Kuninkaan valtikka vaihtumassa NBA:ssa?

Durant on liidellyt yläilmoissa koko kauden (Getty Images)

Durant on liidellyt yläilmoissa koko kauden (Getty Images)

LeBron James syrjäytti jo vuosia sitten Kobe Bryantin NBA:n valovoimaisimman tähden ja parhaan pelaajan paikalta. Nyt ”Kuningas Jamesin” hallitsijakoroke heiluu, sillä Kevin Durant on kovaa vauhtia nousemassa valtaistuimelle.

Durant on pelannut huippukauden ja ollut tähän mennessä NBA:n paras pelaaja. Hän on tällä hetkellä edellä ennätyksiään sekä pisteissä (30,9), syötöissä (5,1) että riistoissa (1,5). Lisäksi hän on napsinut 7,8 levaria ottelua kohden. Hänestä on siis tullut entistä monipuolisempi pelaaja.

Yksi syy Durantin huippukauteen on ollut siinä, että hänen on ollut pakko ottaa entistä enemmän vastuuta Russell Westbrookin oltua sivussa ison osan kaudesta. Durant on tällä hetkellä NBA:n kovin korintekijä eikä kauempaa tarvitse hakea todisteita, kun hänen viime viikonlopun uskomattomasta 54 pisteen illasta (video alla). Hyökkäystehot sokaisevat liian usein, mutta Durant on ollut vahva myös puolustuspäässä. Kokonaisvaltaisesti hän on ottanut selkeän askeleen eteenpäin

Ei Jameskaan huonoa kautta pelaa, sillä hän on pistetilastossa kolmantena ja yli 26 pisteen keskiarvo on kovaa luokkaa huomioon ottaen, että hän on pelannut tällä kaudella vähemmän kuin aikaisempina kausina. Jamesilta on totuttu odottamaan pelkästään jotain maagista ja tajunnanräjäyttävää ja kun sitä ei nähdä joka ilta, alkavat puheet normaalia vaisummasta kaudesta.

Alkaako Jamesin ja Miamin loppukiri taas?

Alkaako Lebronin ja Miamin nousu vielä? (Getty Images)

Alkaako Lebronin ja Miamin nousu vielä? (Getty Images)

Lähes tasan vuosi sitten kaksikon välillä väännettiin peistä, että kumpi on pelannut paremman kauden. Tuolloinkin Durant oli monien papereissa ykkönen, kunnes Miami otti All Star-tauon jälkeen 27 voittoa peräkkäin Jamesin heiluttaessa tahtipuikkoa ja puristi lopulta mestaruuteen. Sama saatetaan nähdä tänäkin kautena.

Miamin joukkue alkaa olla jo suhteellisen ikääntyvää eikä sen ole vielä tarve puristaa kaikkia tehoja koneista irti. Itäinen konferenssi on selkeästi heikompi ja Miami pystyy surffaamaan itsensä helposti kolmen parhaan joukkoon runkosarjassa vähän säästellenkin.

Viime kaudella Oklahoma Cityn kausi päättyi Westbrookin loukkaantumiseen pudotuspeleissä eikä joukkue toipunut siitä shokista, vaikka Durant parhaansa yrittikin. KD on kertonut haastatteluissa, että tällä kaudella hän ja joukkue ovat pystyneet paremmin varautumaan Westbrookin poissaoloon. Takamiehen palatessa pelikuntoon OKC on jälleen jopa varteenotettava mestariehdokas, mutta saattaa samalla syödä Durantin tehoja.

Durant on tällä hetkellä tulikuuma, mutta James on ennenkin nostanut tasoaan silloin, kun sitä on eniten kaivattu. Siitä oivana osoituksena kahtena edelliskautena valinnat NBA:n finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi. Ei kahta ilman kolmatta?

Kumpi on lopulta parempi?

Jamesin ja Durantin kohdalla on väitelty, että kumpi on lopulta parempi. Onko Durant jo Jamesia parempi? Yksinkertainen vastaus on, ei. James on edelleen kokonaisuudessaan ja monipuolisuudessaan parempi koripalloilija, mutta Durant tulee kovaa vauhtia takaa. Jos Durant jatkaa tällä tahdilla koko kauden, saatetaan hänet äänestää runkosarjan päätteeksi MVP:ksi, sillä kuninkaan syrjäyttämisestä ja vallankumouksesta saa revittyä paremmat otsikot ja altavastaajaa rakastavat kaikki.