliiton tiedotteessa kerrotaan, että pääsarjahistorian yleisökeskiarvo oli 939 katsojaa ottelua kohden, mikä kertoo koripallobuumin laajenemisesta kotimaan katsomoihin. Eniten väkeä vetivät Salon Vilppaan ja Kouvojen areenat. Vilppaan keskiarvo oli 1215 katsojaa ottelua kohden, kun Kouvojen luku oli 1214. Positiivista on myös se, että TV-näkyvyys ei tuntunut vievän katsojia pois paikan päältä.

Kirjoittaja ennustaa:

  •  Kataja voittaa BC Nokian 3-0
  •  Karhu voittaa Seagullsin 3-1
  •  Kouvot voittaa Vilppaan 3-2
  •  Pyrintö voittaa Bisonsin 3-1

Välierät

  •  Kataja voittaa Pyrinnön 4-2
  •  Karhu voittaa Kouvot 4-2

Finaalit

  • Kataja voittaa Karhun ja mestaruuden 4-3

Oikaisu: Kirjoittaja viilasi hieman arvioitaan luettuaan Jukka Toijalan huomautus-twiitin, jossa muistutettiin, että välierissä ja finaalissa ottelusarjan voittoon vaaditaan neljä voittoa.

Kansikuva: Pääseekö Petri Virtanen leikkaamaan jälleen sukkaa? (All Over Press).