Ketkä ottivat Karjala-turnauksessa askeleen lähemmäksi MM-paikkaa?

Kauden ensimmäinen EHT-turnaus on takana, kun perinteinen Karjala-turnaus saatiin päätökseen eilen. Suomen MM-kisavalintoja ajatellen turnaus antoi paljon.

Leijonat nappasi kotiturnauksessaan kaksi voittoa, mikä ei riittänyt turnausvoittoon. Suomi kärsi eilen tappion Ruotsille, minkä vuoksi Karjala-turnauksen herruus matkasi länsinaapuriimme.

Tulosta tärkeänpää olivat yksilöiden näytöt. Monikaan pelaaja ei vielä pystynyt parhaimpaansa, mutta muutaman pelurin MM-paikka alkaa olla jo käytännössä varmaa. Helpoimmat päätökset tulevat tapahtumaan puolustajaosastolla, jossa Suomella on kapea materiaali. Karjala-turnauksessa pelanneista esiin nousevat luottonimet: Lasse Kukkonen, Anssi Salmela, Juuso Hietanen ja Sami Lepistö. Tämä nelikko on edelleen vanhalla tutulla tasollaan ja he kuuluvat Suomen parhaimpiin Euroopassa pelaaviin puolustajiin.

Kari Jalonen oli valinnut hyökkäyspäähän lukuisia kahden suunnan puurtajia. Taito loisti poissaolollaan, minkä vuoksi Leijonilla oli ajoittain suuria ongelmia hyökkäyspäässä kiekollisessa pelissä. Taitopelaajista kovimmat näytöt iski pöytään Petri Kontiola, joka on pelannut KHL:ssä vahvaa syyskautta.

Kontiola oli viime keväänä mukana MM-kisoissa puolikuntoisena, ja nyt kun hän on löytämässä vanhan tasonsa, tulee hän myös olemaan tällä kaudella MM-koneessa. ”Konna” ei vielä yltänyt Karjala-turnauksessa parhaimpaansa, mutta tällaista taitoa Leijona-johto ei voi sivuuttaa kisavalintojen aikaan.

Hyökkäyksessä ei nähty liikaa onnistumisia, mikä ei helpota Leijonien MM-projektia. Kontiolan lisäksi esiin täytyy nostaa Jokerien Tommi Huhtala, joka esiintyi turnauksessa mallikkaasti, mutta joutui jättämään leikin kesken loukkaantumisen vuoksi. Huhtalan kausi on vamman myötä paketissa eikä häntä nähdä MM-kisoissa.

Myös Teemu Hartikainen väläytteli osaamistaan ja tulee olemaan MM-kisoissa mukana, mikäli hän pystyy esiintymään kauden muissa turnauksissa samalla tasolla.

Isoja pettymyksiä ja muutama väläyttäjä

Ensimmäisen turnauksen perusteella voidaan jo jättää joitakin nimiä rannalle. Monilta odotetaan kuitenkin paljon lisänäyttöjä, sillä muutamat potentiaaliset kisapelaajat eivät näyttäneet Helsingin turnauksessa mitään erikoisuuksia.

Esimerkiksi Tuomas Kiiskinen ja Pekka Jormakka ovat ennakkoon hyvin mielenkiintoisia pelaajia: Taitavia hyökkäyspään virtuooseja, jotka voisivat olla ratkaisevia tekijöitä MM-kisoissa. Kaksikko ei osoittanut Karjala-turnauksessa sen suurempia temppuja, vaikka nyt olisi ollut paras paikka vakuuttavaa maajoukkueen johto. Sama koskee Oskar Osalaa, joka ei näillä näytöillä tule vieläkään nousemaan arvokisapelaajaksi.

Kilpailutilanne Euroopassa on niin laaja, että yksi heikohko turnaus voi viedä pelaajalta MM-kisapaikan. EHT-turnaukset ovat loistava paikka osoittaa taitojaan, sillä kuten MM-kisoissakin, pitää pelaajan pystyä löytämään parhaat eväänsä lyhyessä ajassa.

Onneksi turnaus tarjosi myös muutamia potentiaalisia tapauksia. Leijonien MM-joukkueessa kovin taistelu tullaan käymään 3. ja 4. kentän paikoista, sillä näille tonteille on ehdolla kymmeniä pelaajia. Lupauksia herättivät Tapparan Jani Lajunen ja Ruotsissa pelaava Tomi Sallinen. Molemmilta nähtiin kypsää kahden suunnan peliä ja heille tulee taatusti uusia mahdollisuuksia tämän kauden aikana.

Väläyttäjiin voidaan laskea myös puolustaja Aleksi Elorinne, joka debytoi Leijona-paidassa menneellä viikolla. Tappara-pakki teki muutamia virheitä, joihin moni muukin sortui, mutta kokonaisuudessaan Elorinne näytti lupaavia otteita. Hän on moderni oman pään puolustaja: Iso, hyvin liikkuva ja pelirohkea. Hänenlaisiaan puolustajia Suomi-kiekko tarvitsee enemmän ja hänestä voi tulla kauden aikana yksi todellinen yllätysnimi MM-kisaspekulaatioissa.

Ketkä saavat seuraavaksi näytönpaikan?

Karjala-turnauksesta jäi rannalle monia mielenkiintoisia nimiä, joilla olisi mahdollisuudet taistella MM-kisapaikasta. Jormakan ja kumppanien epäonnistumiset avaavat varmasti ovia muille seuraaviin koitoksiin. Esimerkiksi Jormakan paikalle kärkkyvät muun muassa Sakari Salminen, Olli Palola ja Eero Elo.

Kiiskisen paikalla voidaan kokeilla esimerkiksi Toni Rajalaa, joka on tehnyt Ruotsin SHL:ssä tuhoisaa jälkeä. Karjala-turnauksen ulkopuolella jäi myös monia kokeneita MM-kävijöitä, kuten Sean Bergenheim, Jarkko Immonen sekä Antti Pihlström. He ovat varmasti vahvoilla kevättä ajatellen.

Puolustusrintamalla näytönpaikkaa odottavat muun muassa Janne Jalasvaara, Ville Lajunen, Mikko Mäenpää sekä Teemu Eronen.

Maalivahdit tulevat todennäköisesti vaihtumaan seuraavaan turnaukseen. Karjala-turnauksessa pelanneet Juha Metsola ja Harri Säteri ovat MM-taistossa mukana, mutta näyttöjä odotetaan etenkin Mikko Koskiselta sekä Atte Engreniltä.

Seuraavana vuorossa -lista:

Maalivahdit:

 • Mikko Koskinen
 • Atte Engren

Puolustajat:

 • Mikko Mäenpää
 • Ville Lajunen
 • Teemu Eronen
 • Janne Jalasvaara
 • Joonas Järvinen
 • Ville Koistinen

Hyökkääjät:

 • Olli Palola
 • Eero Elo
 • Sakari Salminen
 • Toni Rajala
 • Perttu Lindgren
 • Sean Bergenheim
 • Antti Pihlström
 • Jarkko Immonen
 • Jesse Joensuu

Kansikuva: All Over Press