Eetu Pöysti: Pelataan siitä, miten meidät tästä kaudesta muistetaan

Pudotuspelit ovat edenneet KHL:ssä jo konferenssifinaalien kynnykselle. Kaikki sarjat SKA-Dynamoa lukuun ottamatta (SKA jatkoon 4-1) ovat katkolla seuraavissa otteluissa, kun TsSKA lännessä ja Sibir sekä Kazan idässä johtavat sarjojaan voitoin 3-1. Jokereiden kausi on katkolla torstaina, kun helsinkiläiset lähtevät hakemaan pakkovoittoa TsSKA:n Jääurheilupalatsista.

Sallinen ja Pöysti olleet näkyviä pelaajia

Jokereiden pudotuspelien yksi näkyvimmistä ketjuista on ollut Niko Kapasen loukkaantumisen myötä yhteen koottu kolmikko Eetu Pöysti-Jere Sallinen-Tommi Huhtala. Trio on ihastuttanut suoraviivaisella ryminäkiekollaan, jossa taklataan kaikkea mikä liikkuu ja maalille ajetaan aina, oli kiekkoa lavassa tai ei.

Hyvän kemian löytäneestä kolmikosta kaikki tuntuvat ajattelevan kiekosta samalla tavalla: yksinkertainen on kaunista. Kun yhtälöön lisätään kolmikon omat vahvuudet, vauhti ja hyvä liikkuminen, on kasassa ollut kenties Jokereiden paras ketju pudotuspeleissä.

Torstaina vastassa on runkosarjan ylivoimaisesti voittanut TsSKA, jo viidettä kertaa viikon sisällä. Jokerit ei ole onnistunut iskemään maaleja tarvittavan tehokkaasti vahvasti puolustavan moskovalaisjoukkueen verkkoon, ja Pöystillä on tähän selkeä lääke.

– Maalinedustan pelaaminen korostuu playoff-kiekossa, molemmissa päissä. Se, että mennään maalille kiekon kanssa ja ilman kiekkoa sekä sitä kautta maalin tekeminen. Siinä meillä on parantamista.

TsSKA on onnistunut pimentämään Jokereiden tehoketju LOKOMO:n lähes täysin. Neljässä ottelussa kolmikolle on kertynyt vain yksi tehopiste: Steve Mosesin maali Moskovassa pelatussa ensimmäisessä ottelussa.

– Ei maalinteko voi olla pelkästään LOKOMO:n harteilla. Saa niitä maaleja muutkin ketjut tehdä, viiltää Pöysti.

Jokereilla on menossa debyyttikausi KHL:ssä ja jo nyt joukkue on tehnyt historiaa. Jokerit on ensimmäinen joukkue KHL:n nuoressa, seitsenvuotisessa historiassa, joka on debyyttikaudellaan onnistunut voittamaan pudotuspelisarjan.

Voittaminen on ykkösasia

cska-jokerit-120315

Eetu Pöysti on murtautunut Jokereiden kokoonpanoon energisella liikkeellä ja suoraviivaisella pelitavalla. Kuva: Pekka Rautiainen

Nyt, köysissä mutta ei kanveesissa ollessaan joukkue tarvitsee jostain vielä sitä lisäpotkua, jotta ottelusarja saadaan käännettyä ottelu kerrallaan itselle. Silloin on hyvä kääntyä ihan peruskysymysten ääreen ja kysyä, miksi jääkiekkoa ylipäätään pelaa. Jokereiden playoff-taipaleella eniten taklanneelle (25) ja tehot 1+3 keränneelle 24-vuotiaalle Salliselle omat motivaation lähteet ovat selvät.

– Se, että sä olet osa porukkaa, osa joukkuetta ja sä tiedät, että kaikki puhaltaa yhteen hiileen ja tavoitteena on voittaa jotain suurta. Sen takia tätä hommaa tehdään, Sallinen valottaa.

Olla osa joukkuetta, osa jotain itseä suurempaa kokonaisuutta kiehtoo vuosi toisensa jälkeen niin pelaajia kuin fanejakin. Vaikka yhteenkuuluvuuden tunne antaa itsessään jo paljon sisältöä, ei se huipputasolla riitä. Menestyäkseen on oltava valtava halu voittaa, olla paras.

– Ihan sama keneltä kysyt, tuskin kukaan sanoo että tulee tekemään vain onnistuneita suorituksia. Jos joukkue häviää, ei kukaan ole hyvällä fiiliksellä. Sä et välttämättä itse pysty sitä ratkaisemaan, että voittaako joukkue, mutta sä haluat että joukkue voittaa. Voittaminen on ykkösasia.

Ei pelkkää lätkää

Vaikka kaikki tähtääkin voittamiseen, ja ennen kautta ja kauden aikana tehdyn työn merkitys punnitaan kevään pudotuspeleissä, ei elämä tosipelien aikaan ole pelkkää lätkää.

– En usko, että se (pelit) menee niin hyvin, jos sulkeudut täysin jääkiekkoon. Pelipäivinä mä kuvittelen olevani sen verran rentoo jätkää, että pystyn muuhunkin, mutta en kyllä ole. Välipäivinä tekee hyvää saada ajatusta hetkeksi pois kiekosta, Sallinen kertoo.

