Tappara tarvitsee uusia tuulia pysyäkseen IFK:n mukana

Tänään pelataan Liigan neljäs finaali, kun Tappara isännöi IFK:ta Tampereella Hakametsässä. Sarja on IFK:lle 2–1.

Viime tiistain perusteella IFK painelee helposti mestaruuteen, sillä helsinkiläisjoukkue kuritti Tapparaa Nordiksella maalein 6–0. Tasoero oli iso, mutta IFK sai voitosta vain yhden täplän – luonnollisesti. IFK:n kotiesitykset ovat olleet mahtavia, sillä ensimmäinen finaaliottelu Helsingissä päättyi IFK:n 4–0-voittoon. Maaliero on Helsingin otteluissa 10–0.

Ainoassa Tampereen ottelussa kirvesrinnat venyivät 2–1-voittoon ja samaan pitää pystyä tänäänkin. Jos IFK tekee ryöstöretken, pääsee se yrittämään ratkaisua kotijäällään. Eli siellä, missä Tappara ei ole iskenyt kahteen otteluun maalin maalia. On selvää, että Tappara pelaa tänään jo veitsi kurkullaan, joten joukkueen painetila on aivan toista luokkaa kuin IFK:lla.

Tappara ei ollut varsinaisesti parempi osapuoli viime Hakametsän ottelussa, sillä molemmilla joukkueilla oli hyvät omat jaksonsa. Maalivahti Tomi Karhunen pelasi unelmapelin ja toimi voiton takuumiehenä, mutta ottelu olisi voinut hyvinkin kääntyä vieraille tuolloin. Tappara ei pysty dominoimaan kotonaan, kuten IFK tekee, mutta kirvesrinnat pystyvät huomattavasti parempaan peliin Tampereella kuin Helsingissä.

IFK on ollut pelillisesti paha pala purtavaksi, sillä kilpipaidat pystyvät karvaamaan korkealta ja kovaa, mutta samalla pelaamaan tiivistä keskialueen peliä. Se on tehnyt Tapparan hyökkäyksiinlähdöistä hankalaa: Tappara-pelaajat kuskaavat vuorotellen kiekkoa punaviivan yli, kun vapaata syöttötilaa ei löydy. Ja kun kirvesrinnat roiskivat kiekkoa päätyyn, on IFK:n puolustus kiekossa ensimmäisenä, joten joukkue ei pääse edes tällöin riistojen kautta kiekkoon.

Tamperelaisilta puuttuu pelin rytmitys täysin, mihin IFK on tietenkin suurin syyllinen. Iso vikaa löytyy myös Tappara-pelaajien pääkopasta: IFK:n aktiivinen viisikkopeli on turhauttanut tamperelaisia, eikä kirvesrintaleiristä ole juuri löytynyt uskoa omaan tekemiseen.

Kotijoukkue on lähtenyt muokkaamaan kokoonpanojaan neljänteen otteluun. Patrik Laine nousee kakkoskentästä Jani Lajusen ja Kristian Kuuselan rinnalle. Henrik Haapala ottaa puolestaan Laineen tontin kakkosesta. Alemmissa kentissä Stephen Dixon nousee nelosen laidasta kolmosen keskelle, ja Arttu Ilomäki tippuu Dixonin paikalle. Pakistossa Teemu Aalto on sivussa ja hänen tilalleen nousee Alexander Bonsaksen.

IFK on matkassa huomattavasti pienemmillä muutoksilla. Mika Partanen tippui kokoonpanon ulkopuolelle ja hänen tilalleen nousee räksyttäjä Micke Åsten. Pakistosta sivuun joutuu Daniel Grillfors, mikä avaa tontin Juuso Salmelle. Tommi Taimi on edelleen sivussa.

Seuraa heitä:

Kristian Kuusela, Tappara: Tamperelaisten paras pistemies on näytönhaluja täynnä, mutta teot ovat jääneet finaaleissa pieniksi. Pienen ja pippurisen laiturin pelissä on näkynyt turhautumisen merkkejä, mutta nyt siihen ei ole varaa, sillä Tappara tarvitsee ”Krissestä” parhaan mahdollisen irti.

Arttu Luttinen, HIFK: Kokenut iki-IFK on johtanut esimerkillään joukkuettaan. Ei ole ehkä kentän säihkyvin pelaaja, mutta Luttisen taistelu on ollut mahtavaa. Hän todella haluaa juhlia ensimmäistä kertaa urallaan Suomen mestaruutta miesten sarjoissa. Tappara-pakit saavat olla kokoajan varuillaan, kun Arttu parkkeeraa vastustajan maalin eteen.

Arvio:

Tänään tahkotaan erittäin tasainen ottelu, sillä Tappara tulee taatusti pelaamaan finaalisarjan parasta kiekkoaan, mutta IFK pelaa myös omalla tasollaan. Viimeksi Hakametsässä ei mässäilty maaleilla, eikä niin tapahdu tänäänkään. Nyt haiskahtaa finaalien ensimmäinen jatkoaika, joten betsaajat voivat nostattaa kerrointa ristillä (3.90 Betsson). Varmempi haku on kuitenkin alle 4.5 maalia, jolla kerroin on 1.86.

Ottelu alkaa kello 18.30. Voit seurata finaaleja tuttuun tapaan Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press