Liiga-viikon risut ja ruusut: SaiPa, KalPa ja Riston murot

Liigassa kiekkoiltiin jälleen värikäs viikko, mikä huipentui Kimmo Timosen paidan jäädytykseen lauantaina. KalPa kunnioitti legendaa kuittaamalla voiton lauantain kärkikamppailusta ja kuopiolaiset ovatkin olleet viime aikoina huikeassa iskussa. Sen sijaan sarjataulukon peräpäässä asemat alkavat käydä jo tukaliksi.

Risut

5. Pelicans

Pelicans säilytti kuin ihmeen kaupalla paikkansa sarjataulukon kuuden parhaan joukossa. Sarjan keskikasti on todella tasainen ja Pelicansin viikko meni alakanttiin, vaikka joukkue voittikin lauantaina voittomaalikilpailun jälkeen HIFK:n. Viikon kahdesta aiemmasta ottelusta irtosi vain yksi piste, kun Ässät kuittasi voiton maalein 2-0 ja Kärpät haki kaksi pistettä Lahdesta voitettuaan jatkoajalla. Iikka Kangasniemen paluu piristi joukkuetta lauantaina selvästi ja alkukauden komeetta osoitti olevansa edelleen iskussa viimeisteltyään joukkueensa toisen osuman.

4. JYP

JYP saalisti viikon kolmesta ottelustaan vain kaksi pistettä ja ongelmat olivat jälleen tutuissa asioissa. Viikon ainoassa voitossaan joukkue menetti kahden maalin johtoasemansa Lukkoa vastaan ja ottelu venyi jatkoajalle asti. Sportia ja Jukureita vastaan vastaavasti maalinteko tökki ja JYP teki näissä kamppailuissa yhteensä yhden osuman. Antti Suomelaa lukuun ottamatta jyväskyläläisten avainpelaajat ovatkin kaukana parhaasta terästään. Kokonaisuudessaan joukkueen alkukausi on ollut raju pettymys ja sijoitus on toistaiseksi kymmenes.

3. KooKoo

Kolme ottelua ja yhtä monta tappiota. KooKoon viikko oli todella haastava ja joukkue majailee sarjataulukon viimeisellä sijalla. Tuomas Tuokkolan joukkoja koetellaan rajusti: keskiviikkona KalPa viimeisteli voittomaalin sekunti ennen loppua ja kuittasi täyden pistepotin. Torstaina HPK teki ottelun molemmat maalinsa viimeisen viiden minuutin aikana. Lauantaina KooKoo pisti Tapparalle hyvin kampoihin ja pakotti ottelun jatkoajalle asti. Tuloksista huolimatta KooKoon ei pidä laittaa päätä kokonaan pensaaseen, sillä joukkueen peli-ilme säilyi hyvänä illasta toiseen.

2. Kärpät

Paine alkaa käydä kovaksi Oulussa. Kuluvan viikon kolmesta ottelusta irtosi vain kaksi pistettä ja alavireisesti sujunut syyskausi sai jatkoa. Kärpät on sarjan vähiten maaleja tehnyt joukkue, kun vastustajan verkko on heilunut keskimäärin 1,78 kertaa ottelua kohden. Lukema on surkea, kun ottaa huomioon joukkueen pelaajabudjetin. Moni uusista hankinnoista on pelannut heikosti, sillä esimerkiksi kesken kauden saapuneesta tshekkikaksikosta Jiri TlustyJan Hruska kumpikaan ei ole onnistunut vielä maalinteossa 11 ottelun jälkeen. Kai Suikkasen asema alkaa käydä tukalaksi ja kurssin on muututtava pian.

1. SaiPa

SaiPan viikko tuotti kolme tappiota yhtä monesta ottelusta ja lappeenrantalaisten pelistä saa tällä hetkellä hakemalla hakea edes positiivisia vivahteita. Joukkueen peli on todella sekaisin ja onnistumiset karttavat tällä hetkellä Lappeenrannan todella kaukaa. Avainpelaajien itseluottamukset ovat kateissa eikä oikein mikään tunnu onnistuvan. Ainoastaan SaiPan maalivahtipeli on kohtuullisella tasolla tällä hetkellä. Heikko alkukausi on näkynyt myös yleisömäärissä: SaiPan kotipeleissä on käynyt keskimäärin reilut 3100 katsojaa, kun taas viime kaudella lukema oli yli 3800.

