Pantterin metsästys alkaa perjantaina

Suomalaisen koripalloilun pääsarja Korisliiga palaa kuvioihin uusilla kujeilla perjantaina. Joensuun Katajan mestaruuteen keväällä päättynyt pantterijahti käynnistyy kymmenen joukkueen voimin nelinkertaisessa sarjassa. Runkosarjan viimeiseksi jäänyt joukkue putoaa suoraan miesten Divisioona A:han, josta mestari nousee vastaavasti Korisliigaan. Pudotuspelit käynnistyvät perinteisesti kahdeksan parhaan joukkueen välillä huhtikuun alussa ja mestari on selvillä viimeistään toukokuun puolessa välissä.

Taso nousee kohisten?

Korisliigan info-paketissa on listattuna joukkueiden tavoitteita kaudelle 2015-2016. Ainoastaan sarjanousija BC Nokian tavoitteena on asettaa tavoite myöhemmin. Muilla tähtäimet ovat vähintään pudotuspeleissä – kolmella joukkueella mestaruudessa. Kolme joukkuetta (Loimaan Bisons, Joensuun Kataja ja Kotkan KTP-Basket) urakoivat kauden aikana Korisliigan koitosten lisäksi eurooppalaisissa sarjoissa. Bisons on mukana viime vuoden tapaan VTB-liigassa, jossa joukkue kohtaa muun muassa Petteri Koposen edustaman Himkin Venäjältä. Kataja ja KTP-Basket pelaavat FIBA Europe Cupia.

Suomalaisten joukkueiden pelaaminen Euroopan sarjoissa on todiste Korisliigan tason noususta viime vuosina. Suomen maajoukkueen arvokisaputki ja erityisesti suurten koripallomaiden haastaminen EM-kisoissa voi näkyä lähiaikoina positiivisesti myös Korisliigan taitotasossa – koripallomaajoukkueen pelaajiston esiintyminen kotimaan sarjassa ei ainakaan toistaiseksi ole huono asia.

Korisliigan kehityksen kannalta olisi positiivista myös, jos suomalaiset löytäisivät sankoin joukoin katsomoihin, etenkin eurooppalaisia vastustajia kohdatessa. Positiivista virettä hallien täyttämiseen on ainakin Helsinki Seagullsilla, joka järjestää kauden avausottelun ympärille koko perheen Supersunnuntai-tapahtuman oheisohjelmineen. Seagulls kohtaa Loimaa Bisonsin Helsingin jäähallissa sunnuntaina 4. lokakuuta.

Helsinki Seagullsin Lauri Toivonen pääsee jälleen haastamaan Pyrinnön Damon Williamsia.(All Over Press)

Helsinki Seagullsin Lauri Toivonen pääsee alkavalla kaudella haastamaan jälleen Pyrinnön Damon Williamsia. Kuva: All Over Press

Cavén Susijengistä Pyrinnön paitaan

Pelaajaruletti on pyörinyt kesän ja syksyn aikana useassa liigajoukkueessa. Ulkomaalaispelaajia on siirtynyt liigan sisällä ja useita sopimusta saalistavia ulkomaalaispelaajia on jouduttu lähettämään takaisin kotiin.

Yksi suurimmista uutisista tuli keskiviikkona, kun viime kaudella NBA:n farmisarjassa D-liigassa ahkeroinut, ja Ranskassa koripallon EM-kisoissa mukana ollut Joonas Cavén, ilmoitti palaavansa Korisliigaan. 211-senttinen ja 22-vuotias Cavén pukee alkavalla kaudella tutun Tampereen Pyrinnön paidan ylleen. Laitahyökkääjä on Pyrinnön omia kasvatteja.
– Suuri syy tähän sopimukseen on, että olen pyrintöläinen. Jos Suomesta joutuu harkitsemaan joukkuetta, niin Pyrintö on ihan selkeä valinta. Olen treenannut nyt muutaman viikon ilman sopparia ja joukkuekaverit ottaneet mukaan erinomaisesti. Lisäksi pelisysteemi sopii minulle ja pidän koutsista, Cavén kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.
Muita syyskuun EM-kisoista tuttuja Susijengi-pelaajia liigassa ovat Tuukka Kotti (Bisons), Mikko Koivisto (Bisons) ja Ville Kaunisto (Kouvot).

Korisliigaa numeroiden valossa

Korisliigan suurin pelaajabudjetti on alkavalla kaudella Loimaan Bisonsilla, joka käyttää pelaajistoon 495.000 euroa. Pienin budjetti on Lapuan Korikobrilla (185.000 euroa), jolla on myös sarjan pienin kokonaisbudjetti (293.000 euroa). Vaikka budjetit ovat pääsääntöisesti pienentyneet viime kaudesta, muutama joukkue pystyy satsaamaan rahallisesti viime kautta enemmän.

Sarjan suurin budjetti on viime kauden mestarilla Joensuun Katajalla, jonka kokonaisbudjetti on 720.000 euroa (viime kaudella 675.00 euroa).

Pelaajien pituutta mittaillessa suurin joukkue on sarjanousija BC Nokialla, jonka rosterin keskipituus on 197,2 senttiä. Ikämittarilla Korisliigan nuorin joukkue on Kauhajoen Karhu (22,8 vuotta). Korisliigan kokenein valmentaja alkavalla kaudella on Kouvolan Kouvojen Jyri Lehtonen, jolle kausi on peräti kymmenes miesten pääsarjatasolla.

Korisliigajoukkueet kaudella 2015-2016

  • BC Nokia, Nokia, budjetti 326.000 €, sijoitus viime kaudella –
  • Bisons, Loimaa, budjetti 700.000 €, sijoitus viime kaudella 2.
  • Seagulls, Helsinki, budjetti 508.000 €, sijoitus viime kaudella 8.
  • Kataja, Joensuu, budjetti 720.000 €, sijoitus viime kaudella 1.
  • Karhu, Kauhajoki, budjetti 488.000 €, sijoitus viime kaudella 4.
  • Kobrat, Lapua, budjetti 293.000 €, sijoitus viime kaudella 9.
  • Kouvot, Kouvola, budjetti 562.000 €, sijoitus viime kaudella 5.
  • KTP-Basket, Kotka, budjetti 414.000 €, sijoitus viime kaudella 3.
  • Vilpas, Salo, budjetti 373.500 €, sijoitus viime kaudella 10.
  • Pyrintö, Tampere, budjetti 395.500 €, sijoitus viime kaudella 6.

Korisliigan kaikki ottelut katsottavissa Fanseat-palvelussa (http://www.fanseat.com/). Kausi alkaa perjantaina 2.10 ottelulla Kobrat-Kauhajoen Karhu kello 18.30.