Jokerit lähtee isoin panostuksin juhlakauteensa – myös KHL juhlii pyöreitä vuosia

Viaplay Logo Katso huippukiekkoa Viasatin kanavilla sekä Viaplay-palvelussa!

50-vuotisjuhlakauteensa valmistautuvan Helsingin Jokereiden joukkue alkaa hahmottua hyvää vauhtia. General Manager Jari Kurri sekä pelaajakoordinaattori Janne Vuorinen ovat onnistuneet naaraamaan kevään ja kesän aikana seuraan useita profiilipelaajia. Syytä onkin, sillä ensimmäiseen harjoitusotteluun on enää kuusi viikkoa aikaa.

Yksi mielenkiintoisimmista uusista pelaajista on eittämättä Jokereista kymmenen vuotta sitten maailmalle ponnistanut Sami Lepistö, joka nyt palaa takaisin tuttuun organisaatioon Helsinkiin. Lepistön kaltaisen meritoituneen huippupuolustajan saaminen takaisin kasvattajaseuraansa oli iso ja tärkeä voimannäyttö seurajohdolta, joka osoitti näin, että se lähtee kovin odotuksin ja isoin tavoittein kohti elokuun lopulla alkavaa juhlasesonkia.

32-vuotias ”Leppä” on NHL-kaukaloiden lisäksi kokenut pelaaja myös KHL-kaukaloissa. Hän on pelannut johtavissa rooleissa jokaisessa neljässä aiemmassa KHL-seurassaan. Keväällä 2016 suomalaispakki voitti pudotuspeleissä Ufan paidassa koko puolustajien maali- ja pistepörssin.

Lepistön ohella positiivinen signaali kannattajien suuntaan oli myös Tommi Kivistön paluu jokerinuttuun. Oma kasvatti palaa nyt viiden vuoden tauon jälkeen takaisin kotiseuraansa. Jokereiden juniorimyllyn läpikäynyt Kivistö kiersi Pohjois-Amerikan kaukaloiden kautta Tampereen Ilveksen riveihin, josta jatkoi matkaa Jekaterinburgiin paikallisen Avtomobilistiin.

Viimeisimpänä tulokkaana Jokereihin liittyi Olli Palola, joka siirtyy helsinkiläisseuraan Ruotsin SHL:n Vaxjö Lakerista.

Hankinnat tuskin tulevat jäämään tähän. Joukkueen kokoonpano huutaa edelleen vähintään yhtä sentteriä. Tiedossa on valmentaja Jukka Jalosen mieltymys peluuttaa Antti Pihlströmiä keskushyökkääjänä, mutta menestyäkseen ensi kaudella Jokerit tarvitsee lisää laatua ja leveyttä keskikaistalle. Muuten joukkue on jälleen talvella tilanteessa, jossa kameleontin lailla eri rooleihin mukautuva jokeri-ikoni Tomi Mäki löytää itsenä keskeltä.

KHL vs. Liiga

Iltalehti uutisoi keskiviikkona, että vuonna 2014 käyty TPS:n ja Jokereiden välinen harjoitusottelu poiki turkulaisseuralle isot sanktiot, TPS:n saatua huiman 75 000 euron sakon Liigalta. Samassa jutussa kerrottiin, että myös Tampereen Ilveksen viime kaudella saama, jopa 100 000 euron suuruinen sakkorangaistus on edelleen voimassa.

Liigan naurettavalta – ja katkeralta – näyttävässä toiminnassa ei sinänsä ole enää mitään uutta, mutta kyseisen skuupin ajankohta hämmästyttää. Miksi kyseinen uutinen julkaistiin keskellä kesää ja kuka tai mikä instanssi oli vuodon taustalla? TPS itse ei ole missään vaiheessa hiiskunut saamastaan rangaistuksesta sanaakaan julkisuuteen, vaan maksoi kohtuuttoman sanktion pois nöyrästi. Ei voi välttyä ajatukselta, että taustalla olisi Liigan halu muistuttaa, ettei pelaaminen Jokereiden kanssa ole edelleenkään hyväksyttävää.

Tähän aikaan vuodesta suomalaisjoukkueiden toimistoissa valmistelut ensi kauden suhteen ovat jo käynnissä. Jokereilla on tällä hetkellä vasta kolme varmistunutta harjoitusottelua sovittuna. Näiden päälle tullee vielä elokuussa pelattava Pietarin turnaus, joka lisää treenipelien määrää vielä parilla. Kalenterissa olisi vielä silti muutama tyhjä paikka.

Jokerit ja HIFK tiedottivat järjestävänsä joulukuussa Kaisaniemessä Helsinki Ice Challence-tapahtuman. (Kuva: Jarno Kuusinen / All Over Press)

Jokerit ja HIFK tulivat viime viikon tiistaina julkisuuteen yhteisen projektin tiimoilta, jossa se järjestää yhteistoimin Helsingin kaupungin kanssa massiivisen jääkiekkotapahtuman. Kumpikin helsinkiläisseuroista pelaa yhden ulkoilmaottelun ensi joulukuussa Kaisaniemessä. Jokerit kohtaa KHL:n mestarin Pietarin SKA:n ja HIFK pelaa Oulun Kärppiä vastaan. Kaukalon ympärille rakennetaan katsomot jopa 18 000 katsojalle.

Ei tarvitse olla ennustaja veikatessaan, että HIFK tulee välttymään Liigan sakkorangaistukselta, vaikka heilastelee ”vihollisen” kanssa avoimesti. Tietysti asian voi yrittää selittää sillä, ettei joukkueet pelaa toisiaan vastaan, mutta käytännössä kyse on pelkästä sanahelinästä. Jokerit ja HIFK rakentavat yhteisvoimin miljoonaluokan viihdetapahtumaa keskelle Helsinkiä, jossa myös Liigan johtoportaan punainen vaate, KHL-sarja, tuodaan hopeatarjottimella koko suomalaisen kiekkoyleisön silmien alle.

IFK:n johtohenkilöitä vaikuttaa tunnetusti erittäin vaikutusvaltaisissa asemissa myös nykyisen Liigan päätäntäelimissä. Kabineteissa tuskin nähdään tässä tapauksessa samalla hiekkalaatikolla touhuamista pahana asiana, koska se hyödyttää myös HIFK:ta.

Jokereiden 50-vuotisjuhlavuoden lisäksi myös KHL juhlii pyöreitä. Itä-Euroopan kiekkoliigan tuleva kausi on sarjan lyhyen historian kymmenes.

Jokereiden ensimmäinen harjoitusottelu on 28. heinäkuuta Vantaalla Tikkurilan Trio-Areenalla, jossa vastaan asettuu eksoottinen kiinalaisjoukkue, Kunlun Red Star. Pekingiläisjoukkuetta valmentaa kanadalainen valmentajalegenda Mike Keenan.