Susijengin kokoonpano MM-kisoihin?

Arvotaanko Susijengi samaan lohkoon USA:n kanssa? (All over press)

Tällä mentiin ja tällä mennään (All over press)

Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann nimesi 26 pelaajan ehdokaslistan ensi kesän koripallon MM-kisoihin. Mukana on kokeneita konkareita sekä myös tulevaisuuden maajoukkuepelaajia.

Dettmann valitsi ison pelaajaringin mukaan josta hän poimii lopulta 12 pelaajaa tulevan kesän MM-kisoihin. Itse kisajoukkueeseen ei varmasti juuri yllätysnimiä mahdu, mutta leiritys on tärkeä osa myös Suomen koripallon tulevaisuutta.

Tulevaisuuden nimet odottavat vielä vuoroaan

Nuorista pelaajista Oskar Michelsen, Julius Rajala, Anton Odabasi, Joonas Cavén ja Carl Lindbom ovat vielä hakemassa tuntumaa aikuisten maajoukkueeseen. Cavén oli mukana jo viime kesänä ja hän on nelikosta lähimpänä kisakonetta. 211-senttinen Cavén on pitkä laituri, joka debytoi tällä kaudella Espanjan kivikovassa liigassa ja on ehdottomasti tulevaisuuden nimi. Hänen aikansa ei kuitenkaan välttämättä ole vielä näissä kisoissa. Sama pätee Lindbomiin, joka on niin ikään jo päässyt haistelemaan miesten maajoukkueen tunnelmaa.

Murphyn veljekset

Erik Murphy (#31) puolustamassa uutta seuraansa vastaan (Getty Images)

Erik Murphy (#31) puolustamassa uutta seuraansa vastaan (Getty Images)

Dettmann kutsui mukaan myös rapakon takaa Alex ja Erik Murphyn. Chicago Bullsissa vähälle peliajalle jäänyt Erik siirtyi Utah Jazzin riveihin, muttei ole mahtunut vielä joukkueen kokoonpanoon. Kummankin peliminuutit ovat jääneet tällä kaudella vähiin, sillä Alex vaihtoi alkukaudesta Duken yliopistosta Floridaan eikä näin saanut pelata uudessa joukkueessaan.

Alex on ehdottomasti Susijengin tulevaisuuden avainpelaajia, mutta on tänä kesänä vielä totuttelemassa ja oppimassa maajoukkueen tavoille. Hänen läsnäolonsa on tulevaisuutta ajatellen elintärkeää, sillä näin hän pääsee jo nopeasti maajoukkueen pelitavan kanssa sinuiksi eikä jatkossa sen omaksumiseen mene niin paljon aikaa.

Erik lienee suhteellisen varma nimi kisakoneeseen, vaikkei pelkästään NBA-status takaakaan hänelle paikkaa joukkueessa. Hän on kuitenkin erittäin monipuolinen pelaaja ja sopii erinomaisesti Dettmannin palettiin. 208-senttinen laituri tuo Suomen peliin tärkeää kokoa ja samalla hän on myös erinomainen kaukoheittäjä, joka tuo heittävänä isona laiturina Suomen peliin tärkeän palasen.

Konkariosaston jäähyväiset

Hanno. Atlanta Hawks. Back in the day. Viimeinen näytön paikka. (Getty Images)

Hanno. Atlanta Hawks. Back in the day. Viimeinen näytön paikka. (Getty Images)

MM-kisapaikan ratkettua varmistui myös, että Hanno Möttölä ja Kimmo Muurinen jatkavat uraansa. Muussa tapauksessa kaksikko olisi jo keskittynyt peliuran jälkeiseen aikaan. Näiden kisojen jälkeen he kuitenkin jättänevät pelikentät nuoremmilleen.

Arvokisat saattavat jäädä myös Teemu Rannikon viimeisiksi ja MM-kilpailut olisivat upea kruunu hänen uralleen. Kolmikko osoitti viime kesän EM-kisoissa, että käyttöä vielä löytyy ja heidän merkityksensä joukkueelle on vielä valtava. Erityisesti Möttölän ja Rannikon johtajuus kentällä sekä sen ulkopuolella ovat sellaisia tekijöitä joita ei tilastoissa näy. Muurisen peräänantamattomuus kentälle potkii myös muita pelaajia antamaan kaikkensa.

