KHL-ennakko: Ak Bars-Jokerit

Vilkkaan KHL-päivän jälkeen torstaina on tarjolla vain kolme ottelua, mutta kaikki kolme matsia ovat sitäkin kovempia. Jokerit ottaa yhteen idän ykkösen Ak Bars Kazanin kanssa, kovassa vireessä oleva Avtomobilist kohtaa Pietarin SKA:n ja Magnitogorsk mittaa kotonaan Dinamo Riian kunnon. Jokereiden ja Kazanin huippumatsi on katsottavissa Viasat Hockey Finland -kanavalla ja Viaplay-palvelussa. Kiekko tippuu jäähän klo 18.30.

Kazan on urheilukaupunki

Kazanissa, Tatarstanin liittovaltion pääkaupungissa majaansa pitävä Ak Bars (Aq Bars=lumileopardi) kuuluu joka vuosi KHL:n mestarisuosikkeihin. Volgan ja Kazanka-joen yhtymäkohdassa sijaitseva 1,1 miljoonan asukkaan kaupunki on keskeisen sijaintinsa takia suuri teollisuuden, kaupan ja liikenteen keskittymä.

Näistä tekijöistä johtuen rahaa on, ja alue on osittain senkin takia erittäin kova urheilukaupunki. Vakavasti otettavia joukkueita löytyy pääsarjatasolta niin jalkapallosta (Rubin Kazan), jääpallosta (Dynamo-Kazan), lentopallosta (VK Zenit-Kazan) kuin koripallostakin (UNIKS Kazan).

Tatarstanin liittovaltion perinteisiin kuuluu, että Venäjän kansallishymnin lisäksi otteluiden aluissa soitetaan Tatarstanin kansallishymni. Liittovaltio on Venäjän kanssa tehdyn sopimuksen perusteella täysin suvereeni valtio Venäjän sisällä, mutta en osaa ottaa kantaa siihen, miten itsenäinen Tatarstan todellisuudessa on.

Vahva kotijoukkue

Kävimme juttelemassa Janne Pesosen kanssa Kazanin välipäivän treenien jälkeen. (Pekka Rautiainen)

Janne Pesonen odottaa illan ottelusta tiukkaa kamppailua. (Pekka Rautiainen)

Kestomenestyjä ja Janne Pesosen edustama Kazan on erityisen vahva kotijoukkue. Fanit suhtautuvat innolla ”oman kylän poikiin” ja joukkueen otteisiin, mikä näkyy hyvänä tunnelmana. KHL:n kaksinkertainen mestari (2008, 2009) on tottunut menestymään ja joukkueessa on paljon voittamisen kulttuuria.

Täksi kaudeksi seuraan palanneen mestarivalmentaja Zinetula Bilyaletdinovin odotetaan palauttavan joukkue mestaruuskantaan. Viime kaudella Venäjän maajoukkuetta valmentanut Bilyaletdinov on kunnioitettu hahmo joukkueen parissa, minkä myöntää myös joukkueen ainoa suomalaispelaaja Pesonen.

– Rauhallinen kaveri ja hirveästi kokemusta omalta pitkältä peliuraltaan, mikä myös näkyy. Auktoriteettia löytyy ja varmasti oikeanlainen johtaja meidän joukkueeseen, kommentoi Pesonen.

Kazan voitti tiistaina Riian 3-2 tiukan kamppailun jälkeen, ja tuossa ottelussa Pesonen teki paluun tositoimiin Karajala-turnauksen loukkaantumisen jälkeen. Pesosen mukaan ottelu ”ei ollut paras, mutta ei nyt paskakaan”. Riian maalit tulivat Kazanin omista virheistä, jotka pitää karsia pois Jokereita vastaan. Millä odotuksilla Pesonen itse lähtee torstaiseen Jokerit-kamppailuun?

– Harmitti todella paljon, että jäi Helsingin matsi välistä ja siksi on tosi kiva että pääsee täällä pelaamaan Jokereita vastaan. Paljon tuttuja jätkiä vastassa ja suomalainen joukkue vastassa, mikäs sen hienompaa!

Tiukkaa oli Helsingissä reilu viikko sitten, ja Pesonen odottaa myös torstain kohtaamisesta tasaista vääntöä.

– Tosi tiukkaa ja kauden kovimpia pelejä tulee varmasti olemaan tänään. Katsoin edellisen (Jokerit-Kazan) pelin täällä telkkarista ja muutenkin olen katsonut Jokereiden pelejä paljon telkkarista. Siellä on hirveä määrä ratkaisuvoimaa, joten ei ole hetkeksikään varaa nukahtaa.

