Suomi vs. Latvia

Ilmalassa ilmoilla on maajoukkueottelun tuntua, kun iso kasa Suomen maajoukkuepelaajia pukee päälleen Jokereiden pelipaidan. Vastapuolella nähdään monia Latvian maajoukkueen vakionaamoja, mm. Mikelis Redlihs ja Miks Indrašis. 

Viimeistä viedään

Jokerit päättää neljän kotiottelun putken ja joukkue suuntaa heti tiistaina Moskovan ja Minskin vieraskiertueelle. Kolmesta kotiottelusta Jokerit ovat napanneet kaksi voittoa (Atlant, Vladivostok) ja yhden tappion (Vitjaz). Kolme edellistä ottelua on jättänyt paljon pohdittavaa, sillä puolustuspeli on ollut ajoittain löysähköä ja pelaajille on tullut pahoja nukahduksia jäällä. Maalinteon toimiessa Jokerit on kääntänyt pelit itselleen lopulta selvälläkin marginaalilla, mutta selvää on, että vieraissa Atlantia ja Dinamo Minskiä vastaan omassa päässä pitää olla tarkempi.

Hahl ja Karalahti sivussa

Erkka Westerlund saa valita kokoonpanonsa suhteellisen vapaasti, vain Riku Hahl parantelee pientä jalkavammaansa vielä ainakin maanantain. Jere Karalahden pitää sivussa niin ikään ”alavartalovamma”. Huilivuorossa hyökkääjistä tänään ovat Semir Ben-Amor, Severi Sillanpää ja Jere Sallinen, puolustajista Atte Ohtamaa. 

Latvian ylpeys

Dinamo Riika on perinteikäs seura, joka perustettiin vuonna 1946. Seuran toiminta oli tauolla vuosien 1995-2008 välisen ajan, mutta seura herätettiin henkiin kun KHL perustettiin. Menestys on toistaiseksi ollut vaatimatonta, paras sijoitus KHL:ssä on läntisen konferenssin puolivälierät (kahdesti).

Latvialaisseuran kausi oli pitkään vaakalaudalla, kun seura ei onnistunut täyttämään KHL-lisenssin taloudellisia ehtoja. Epäselvyyksien vuoksi vielä kesä-hienäkuun taitteessa kasassa oli vain kymmenen pelaajasopimusta, ja kärkipään pelaajista maalivahti Mikael Tellqvist, puolustajat Sandis Ozolins (lopetti), Mat Robinson (Dynamo Moskova) ja hyökkääjät Kyle Wilson (Traktor) ja Paul Szczechura (Minsk) jättivät seuran.

Dinamolla on toki edelleen taitoa ja NHL-kokemustakin omaavia pelaajia, kuten Marcel Hossa ja Milan Jurcina, mutta kokoonpano on kapeahko. Joukkueen selkeä syömähammas on Hossan, Indrasišin ja Pyotr Schastlivyn muodostama nimellinen kakkosketju, muuten tehot ovat jakaantuneet melko tasaisesti.

Riikan puolustajat nousevat mielellään tukemaan hyökkäyksiä, ja Jokereiden tulee olla tarkkana nousujen kanssa. Esimerkiksi lauantaisessa Atlant-ottelussa ottelussa nähty Shmelyovin alivoimamaali johtui hetkellisestä nukahduksesta puolustuspäässä, jolloin Shmelyov pääsi nousemaan toisesta aallosta vapaasti maalintekosektorille. Vastaavia nousuja tullaan näkemään myösä tänään. Täytyy kuitenkin muistaa, että nousut avaavat samalla tilaa vastahyökkäyksille, mikäli peli onnistutaan kääntämään nopeasti.

Muuri nimeltä Sedlacek

Tämäniltaisen vastustajan maalilla on nähty tällä kaudella kaksi maalivahtia, Jakub Sedlacek ja kokenut Edgars Masalskis. Edellisen homestandinkotiputken, aikana Sedlacek varasti itselleen kiistatta ykkösveskan paikan. 24-vuotiaan slovakkiveskan päästettyjen maalien keskiarvo ottelua kohden on 1.72, ja torjuntaprosenttikin on päälle 94 – kunnioitettavia lukemia KHL:n tasoisessa sarjassa.

Sedlacekin pitää venyä ilta toisensa jälkeen parhaimpaansa etenkin vieraissa, mikäli Dinamo mielii pudotuspeleihin tällä kaudella. Käytettävissä oleva materiaali ei kestä vertailua esimeriksi Jokereiden vastaavan kanssa, ja Riika tuleekin kamppailemaan läntisen konferenssin sijoista 7-10 ja näin ollen viimeisistä paikoista pudotuspeleihin.

Ottelun kulku

Joko nyt, Jokerit? Joko nyt nähtäisiin yleisölle tylsää, tarkkaa viisikkopuolustamista vauhdikkaan ja aaltoilevan pelin sijaan? Olen povannut kaikista Jokereiden otteluista vähämaalisia hankauksia, ja niin minun tekisi mieli tehdä tänäänkin.

Riika on pelannut neljä ottelua vieraissa, voittanut niistä yhden, hävinnyt yhden suoraan ja kahdesti latvialaiset ovat poistuneet häviäjinä jatkoajan tai rankkareitten jälkeen. Maaliero neljässä vieraspelissä on tiukka 8-9, ja jotenkin minusta tuntuu että tänään on sen vähämaalisen ottelun paikka.

Uskon, että Jokerit tulee ottelun voittamaan, mutta tiukalla marginaalilla. Riika tietää olevansa altavastaaja, ja se pelaa kurinalaista kiekkoa isolla sydämellä. Jokerit tulee hallitsemaan pelivälinettä ja olemaan aktiivsempi osapuoli, ja siksi se tulee myös ottelun kääntämään lopulta itselleen. Isäntien on oltava tänään kärsivällinen, eikä turhautua mikäli nopeaa maalia ei tule.

Jokerit voittaa ottelun 3-2.

Jokereiden kokoonpano

9 Niklas Hagman – 39 Niko Kapanen – 50 Juhamatti Aaltonen
67 Linus Omark – 14 Tomi Mäki – 90 Johan Harju
61 Tommi Huhtala – 42 Petr Koukal – 12 Steve Moses
79 Eetu Pöysti – 71 Kurtis McLean – 28 Jani Rita

13 Ryan Gunderson – 47 Ville Lajunen
6 Topi Jaakola – 3 Daine Todd
2 Oskari Korpikari – 4 Ossi Väänänen

31 Riku Helenius (1 Henrik Karlsson)

Vedonlyönti

Lauantaina oltiin pitkään kiinni täydellisessä 3/3 rivissä, kun Dynamo Moskova haki vierasvoiton Astanasta ja Riika voitti Vladivostokin. Rivimme torpedoi Torpedon täydellinen sulaminen Neftehimikiä vastaan kotonaan 5-3 johtoasemassa. No, näitä sattuu.

Tänään isketään seuraavalla tavalla:

Jokerit-Riika Steve Moses tekee maalin 3.35. Kertoimet aika lailla heikkoja, toinen harkinnassa ollut veto Jokerit -1.5 kertoimella 2.05.
Lokomotiv– Sotši yli 4.5 maalia 1.8 
Medvescak-SKA 1. erän maalimäärä yli 1.5 maalia 1.72 

Isketään tuplina ja triplana rivit sisään. Kertoimet ovat NordicBetin.