Mikäli Rannikko, Möttölä ja Muurinen pysyvät terveinä, ovat he mukana joukkueessa eikä paikka ole pelkästään kunnianosoitus siitä työstä mitä he ovat suomalaisen koripalloilun eteen tehneet, vaan he pystyvät vielä auttamaan joukkuetta.

Takamiesosastolla ruuhkaa

Petteri Koponen haluaa eteenpäin urallaan (Getty Images)

Petteri Koponen haluaa eteenpäin urallaan (Getty Images)

 

Suomen hyökkäsase on ollut kaukoheitoissa. Sille osastolle riittääkin tunkua, sillä vaihtoehtoja on runsaasti. Rannikon ohella Petteri Koponen on toki itseoikeutettu nimi joukkueessa. EM-kisoissa mukana olleet Samuel Haanpää, Mikko Koivisto ja Roope Ahonen ovat niin ikään vahvoilla. Mukana olevat Matti Nuutinen, Antti Kanervo ja Antto Nikkarinen ovat lähinnä sparraamassa.

Yksi mielenkiintoinen nimi on Antero Lehto, joka on pelannut elämänsä kautta Korisliigassa. Lehto on hieman erilainen kuin vahvoiksi heittäjiksi profiloituneet kilpailijansa. Lehto osaa myös ajaa korille ja sellaista pelaajaa Koposta lukuun ottamatta Suomen takakentältä ei oikein löydy. Hänen monipuolisuutensa saattaakin nostaa hänet yllätysnimenä mukaan joukkueeseen. Lehdon taso kansainvälisissä otteluissa on kuitenkin vielä testaamatta.

Vastuunkantajat

Shawn Huff on pelannut hyvää kautta Bundesligassa, vaikka valokuvia ei osatakaan ottaa (Getty Images)

Shawn Huff on pelannut hyvää kautta Bundesligassa, vaikka valokuvia ei osatakaan ottaa (Getty Images)

Edellä mainittujen lisäksi Dettmannin luottomiehiin kuuluvat Shawn Huff, Tuukka Kotti, Sasu Salin ja Gerald Lee junior. Salin ja Lee ovat pelanneet Euroopan kentillä uransa parasta kautta ja myös Huff on saanut hyvän kauden alle kovassa Saksan Bundesliigassa. Kotti on ollut yksi suurimmista syistä miksi Bisonsin puolustus on Korisliigan paras ja hän on edelleenkin elintärkeä pelaaja Suomelle erityisesti puolustuspäässä.

Antti Nikkilän minuutit maajoukkueessa ovat yleensä pieniä, mutta ne ovat tärkeitä. Nikkilä osaa tehdä sellaisia screenejä joiden avulla takamiehet pääsevät heittopaikoille tai muuten luomaan tilaa. Nikkilää on ison miehen osastolla kilpailuttamassa Samuli Vanttaja, mutta vaikkei Nikkilän rooli ole se näkyvin, on hän edelleen käyttökelpoinen peluri Suomelle.

Näillä mennään

Dettmannille varmasti tulevat aiheuttamaan eniten päänvaivaa Ville Kaunisto sekä Lehto. Korisliigaan palannut Kaunisto on pelannut erinomaisesti, mutta Erik Murphy saattaa viedä häneltä paikan kisakoneessa. Mikäli Möttölä tai Muurinen eivät pääse riittävän kovaan kuntoon, tai laituriosastolle tulee loukkaantumisia, on Kaunisto ensimmäisenä listalla nousemassa mukaan.

Faneille.comin alustava veikkaus Suomen MM-joukkueesta näyttää tällä hetkellä tältä:

Shawn Huff, Mikko Koivisto, Petteri Koponen, Tuukka Kotti, Gerald Lee junior, Antero Lehto, Erik Murphy, Kimmo Muurinen, Hanno Möttölä, Antti Nikkilä, Teemu Rannikko ja Sasu Salin.