Analyysi: Tällainen on Leijonien joukkue MM-kisoissa

Suomen jääkiekkomaajoukkueella on edessään enää yksi ottelu ennen lopullisen kisajoukkueen valintaa.

Suomen maajoukkue sai eilen loistavia uutisia, kun Mikko Koivu ja Mikael Granlund ilmoittivat liittyvänsä kisoihin mukaan. Vielä kun Florida-kaksikko Alexander Barkov-Jussi Jokinen ovat jo aiemmin varmistaneet tulonsa, on Suomen kärkikentät poikkeuksellisen hyvällä mallilla.

Minnesota Wild -kaksikon tulo tarkoittaa sitä, että MM-leirityksessä käydään kova taisto alempien kenttien paikoista. Myös kärkikenttien sniper-roolit ovat myös auki, mutta ei tarvitse olla kovin suuri meedio arvatakseen, kenet päävalmentaja Kari Jalonen istuttaa Suomen kärkikenttiin sylkemään maaleja.

Tapparan Patrik Laine on antanut mediassa sellaisia vinkkauksia, että maajoukkuekutsu on jo tullut, joten Tapparan kultapoika saanee roolin Barkovin ja Jokisen rinnalta. Kaksi NHL-pelaajaa, jotka ovat loistavia kahden suunnan pelissä ja pelinrakentelussa, joten Laine sopii kaksikon rinnalle paremmin kuin hyvin.

Toisessa tulosyksikössä Granlund ja Koivu saanee rinnalleen Teemu Pulkkisen. Granlund ja Pulkkinen ovat tehneet järkyttävää tulosta juniorimaajoukkueissa ja nyt tehoduo tekee viimeinkin paluun maajoukkueessa. Vielä kun kenttää sentteröi kapteeni Koivu, on kolmikko täydellisessä tasapainossa Mikon pelatessa vahvaa kahden suunnan peliä sekä tehden tilaa laitureilleen.

Alemmissa kentissä riittää vääntöä

Kari Jalosella on kumppaneineen hankala tehtävä edessään: Valmennusryhmän täytyy valita isosta joukosta seitsemän hyökkääjää, jotka matkaavat kisoihin. Leo Komarov on pomminvarma kisanimi, ja niin on myös Markus Granlund – ainakin ”Kojon” aiempien lausuntojen mukaan. Tällöin vapaaksi jää viisi paikkaa, joista taistelee tällä hetkellä noin 15 nimeä.

Sentterivalinnat ovat ne tärkeimmät, ja Koivu-Barkov-kaksikon taakse ovat tällä hetkellä tyrkyllä nuorempi Granlund, Tomi Sallinen, Jarno Koskiranta, Jarkko Malinen, Ilari Filppula ja kenties Tapparan Jani Lajunen. Nuoremman Granlundin kahden suunnan peli on vielä keskikenkertaista, joten hän saattaa löytää itsensä kisoissa laidalta tai 13. hyökkääjän paikalta. Filppulan ja Malisen valinnat ovat taas melko epätodennäköiset, joten jäljelle jäävät Koskiranta ja Sallinen, jotka ovat osoittaneet leirityksessä olevansa hyvässä vedossa – ja ennen kaikkea tarpeeksi tasokkaita MM-jäille alempiin kenttiin.

Toki Suomen kentälliset voi rakentaa myös siten, että Mikael Granlund pelaisi myös sentterinä, milloin Jalonen pystyisi rakentamaan kolme offensiivisesti hyvää kentällistä. Paljon määrittelee se, saapuuko Teuvo Teräväinen kisoihin. Tällöin Suomen kentälliset voisi rakentaa esimerkiksi näin:

 • Jokinen-Barkov-Laine
 • Komarov-Mi.Granlund-Pulkkinen
 • Teräväinen-Koivu-Ma.Granlund

Alempien kenttien laiturivalinnoissa riittää työnsarkaa, sillä tarjolla on monia lukuisia luottoratsuja sekä nuoria säväyttäjiä. Esimerkiksi Sebastian Ahon ja Mikko Rantasen potentiaali on kiistaton, eikä ”Kojon” ole helppo sivuuttaa sitä faktaa. Ehdolla on myös pomminvarmoja suoriutujia, kuten Mika Pyörälä, Antti Pihlström sekä Jere Sallinen. Leirityksessä ovat mukana myös Max Wärn ja Antti Erkinjuntti.

