Susijengi sai opetuksen Liettualta – ”Meidän pelillinen identiteetti alkaa pikkuhiljaa löytyä”

Suomen miesten koripallomaajoukkue hävisi maanantai-iltana Helsingin jäähallissa maailman rankingin neloselle Liettualle heikon ensimmäisen neljänneksen takia 80-91. Joukkueen valmennukseen kuuluva Lassi Tuovi näki ottelussa paljon positiivista ja paljasti mitä suomenkielisiä sanoja Erik Murphy jo osaa.

Tuovi löysi paljon hyvää, mutta myös kehitettävää

Suurelle yleisölle vielä tuntemattomampi Tuovi on erittäin tärkeä lenkki Susijengin menestyksessä. Lappeenrantalainen 28-vuotias valmentaja toimii nyt viidettä vuotta osana Henrik Dettmannin valmennustiimiä. Tavoitimme Tuovin kommentoimaan maanantaista ottelua. Mies oli muuten juuri ennen haastattelua pitänyt Jukka Toijalan kanssa kolmen tunnin luennon Liettua-ottelusta koville suomalaisille palloiluvalmentajille Erkka Westerlundille, Mixu Paatelaiselle, Petri Kettuselle, Kari Jaloselle, Tuomas Sammelvuolle sekä Huippu-urheiluyksikön johtajalle Mika Kojonkoskelle. Tuovi löysi selkeät syyt Liettua-tappioon.

– Pystyttiin haastamaan maailman rankingin nelonen ihan kiitettävästi, vaikka kaksi avauksen pelaajaa Tuukka Kotti ja Petteri Koponen olivatkin katsomon puolella. Liettua on pelannut kesän aikana jo 5-6 harjoitusmatsia, ja tämä näkyi heidän yhtenäisyydessään verrattuna meihin. Kokonaisuutena ottelu oli jo paljon parempi kuin Saksa-peli, jossa paletti sekosi aika ajoin pahastikin. Meidän pelillinen identiteetti alkaa pikkuhiljaa löytyä.

Koposen ykköspelintekijänä korvasi Joensuun Katajaa edustava kokenut Teemu Rannikko. Vaihtopelaajina peliä pyörittämään tulleet Roope Ahonen ja Antero Lehto olivat pallon kanssa välillä suurissa vaikeuksissa. Tuovin mukaan Koponen pääsee pelikentille lähiaikoina ja lappeenrantalainen näkee ykköspelintekijän puuttumisen maanantailta positiivisena asiana.

– Päästiin kokeilemaan miten peli sujuu ilman Petteriä, kun ei hän kisoissakaan tule pelaamaan koko 40 minuuttia. Olisimme varmasti saaneet paremman takaa-ajon lopussa Petterin pelatessa, mutta muut saivat nyt hyvää oppia ottelun ratkaisuhetkillä pelaamisesta. Rannikko suoriutui omasta ruudustaan seitsemällä syötöllä mainiosti verrattuna viime kesän peleihin ja hän oli Liettuaa vastaan huomattavasti aktiivisempi, kuin mitä hän oli viime kesänä. Myös Mikko Koiviston onnistuminen heitoissa oli valmennukselliselta näkökantilta miellyttävää. Heittäjät elävät onnistumisista ja nyt Mikko sai niistä paljon henkistä voimavaraa.

Puolustuspelissä Suomi oli ajoittain vaikeuksissa Liettuan nopean pelirytmin takia. Suomen puolustuksen aseet, aktiivinen puolustuspelaaminen ja tuplaukset olivat haasteellisia, kun vikkelät liettualaiset liikuttivat palloa nopeasti pelaajalta toiselle ja irtaantuivat tuplauksista vaivattomasti. Tuovi oli asiasta samaa mieltä, mutta osasi analysoida syyt heikompaan puolustuspeliin.

– Meillä on ollut haastava viikko Murphyn takia. Olemme menneet hänen ehdoillaan ja lähdetty pelitavan harjoittelussa melkein nollista. Aloitteellisuus puolustuspelissä oli positiivista, mutta jos me mietimme kentällä liikaa niin kuin Liettuaa vastaan kävi, tulee välittömästi ongelmia. Olemme pienempi jengi verrattuna muihin, joten meidän tulee olla vieläkin aktiivisempia. Tuplauksessa olemme harjoitelleet koko viikon alkeita, eikä ottelussa pelaajien ratkaisut tulleet selkärangasta, vaan suoritimme ja juoksimme tilanteisiin liian aikaisin. Alkuun Liettua purki tuplauksen liian helposti, mutta olen luottavainen puolustukseemme, kunhan saamme siitä vielä viekkaampaa. Meidän puolustus perustuu pitkälti viekkauteen ja aktiivisuuteen, koska emme pärjää korin alla 1vs1 -tilanteissa.

Suomi peluutti Liettua ottelussa isoa rinkiä ja katsomossakin oli liuta pelaajia. Ensimmäisellä jaksolla Suomen paras pelaaja Gerard Lee junior kärsi pienen loukkaantumisen, mutta mistään vakavammasta ei ollut kyse.

– Junnu Lee sai pienen tällin ja katsoimme, että on parempi antaa muille vastuuta tässä vaiheessa. Kisoihin on vielä pitkä matka, joten mitään riskejä ei tässä vaiheessa kannata ottaa. Mistään vakavasta ei Leen kohdalla ollut kysymys. Osa pelaajista huilasi vielä pienten tällien johdosta ja osa sen takia, että annoimme vielä näyttöpaikkoja tietyille pelaajille. Lähiaikoina meillä on tarkoitus tiivistää ryhmää.

Tuovi on nuoresta iästään huolimatta mukana miesten koripallomaajoukkueen valmennuksessa jo viidettä kautta. Kaksi ensimmäistä kautta nuori lappeenrantalainen toimi joukkueen videokoordinaattorina, mutta kolme viimeisintä kautta hän on toiminut valmentajana. Tuovilla on ollut suuri rooli Erik Murphyn sopeuttamisessa joukkueeseen ja joukkueen pelitapaan.

– Suurimmat vastuualueeni valmennustiimissä ovat videoiden perkaaminen, scouttaus ja palautteen antaminen. Olen toiminut Murhyn kanssa ennen hänen osallistumistaan leiritykseen koostamalla hänelle videoita pelitavastamme. Olen opettanut hänelle myös Suomen kieltä ja hän osaakin laskea jo viiteen virheeseen. Erik on päässyt joukkueeseen mukaan loistavasti, koska hän on todella avoin ja koko ajan halukas oppimaan uutta. Pelitavassa hänellä on vielä tekemistä, tämä nähtiin myös eilen. Erik joutuu vielä miettimään kentällä liikaa ja varsinkin puolustuspäässä hän on tällöin helposti 1-2 sekuntia myöhässä tilanteista. Onneksi meillä on vielä paljon aikaa valmistautua ja nöyränä kaverina Erik tuo meille loistavan lisän. Hyökkäyspäässä hänen vahvuutensa on syöttöpelissä, ja eilinen onnistuminen juuri tässä toi meille luottavaisen olon jatkoa varten.

Tuovi toteaa vielä loppuun, että joukkue nauttii tämän hetkisestä tilanteesta täysin rinnoin.

– Nyt pelaamme kesällä harjoitusotteluita Liettuaa, Saksaa, Australiaa ja Ranskaa vastaan, jotka ovat kaikki maailman huippumaita. Ei ole kauaa siitä, kun pelasimme jotain ihan muita maita vastaan. Nämä ovat haastavia, mutta antoisia aikoja.