NBA: Pystyykö San Antonio pysäyttämään Jamesin?

Ensi yönä mitellään NBA:n finaalien kolmas ottelu. Miami ryösti edellisottelussa kotiedun itselleen ja pääsee hyvistä lähtöasetelmista finaalisarjan ensimmäiseen kotiotteluunsa.

Miami vei tärkeän toisen ottelun nimiinsä ja johtotähtenä hääri totutusti LeBron James, joka oli ravistellut ensimmäisen ottelun kramppivaivansa ja johdatti 35 pisteellä Miamin voittoon. Miamin voitto kulminoitui pitkälti Jamesiin, mutta yhtälailla tärkeässä roolissa oli myös Chris Bosh, joka upotti jälleen loppuhetkillä ison kolmosen sisään ja oli muutenkin ratkaisuhetkillä täyttä rautaa.

San Antonion kohtaloksi ottelussa koitui heikko heittopeli, joka oli osaltaan Miamin hyvyyttä. Miami puolusti San Antonion heitot paremmin eikä Spurs päässyt rellestämään vapaista heittopaikoista yhtä tehokkaasti. San Antonion on saatava hyökkäyspeliinsä samanlainen liike kuin ensimmäisessä ottelussa pystyäkseen haastamaan Miami sen kotikentällä.

Miami pääsee kotiyleisönsä eteen ja siitä on selkeästi joukkueelle apua. Yleensä ”sivuosassa” olevat Rashard Lewis, Norris Cole, Mario Chalmers ja Chris Andersen nostavat varmasti tasoaan kotikentällä. Erityisestä Chalmersilta on lupa odottaa enemmän, sillä hän on kahdessa edellisottelussa ajautunut nopeasti virhevaikeuksiin ja hänen hyökkäyskontribuutionsa on jäänyt heikoksi. Jalkojen on liikuttava nopeammin, jottei hän istu taas suurinta osaa ottelusta penkiltä virheiden takia. Miamin penkin on muutenkin nostettava tasoaan, sillä edellisottelussa penkkipelaajat saivat kokoon vaatimattomasti 12 pistettä joista yhdeksän tuli Ray Allenin kädestä.

San Antonion kokenut kolmikko Tim Duncan-Tony Parker-Manu Ginobili on hoitanut leiviskänsä tähän mennessä kiitettävästi, mutta nuorten pelaajien on aika ottaa myös suurempaa vastuuta. Kawhi Leonard on pyrkinyt pitämään Jamesin aisoissa, mutta samanaikaisesti hänen oma hyökkäyspelinsä on tökkinyt pahasti. Jamesin puolustaminen on rokottanut hänen peliään selvästi hyökkäyspäässä, sillä Jamesin kaitseminen syö runsaasti energiaa. Danny Green oli ratkaisevassa osassa ensimmäisessä ottelussa, mutta vaipui pimentoon toisessa. Jos Green saa heti alusta saakka heittorytmistä kiinni, on häntä vaikea pysäyttää.

Kaikki lopulta keskittyy Jamesiin ja hänen pysäyttämiseensä. Toisessa ottelussa Miami teki enemmän koreja ja heitti paremmalla prosentilla hänen ollessaan kentällä ja oli vahvoilla erityisesti korin alla. Jos hän saa heittonsa kulkemaan, on häntä lähes mahdoton pysäyttää. Puolustajan on silloin erittäin vaikea puolustaa häntä. Jos häneltä pyrkii ottamaan heiton pois puolustamalla tiiviisti iholla, niin James vain ajaa puolustajasta ohi korille. Toisaalta hän pystyy heittämään pallon sukkaan, vaikka puolustajan käsi olisi silmäkuopissa. Paras keino onkin yrittää ottaa heitto pois ja toivoa, että apumies on tarpeeksi lähellä estämässä Jamesin ajoa.

Miami pystyy taistelemaan voitosta jo pelkästään Jamesin avuilla, mutta voittamaan se ei pysty yhdellä miehellä. Bosh on pelannut erinomaiset finaalit, mutta Dwyane Wadella on vielä rutkasti parantamisen varaa. San Antonio sen sijaan tarvitsee koko joukkueen panosta voittamiseen. Boris Diaw katosi kuvasta toisessa finaalissa ja hänen on pystyttävä nousemaan samalle tasolle millä hän pelasi edellisottelut. Patty Millsin ja Marco Belinellin on onnistuttava käyttämään tehokkaasti vähät minuuttinsa.

Miami ei ole vielä näissä pudotuspeleissä kotikentällään hävinnyt, mutta nyt se vasta joutuu ensimmäistä kertaa tositestiin. Ei vaadita kummoisiakaan ennustajan lahjoja, jos veikkaa ottelusta tulevan jälleen äärimmäisen tiukka ja päättyvän pienellä marginaalilla. Voittajan veikkaaminen onkin sitten jo kolikonheittoa, sillä niin tasainen ottelupari on.