Edellä mainituista laitureista kisoihin saattaa yltää tämän hetkisten tietojen mukaan neljä pelaajaa. Wärn ja Erkinjuntti lienevät ensimmäiset tippujat, joten jäljellä jää viisi laituria, jotka kaikki olisivat hyviä valintoja kisoihin. Viisikon suurin kysymysmerkki on Pihlström, mutta Antin tietäen, hän on hyvässä kunnossa ja saanee kisapaikan kokemuksensa turvin. Ensimmäisenä liipaisimella voi olla Mikko Rantanen, vaikkakin hänelle voisi olla monipuolisuutensa vuoksi kovasti käyttöä Leijonissa.

Pokka on tervetullut lisä alakertaan

Suomen heikoin osa-alue on selvästi puolustus, jonne Suomi ei saa yhtään NHL-apua. Ainut Pohjois-Amerikasta saapuva pelaaja on AHL:ssä hienon kauden pelannut Ville Pokka, joka tuo Leijoniin kaivattua kiekollista taitoa sekä rightin kätisyyden. Pokan merkitys korustuu entisestään, kun KHL-tähti Sami Lepistö ja NHL-tähti Sami Vatanen jättävät kisat väliin sopimusneuvottelujen vuoksi.

Pokan lisäksi varmoja kisapakkeja ovat Topi Jaakola, Juuso Hietanen, Lasse Kukkonen sekä Anssi Salmela. Eli viisi puolustajan paikkaa on nyt sinetöity, joten jäljelle jää kolme paikkaa avoimeksi. Liiga-finaaleista tai Pohjois-Amerikasta on tuskin enää tulijoita, joten viimeisistä paikoista taistelee kuusi nimeä: Tommi Kivistö, Atte Ohtamaa, Rony Ahonen, Jesse Virtanen, Ilari Melart sekä Mikko Lehtonen.

KooKoo-sensaatio Lehtonen lienee ensimmäisenä liipaisimella, ja uskaltaisin väittää, että Kivistön kisapaikka alkaa olla selviö. Jäljelle jää kaksi paikkaa ja neljä ehdokasta, joista jokainen voi saada kutsun. Lukko-kaksikko Ahonen-Virtanen ei ollut ennakkoon kovassa huudossa, mutta raumalaismiehet ovat tehneet ”Kojon” valinnan hankalaksi loistavilla otteillaan kevään maaotteluissa.

Mielenkiintoa riittää myös maalinsuulla. Leirityksessä ovat tällä hetkellä Mikko Koskinen, Juha Metsola sekä Niklas Bäckström. Koskisesta on yritetty leipoa ykköskassaria ja nyt näyttääkin siltä, että Mikko saa mahdollisuuden Leijonien vastuunkantajana. Bäckström saattaa kokeneena pelimiehenä hoitaa kakkosveskan roolia, ja kolmosmaalivahdin tontti saattaa jäädä Metsolan kontolle.

Kolmoseksi Jalonen voi myös valita nuoren huippulupauksen hakemaan arvokisakokemusta. Tällä tarkoitan HIFK-vahti Ville Hussoa.

Ketjulotto MM-kisoihin:

 • Jussi Jokinen-Alexander Barkov-Patrik Laine
 • Mikael Granlund-Mikko Koivu-Teemu Pulkkinen
 • Leo Komarov-Jarno Koskiranta-Markus Granlund
 • Jere Sallinen-Tomi Sallinen-Sebastian Aho
 • 13. hyökkääjä:Antti Pihlström
 • Topi Jaakola-Juuso Hietanen
 • Tommi Kivistö-Anssi Salmela
 • Lasse Kukkonen-Ville Pokka
 • Atte Ohtamaa-Jesse Virtanen
 • Mikko Koskinen (Niklas Bäckström)
 • 3. Maalivahti: Ville Husso

Jääkiekon MM-kisat alkaa Venäjällä 6. toukokuuta. Suomen lohko pelataan Pietarissa. Voit seurata koko kisat MTV3:n maksukanavilla.

Kansikuva: All Over Press