CHL-jatkopaikat suomalaisittain täysin auki – näin pelaamalla jatkoon

Champions Hockey Leaguen alkulohkot päättyvät tiistaina ja keskiviikkona. Jokaisella suomalaisjoukkueella on vielä pelattavaa, sillä yksikään seura ei ole vielä varmistanut paikkaansa jatkossa, muttei ole varmuudella ulkonakaan.

16 lohkosta jatkoon menevät jokaisen lohkon voittajat ja viisi parasta lohkokakkosta. Paras tilanne on SaiPalla, joka johtaa H-lohkoa kahden pisteen erolla sveitsiläiseen Zugiin. SaiPa kohtaa vieraissa Ostravan, joka on jo menettänyt mahdollisuutensa jatkoon. Yksi piste riittää hyvävireiselle SaiPalle lohkovoittoon, jonka se siis todennäköisesti ottaakin.

Toinen lohkonsa ykkönen on tällä hetkellä A-lohkoa johtava Kärpät, joka pelaa keskiviikkona kotona Liberecin. Liberec on pisteen päässä Kärpistä, eli oululaisten on voitettava varmistaakseen ykkössijansa. Yhden pisteen saaminenkaan ei Kärpille välttämättä riitä, sillä silloin Liberec menee maalieron turvin ykköseksi. Kärppien saldoksi tulisi tällöin 11 pistettä, ja sillä on vaikeaa päästä viiden parhaan kakkoseksi pääse.

Viisi parasta lohkokakkosta ovat tällä hetkellä Lukko (12 pist.), Geneve (12 pist.), HIFK (11 pist.), JYP (10 pist.) ja Zürich (10 pist.). Kriittinen pistemäärä joukossa pysymiseen on 13 pistettä, koska kuudenneksi parhaat kakkoset ovat tällä hetkellä yhdeksässä pisteessä.

Lukolle riittää K-lohkon päätöskamppailussa piste Luleålta siihen, että se pysyy viiden parhaan kakkosen joukossa, mutta HIFK:n on otettava Skellefteålta kaksi. Riittävän isolla voitolla Lukko voi jopa voittaa lohkonsa, mutta HIFK ei.

Liigassa alavireisesti viime aikoina pelannut Tappara on CHL:n yhdessä tasaisimmista lohkoista (E-lohko) vielä toisena. Jos se voittaa Trinecin vieraissa, voittaa se lohkonsa ja menee jatkoon. Tämä onkin Tapparalle ainoa sen jatkoon vievä tulos.

JYP pelaa vieraissa HV-71:tä vastaan, ja nousisi voitolla 13 pisteeseen, joka siis riittää jatkopaikkaan. Todennäköistä on, että I-lohkon toisessa kamppailussa lohkoa nyt johtava Red Bull Salzburg voittaa jumboksi jäävän Klotenin, eli lohkovoitto jäisi siksi haaveeksi JYPille.

TPS pelaa Linköpingin vieraana. Turkulaiset ovat F-lohkon kakkosia yhdeksällä pisteellä, ja Linköping on jo varmistanut lohkon voiton. TPS tarvitsee vähintään jatkoaika- tai voittolaukauskisavoiton, ja senkin jälkeen sen on todennäköisesti toivottava, että edellä olevista lohkokakkosista joku seura menettää pisteitä. Jos TPS saa yhden pisteen, nousee se toki tämänhetkisten viitossijalaisten rinnalle, mutta lohkot ovat niin tasaisia, että kymmenellä pisteellä ei pääse varmastikaan jatkoon. Tappiolla TPS on väistämättä ulkona jatkosta.

KalPa on vielä G-lohkossa kolmantena, mutta omaa pienet mahdollisuudet jatkoon sekin. Lohkon kärkikaksikko Sparta Praha-Växjö Lakers on yhdeksässä pisteessä ja KalPa seitsemässä. Jos KalPa voittaa Växjön vieraissa, ja Praha häviää samalla omat jatkomahdollisuutensa menettäneelle Mannheimille, nousee KalPa lohkon ykköseksi. Kakkosten vertailussa KalPa ei tule jatkopaikkaa saamaan, sillä se on kakkossijan saavuttaessaan 10 pisteessä, mikä juuri edellä todettiin todennäköisesti riittämättömäksi saldoksi.

Suomalaisjoukkueista vain Kärpät pelaa keskiviikkona. Kaikki muut seurat ovat tulessa jo tiistaina.