Mikä ratkaisee ottelun voiton?

– Se, kumpi joukkue tekee enemmän maaleja voittaa, naurahtaa Pesonen.

Jokereilla näytön paikka

Jaakola korostaa henkilökohtaisen valmistautumisen merkitystä. (Pekka Rautiainen)

Jaakola korostaa henkilökohtaisen valmistautumisen merkitystä. (Pekka Rautiainen)

Tiistaina Jekaterinburgissa Jokerit jäi jyrän alle kahdessa ensimmäisessä erässä. Joukue ei vaikuttanut valmiilta pelaamaan yksilötasolla, vaikka joukkuetasolla Avtomobilist kyettiinkin haastamaan.

– Isot asiat meillä on kunnossa, mutta vaatimustaso tasaisesta suorittamisesta illasta toiseen henkilökohtaisella tasolla pitää saada kuntoon. En tiedä sitten, onko se jotain mistä pitää parantaa, mutta se on jotain mistä on hyvä pitää kiinni. Jokaisen jätkän pitää olla valmiina pelaamaan, oli ottelu ketä vastaan tahansa ja pelattiinpa ottelu yöllä, aamulla, päivällä tai mihin aikaan tahansa. Henkinen valmistautuminen otteluun on kuitenkin tässä ammatissa yksi niistä tärkeimmistä asioista, linjaa Jokereiden puolustaja Topi Jaakola. 

Jaakola nostaa esimerkiksi valmistautumisen epäonnistumisesta toissapäiväisen ottelun Jekaterinburgia vastaan, ja erityisesti kyseisen ottelun toisen erän, joka lopulta maksoi Jokereille voiton.

Torstaina Jokerit hakee revanssia, ja voitto vaatii koko joukkueelta täydellisen suorituksen. Uskon, että toissapäiävinen kahden erän taaperrus Jekaterinburgissa on sytyttänyt pelaajat, ja että joukkue on tänään valmiimpi.

Mitään uuttahan Jokereiden pelaamisessa ei tulla näkemään, vaan joukkue luottaa koko kuaden ajan toimineeseen yksinkertaiseen, kiekkokontrolliin pyrkivään pelaamiseen. Keskialue puolustetaan tiiviisti, ja viisikkona ollaan valmiina reagoimaan nopeasti pelin sisällä tapahtuviin muutoksiin.

Peltola debytoi

Vaasan Sportissa lainalla ollut Niko Peltola siis palasi Jokereihin ja debytoi jo tänään Kazanissa kovimman mahdollisen paikan edessä. Sportin tärkeimpiin yksittäisiin pelaajiin kuuluva Peltola ottanee Santeri Saaren paikan puolustuksen kierrossa Oskari Korpikarin ja Daine Toddin ollessa loukkaantuneina.

Pelaako Helge Helenius?

Yksi mielenkiintoinen kysymys on, saako Riku Helenius tänään näyttöpaikan. Karlsson ei ollut jäillä välipäivänä ollenkaan, eikä onnistunut kummoisesti Avtomobilista vastaan. Helgellä ei olisi tänään mitään muuta kuin voitettavaa, Henkellä ei mitään muuta kuin hävittävää.

Ottelun kulku

Kazan vei joukkueiden edellisen kohtaamisen joulukuun ensimmäisenä päivänä Hartwallilla lukemin 2-4. Tuo ottelu oli pitkään tasainen, mutta Anders Nilssonin vedettyä pidemmän korren maalivahtien taistossa Kazan kurvaili voittoon.

Tuo kohtaaminen tarjosi kauden viihdyttävintä lätkää KHL-tasolla, ainakin minun mielestäni. Helsingissä nähtiin taklauksia, vauhtia ja vaarallisia tilanteita, ja ainakin allekirjoittanut aisti kaukalosta pudotuspelikamppailun tunnelmaa.

Myös torstain ottelusta tulee vauhdikas. Kazan pakottaa kotonaan Jokerit avaamaan peliä nopeasti, eikä se tule tyytymään keskialueen tukkimiseen. Helsingissä Jokereiden puolustajat olivat ajoittain vaikeuksissa avauksiensa kanssa, ja on hauska seurata miten tänään käy. Kazanin karvatessa korkealta myös Jokereille avautuu maalintekopaikkoja silloin, kun lähdöissä onnistutaan. Luisteluvoimaiset pelaajat Steve Mosesin johdolla ovat tänään käyttökelpoisia täsmäaseita, sillä Kazanin puolustajat eivät ole jalalla maailman nopeimpia.