Ruusut

5. Riston murot

Jonne Virtanen ja Risto Dufva tarjoilivat kiekkokansalle viihdettä koko rahan edestä. Virtanen aloitti saunan lämmityksen tiistaina. Sanavalmiilta sentteriltä kysyttiin Nelonen Pron haastattelussa (kommentti on nähtävissä alkaen ajasta 27:04) tulevasta ottelusta Jukureita vastaan ja Virtanen ilmoitti menevänsä kusemaan Riston muroihin. Jukurit vastasi kommenttiin nokkelasti videolla sosiaalisessa mediassa.

Mikäli video ei näy kunnolla, niin pääset katsomaan sen tästä.

Ja murot todellakin odottivat Virtasta pukukopissa.

Mikäli twiitti ei näy kunnolla, pääset katsomaan sen myös tästä.

Juuri tämän kaltaista hyväntahtoista kuittailua Liigaan toivoisi enemmän. Torstain Jukurit-TPS kiinnosti nyt varmasti monia paljon normaalia enemmän.

4. Jasper Lindsten, TPS

22-vuotias Jasper Lindsten on ollut viime aikoina hurjassa iskussa ja nuorukainen on noussut kaikessa hiljaisuudessa pisteen päähän TPS:n pistepörssin kärkipaikasta, kun 27 ottelussa on syntynyt tehot 5+15. Viime kaudella TUTOssa kiekkoilleen laiturin murtautuminen pääsarjaan on ollut suorastaan häikäisevä ja nuorukaiseen tiivistyy TPS:n erinomainen syyskausi. Lindstenin tehotilasto on 17 astetta plussan puolella, mikä on Liigan paras lukema. Lindsten saalisti viikon kolmessa ottelussa tehot 2+2 ja pisteputki venyi viiden ottelun mittaiseksi.

3. Lukko

Lukko on onnistunut muuttamaan kurssiaan haastavan alkukauden jälkeen ja viikon kolmesta ottelusta tuloksena oli seitsemän pistettä. Joukkue ei ole jäänyt viidessä ottelussaan Kari Heikkilän alaisuudessa vielä kertaakaan ilman pisteitä. Kokenut päävalmentaja keskittyi ensin laittamaan puolustuspäään kuntoon, mikä on osoittautunut toimivaksi. Viikon kolmessa ottelussa raumalaisten verkkoon tehtiin vain kolme maalia. Iso kiitos kuuluu myös loistavasti torjuneille Jakub Stepanekille ja Kaapo Kähköselle. Aaron Gagnonin johdolla joukkueen kokenut kaarti on alkanut heräilemään syksyn koomailujen jälkeen. Lukolla on matkaa kymmenennelle sijalle enää kymmenen pistettä, joten kaikki on vielä mahdollista.

2. Miika Roine, Jukurit

Miika Roine väläytteli ajoittain viime kaudella Pelicansissa, mutta Mikkelissä vastuuta on tullut lähes 20 minuuttia ottelua kohden ja 24-vuotias hyökkääjä on kiittänyt luottamuksesta tehokkaasti. Roine valittiin marraskuun pelaajaksi Liigassa, kun laituri saalisti yhdeksässä ottelussa tehot 6+5. Kuluvan viikon kolmessa ottelussa Roine saalisti tehot 2+1 ja pisteputki venyi jo 11 ottelun mittaiseksi. Roine on jäänyt edellisen kerran pisteittä lokakuun puolella.

1. KalPa

KalPa ansaitsisi paikan listalla pelkästään upeasti järjestetyn Kimmo Timosen paidan jäädytyksen myötä. Tyylikkäästi järjestetty tilaisuus on katsottavissa kokonaisuudessaan Ruutu -palvelusta. Viikon listauksen ykköstilan kuopiolaiset kuittasivat kuitenkin erinomaisten peliesitysten myötä. KalPa nappasi kuluvalla viikolla sarjataulukon piikkipaikan haltuunsa ja joukkue on hurjassa iskussa: edellisestä 13 ottelustaan savolaiset ovat voittaneet peräti 12. Kauden 14 kotiottelussaan kuopiolaiset eivät ole jääneet vielä kertaakaan pisteittä. KalPan peli on tällä hetkellä upeaa katseltavaa ja tasapainoisesta joukkueesta ei löydy heikkoa osa-aluetta. Tämän viikon otteluissaan kuopiolaiset antoivat näytteen luonteestaan. SaiPaa ja TPS:aa vastaan joukkue nousi tappioasemasta voittoon, kun taas Kouvolasta sarjakärki haki täyden pistepotin iskemällä voittomaalin sekunti ennen varsinaisen peliajan päätöstä.

Liiga jatkuu ensi viikolla 18 ottelun voimin. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta tai Ruutu+ -palvelusta.

Kansikuva: All Over Press