Pöysti on Sallisen kanssa samoilla linjoilla.

– Kyllä siinä jää muuhunkin aikaa, koko ajan oon tekemisissä kavereiden ja muun elämisen kanssa.

Vanha sanonta kuuluu, että kevät on jääkiekkoilijan parasta aikaa. Kauteen valmistautumisen alkaessa jokaisella pelaajalla on tavoitteena voittaa mestaruus, ja kun pelit jatkuvat auringon alkaessa lämmittää ilmaa ja lumien sulaessa, on vaikea olla äkäinen.

– Ihmisenä huomaan sen, että minua hymyilyttää enemmän ja on enemmän virtaa. Onhan se makeeta kun alkaa säät paranemaan ja aletaan oikeasti pelaamaan siitä, miten meidät tästä kaudesta muistetaan, Pöysti tunnelmoi.

Kotiotteluissa yöksi hotelliin

Urheilijana kevään peleissä korostuu levon ja ravinnon merkitys. Tahti on todella kova, kun KHL:ssä pelaaan kaksi ottelua perättäisinä päivinä, jonka jälkeen matkustetaan vuorokausi ja sitten sama kahden ottelun putki toistuu. Jos sarja venyy, viides, kuudes ja ratkaiseva seitsemäs ottelu pelataan joka toinen päivä.

– Pitkälle se on sitä kropan huoltamista ja palautumista, kun pelataan niin tiheään tahtiin – vielä tiheämpään kuin runkosarjassa. Esimerkiksi liigaan verrattuna harjoittelua on joutunut muuttamaan, kun pelataan tiheämmin. Normitreenejä ei hirveästi ole, Sallinen kertoo arjen muutoksista pudotuspeleissä.

Samaa asiaa korostaa joukkueen kokeneempaan kaartiin kuuluva Riku Hahl, joka pyrkii yksinkertaistamaan asioita ja minimoimaan turhan energiankulutuksen pudotuspelien aikaan. Joskus tämä tarkoittaa perheelliselle pelaajalle sitä, että yöksi mennään hotelliin nukkumaan, jotta yöunet ovat turvatut.

– Se on kuitenkin niin lyhyt aika se playoffs, se voi olla 12 päivää tai kaksi kuukautta. Sitä ei missään nimessä halua missata tekemällä jotain väärin, mitä olisi voinut tehdä oikein. Silloin se ei jää kaivelemaan itteensä, Hahl puhuu kokemuksella.

Ketjukaverit myös kämppiksiä

Pöysti, Sallinen ja Huhtala ovat olleet paras ketju TsSKA:a vastaan. Kuva: Pekka Rautiainen

Huhtala, Pöysti ja Sallinen ovat olleet paras ketju TsSKA:a vastaan. Kuva: Pekka Rautiainen

Samassa ketjussa kauden aikana hetkittäin pelanneet ja sittemmin pudotuspeleissä pysyvästi yhteen lyödyt Sallinen ja Pöysti – tai Mortti ja Vertti, kuten heitä leikkisästi joskus kutsutaan – ovat jakaneet vierasreissuilla saman hotellihuoneen läpi pitkän kauden. Pienet asiat korostuvat, kun nukutaan yli 40 yötä samassa huoneessa, joten on luonnollista, että Sallista kiinnostaa miten yhteiselo Pöystin mielestä on sujunut.

– Sanotaan nyt kun tässä alkaa oleen näitä reisspupäiviä takana, niin kyllä nyt aletaan läheneen huippua. Jere on nyt pikku hiljaa oppinut käytöstavat, osaa vetää vessan ja näin pois päin, joten ollut nousujohteinen kausi sen suhteen. Kyllä meillä on hauskaa ollut. Kiva olla Jeren kanssa kämppis, Pöysti veistelee hymyä pidätellen.

Hahlkin kysyi, että mitä tarkoittaa ”perässä vedettävä kämppis”, joten ilmeisesti pientä hienosäätöä on ollut?

– Emmä nyt sanois, että perässä vedettävä… Ehkä siinä on just tuo, että mä tykkään siitä että kusella käydessä se kansi nostetaan ylös ja tällasista asioista, joita on Jerelle kantapään kautta joutunut opettamaan. Mutta nyt aletaan olla oikealla polulla, Pöde valottaa auvoista yhteiseloa.

Onko mennyt kertaakaan painiksi?

– Kyllä se yrittää välillä hyökkää päälle kun mä nukun. Se osaa kyllä herättää mut päivään. Välillä se tekee niitä yllätyshyökkäyksiä…halpoja sellaisia. Ei oo vielä niin tosissaan mennyt, mutta ehkä sekin päivä vielä koittaa, päättää Pöysti.

Jokereiden ja TsSKA:n 5. välieräottelu pelataan torstaina klo 18.30 alkaen Moskovan Jääpalatsissa. Ottelu on katsottavissa Viasat HockeyFinland -kanavalla ja Viaplay-palvelussa. 

Kuvat: Pekka Rautiainen