Kaiken kaikkiaan ottelusta tullee tasainen,  ja toivottavasti se ratkeaa vasta viimeisessä erässä. Uskoisin Kazanin tulevan olemaan aavistuksen verran niskan päällä ottelussa, mutta Jokerit osaa pelata isoja joukkueita vastaan. Avainasemassa vierailla on järkevä, mutta ei liian varovainen pelaaaminen.

Ottelu ratkeaa kliseisesti maalivahtien vireeseen. Se joukkue, kumman maalivahti onnistuu ottamaan ratkaisevissa paikoissa tarvittavat isot kopit, voittaa.

Jokerit tänään

9 Niklas Hagman – 39 Niko Kapanen – 50 Juhamatti Aaltonen
90 Johan Harju – 26 Petteri Wirtanen – 61 Tommi Huhtala
67 Linus Omark – 42 Petr Koukal – 12 Steve Moses
76 Jere Sallinen – 32 Riku Hahl – 18 Semir Ben-Amor

4 Ossi Väänänen – 6 Topi Jaakola
55 Atte Ohtamaa – 47 Ville Lajunen
60 Santeri Saari – 13 Ryan Gunderson
77 Niko Peltola

31 Riku Helenius (1 Henrik Karlsson)

Seuraa näitä

–  Jokereiden hyökkäyksiinlähdöt. Miten puolustajat (etenkin Saari/Peltola) onnistuvat paineen alla?
– Nilsson vs. Helenius. Helenius saa näyttöpaikkansa, ja tänään on mahdollisuus lunastaa itselle lisää peliaikaa.
– Nauti tunnelmasta. Kazanissa on tunnelmaa ja tästä ottelusta tulee vauhdikas ja tasokas kamppailu!

Vedonlyönti (NordicBet)

Eilen nasautimme kauniisti kotiin 100 % vetotipseistämme. Tänään on hieman haastavampi päivä. Kotijoukkue on ansaitusti suosikki, enkä lähtisi pelamaan sitä vastaan. Vasta neljä kotitappiota tällä kaudella kokeneen Kazanin kaataminen TatNeft Areenalla vaatii Jokereilta täydellistä onnistumista, eikä peli Jekaterinburgissa vakuuttanut. Kotivoitto saa kertoimen 1.80 (laskenut yön aikana kaksi kymmenystä), mikä hieman aiheuttaa harmaita hiuksia.

Tänään nähdään tilanteita ja rohkeaa hyökkäyspelaamista. Uskon myös, että runsaat tilanteet tulevat näkymään maalitaululla, joten yli 4.5 maalia kertoimella 1.72 on pelattava vaihtoehto.

Muut ottelut

Magnitogorsk-Riika

Aavistuksen verran kompastellut Magnitka on palaamassa normaaliin päiväjärjestykseen. Vaikka edelleen maaleja päästetään liikaa, hyökkäys kompensoi riittävällä tavalla puolustuksen vuotamista ja voittoja tulee. Tänään Riikalla ei tule olemaan palaakaan, ja Magnitkan suora voitto kertoimella 1.40 on ottamisen arvoinen tuplauksiin ja muihin.

Maaleja nähdään myös, joten yli 4.5 maalia kertoimella 1.60 kelpuutetaan, eikä yli 5.5 maalia kertoimella 2.20 ole Jorma Uotista lainatakseni ollenkaan huono.

Avtomobilist-SKA

Avtomobilist oli vakuuttava Jokereita vastaan joukkueena, mutta yksilötasolla se ei pärjää vertailussa SKA:ta vastaan. Jokerit ei onnistunut murtamaan Avton puolustusmuuria, mutta uskon SKA:n kykenevän siihen. Samaan aikaan kuitenkin puntarissa painaa SKA:n iso ottelu Magnitkaa vastaan ja Avtomobilistin kova vire kotonaan.

Näistä syistä en lähde pelaamaan SKA:ta vieraissa kertoimella 1.55, vaan otan mieluummin lapulle yli 4.5 maalia lähes samalla kertoimella 1.52. Maalimäärä on huomattavasti todennäköisempi vaihtoehto kuin SKA:n suora voitto.

Vetovalinnat

Ak Bars Kazan 1.80 *
Kazan-Jokerit yli 4.5 maalia 1.72 **
Magnitogorsk 1.40 *
Magnitogorsk -1.5 1.75 **
Magnitogorsk-Riika yli 4.5 maalia 1.60 **
(Avtomobilist-SKA yli 4.5 maalia *) Jättäisin ehkä välistä kokonaan.

Päivitetty klo 12.17: Lisätty Jokereiden kokoonpano.
klo 12.25 Nilsson vs. Karlsson -> Nilsson vs. Helenius