Susijengi ja Venäjä selkä seinää vasten – kumpi nojaa tukevammin?

Susijengi kohtaa tänään maanantaina turnauksen kolmannessa ottelussaan Venäjän. Molemmat joukkueet ovat hävinneet kaksi ensimmäistä otteluaan ja alkavat tämän vuoksi olla pakkovoiton edessä, mikäli mielivät mukaan jatkopeleihin. Ottelu on erittäin tärkeä molemmille joukkueille, sillä juuri illan vääntö saattaa ratkaista, pääseekö Suomi vai Venäjä jatkoon alkulohkosta.

Venäjä on hävinnyt molemmat ottelunsa vain täpärästi. Ensimmäisen ottelun he hävisivät Israelille 76-73 johdettuaan puoliajalla ottelua kymmenellä pisteellä. Ottelu Puolaa vastaan oli alusta asti tasaväkinen. Puolan onnistui lopulta nappaamaan yhtä niukan 82-79-voiton. Venäjän koriero on siis vain -6 pistettä, kun suomella se kahden ottelun jälkeen on jo -23 p.

Venäjän kisojen paras pistemies on 24-vuotias 205-senttinen laitahyökkääjä Andrey Zubkov. Mies on viimeistellyt kahdessa ottelussa keskimäärin 16,5 pistettä. Myös joukkueen toiseksi kovin pistemies löytyy etukentältä. 207-senttinen Andrey Vorontsevich on viimeistellyt keskimäärin 13,5 pistettä ja lisäksi napsinut 9,5 levypalloa ottelua kohden. Saako Tuukka Kotti, Gerald Lee ja Erik Muprhy pidettyä miehet pois pahanteosta? Myös Venäjän pelinrakentaja Dmitry Khvostovilla tilastot näyttävät yli 10 pistettä ottelua kohden, tarkalleen 13,0.

Kestääkö Susijengin paikat?

Kuten viime vuonna MM-kisoissa, tiivistahtisen alkulohkon suurin vaikeus Suomelle näyttää olevan palautuminen. Jo Israel-pelissä oli pelaajissa havaittavissa tukkoisuutta ja miehet olivat etenkin alkupelin käytännössä jokaisesta tilanteesta askeleen pari myöhässä. Tämä takasi vastustajalle helppoja koreja ja välillä vaikuttikin, että miesten taistelutahto on jo lakaistu maton alle.

Hienosti Susijengi kuitenkin kiri, mutta sitten diesel loppui jälleen. Lisäksi Jamar Wilson loukkasi polveaan ja Sasu Salin näytti irvistelevän selkäänsä ottelussa, mutta hetken huilattua miehet palasivat kentälle. Se, aristaako Wilson polveaan tai Salin selkäänsä Venäjää vastaan, jää nähtäväksi. Israel-ottelun Susijengin parasta pistemiestä Murphyä ei ainakaan tunnu ottelutahti haittaavan:

– Se, mikä tällaisessa turnauksessa on hienoa, että seuraavana päivänä on aina uusi peli. Emme voi olla suoritukseemme missään nimessä tyytyväisiä, mutta emme voi myöskään jäädä murjottamaan. Huomenna on iso peli ja meidän on oltava valmiimpia pelaamaan, Murphy kommentoi ottelun jälkeen basket.fi:n haastattelussa.

Joukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann myönsi joukkueen väsymyksen näkyneen niin kentällä kuin penkin päädyssäkin. Dettmann kuitenkin uskoo joukkueeseensa ja näkee väsymyksessä positiivisiakin elementtejä:

– He tulevat voittamaan loppupelit, ketkä osaavat muodostaa väsymyksestä myönteisen eikä negatiivisen elementin. Väsyminen koripallossa on hyvä asia, koska yleensä silloin rupeaa pelaamaan omilla vahvuusalueilla, toteaa Dettmann yle.fi:n haastattelussa.

Mitä Susijengin tulee tehdä?

Myös Venäjä on pelannut kahtena peräkkäisenä päivänä ennen Suomen kohtaamista, joten varsinaista väsymysetua ei kumpikaan saa. Toki Venäjä on saanut huilata pari tuntia pidempään – mutta sen kanssa on elettävä – se ei tule ottelua ratkaisemaan. Nyt täytyy vain löytää samanlainen taisteluilme kuin viime EM-kisoissa. Samanlainen ilme kuin viime kisoissa juuri Venäjää vastaan.

Venäjän peli on ollut alamäessä jo useamman vuoden ja maan koripalloliiton sisäisten sekoilujen myötä sekaisin koko kesän, joten nyt on loistohetki iskeä ja napata kisojen ensimmäinen päänahka. Näyttää nimittäin siltä, että Venäjä olisi floppaamassa toiset EM-kisat putkeen. Ei anneta heidän nousta suosta.

Tärkeintä on ottaa pelin tempo omaan hallintaan heti ottelun alusta saakka ja palata Ranska-ottelun energisyyteen. Kuten Dettmann totesi hävityn Israel-pelin jälkeen, kuuluu normaalisti nopeat hyökkäykset Suomen aseisiin. Israel käytti Susijengin omaa asetta joukkuetta vastaan, toki tämä oli tiedossa jo etukäteen.

Tämä ase on saatava takaisin. Kyllä se heittokin alkaa uppoamaan, kunhan saadaan ottelun kontrolli omaan käsiin. Venäjä tuntee Petteri Koposen pelityylin ja vaarallisuuden. He tulevat mitä todennäköisimmin häiritsemään Koposen peliä ja tuplaamaan miestä mahdollisuuksien salliessa. Muiden Susijengiläisten on reagoitava tähän ja pallotton liike on saatava takaisin. Kyllä Koponen löytää kahden – jopa kolmen – miehen ahdistuksesta syöttötilaa. Israelia vastaan välillä seistiin paikallaan ja katseltiin, kun Koposessa oli kaksi puolustajaa kiinni.

Puolustuspäässä haastetta tuo se, että Venäjän tehokkaimmat miehet ovat isoja laitahyökkääjiä. Meidän etukentän miehillä kun ei ole ehkä ne nopeimmat jalat. Tämän vuoksi apu täytyy tulla nopeammin ja myös apuun on reagoitava. Israelia vastaan avun apu puuttui lähes kokonaan, jolloin jo kaksi miestä pystyi hajoittamaan Susijengin pakan totaalisesti, kun yhden syötön jälkeen ollaan askeleen myöhässä.

Toivottavasti Dettmann antaa myös Ville Kauniston pelata enemmän Venäjää vastaan. 205-senttinen Kaunisto näytti jo harjoitusotteluissa olevansa hyvä lisä nimenomaan puolustuspäässä. Israel-pelissä sorrutiin taas liian pieneen rotaatioon.

Susijengin ei tarvitse tehdä ihmeitä. Joukkueen tarvitsee palata koripallon perusasioihin: joukkuepuolustus kuntoon, hyökkäyspäässä pallottoman pelaajan ja sitä kautta pallon nopea liike ja pelin temmon kontrollointi. Venäjä on asetettu ottelun ennakkosuosikiksi. Susijengillä on tilaisuus yllättää jälleen.

Suomi-Venäjä alkaa tänään kello 16 Suomen aikaa. Voit katsoa ottelun Ylen kanavilta.